Vi er ambassadører for Destination Bornholm – sponsoreret partnerskab


VANDRERUTE Hammerknuden rundt på Bornholm (7 km)


Vandreruten Hammerknuden rundt har spektakulære udsigter i flere etager, og du får smukke Hammer havn og Kyststien med i pakken

Vi var lidt spændte på vandreruten Hammerknuden rundt inden afgang – ville det bliver en toer? Vi havde allerede vandret både Kyststien, Stenhuggerstien og Højlyngsstien, der alle krydser Hammerknuden. Men vi tør godt love: Vandreruten hammerknuden rundt skuffer ikke!

Facts om vandreruten Hammerknuden rundt

Pausested på vandreruten Hammerknuden rundt, Bornholm

Er vandreturen Hammerknuden rundt skiltet?

Ja, den er skiltet med koboltblå prikker og malede pile på klipper og træer. Når der er en prik, skal du fortsætte ligeud.

Blå prikker - skiltning på Hammerknuden rundt - vandrerute på Bornholm

Når der er en pil, skal du dreje. Du finder også blå trekantskilte som markering. Skiltningen er til at stole på.

Skiltet vandrerute på Hammerknuden, Bornholm

Hvor lang tid tager vandreruten Hammerknuden rundt?

Selv om ruten ikke er lang, kan 2,5 timer flyve af sted. Turen Hammerknuden rundt er temmelig kuperet og spektakulær. Så sæt tid af til få pusten og få øje på, hvad du ser.

Gamledam ved Opalsøen på Bornholm

Hvilke oplevelser er der?

Starten med uret rundt går op ad en lille lyngsti til udsigterne over Sandvig by. Her på klippen kan du være heldig at se den lokale heks skue ud over Østersøen – måske i gang med at planlægge hvilken rute, der er bedst til Bloksbjerg? Vi grinede af dette foto – lædervandrehat, lang nederdel og vandrestave – så er den udklædning hjemme!

Heks kigger ud over Sandvig

Og så er der jo klipperne, der bliver ved med at drage os!

Vandrer kigger på klipper på Bornholm

Kommer vandreruten forbi Hammershus?

Nej, men du kan nyde udsigterne derover. Vil du finde en vandrerute ved selve Hammershus, så tjek vores vandreguide til vandreruten Finnens fodspor – et rigtig godt bud på en aftenvandretur.

Hvor kan man proviantere?

Sidste mulighed er inde i Allinge et par km før start. Her er både Netto og SuperBrugsen.

Hvad med vand?

Der er mulighed for at fylde vandflasken ved Hammer Havn efter cirka 4 km, hvis du vandrer med uret rundt.

Er der en café på vejen?

Jep – ved Hammer Havn. Tjek lige åbningstiderne…

Hvordan er underlaget?

Du vil blive glad for at vælge bedre fodtøj end klipklappere! Som overalt på Bornholm finder du klippestier, hvor du har brug for godt fodtøj. Løbesko og trailsko er nok. Klipperne kan være glatte, hvis det lige har regnet – vær forsigtig.

Klippesti på Bornholm

Udsigter i flere etager

På Hammerknuden rundt går det op-op-op – hele tiden højere op til nye udsigter. Hammerknuden rundt har højdemeter og bringer dig til fine udsigter, der forandrer sig, hver gang du kommer til et nyt plateau. Nye vinkler på verden og vandrelivet.

Vandrer ved Opalsøen

Opalsøen: Fra arbejdsliv til friluftsliv

Det, vi oplever som Bornholms store natur, er på så mange måder formet af granitten – Bornholms muld. Fra vandreruten Hammeren rundt kan du på en solskinseftermiddag opleve synet af Opalsøen, der stråler petroleumsblå langt under stien. Er usandsynligt skue, især vel vidende, at den er hugget ud ved mandekraft! Den sidste lyd af hammer mod granit lød her i 1972, og i løbet af de næste tre år blev krater til sø. Nu ligger Opalsøen der med en selvsikker åbenlyshed, som havde den været her i tusinder af år.

Opalsøen på Bornholm

Rapellernes paradis

Klippesiderne ved Opalsøen, der har dannet rammen om hundreder af stenhuggeres hårde arbejdsliv danner nu rammen om utallige rappellende vovehalses friluftsliv. Som adrætte edderkopper klatrer de op, båret af klippefast tillid til boltene i granitten. Bolte, som flere steder sidder side om side med boltene, der bar stenarbejdernes skinnevogne.

Rappellingvæg ved Opalsøen

En forsmag på Kyststien

Ved Hammer Havn mødes vandreruten Hammeren rundt med Kyststien Bornholm rundt. Ser du her smilende vandrere med rygsække, er der stor sandsynlighed for, at de er på vandreeventyr Bornholm rundt!

Kyststien på Bornholm - vandreruten Hammerknuden rundt

Hvad er den bedste vandrerute på Hammerknuden?

Vi har vandret både den blå rute – Hammerknuden rundt – og den røde rute – Stenhuggerstien. Begge store oplevelser og værd at gå igen. Stenhuggerstien har flest historier på hjerte, og var den største overraskelse for os ift. at forstå stedet. Det er en stærk oplevelse at mærke stenhuggernes barske historie ved at gå i deres fodspor. Hammerknuden rundt har spektakulære udsigter, og kommer et par steder op til endnu vildere udsigter ved Opalsøen. Summa summarum: Gå dem begge to!

Kyststien på Bornholm

Kort over vandreruten Hammerknuden rundt

Her kan du se vandreturen Hammerknuden rundt på et kort. Stien er fint markeret, og du kommer ikke til at savne GPS.  Hvis du gerne vil have kortet med på mobilen, så du kan se hvor du selv er, er det heldigvis nemt:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket kortet over vandreruten Hammerknuden rundt – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm