PAKKELISTE Vintervandring – vores ultimative vinterpakkeliste


Det udvidede vores vandreglæde gevaldigt, da vi besluttede, at vandresæsonen er hele året. Med godt tøj er det slut med at vente i evigheder på godt vejr…

Du har hørt det: Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Vi har investeret i tøj og grej til vintervandring – så nu er vi godt i gang med at vandre året rundt i Danmark. Caminoen i minus syv grader – heller ikke et problem mere!

Her kan du se vores pakkeliste til vintervandring fra -7 til 7 grader. Skal du på vinterfjeldstur, så led videre efter en pakkeliste, der duer til det. Vores pakkeliste er til dansk vinter – og en vintercamino, hvis den kalder på dig.

Vinterpakkeliste til vandring – det har vi på:

Et par underbukser
Sports-bh i uld – Hellner Sarkas (kun Marie)
Ekstra tanktop i merinould Marie/langærmet merinoundertrøje Torben
Mellem-tyk uldtrøje med lynlås uden hætte – hurra for Bergans Ulstein
Uldvest (kun Torben)
Skaljakke – Bergans Microlight
Lange uldunderbukser
Overtræksbukser med stræk – Tenson Biscaya
Et par tykke vandresokker i merinould
Støvler Blundstones
Merinohandsker
Uldbuff
Halsedisse i mikrofiber
Merinohue
Vandrestave – letvægt – carbon

Vinterpakkeliste til vandring – det ligger i rygsækken:

Sommersovepose – Warmpeace Solitaire 250 (195 cm)
Merinouldpose – brugt som inderpose i soveposen for ekstra varme
Tyrkisk håndklæde
Patagonia micro puff – ultralet jakke med meget varme pr. gram
Regnponcho med plads til rygsækken
Langærmet uldundertrøje som pyjamas
Lange uldunderbukser som pyjamas
Ekstra tanktop i merinould Marie/langærmet merinoundertrøje Torben
Et ekstra par tykke vandresokker i merinould
Et par ekstra underbukser
Lang vandrenederdel Marie/et ekstra par lange vandrebukser Torben
Indendørssko Birkenstock Arizona PU – letvægtsmodel
Tandbørste, minitandpasta og tandtråd
Uldvask mini
Shampoo
Negleklipper 3-i-1
Pincetten fra en schweizerkniv
Deodorant
En rulle tape mod vabler
Fodcreme
Mobiltelefon og oplader
Powerbank og ledning
Lommeservietter
Hudpleje
Læbepomade
Kreditkort og et ekstra

Vinterpakkeliste til caminoen

Vinter ved Pibersletten, Esrum Sø. Foto: Camilla Maria Thøgersen

Undværligt tøj, vi har købt til vintervandring

  1. Overtræksbukser: Vi har begge Tenson Biscaya – foreløbig har de holdt ni år, og vi elsker dem, fordi de har supermeget stræk og er vind- og vandtætte. Fås både i en herremodel og en damemodel som en fast del af sortimentet:

    Overtræksbukser Tenson Biscaya vandring

  2. Skaljakke. Bergans Microlight er en fremragende skaljakke. Superlet (180 gram) og med meget stræk, så man stort set ikke mærker, man har jakke på. Den er meget vindtæt og vandafvisende.
  3. Jakke – Patagonia Micro Puff. Den er alle pengene værd. Svært at finde en jakke, der giver mere varme pr. gram.

Shelter på Hærvejen - Patagonia Micro Puff jakke

Patagonia Micro Puff jakke

Lag på lag er vejen frem

Selv når det sner og er frost, kan du som vandrer sagtens få det for varmt, fx når du går til eller op ad bakke. I pauserne fryser du til gengæld let. Derfor er vi rigtig glade for at have lært at klæde os på efter lag-på-lag-princippet, for så kan man nemt tage et lag af og på for at justere varmen.

På benene har vi lange underbukser i merino inderst. Yderst har vi for det meste åndbare regnbukser med stræk (Tenson Biscaya). Torben vælger også ofte lange uldunderbukser med lnge vandrebukser ud over. Marie vælger også ofte lange underbukse med den lange vandrenederdel macabi under – den duer dog kun på dage, hvor det blæser mindre end 10 m/s.

På overkroppen har Marie merino-bh, merinotanktop, en merinocardigan (Bergans Ulstein) og en skaljakke – enten Patagonia Micro Puff eller Bergans Microlight eller begge dele.

Merinocardigan – Bergans Ulstein er favoritten

Hvis humøret er til sweater, er det ind imellem min Fjällräven Övik-striktrøje, der kommer med i stedet for min merinocardigan.

På overkroppen har Torben typisk lang uldundertrøje, klassisk herrevest i uld, en merinocardigan (Bergans Ulstein) og en skaljakke – enten Patagonia Micro Puff eller Bergans Microlight eller begge dele.

Vi er blevet venner med mørket

Da vi først havde tøjet til at holde varmen i blæst og regn, fik vi øje på endnu en faktor, som har begrænset os om vinteren: Mørke. Maries søster kom uden at vide det med løsningen – hun arbejder nemlig med lommelygter og forærede os en. Marie har med den i hånden udfordret mørkeangsten og gået tur i skoven alene i mørke. Trygheden med lommelygten i lommen gør et eller andet. Det er ikke fem kilometer, jeg går… Men bare en, to eller tre giver mig lykkefølelsen af at turde. Det er så simpelt: Skoven viste sig at være samme, trygge sted – bare uden lys på:-)

Gear til vandring

Mangler du tips og anbefalinger til de enkelte dele på pakkelisten, så finder du vores ærlige mening her. Vi køber og betaler vores gear selv, og er derfor ikke bundet af hensyn fx til sponsorer.

9 replies
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Cathrine. Det kommer meget an på ruten og vejret. Nu kommenterer du på et opslag om vintervandring. Vi bærer væsentligt mere vand med i varmet vejr/hede, end vi gør om vinteren. Cirka det dobbelte. På en vintervandretur på fx 20 kilometer tager vi en liter vand med pr. person plus det vælske vi har med i form af te på termokanden – 0,7 l til deling. Om sommeren har vi cirka 1,5 liter med til hver til samme distance – nogle gange mindre, hvis vi med sikkerhed ved, at der er vandposter med drikkeligt vand. Når vi ikke har mere end det med, skyldes det, at vi ofte drikker 0,75 – 1 liter vand inden afgang om morgenen for at være godt hydreret til dagen. Hilsen Marie

      Svar
  1. Christine Kløve
    Christine Kløve siger:

    Hej Marie
    Den skal-jakke du vandrer i om vinteren ( Patagonias to-lags-jakke Tres Parka) har jeg kigget efter på nettet – uden held.
    Har du evt et link til den så jeg kan finde den? Kan du huske cirka-prisen?

    Vh
    Christine

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Martin. Jo , til november ville jeg supplere med nogle af de ting, der er på vinterpakkelisten. Den adskiller sig kun fra vores almindelige caminopakkeliste få steder – blandt andet ved et ekstra uldlag (sweater eller uldvest). Jeg ville nok også overveje at tage sovepose med – for en uldpose holder du ikke varmen med alene på den tid, når du er oppe i bjergene. Og personligt ville jeg ikke begynde på alt muligt med regnbukser, med mindre de var meget lette. Heller et par ekstra lange bukser. Rigtig god tur! Det bliver da fedt. kh Marie

      Svar
  2. Charlotte Kert
    Charlotte Kert siger:

    Kære Marie,
    Jeg kan bruge timer på, at læse de mange spændende og inspirerende artikler på jeres hjemmeside. Tak for at I deler super mange gode oplevelser, tips og tricks.
    Kan du anbefale et mærke eller en bestemt sovepose i merino uld, som jeg forstår fra din pakkeliste, at du selv bruger?
    Jeg planlægger, at gå Camino Frances fra medio september fra SJPDP. Har du et tip til det nødvendige “overtøj”?
    På forhånd mange tak.
    Mange hilsner
    Charlotte

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Charlotte. Hvor er det bare dejligt, at du kan bruge Frie fodspor. Vores bedste tips til gear har jeg samlet her: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-mit-bedste-gear-til-caminoen/ Der finder du mærker, priser osv. Jeg har kun ting med, vi selv har købt – så jeg har friheden til at sige min ærlige mening. Med overtøj vandrer jeg uden jakke, men til gengæld med en regnponcho, som også dækker rygsækken. Vi skal hen forbi 1. november/1. december på caminoen, hvis jeg skulle tage jakke med. Og så ville det være en skaljakke – sådan en ejer jeg ikke endnu. Regnponcho er rigeligt, synes jeg, og den løser to funktioner (at holde kroppen tør og at holde rygsækken tør), hvorimod du med jakke også skal finde et rygsækovertræk. Uldsoveposen er også i gear-artiklen – jeg køber dem gennem en norsk kvinde, der selv syr, og de er virkelig labre. Til mine foredrag i Spejder Sport har personalet vist deres merinouldpose. Den er smallere og tyndere og med meget stræk – vejer mindre end den norske model, men varmer så også mindre. Buen camino!

      Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten