FRIE FODSPOR Kontakt os

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller andet…

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os – brug kommentarfeltet under artiklerne. Er du nysgerrig på hvem der står bag Frie fodspor, så læs mere her

Vandreture i kalenderen

 • Hærvejen sommeren 2021
 • Verdens ældste pilgrimsrute – den japanske Shikoku 88 september 2021 (hele ruten). Kontakt os, hvis du har en idé til et samarbejde

Andre vandrerejser vi drømmer om

England – til fods med tid til at nyde hver en have
Korsika – det er vist noget med noget mad og en vandrerute?
Efterår i Boston og White Mountains, New Hampshire
Rom til fods. Tænk sig at blive modtaget som pilgrim i Rom

42 replies
  • Marie
   Marie says:

   Hej Gry. Der er begge dele, inde under duppen er der spids af metal. Der følger også forskellige dele med til fx at vandre i sne. Kh Marie

   Svar
   • Gry Linell
    Gry Linell says:

    Hej Marie
    Jeg kan ikke få lov at købe korte stave og dupper på jeres hjemmeside. Jeg får en meget mærkelig meddelelse når jeg vil godkende ordren:
    {“errors”:{“notifications.WebHooks[0].Url”:[“Field is not accepted as a valid URL”]}}
    Der er grønne asterix’er ud for alle obligatoriske felter

    Svar
 1. Tina
  Tina says:

  Hej Marie
  Jeg er lige vendt hjem fra den franske Camino. Så skulle man jo tro, at jeg havde fået km nok i benene. Det forholder sig helt modsat. Jeg tænker allerede nu på næste tur, ikke nødvendigvis Spanien. Jeg er sikker på, at jeg læste et sted, at I har været i Tyskland og gå en rute, hvor der, ligesom på caminoen, skal medbringes vandrepas, der stemples. Jeg kan simpelthen ikke finde noget om den tur på jeres hjemmeside. Kan du hjælpe?
  Tak for en inspirerende og informativ hjemmeside.
  Kh Tina

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Kære Tina. Ja, man bliver bidt, hva’! Mit bedste bud på en vandrerute i Tyskland, som kan det er Heidshcnuckenweg eller Jakobsvejen i Lüneburger Heide (der er mange flere jakobsveje selvfølgelig – denne er bare den vi har krydset og lagt mærke til, da vi var der). Artiklerne er ikke udgivet endnu, men jeg har sendt dem til dig på mail med wetransfer som inspiration. De er lidt en introduktion til mulighederne, men ikke en komplet guide, fordi vi ikke vandrede den hele men kun var af sted en kort weekend. Bedste vandrehilsner Marie

   Svar
 2. Lars
  Lars says:

  Hej
  Jeg læste jeres beretning omkring turen i Mols bjerge, vil i dele jeres gpx. fil via mail? Jeg har tænkt mig at løbe den og er ikke kendt i området overhovedet. På forhånd tak.

  Svar
 3. Ole hedensted
  Ole hedensted says:

  Hej Marie

  Nu har jeg da helt sluppet styret. 😄
  Detver selvfølgelig Santiago de compostela jeg skal slutte i. Det var derfor jeg spurgte om hvor i vil anbefale at jeg startede fra når jeg nu ønsker at gå 12-13 dage, og ikke en som er alt for overrendt.
  Beklager misforståelsen fra mig

  God dag
  Mvh Ole

  Svar
 4. Ole Hedensted
  Ole Hedensted says:

  Hej

  jeg vil gerne bruge 2 uger på Caminoen i maj 2021.
  jeg vil gerne have stor frihed til læggen på dagsetaperne, men kan godt gå 25-30 km om dagen.
  jeg aner bare ikke hvor jeg skal starte osv. kan man betale jer for at planlægge eller hvad er muligt

  mvh Ole

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Ole. Vi har ikke erfaring med at planlægge for andre, men vi har helt sikkert gjort os nogle erfaringer, som kunne være gode at spille op af. Mange af vores læsere tager deres beslutninger ud fra artiklerne her på hjemmesiden og vælger evt. at følge en af vores ture direkte. Hvis du gerne vil have individuel/personlig sparring, kan vi sagtens finde ud af det. Alt efter hvor du er i landet kunne det fx være walk n’ talk om dine ønsker og drømme ift. caminoen – hvad der er vigtigt fra dig. Ud fra det kunne vi så guide dig i gang med at vælge hvilken af ruterne, du vil i kast med. Og endelig kunne vi lære dig at undersøge de mulige dagsetaper – eller simpelthen lave forslag til dagsetaper til dig. Lad os høre, hvad du tænker passer med dig. Hilsen Torben og Marie

   Svar
  • Ole Hedensted
   Ole Hedensted says:

   Hejsa

   Jeg er på vej på arbejde i Grønland, så det er ikke lige muligt at mødes pt, desværre.

   Jeg har virkelig forsøgt at undersøge, men føler snart jeg bliver mere og mere forvirret, men jeg tror jeg vil vælge at tage 2 uger, den ene til San Sebastian, og den sidste uge videre til verdens ende, den som du tog med din datter.

   Alternativt vil jeg gå 2 uger og så selvfølgelig slutte i SB, men det er her min forvirring starter, for hvor skal jeg starte.

   Jeg tænker ikke at booke overnatning hjemmefra, så jeg er mere fri til at vælge på dagen.

   Er der et forum hvor man evt kan søge efter en vandre ven/veninde

   Tusind tak for en super Blog/hjemmeside

   Med Venlig Hilsen

   Ole Hedensted

   Svar
   • Marie
    Marie says:

    Hej Ole
    Jeg tror umiddelbart du er på det første forvirrende trin med at finde ud af hvilken rute du skal vælge og hvilke deldistancer der så er – og overnatningsmuligheder. Find input til valg af rute her: https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/
    Først valg af rute: Når du først begynder at vandre, vil det sidste du ønsker være at bevæge dig med bil, bus og tog. Sjælen kommer ned i tempo på den gode måde og du vil have lyst til at fortsætte med at gå frem for at have transfertid midt i det hele.
    Personligt ville jeg derfor aldrig selv vælge at dele 14 dage op i to caminoer, hvis der var tranport imellem. Det er bare min mening…
    Hvis du alligevel vil det, er mit input her: Turen til Finisterre fra Santiago tage tre-fire dage til fods – find viden om den her: https://www.friefodspor.dk/camino-finisterre-muxia/
    Det vil sige du kan starte med 9-10 dagsetaper på Camino del Norte. Den rute er meget smuk fra starten i Irún. San Sebastian er blot én dagsetape – cirka 24 km. Hvis du vandrer ti dage på Camino del Norte med ca. 25 km hver dag, når du cirka til byen San Miguel de Meruelo. Dvs. du skal finde transport derfra til santiago, hvis du bagefter vil vandre til Santiago. Det finder du enten på http://www.Rome2Rio.com hvor du indtaster din til- og fra-by og finder link videre til offentlig transport. Eller du søger efter et lift (som gomore) på http://www.blablacar.es.
    For at undersøge hvilke muligheder der er på en hvilken som helst camino og hvor mangt der er imellem dem, synes jeg du skal købe appen Wisely til Camino del Norte og samme til Camino Finisterre – de er ikke dyre. Appen kan smart regne distancer ud mellem byer og steder – du markerer bare et sted som startsted, og så sætter den det sted som km 0. Der er også links til evt. booking – dog er det meget sjældent fedt eller nødvendigt. Men nu efter corona ville jeg selv ringe til det sted jeg ville overnatte og høre, om det stadig var åbent.

    PS: Vandreven/veninde vil du meget nemt finde på ruten – de fleste vandrer alene. Vil du finde en inden, så meld dig fx ind i foreningen Danske Santiagopilgrimme og kom med på vores ture. Eller i gruppen Camino for begyndere på Facebook.

    Håber det hjælper dig godt i gang… Ellers spørg igen kh marie

    Svar
   • Ole
    Ole says:

    Hej
    Tusind stk for dine fine svar.
    Jeg har vist udtryk mig forkert. Jeg vil ikke have transport men bare gerne vide hvor skal jeg starte 12-13 dage bagud fra San Sebastian og læste meget om dine ruter
    Jeg skal nok finde nogen at vandre med. Er ikke på Fb. 😄
    Hilsen Ole

    Svar
    • Marie
     Marie says:

     Aaaah, ok. Hvis du vil slutte i San Sebastian, ved jeg ikke nok om ruterne – så bliver det sandsynligvis noget fransk pilgrimsrute, og dem kender jeg desværre ikke. Held og lykke med det hele alligevel. kh Marie

     Svar
     • Ole Hedensted
      Ole Hedensted says:

      Hej Marie

      Nu har jeg da helt tabs sutten. Jeg skal naturligvis slutte i Compostela. Jeg mente hvilken rutestart skal jeg vælge når jeg vil gå ca 12-13 dage og slutte i Compostela det var mig som skrev forkert.
      Jeg forventer at kunne gå 25-30 km. om dagen.
      jeg vil gerne en god begynderrute, men samtidig også en som ikke er overrendt.

      Håber det var bedre denne gang

      God dag

      Mvh Ole

     • Marie
      Marie says:

      NU er jeg med! Personligt ville jeg så uden tvivl vælge den ældste af ruterne, Camino Primitivo på 321 km. Der har du tid til at vandre hele ruten og det gør efter min mening noget særligt. Bragende smuk rute, og ikke overrendt. Hvis du er hurtig, får du tid at vandre helt ud til Finisterre (90 km) efter Santiago. Ruten er grøn, landlig og med masser af bakker og bjerge. Meget pittoresk og stille og med en enkelt større by på vejen – Oviedo. Kh Marie

  • Ole hedensted
   Ole hedensted says:

   Hej Marie

   Nu har jeg da helt sluppet styret. 😄
   Detver selvfølgelig Santiago de compostela jeg skal slutte i. Det var derfor jeg spurgte om hvor i vil anbefale at jeg startede fra når jeg nu ønsker at gå 12-13 dage, og ikke en som er alt for overrendt.
   Beklager misforståelsen fra mig

   God dag
   Mvh Ole

   Svar
 5. Aili Nordentoft
  Aili Nordentoft says:

  Hej,
  Jeg er faldet over, at du har fået syet en uldsovepose af en norsk dame. Nu er jeg imidlertid ikke på facebook, så har du mulighed for at give mig hendes mailadresse, så jeg kan bestille en?
  Bedste hilsner, Aili

  Svar
 6. Nicolai sørensen
  Nicolai sørensen says:

  Hej,, har prøvet at finde ruten til højlynggstien på alltrails uden held, har søgt både på kortet og indtastning, har du en ide om hvad jeg gør forkert.? På forhånd tak. , super side. 😉

  Svar
 7. Annette
  Annette says:

  Det er et dejligt site I har lavet med god inspiration og viden 🙂
  Jeg har næsten lige købt et par nye Salomon-vandresko som sidder fantastisk på fødderne, men når jeg har gået i dem ca 45 minutter, så begynder de at gøre ondt på ydersiden af mine storetæer (de er stadig sarte efter en tur på 23 km i de sko!).
  Nu er jeg i syv sind: kommer jeg nogensinde til at kunne gå i de sko – eller skal jeg bare konstatere at hvis de ikke er gået til efter i alt 50 km, så bliver det aldrig godt?
  Og hvordan skal jeg stole på at næste par sko også er gode efter 45 minutters vandring, selvom de føles fantastisk i butikken (afprøvet med mine foretrukne sokker – og et nr større end jeg plejer at bruge)?
  Har I tanker, ideer, tips og tricks til hvad jeg skal tænke på i min beslutningsproces?
  Mvh Annette

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Annette. Hvor er det skønt, at sitet inspirerer dig til at komme af sted. Jeg er på tynd is med dit sko-spørgsmål, for jeg har ingen faglig baggrund med sko. Kan kun dele ud af min egen erfaring: Jeg har ikke haft nogen sko, der startede så dårligt og blev gode. Som regl bliver det grundlæggende problem ved for mig. Lige din model Salomon kender jeg ikke, så mit bud ville være at gå tilbage til butikken og spørge til råds. Det er helt igennem tricky at købe sko, og du får aldrig den tryghed der er i at kunne teste, for så bruger man jo skoene og kan ikke bytte. Ud fra dit problem lyder skoen til at være for smal. Hvis du vil prøve en bred vandresko til sammenligning, så tjek Altra Timp. 2.0 – Marathonsport har den fx. Beklager jeg ikke kan berolige dig bedre med skoene! Vandreverdenen er nogle gange uvis, og jeg tror der er gode grunde til at vandrere ofte bliver med samme model sko, når der har fundet en, der passer. Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Annette
    Annette says:

    Hej Marie
    Tak for dit hurtige svar. Selvom du ikke synes det er til meget hjælp, så gav det alligevel lidt perspektiv. Jeg synes jo selv det er tricky, så derfor vil jeg gerne høre om andres ideer, input og erfaringer 🙂

    Svar
 8. Anica
  Anica says:

  Hejsa,

  jeg har længe gået med en drøm om at gå hele caminoen. Jeg har så endelig besluttet mig for at det skal være inden for nærmeste fremtid, og ville derfor høre, hvor skal jeg flyve til, og skal jeg booke mine overnatninger undervejs? Jeg rejser højst sandsynligt alene. Er det sikkert (jeg er kvinde, 27 år). Og er der andre essentielle ting jeg bør vide, inden jeg begiver mig ud på dette eventyr?
  På forhånd tak!

  Kærlig hilsen Anica

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Anica. Hvor vildt fedt at du realiserer drømmen! Når du skriver hele caminoen – er det så den franske rute, du mener? Hvis ja, ville jeg nok vælge at flyve direkte til Bordeaux og tager toget derfra – se mere her: https://www.friefodspor.dk/camino-frances-transport/. Før corona ville jeg have sagt, at det selvfølgelig giver tryghed at booke – men det binder dig også og tager noget af din frihed. Du kan ikke bare følge de mennesker, du møder eller følge din intuition og din fornemmelse, hvis du er bundet af planlægning. Nu med corona står tingene nok noget anderledes – med steder, der er lukket, tror jeg godt du kan komme ud i at det er rart med eget værelse frem for sovesale af hensyn til smitte. I den situation kan det være rart at have overblik over værelser i dagens mulige byer og måske endda reservere en seng. Der er dog meget få pilgrimme i år – omkring 10 % af hvad der plejer at være. Så der bliver nok ikke kamp om pladserne. Hvis du vil læse om hvordan det er at vandre under corona, så find Inge Færch på Facebook. Hun ankommer til Santiago i dag. Jeg oplever det som totalt trygt at vandre caminoen alene som kvinde – se mine erfaringer her (Inge Færch skriver i øvrigt også om det emne): https://www.friefodspor.dk/guide-er-det-trygt-nok-at-gaa-caminoen-alene-som-kvinde/. Buen camino fra Marie

   Svar
 9. Jesper
  Jesper says:

  Hej begge

  Jeg har 2 spørgsmål vedr. vandresko.

  Jeg har under punktet “Torbens pakkeliste”, at han anbefaler 2 vandresko til mænd (Meindl Balancing og Columbia Peakfreak XCRSN II Low Outdry.).

  1).
  Jeg synes, at det er svært at finde Meindl Balancing ved danske forhandlere (har prøvet flere frilufts/Outdoorbutikker, uden held). Kan det passe? Jeg har fundet en udenlandsk forhandler “Camp 4”.

  2).
  Jeg vil gerne finde nogle konkrete mærker/modeller (vandresko,,,ikke sandaler eller andet) til min kone,,,,,kan du anbefale nogle Marie?

  Vi søger begge et par gode sko til at kunne bruge nu og i det kommende efterår.

  Tak for alt info på denne side, det er meget inspirerende,

  Med håb om positiv respons!

  Med venlig hilsen
  Jesper

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Kære Jesper og frue

   1. Det er rigtigt, det er svært at finde dem hos forhandler. Jeg (Torben) vil gerne have skoene igen, fordi de er kølige, men måske er modellen ved at være gammel? Eller butikkerne herhjemme bare har taget andre/nyere modeller hjem. Columbia har membran og er derfor varmere – den vandrer jeg derfor kun i om vinteren.

   2. Jeg (Marie) har faktisk et nummer større fødder end Torben, og derfor tør jeg ikke kloge mig på vandresko til kvinder. Jeg har dog lige købt Altra Timp, som jeg fik anbefalet varmt af en læser. Desværre er de et nummer for små (skulle have 46 og ikke 45!!!). De sko virker indtil videre lovende fordi de er med mesh, sålen er hård med enormt god affjedring over. De kan prøves i Marathonsport og fås både til mænd og kvinder. Pæne er de ikke, men de virker godt nok gode.

   Held og lykke med skojagten – husk endelig, de skal være 1 – halvandet nummer større end hverdagssko.

   Hilsen Torben og Marie

   Svar
 10. Mira
  Mira says:

  Hej
  Jeg skal gå 2-3 uger i april og tænker jeg vil gå sanabres, men er lidt bekymret for om der er for få på ruten.godt nok ønsker jeg ikke en overrendt rute, men vil gerne have en camino familie. Jeg har også tænkt på port kyst ruten ….. men vil helst den anden. Er det ikke også kolder langs kysten i april ind inde i landet ? Kærligste Mira

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Mira. Selv den del af Camino Sanabrés vi gik i juli var der 11 pilgrimme på. Og juli er der mange der undgår på den rute, fordi den er varm. Da vi var der i april og oktober var der også hvad jeg synes er rigeligt med pilgrimme. For mig er omring de syv og opefter fint, og det tror jeg helt bestemt du får i april. Både i april og oktober vil jeg gætte at der totalt var 15 pr. etape. Måske 20. Altså flere end i juli. Jeg følte mig aldrig alene. April er en tosset flot årstid med smukke, klare morgener, måske stadig lidt sne på toppene og ellers blomstrende kæmpelyng. Få mig nu ikke startet….. Min fornemmelse er, at Sanabrés vil give dig den ro og familie du drømmer om. Costa har jeg kun vandret to dag ad. Klimaet er anderledes – det er kystklima og dermed mere afvekslende. April kan være vinter eller lun, alt efter hvad verjguderne nu sender. Hvis du pønser på costa, så spørg en pilgrim, der elsker ruten – så får du alle de bedste anbefalinger. Bedste hilsner Marie

   Svar
 11. Hanne Halberg
  Hanne Halberg says:

  Hej Marie
  Du har været så sød, at sende mig et tørklæde, men jeg har fået slettet din meddelelse om mobilepay, kan du sende den igen, så vi får det ud af verden?
  mvh
  Hanne Halberg

  Svar
 12. Katja Tuxen
  Katja Tuxen says:

  Hej med jer,
  Jeg har downloadet GPX-viewer til 9 kr, men jeg kan ikke finde ud af at få jeres kort derover. Den vil have en url, der ender på .gpx – hvordan gør jeg?
  Bh Katja

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Katja. Er det iPhone eller android? Muligvis kan jeg guide dig hvis det er iPhone. Android er jeg desværre ikke inde i. Kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *