GUIDE Højlyngsstien 67 km tværs over Bornholm

Højlyngsstien på 67 km går tværs over Bornholm forbi en perlerække af smukke natursteder undervejs

Det er ikke blot kysterne, der er vilde på Bornholm: Også midten af øen byder på vild natur, som du kan opleve på den nye Højlyngsstien tværs over øen, som blev indviet i september 2020! Højlyngsstien er en drøm for telt- og shelterfolket, men kræver noget planlægning, hvis du som os gerne vil sove i en seng om natten. Her deler vi vores bedste tips.

Vil du læse om ruten dag for dag? Se vores fortælling her

Er Højlyngsstien skiltet?

Ja, alle 67 km er skiltet helt fint, og du kan vandre begge veje. De fleste steder skiltes der med den orange mand på pæle, andre steder orange prikker på træer og klipper.

Vi opdagede kun en enkelt svipser med skiltningen: Når du kommer til Ølene Å fra øst mod vest, forgrener stien sig et sted uden skiltning – du skal holde til højre langs Ølene Å.

Hvor lang er ruten i virkeligheden?

Officielt er Højlyngsstien 67 km lang. Vi tror dog den snarere er lige under de 70 km. I hvert fald var alle dage i praksis længere end beregnet, også fratrukket omveje.

Gamledam i Paradisbakkerne: Ren Ronja Røverdatter-stemning.

Hvor kan man finde vand?

På pælene skiltes der til de overnatningspladser, der er vandposter ved – her ved Udkæret. Vi har på kortet nedenfor tegnet vandposter ind.

Ud over det finder du drikkevand ved Ekkodalen, Rytterknægten og Hammershus, og i toiletbygningerne undervejs. Generelt er der langt mellem vandposterne især i øst-enden. Længste stræk uden vand er de 18,5 km fra toiletbygningen ved Oksemyr P-plads til vandposten ved Hareløkken shelterplads. Heldigvis kommer der snart en ny vandpost ved Lindesbjerghus i Bisonskoven, så det stykke bliver kortere. Bær derfor rigeligt med, eller kør ud med depot inden du starter. Der er enkelte huse undervejs, hvor man kan banke på og spørge om vand – men bind ikke an med det.

Ekkodalshuset ligger lige på stien – her kan du få vand (eller hvad du nu trænger til!)

Ekkodalshuset er berømt for sine giga-tarteletter, som vi måtte prøve. Det er et sted, der trækker mange ferieturister til, og stemningen er næsten et chok, når man kommer fra de stille skovstier. Men nu har vi prøvet det.

Se Højlyngsstien på et kort med deldistancer

Her kan du se gpx-kort over Højlyngsstien inkl. deldistancer og andre interessepunkter. Du kan nemt få kortet ind på mobilen, og det er smart, for så kan du se, hvor du selv er henne:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik her for at få kortet over Højlyngsstien på Bornholm og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

Hvordan kan Højlyngsstien inddeles i etaper med overnatning i en seng?

Se deeeet…. Indtil videre kniber det gevaldigt med muligheder for overnatning langs Højlyngsstien! Men det kan lade sig gøre med lidt planlægning og transport.

Der er muligheder i hver ende både i Sandvig og i Aarsdale, og er du til lange etaper, ligger Bed and Breakfast at Mimis 30 km efter Sandvig.

Vi vandrede Højlyngsstien disse etaper:

  1. Aarsdale – Ekkodalshuset 27 km. Der blev vi hentet af vores B&B i Østerlars – Yggdrasil til 675 kr. og kørt tilbage til stien næste morgen.
  2. Ekkodalshuset – Krashavevej/Slettevej 25 km. Der blev vi hentet af den familie, hvor vi havde booket et værelse i Allinge til 235 kr. og kørt tilbage til stien næste morgen. Lige der ligger også feriestedet Skovly – men det var fuldt booket.
  3. Krashavevej/Slettevej – Sandvig 17 km.

Hvis du vil gøre som os og hentes af et bed and breakfaststed, ligger både Aakirkeby og Østerlars nogenlunde tæt på Ekkodalshuset. I begge byer er der indkøbsmuligheder.

Yggdrasil Guest Lodge uden for Østerlars – stille beliggenhed, dejligt rent og super morgenmad.

Deldistancer på Højlyngsstien

Højlyngsstien forløber i dejlige, stille naturområder uden byer at orientere sig efter. Her har vi forsøgt at inddele den efter steder/landemærker, så du kan se, hvor langt du er nået:

  • Aarsdale – Gamle Dam 3 km
  • Gamle Dam – Ølene Fugletårn 11,5 km
  • Ølene Fugletårn – Bastemosen udkigstårn 7,5 km
  • Bastemosen udkigstårn – Ekkodalshuset 4 km
  • Ekkodalshuset – Rytterknægten 4 km
  • Rytterknægten – Lilleborg 1 km
  • Lilleborg – Borgesø – den lange trappe 11 km
  • Borgesø – den lange trappe – Spellinge Mose 6,5 km
  • Spellinge Mose – Olsker Antik 7,5 km
  • Olsker Antik – Ole Christensens skulpturpark 1 km
  • Ole Christensens skulpturpark – Ravnedalen (den gamle røgeribygning) 2,5 km
  • Ravnedalen (den gamle røgeribygning) – Broen ved Hammershus 3 km
  • Broen ved Hammershus – Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen 2,5 km
  • Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen – Sandvig 2 km
  • Sandvig – Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen 2 km
  • Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen – Broen ved Hammershus 2,5 km
  • Broen ved Hammershus – Ravnedalen gammel røgeribygning 3 km
  • Ravnedalen (den gamle røgeribygning) – Ole Christensens skulpturpark 2,5 km
  • Ole Christensens skulpturpark – Olsker Antik 1 km
  • Olsker Antik – Spellinge Mose 7,5 km
  • Spellinge Mose – Borgesø (den lange trappe) 6,5 km
  • Borgesø (den lange trappe) – Lilleborg 11 km
  • Lilleborg – Rytterknægten 1 km
  • Rytterknægten – Ekkodalshuset 4 km
  • Ekkodalshuset – Bastemosen udkigstårn 4 km
  • Bastemosen udkigstårn – Ølene Fugletårn 7,5 km
  • Ølene Fugletårn – Gamle Dam 11,5 km
  • Gamle Dam – Aarsdale 3 km

Hvordan er mulighederne for at sove i telt, shelter og hængekøje?

Generelt rigtig gode! Der er supermange primitive teltpladser og sheltere undervejs. Sheltere kan bookes på www.udinaturen.dk. Den bedste oversigt over pladser får du hos Naturstyrelsen i deres detaljerede kort over Højlyngsstien her.

Proviant er problematisk!

Vi startede i Aarsdale, og vandrede dermed fra øst mod vest. Der er en charmerende lokal købmand i Aarsdale – Høkeren – men den har desværre kun åben fra 14.30-17.30, så det duer ikke for os. Vi provianterede i stedet i Svaneke. Starter du fra Sandvig, er der heller ingen indkøbsmuligheder her – nærmeste sted er Allinge. Der er ingen proviantmuligheder undervejs på Højlyngsstien bortset fra små kiosker, der måske-måske ikke er åbne ved Ekkodalen, Hammershus og Rytterknægten.

Kiosken ved Rytterknægten – tjek om åbningstiderne nu passer med hvornår du kommer forbi…

Der er dog to restauranter undervejs: Ekkodalshuset og Christianshøjkroen (den har vi fået varmt anbefalet). Restauranterne er værd at tage med i planen, også hvis du sover i telt – et måltid mindre at slæbe på. Og – hånden på hjertet – mon ikke du godt kan få dette ned efter en god dags vandring?

Hvordan er underlaget – er der meget asfalt?

Højlyngsstien har dejligt meget trampesti: Ujævne, smalle og kuperede skovstier, der både går på blød skovbund og gennem klippede områder. Det er ikke her, du vil vrikke om, så det er om at holde øjnene på stien.

Der er også brede grusstier gennem plantagerne og smalle asfaltveje de steder, hvor stien forbinder eksisterende naturområder. Cirka 10-12 % af ruten er på asfalt.

Vi kunne mærke stien både i anklerne og knæene, der kommer på arbejde, og var glade for ikke at have bundet an med mere end 25 km pr. dag.

Højlyngsstien har broer så glatte som sæbe – især i Ølene Ådal. Take care!

Hvad med bilen, når ruten er fra A til B?

Først kiggede vi på taxi tilbage til bilen (dyrt). Bagefter undersøgte vi bus – men det tager over to timer. Til sidst fandt vi lykkeligvis en familie i gruppen Bornholmer Tip på Facebook, som godt gad køre vores bil fra starten af ruten til slutningen af ruten! Vi organiserede det ved at vi kørte forbi deres postkasse med bilens ekstranøgle på vej til starten. Familien flyttede bilen, mens vi vandrede. Låste den, mens bagagerummet stod åbent, og smækkede så ekstranøglen inde i bagagerummet. Da vi havde vandret færdig, låste vi bilen op med vores egen nøgle. Og gæt, hvad der lå: Den sødeste gave fra familien i form af en karton hjemmepresset æblemost og cookies! DET kalder vi hjælpsomhed. Vi sendte dem en tak for hjælpen med MobilePay.

Hvor kan man parkere inden start?

Du kan nemt parkere bilen ved Aarsdale Havn, hvis du vandrer øst mod vest. Eller ved Sandvig strand, hvis du starter den vej fra. Der er gratis parkering uden tidsbegrænsning.

Hvilken årstid er bedst?

Vi nød at vandre i efterårsferien, men fik en temmelig vild dag rent vejrmæssigt med over 20 m/s.

Næste gang vil vi gerne prøve at vandre ruten i foråret, hvor især Ekkodalen er eet stort blomsterflor – eller i september, når lyngen blomstrer.

Vil du lade bilen stå i Ystad?

Der er ikke mulighed for gratis parkering i Ystad, fordi de zoner, der ikke er betaling, har 24-timers-regel. Heldigvis er en tryg og god langtidsparkering virkelig billig i Ystad. Stiller du fx bilen en uge for at vandre Højlyngsstien, koster det 20 SEK pr. døgn – i alt 140 SEK for en uge på P-plads Österleden lige ved færgen:

Det vil sige der er penge at spare ved ikke at have bilen med til Bornholm, hvis du vandrer Højlyngsstien og er ok med at få et lift eller tage offentlig transport til og fra starten/slutningen i Sandvig eller Aarsdale. Du kan også prøve at skrive efter et lift på forhånd i gruppen Bornholmer Tip på Facebook. Bornholmere er helt generelt meget hjælpsomme og vant til at køre hinanden rundt.

Synonymer: Højlyngstien, Højlyngsruten, Højlyngruten
11 replies
  1. Naya
    Naya siger:

    Kære Marie,

    Tak for svar. Vi forsøger os med nogle forskellige dagsturer, så vi får både lidt af Højlyngsstien og lidt af Kyststien, så må vi komme tilbage en anden gang hvor der er flere dage at bruge:)

    Det billede der er helt øverst hvor titlen under er “INDBLIK: Min indre Ronja Røverdatter…” hvor er det helt præcist på ruten? Eller måske bare hvilken strækning – der må jeg bare hen, det ser magisk ud:)

    Vh Naya

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Naya. God plan. Billedet er fra første etape på Højlyngsstien, hvis du starter fra Aarsdale. Det er ved søen Gamle Dam i Paradisbakkerne, som du oplever på den rute. kh Marie

      Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Nej, altså – jeg kiggede på det forkerte billede! Det er fra den nye slyngede boardwalk ved Ekkodalen midt på Højlyngsstien!

      Svar
  2. Naya
    Naya siger:

    Kære Marie og Torben,

    Tak for jeres informative blog! Man får gode praktiske tips, og en fornemmelse for hvilken oplevelse man kan vente sig:)

    Min partner og jer skal til Bornholm i weekenden, og har 3 hele dage med vandring, og 2 rejsedage.

    Vi er lidt sent ude, men vi har vandret en del før, så det er ikke så uoverskueligt, man skal bare se at komme afsted:)

    Jeg vil høre, hvad i bedst kan anbefale, hvis man har 3 dage, er det Højlyngsstien eller en del af kyststien?

    Enten skal vi sove shelter eller finde overnatning, det er vi åbne for.

    Allerhelst ville jeg gerne tage derover i vores bil som vi kan overnatte i – men jeg er i tvivl om det ville give mening, da jeg endnu ikke kan se nogle oplagte rundture af dagsvarighed (20-30 km) på bornholm. Har i erfaring med, eller kender til dagsruter der starter og slutter samme sted?
    Dette ville nemlig være fordelagtigt, for så kunne vi sove i bilen, og køre til næste tur, og på den måde få set noget forskellig natur – og undgå at fryse i et shelter:)

    Håber at høre fra jer!:)

    Vh Naya

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Naya. Hvor dejligt med Bornholm. Med tre dage ville vi nok personligt vælge Kyststien, men Højlyngsstien er jo også megafin og oplagt med shelter. Lange rundture har vi desværre ikke prøvet endnu. Og vi ved ikke hvor man kan parkere for overnatning. Hilsen Marie

      Svar
  3. Mette Engmark
    Mette Engmark siger:

    Hej Marie og Torben.
    Vi er en gruppe, der skal til Bornholm og vandre. En af dagene skal vi vandre et stykke af Højlyngsstien. Vi forestiller os, at starte ved Rø plantage og gå til Bastemose, ca 25km.
    Vores spørgsmål er: Hvor vil det være godt at starte i Rø plantage og slutte i Bastemose i forhold til busforbindelser?
    Med venlig hilsen
    Mette Engmark

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Mette. Hvor FEDT I skal af sted. Desværre kender vi ikke til busforbindelserne, for vi har ikke prøvet at bruge dem, fordi vi gik hele molevitten. Måske kan busselskabet svare bedre? Ellers kan det være der er en klog bornholmer, der kan svare i gruppen Bornholmertip på Facebook. Bedste hilsner Marie

      Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Kære alle tre! Hvor hyggeligt at høre fra jer her! Vi skal helt sikkert på Skjoldungestien og følger jeres anbefaling med at stille bilen og tage toget. Håber I havde et par hyggelige dage mere trods blæsten! Vi nød Højlyngsstien, men var ikke biologilærere nok til at finde havtorn desværre. Bedste hilsner Torben og Marie

      Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten