PAKKELISTE Vintervandring


Det udvidede vores vandreglæde gevaldigt, da vi besluttede, at vandresæsonen er hele året. Med godt tøj er det slut med at vente i evigheder på godt vejr…

Du har hørt det: Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. For os skulle der tre, men til gengæld dyre investeringer til – og nu er vi godt i gang med at vandre året rundt i Danmark.

Her kan du se vores pakkeliste til vintervandring fra -7 til 7 grader. Skal du på vinterfjeldstur, så led videre efter en pakkeliste, der duer til det. Vores pakkeliste er til dansk vinter – og en vintercamino, hvis den kalder på dig.

Det rejser jeg i:

Mellem-tyk uldtrøje med lynlås
Et par uldsokker
Et par underbukser
Ærmeløs sportstop i uld
Sports-bh i uld
Langærmet uldundertrøje
Lange uldunderbukser
Overtræksbukser med stræk
Støvler Blundstones
Skaljakke
Vanter
Uldbuff
Halsedisse i mikrofiber
Hue

Det har jeg i rygsækken:

Vandrestave
Uldpose i merino til at sove i
Silkelagenpose – eller en ekstra uldpose
Tyrkisk håndklæde
Striksweater eller uldvest
Regnponcho med plads til rygsækken
Ekstra T-shirt i uld
Et par ekstra uldsokker
Et par ekstra underbukser
Ekstra vandrebukser
Skiundertøj i uld som pyjamas
Hjemmesko
Tandbørste, minitandpasta og tandtråd
Uldvask mini
Shampoo
Negleklipper 3-i-1
Pincetten fra en schweizerkniv
Deodorant
En rulle tape mod vabler
Fodcreme
Mobiltelefon og oplader
Powerbank og ledning
Lommeservietter
Hudpleje
Mascara
Læbepomade
Papir og kuglepen til dagbog
Kreditkort og et ekstra

Pibersletten ved Esrum Sø. Foto: Camilla Maria Thøgersen

Tre ting, jeg har købt til vintervandring

 1. Overtræksbukser. For en gangs skyld gjorde vi det geniale køb i første hug med et par Tenson, der har supermeget stræk og er vind- og vandtætte. Modellen hedder Biscaya og er fra Tenson – fås både i en herremodel og en damemodel
 2. Skaljakke. Marie har Patagonias to-lags-jakke Tres Parka og bruger yderdelen til vandring – inderforet ofte alene på andre tidspunkter. Bedste vinterjakke nogensinde, og øv for alle de fejlkøb jeg gjorde, inden jeg fandt den…Vi har begge også Asivik skaljakke – den grønne på billederne her.
 3. Luffer. Gik all in med et par af læder fra Hestra, som er totalt retro og bløde som en barnenumse.

Lag på lag er vejen frem

Selv når det sner og er frost, kan du som vandrer sagtens få det for varmt, fx når du går til eller op ad bakke. I pauserne fryser du til gengæld let. Derfor er vi rigtig glade for at have lært at klæde os på efter lag-på-lag-princippet, for så kan man nemt tage et lag af og på for at justere varmen. På benene har vi lange underbukser i merino inderst. Yderst har vi enten åndbare regnbukser med stræk (Tenson Biscaya) – eller Marie har den lange macabinederdel, der er dejligt vindtæt. På overkroppen er det uldne tanktops inderst, en ulden cardigan og en skaljakke. Hvis det er rigtigt koldt har vi også et ekstra lag i form af en ulden sweater (Maries er Fjällräven Övik) eller en ultralet, tynd og vindtæt puff-jakke. Torben har Patagonia micropuff og Marie IceBreaker (Hyperia Lite) med merinofyld.

Vi er blevet venner med mørket

Da vi først havde tøjet til at holde varmen i blæst og regn, fik vi øje på endnu en faktor, som har begrænset os om vinteren: Mørke. Maries søster kom uden at vide det med løsningen – hun arbejder nemlig med lommelygter og forærede os en. Marie har med den i hånden udfordret mørkeangsten og gået tur i skoven alene i mørke. Trygheden med lommelygten i lommen gør et eller andet. Det er ikke fem kilometer, jeg går… Men bare en, to eller tre giver mig lykkefølelsen af at turde. Det er så simpelt: Skoven viste sig at være samme, trygge sted – bare uden lys på:-)

Gear til vandring

Mangler du tips og anbefalinger til de enkelte dele på pakkelisten, så finder du vores ærlige mening her. Vi køber og betaler vores gear selv, og er derfor ikke bundet af hensyn fx til sponsorer.

9 replies
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Cathrine. Det kommer meget an på ruten og vejret. Nu kommenterer du på et opslag om vintervandring. Vi bærer væsentligt mere vand med i varmet vejr/hede, end vi gør om vinteren. Cirka det dobbelte. På en vintervandretur på fx 20 kilometer tager vi en liter vand med pr. person plus det vælske vi har med i form af te på termokanden – 0,7 l til deling. Om sommeren har vi cirka 1,5 liter med til hver til samme distance – nogle gange mindre, hvis vi med sikkerhed ved, at der er vandposter med drikkeligt vand. Når vi ikke har mere end det med, skyldes det, at vi ofte drikker 0,75 – 1 liter vand inden afgang om morgenen for at være godt hydreret til dagen. Hilsen Marie

   Svar
 1. Christine Kløve
  Christine Kløve siger:

  Hej Marie
  Den skal-jakke du vandrer i om vinteren ( Patagonias to-lags-jakke Tres Parka) har jeg kigget efter på nettet – uden held.
  Har du evt et link til den så jeg kan finde den? Kan du huske cirka-prisen?

  Vh
  Christine

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Martin. Jo , til november ville jeg supplere med nogle af de ting, der er på vinterpakkelisten. Den adskiller sig kun fra vores almindelige caminopakkeliste få steder – blandt andet ved et ekstra uldlag (sweater eller uldvest). Jeg ville nok også overveje at tage sovepose med – for en uldpose holder du ikke varmen med alene på den tid, når du er oppe i bjergene. Og personligt ville jeg ikke begynde på alt muligt med regnbukser, med mindre de var meget lette. Heller et par ekstra lange bukser. Rigtig god tur! Det bliver da fedt. kh Marie

   Svar
 2. Charlotte Kert
  Charlotte Kert siger:

  Kære Marie,
  Jeg kan bruge timer på, at læse de mange spændende og inspirerende artikler på jeres hjemmeside. Tak for at I deler super mange gode oplevelser, tips og tricks.
  Kan du anbefale et mærke eller en bestemt sovepose i merino uld, som jeg forstår fra din pakkeliste, at du selv bruger?
  Jeg planlægger, at gå Camino Frances fra medio september fra SJPDP. Har du et tip til det nødvendige “overtøj”?
  På forhånd mange tak.
  Mange hilsner
  Charlotte

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte. Hvor er det bare dejligt, at du kan bruge Frie fodspor. Vores bedste tips til gear har jeg samlet her: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-mit-bedste-gear-til-caminoen/ Der finder du mærker, priser osv. Jeg har kun ting med, vi selv har købt – så jeg har friheden til at sige min ærlige mening. Med overtøj vandrer jeg uden jakke, men til gengæld med en regnponcho, som også dækker rygsækken. Vi skal hen forbi 1. november/1. december på caminoen, hvis jeg skulle tage jakke med. Og så ville det være en skaljakke – sådan en ejer jeg ikke endnu. Regnponcho er rigeligt, synes jeg, og den løser to funktioner (at holde kroppen tør og at holde rygsækken tør), hvorimod du med jakke også skal finde et rygsækovertræk. Uldsoveposen er også i gear-artiklen – jeg køber dem gennem en norsk kvinde, der selv syr, og de er virkelig labre. Til mine foredrag i Spejder Sport har personalet vist deres merinouldpose. Den er smallere og tyndere og med meget stræk – vejer mindre end den norske model, men varmer så også mindre. Buen camino!

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten