Skønne Skarresø rundt (11 km)


Ruten rundt om Skarresø ved Jyderup er blevet skiltet, så flere end de lokalkendte kan få glæde af den. Tak for det!

Interesser knytter mennesker sammen. I dag er vi på tur Skarresø rundt – en del af Naturpark Åmosen. Skarresø havde vi aldrig hørt om, før vi mødte et snaksaligt par, sidst vi vandrede på Vejrhøj. Så nu er vi her i deres fodspor.

Facts om ruten

Parkering: P-pladsen Nyvej, 4450 Jyderup. Lige i centrum
Distance: 11 km rundtur (heraf samlet 1 km på stille asfaltvej)
Skiltning: Ja, med gule trekanter
Hund og barnevogn: Ja. Hund skal i snor. Turen kan også sagtens cykles.
Folder: Ja, download vandretursfolderen til Skarresø her

Der er en fin vandretursfolder ved starten ved Nyvej i Jyderup

GPS’en foreslår prompte Jyderup Fængsel som destination, men der er altså også andet at besøge Jyderup for. De lokale har arbejdet ihærdigt for at få skiltet ruten rundt om Skarresø, og det kommer os til gavn. Vejen rundt er ellers ikke helt intuitiv, fordi man flere steder skal væk fra søbredden.

De hemmelige, lokale perler

Vi elsker at finde steder, der er en selvfølge for de lokale, men svære at finde for andre. Skarresø rundt (eller Skarridsø, som den engang hed) er et af den slags steder.

Stien er venlig og nem at gå på hele vejen rundt. Skoven er ganske kuperet, og du krydser da også cykelstien Istidsruten flere steder. Derfor de mange bakker. Flere steder går ruten oppe, så du får smukke lange udsyn over søen.

Fasanerne piler om os, men måske ikke længe: Ved det første korte stykke landevej møder vi, hvad vi døber Fasandræberne: Syv Range Rover-agtige benzinslugere i kortege med hver deres jæger bag rattet. Resten af turen rundt hører vi flere skud, men ikke på en utryg måde. Husk hvis du også møder jægere på din tur: Det er deres jord, du færdes på. Ruten Skarresø rundt går primært på privat jord hos de private og gæstfrie lodsejere Bjergsted Skov, Astrup Gods og Dønnerup Gods.

Mod eller med uret?

Det er lige meget… Ruten er skiltet begge veje og udsigterne lige gode.

Hvordan er skiltningen?

Rigtig god! Følg bare de gule trekanter, så kommer du trygt rundt. Vi havde problemer et par steder, men meget engagerede lokale læste med her og fiksede de steder, vi havde haft udfordringer. God stil. Tak!

En ekstra oplevelse

Siden 2003 har et havørnepar ynglet ved Skarresø. Du ser dem med en god portion held bedst fra udkigspunktet lige syd for Astrup Gods. Stedet er markeret på kortet længere nede.

Foto: Mikael Knøfler. Se Mikael Knøflers oversigt over fugle set ved Skarresø her

Ok beliggende højskole!

Du møder sikkert unge til fods ved Skarresø. Jyderup Højskole ligger nemlig lige ved søbredden af Skarresø. Indrettet i det gamle jagtslot Sølyst. Vi ku’ godt snuppe en uge eller to der!

Hvornår på året?

Du får de bedste kig til søen om vinteren – om sommeren med blade på træerne er der flere grønne tunneller og færre søkig. Men uanset hvad er det ikke en sø-panoramatur – en stor del er skov. Men turen Skarresø rundt består i hvert fald gråvejrsprøven for os: Vi kommer gerne igen.

Se Skarresø rundt på et kort

Her er gpx-kort over ruten Skarresø rundt. Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se, hvor du selv er. Ruten er tegnet med en lille omvej på knap to km ud om traktørstedet Strids Mølle efter kaffe og kage!

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til ruten Skarresø rundt her (du er den blå prik på kortet)

Vil du forlænge ruten med en ekstra oplevelse?

Michael, som kender området ved Skarresø godt, har anbefalet denne forlængelse af ruten, som både giver dig kaffe og kage på Strids Mølle og fortsætter ud om Bromølle. I alt bliver turen så 19,4 km

16 replies
    • Marie
      Marie siger:

      Hvor er jeg bare glad for at du kan bruge siden! Og TAK fordi du tog dig tid til at skrive med det døde link! Det er ændret nu, så andre ikke klikker forgæves. Bedste hilsner Marie

    • Marie
      Marie siger:

      Hvor er det bare sødt af dig at dele. Vi er på Camønoen nu men glæder os til at se nærmere på det. Bedste hilsner fra Møn kh Torben og Marie

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Mikael. Nu fik jeg kigget på din fine, pædagogiske oversigt. Den tror jeg er relevant for mange, der vandrer Skarresø rundt. Jeg vil spørge, om vi må vise et af dine billeder på Frie fodspor med dit navn og linke til din side? Bedste hilsner Marie og Torben

  1. Søren Bøtker Pedersen
    Søren Bøtker Pedersen siger:

    Så er skiltet “ ingen adgang for fremmede” væk og skiltet der dækkede den gul pil flyttet.

  2. Mikael Knøfler
    Mikael Knøfler siger:

    Tak for fin beskrivelse. Man behøver faktisk ikke komme ud på vejen i det omfang der beskrives, og desværre misser i ved jeres viste rute rundt den allerbedste udkigspost til Skarresø – Det er klart ved “Ankerpladsen”, og som Søren nævner er det der der vil komme borde/bænke, men som i flere år har haft intermistiske siddepladser. Stedte er et yndet sted for ornitologer og lokale kendere, og ikke mindst fordi at det er herfra man har direkte udsyn til den lille ø på søen hvor der gennem mange år har været redested for vores lokale havørne!

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Mikael. Vi kan meget nemt tegne den om. Vi hørte godt om stedet fra lokale, men fandt det ikke. Vi er luge på Camønoen, men laver ny revideret rute når vi er hjemme om en uge. Tusind tak for input:-) Bedste hilsner Torben og Marie

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Mikael. Nu er vi hjemme fra Camønoen og jeg fik set på kortet. Desværre havde vi overhovedet ikke fået uploadet det rigtige kort! Nu har set vores tracking igennem, sammenlignet med kortet i folderen og tegnet et nyt kort, der følger skiltningen og har udsigtsstedet med. Jeg har også uploadet en alternativ rute ud om Bromølle på 19,4 km. Håber kortet er korrekt nu, ellers sig endelig til. Bedste hilsner Marie

  3. Søren Pedersen
    Søren Pedersen siger:

    Tusind tak for jeres beskrivelse af turen rundt eon Skarresø. Problemet med skiltet der er sat over den gule pil har vi ikke været opmærksomme på. Det er uautoriseret og skal selvfølgelig væk. Adgang forbudt skiltet har vi ikke været opmærksomme på så det får vi også fjernet.
    Kan oplyser at der inden længe kommer borde og bænke på det sted hvor man er halvvejs er rundt om søen. (Ved ankeret)
    Desuden vil der fra stien blive lavet opmærket rute til traktørstedet Strids Mølle.
    Mvh
    Søren Bøtker Pedersen

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Søren
      Hvor lyder det bare dejligt! Det vil da bare gøre en rigtig god rute endnu bedre. Sig endelig til, når vi kan opdatere beskrivelse. Jeg arbejder selv frivilligt med skiltning (på en del af Den Danske Pilgrimsrute), så jeg kender godt det med at det kan være svært at få sat skilte så de er helt forståelige, også for folk der vandrer en rute første gang. Flere gange må jeg ud med nye skilte eller dreje dem fordi folk er gået forkert. Igen tak for en dejlig rute! Marie og Torben

  4. Michael
    Michael siger:

    Helt klart en af de skjulte perler!
    Hvis man vil have lidt flere km på turen (samt kaffe & kage ved Strids Mølle) kan den med fordel forlænges ned langs Åmose Å og vende ved Bromølle Kro.

    • Marie
      Marie siger:

      Aiiii, altså…..! Det skulle vi have vidst. Super tip. Jeg undersøger det og tegner det ind. Tak for super tip. kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Hjerritsdal Mølle
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt