Vandrestien ved Frederik VIIs kanal i Løgstør


VANDRERUTE Rundtur langs Frederik VIIs kanal mellem Løgstør og Lendrup (12 km)Stien langs kanalen fra Løgstør til Lendrup er en fin rundtur med interessante historier undervejs

Frederik VIIs kanal er Løgstørboernes oplagte sted til en vandretur, en løbetur eller en cykeltur. Vi oplevede først stien på cykel, og vendte tilbage til fods.

Frie fodspor vandrerute Løgstør

Hvilke oplevelser er der på stien langs Frederik VIIs kanal?

Turen går langs et stykke bogstaveligt talt banebrydende ingeniørkunst: Frederik VIIs kanal mellem Løgstør og Lendrup. Kanalen vækker helt naturlig nysgerrighed, for hvorfor i alverden grave en kanal så få meter fra Limfjorden? Frederik VIIs kanal blev etableret, fordi det lave vand ved Løgstør Banke gennem århundreder havde skabt bøvl for skibstrafikken på Limfjorden mellem øst og vest. Her måtte godset lastes over i lavbundede pramme, og tilbage igen for at undgå, at skibe gik på grund. Det kostede både tid og penge.

Kanalbetjenthus ved Frederik VIIs kanal i Løgstør

I midten af 1800-tallet besluttede man derfor at grave en kanal. Det tog fem år at grave den 4,4 km lange og 24-28 meter brede kanal ved håndkraft, og 400 gravefolk blev hentet op fra Tyskland. Stierne på begge sider er trækstier, så skibe kunne trækkes af hestekræfter eller mandekræfter.

Kanalstien i Løgstør med de fine kanalbetjenthuse

Det oprindelige budget lød på 400.000 rigsdaler, men kanalen endte med at koste 500.000 rigsdaler. I nutidskroner svarer det til, at man dengang byggede Storebæltsbroen i Løgstør! Kanalen var så vigtig for handelen, at selveste kongen indviede den og lagde navn til. Men allerede i slutningen af 1800-tallet var vi blevet kloge nok til at grave sejlrenden ved Løgstør Banke dybere, og det sidste skib sejlede igennem Frederik VIIs kanal i 1913.

På turen kommer du forbi kanalfogedens hus og et kanalbetjentens hus, som begge i dag hører under Limfjordsmuseet. De står som fine tidslommer med mågestel og det hele:

Kanalbetjenthus ved Frederik VIIs kanal i Løgstør

Sådan kommer du til startstedet i Løgstør

Er stien langs kanalen mellem Løgstør og Lendrup skiltet?

Nej, vandreruten her er en, vi selv har fundet på. Du kan se den på et kort nederst. Det er meget nemt at finde vej rundt, og det kommer sig ikke så nøje, om du krydser den ene eller den anden bro. Vi anbefaler at vandre en sløjfe ind gennem Lendrup der, hvor ruten vender – nyd vejnavne som Tuborgvej, Ceresvej, Albanien og Carlsbergvej og den tilbagelænede, kolonihaveagtige stemning.

Lendrup sommerhusområde

Egner ruten sig med barnevogn og hund?

Underlaget er godt hele vejen – mestendels grussti plus et par passager med asfalt i Løgstør by. Det er en rute, som godt kan lade sig gøre med barnevogn – dog er der på indersiden af kanalen en trappe op til den skræntsti, vi foreslår at vandre. Her kan du bare vælge at blive på stien nede langs kanalen, så er der ingen problemer. Hund er tilladt at have med på ruten, hvis den er i snor, og du skal ikke passere nogen indhegninger med græssende dyr.

Nysgerrige køer ved Frederik VIIs kanal i Løgstør

Er der proviantmuligheder undervejs?

Hvis du som os starter i Løgstør, vender ruten i det charmerende sommerhusområde Lendrup Huse, hvor det om sommeren er muligt at købe is og forfriskninger i Café Bølgen Blå – tjek årets åbningstider i Facebookgruppen Lendrup Strand Digelaug. Du kan også vandre stien den anden vej rundt med start i Lendrup Huse – så er der masser af muligheder for mad og hygge i Løgstør. Det kan også noget.

Gavlmaleri af fisk ved kanalbetjenthus i Løgstør

Er der adgang til toilet og vand undervejs?

I sommerhalvåret er toiletterne i kanalfogedens hus og kanalbetjentens hus åbne i Limfjordsmuseets åbningstid – og det er muligt at fylde vandflasken. Der er også adgang til toilet og vand i Lendrup og på Løgstør Havn.

Toilet ved kanalbetjenthusene ved Frederik VIIs kanal i Løgstør

Kan vandreruten ved Frederik VIIs kanal forkortes eller forlænges?

Der er to broer over kanalen – den første efter 1 km og den anden efter 2,3 km. Broerne giver dig mulighed for at forkorte rundturen til cirka 2,5 km i alt eller cirka 5 km i alt.

Bro over Frederik VIIs kanal i Løgstør

Hvis du er frisk på at vandre på stranden, er det oplagt at forlænge vandreruten til en 18 km rundtur ved at fortsætte 3 km videre langs Limfjorden efter Lendrup over til den smukke smeltevandsdal Næsbydale. Kig endelig ind på dejlige Næsbydale Badehotel.

Næsbydale Badehotel ved Limfjorden

På forlængelsen duer det ikke at have barnevogn med, fordi du går på stranden. Der er en kort strækning med mulighed for at gå op på skrænten til fine udsigter:

Vandre fra Lendrup til Næsbydale

Se vandreruten på et kort

Med et interaktivt kort på mobilen kan du altid se, hvor du er, og finde tilbage på sporet, hvis du er gået vild. Sådan får du kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til kortet her – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt