VANDRERUTE Røsnæs rundt (24 km eller 15,5 km)


På Sjællands vestligste sted, Røsnæs, har lokale ildsjæle og kreative friluftsfolk lavet en fed vandrerute på 24 km

Lykkebarometeret er i top på flere måder i dag… Vi starter længe ventede Røsnæs Rundt i Lykkes lune stue med kaffe og gode råd om dagens 24 km.

Lykke, som vi kender gennem vores fælles passion for caminoen, følger os af sted de første kilometer, og vinker så ‘Vi ses igen til solnedgang’. Der venter Lykke nemlig på os med aftensmad! Tak for, at der findes den slags mennesker.

Facts om vandreruten Røsnæs rundt

Distance: 24 km rundtur (eller 15,5 km alternativ)
Startsted og parkering: Røsnæs Naturrum, Røsnæsvej 233, 4400 Kalundborg. Til den korte version af rundturen kan du parkere ved Dagli’Brugsen, Søbakken 11, 4400 Kalundborg
Skiltning: Ja, men der er tre svipsere – se nedenfor

På Røsnæs har den lokale beboerforening lavet en 24 km vandrerute Røsnæs rundt, der giver dig alt fra den flade, stille nordkyst til den kuperede, forrevne sydkyst med panorama efter panorama og vinmark efter vinmark. Bedst som vi beundrer udsigten foran os, viser den i ryggen sig at være mindst lige så smuk.

Lykkes yndlingscamino er Camino del Norte, som går langs Spaniens nordkyst ved Biscayen. Vi konkluderer hurtigt, at Lykke har sin helt egen, danske version af Camino del Norte her på Røsnæs!

Tilgængeligheden er god alle steder – dog er jeg til stor moro for husbonden for bredmåset til at passere gennem dette led!

Oprydning i det indre pulterkammer

Vinden brager af sted, og solen ligeså. Ja, vi har læst i det nye magasin fra Danmarks Naturfredningsforening, at “Det er mørket, der tænder stjernerne på himlen”. Så poetisk og sandt. Men for mig lige så sandt, at det er solen og blæsten, der rydder op i det indre pulterkammer.

Projektmillioner, der virkelig gør en forskel

Røsnæs er på den positive side også et klassisk eksempel på, hvad projektmillioner fra friluftsglade fonde kan løfte, når kloge folk er på banen. Fra naturrummet til de fine steder i landskabet og til marinaen på Røsnæs Havn, hvor både de kolde bølger og saunaen summer af liv.

Røsnæs Naturrum – et oplagt startsted for vandreturen Røsnæs rundt

Beklager uautoriseret brug af bord, men kortet over Røsnæs var så fint, at det måtte foreviges!

Er der nogen gode pausesteder?

Der er borde og bænke flere steder på ruten. Men på denne vilde novemberdag med 16 m/s er vi meget taknemmelige for læ og varme i det maritime aktivitetshus på Røsnæs Havn. Kaffen i maskinen er GOD – koster kun ti kroner. Det myldrer med vinterbadere, og der er kø til saunaen.

Der er også en café ude ved fyret – men tjek åbningstiderne hjemmefra:

Nej tak til motorvej på Røsnæs!

Ufatteligt, at nogen politiker overhovedet har kunnet tænke tanken “motorvej på Røsnæs”! Må jeg foreslå en obligatorisk dagstur til Røsnæs for alle involverede politikere?!? Og til dig, der læser med her: Du kan gøre noget for at forhindre smadringen af et unikt naturområde – skriv under på borgerforslaget her om nationalpark på hele Røsnæs.

Indkøbsmuligheder?

Kommer du i bil, er det smartest at proviantere på vejen i Kalundborg. I det maritime aktivitetshus på havnen er der kaffeautomat og om sommeren iskiosk. Ved fyret er der lille café, der er åben i sommersæsonen. I Ulstrup en kort afstikker fra vandreruten Røsnæs rundt der en Dagli’Brugsen.

Hvordan er vandreruten Røsnæs rundt skiltet?

Du følger de gule trekanter på rustrød baggrund med Røsnæs rundt-logoet ovenover:

Det er vigtigt, at du ser efter den rustrøde baggrund, for du krydser andre ruter med gule trekanter, du ikke skal følge.
Der er også kort i den fine vandretursfolder

Røsnæs beboerforening har gjort et glimrende arbejde med at få skiltet en rute, der får Røsnæs til at hænge sammen. Tre steder er der dog bommerter med skiltningen, hvis du går med uret rundt. Ved starten fra Naturrummet skal du venstre ad Røsnæsvej, selvom det ikke er skiltet. Tag første vej på højre hånd (Lillesøvej) efter det.

Store problemer med at finde vej fra Naturrummet

Når du kommer til nordsiden, er der denne forgrening, hvor du finder pæle med Røsnæs rundt-logo med venstre – men bemærk, at det er en afstikker op om naturcentret.

Du skal i stedet til højre, og her ses pælen først, når du er drejet, eller vender tilbage, fordi du opdager, du er gået forkert til naturcentret.

Ved udsigtsstedet Kig ud på sydsiden er der også forvirring: Du ser en pæl oppe på toppen – men det er ikke den vej, du skal. Ruten går langs vandet, så bliv der, med mindre du vil løbe op til udkigspunktet og ned igen.  I alt gik vi 1,3 km forkert, men  hva’ gør det, når her er så smukt og æslerne på naturcentret er søde?

Se et kort over Røsnæs rundt

Her er gpx-kort over Røsnæs rundt. Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se, hvor du selv er. Vores kort følger den skiltede rute bortset fra ved Bjørnstrup – her viser vores kort en alternativ rute, så du undgår at vandre på trafikeret vej ved Bjørnstrup.

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til Røsnæs rundt her (du er den blå prik på kortet)

Vil du have en kortere runde?

Her er vores forslag til en afkortet version af Røsnæs rundt på 15,5 km (men det er altså meget ærgerligt, så gør det kun, hvis du virkelig ikke kan gå de 24 km):

Sådan får du kortet ind på mobilen:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til 15,5 km-ruten Røsnæs rundt (du er den blå prik på kortet)

Hvordan er underlaget?

Du kommer ud på meget forskelligt underlag på Røsnæs rundt. På sydsiden mest græsstier. På nordsiden kuperede skræntstier. De steder, hvor du krydser Røsnæs eller skal uden om private lodsejeres jord, er du på asfalt. Strand er der meget lidt af, cirka 600 meter i alt. I alt er der cirka 4 km asfalt på ruten.

Hjem til Lykke

Bølgerne klaprer af alle de sten, de fører med sig, og snotten blæser af næsen! Ved Røsnæs fyr vender vi, og dagens 16 m/s er nu vores ven, vi flyver hele vejen hjem til formidabelt selskab og mad hos Lykke. Se, det er lykken!

10 replies
 1. Anne Thomassen
  Anne Thomassen siger:

  Hej. Er der forskellige datoer for vandrerture på Røsnæs ?
  Vh Anne Thomassen

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Kære Bo. Beklager meget, men det er den altså. De har bare været så frække at lave et design, der gør det så godt som umuligt at have gratis konto. S….irriterende. Jeg har skrevet til dem utallige gange, at deres design narrer folk til at tro de skal betale. De svarer på deres support. Jeg foreslår, at du skriver til dem for hjælp med at sætte det op gratis, hvis det forsætter med at drille dig. Vi har selv gratis konto og mangler ikke nogen funktioner. kh Marie

 2. Henny Maj
  Henny Maj siger:

  Hej Marie

  Jeg og min vandregruppe skal gå Røsnæs Rundt. Hvilken vej rundt gik I – vil du anbefale mod uret – altså nordsiden først ?
  Tak for god inspiration

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Henny. Vi gik mod uret rundt. Ruten er ufatteligt fin begge veje, så det er hip som hap. Rigtig god tur! Bedste hilsner Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Maria. Jeg husker det desværre ikke præcis, men mener vi var længe undervejs, fordi vi holdt mange pauser, og fordi det blæste ekstremt den dag. Et gæt er at vi var seks timer undervejs. Hilsen Marie

 3. Michael
  Michael siger:

  Røsnæs er fantastisk! Helt klart en sted man besøger igen og igen.
  Vi købte nogle rigtig lækre sandwiches to go hos Café Dyrehøj (kort før Ulstrup) da cafeen ved fyret havde lukket den dag vi var på tur

  • Marie
   Marie siger:

   Godt input! Den så vi slet ikke, måske var den lukket fordi vi vandrede om vinteren. Tak fordi du deler! kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten