FRIE FODSPOR Kontakt os


Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller andet…

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os – brug kommentarfeltet under artiklerne. Er du nysgerrig på hvem der står bag Frie fodspor, så læs mere her

Har du brug for sparring og gode råd til din vandring?

Har du brug for personlig rådgivning eller rejseplanlægning fx af din camino eller vandringer i Danmark, så tilbyder vi det på freelancebasis – fx som walk n’ talk i København/Nordsjælland eller som virtuelt møde. Vi kan bruge tiden på alt fra din pakkeliste til flybilletter, etapeforslag eller hvad du har mest brug for sparring på.

Vandreture vi drømmer om

Mallorca GR221
Via Francigena i Italien
Kumano Kodo i Japan – meget gerne som vandrepakke
South West Coast route i England
Korsika – det er vist noget med noget mad og en vandrerute?

224 replies
 1. Anja
  Anja siger:

  Hej,
  Jeg skal afsted på Camino i April i år og skal bruge et regnslag. Får i regnslaget igen i andre størrelser?
  Vh Anja

 2. Signe Laugesen
  Signe Laugesen siger:

  Hej med jer!
  Vi har været så glade for jeres inspirerende hjemmeside, tak!
  Min tvillingebror og jeg har planer om at vandre Santiago -Finisterre -Muxia -Santiago til maj. Det glæder vi os til, men vi sidder lige med nogle spørgsmål.
  Skal man have en jakke eller bare en varmtrøje med i maj? ( fordi vi tager også et regnslag med)

  Er der som regel hovedpuder på herbergerne?

  Hvordan er det generelt med morgenmad på herberger, er det med i prisen?

  Vi siddet og kigget på togtransport, men hvor finder man helt præcist en oversigt over de AVE-højhastighedstog fra Santiago til Madrid, I skriver om? Vi har undersøgt Rome2rio og Omio, men det kan være, at tiderne ikke lagt ud endnu…?

  Mange hilsner Signe

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Signe og tvillingebror

   Hvor dejligt I skal af sted! Hvilken vidunderlig oplevelse I kan dele:-)

   Der er altid hovedpuder på herbergerne, og I får engangsbetræk udleveret.

   På vores pakkelister kan I se, hvad vi plejer at pakke til caminoen. Vi bruger ikke jakker – det er dobbeltkonfekt når vi hag ponchoerne:
   https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-til-caminoen-kvinde/
   og
   https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-til-caminoen-maend/

   Der er som hovedregel ikke morgenmad på offentlige herberger. Ind imellem er der morgenmad på private, men det er ikke så tit.

   Vi kender ikke til en særlig måde at finde AVE. Vi bruger Rome2Rio og kigger på rejsetiden på forskellige dage og tidspunkter – de hurtigste er AVE. Der er stor forskel. Vi ved ikke om det kan passe med at tiderne ikke er lagt ud… så lang tid er der jo ikke til afgang.

   PS: Hvis I er glade for bloggen og kommentarsporet, er I meget velkomne til at støtte os på MobilePay 26 70 80 50. Selv den mindste håndsrækning hjælper os til at holde hjemmesiden kørende.

 3. Charlotte Redin
  Charlotte Redin siger:

  Hej.
  Kan den fine blå uldsovepose også bruges som inderpose i en alm. sovepose ?

 4. Kære Marie
  Kære Marie siger:

  Har nøje læst din beskrivelse af diverse rygsække. Jeg vil gerne, hvilken rygsæk er DIN favorit. Sætter din mening på års erfaring og mange pilgrimsturer højt.. 👍. Bh Elizabeth

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Elizabeth. Her kan du se min favoritrygsæk til caminoen nederst: https://www.friefodspor.dk/rygsaek-til-caminoen-test/ Tusind tak for din kæmpe tillid, men husk hvor fotskellig5 mennesker er bygget. Det der passer mig passer med garanti ikke alle. Jeg er fx høj som en gennemsnitsmand og har kæmpebrede skuldre – ser du anderledes ud, kan du jo have behov for en helt anden rygsæk. Mit bedste røg er at købe rygsæk i butik med ordentlig rådgivning og prøve den med vægt. Bedste hilsner Marie

 5. Joan Hartmann
  Joan Hartmann siger:

  Kære Marie
  Min mand og jeg er vilde med jeres side og vi henter så meget inspiration til vores portugisiske Camino vandring til sommer. Vi har også købt flere produkter hos jer og hold nu op hvor er det super kvalitet! Men jeg har to spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe med:
  1) du angiver mål på Camino puder til 100 x 42 – er de virkelig så store, og mon det også gælder i Portugal?
  2) vi vandrer i juli – ville du tage regnponcho med der?
  Hov, det blev vist tre spørgsmål :-) På forhånd tak for hjælpen! Kh Joan

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Joan. Så skønt I kan bruge siden! Ja, puderne er meget brede, også i Portugal, og målene er korrekte. Vi har selv droppet poncho i juli, og indstillet os på, at skulle der mod al forventning komme regn, blev vi våde. Bedste hilsner Marie og Torben

 6. kim
  kim siger:

  Efter de lange ture +20km ar jeg fået noget eksem-agtigt på mine ankler. Ved i hvad det skyldes? jeg har en tynd liner under min normale vandresok. Har tænkt om det kan være at den inderste er for stram.
  Men måske I har andre forslag eller ideer.

 7. Lisa Maria Røge
  Lisa Maria Røge siger:

  Hej Marie
  Jeg vil gerne gå caminoen Santiago – Finisterre. Jeg har fået dejlig inspiration på jeres side. Jeg havde egentlig tænkt at det nemmeste/billigste var fly fra Billund til Madrid og herefter tog fra Madrid til Santiago. Hvordan rejste i til Finisterre fra DK?
  Bh. Lisa

 8. Imse
  Imse siger:

  Hej, jag är bosatt i Sverige och undrar hur snabbt jag kan få leveransen av beställningar från shopen om jag beställer idag (10/3). Behöver ha nya stavar till 21/3. Tack på förhand!

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Nanna. Den er desværre ikke opvej på lager, for riget fattes penge, fordi vi er i gang at producere uldtøj. De fleste vælger 180 cm og beholder den sådan eller forkorter den på symaskine. Det er meget nemt at gøre. Bedste hilsner Torben og Marie

   • Nanna
    Nanna siger:

    Hej Marie – Tak for svaret, det var en god idé. Jeg skal gå Camino Frances d. 14. april og frem. Vil en uldpose som denne mon være nok, eller vil du anbefale også at medbringe en let sovepose?

    • Marie
     Marie siger:

     Bum-bum… det er jo på vippen i april. Umiddelbart ville vi gå med uldposen og tykt/flere lagt merinopyjamas. Men vi er altså også bare meget gladere for uld end soveposer. Men du må mærke efter og vælge hvad du tror mest på til dig. Vi blev overrasket af syv frostgrader i starten af april sidste år, vejret svinger meget. Bedste hilsner Torben og Marie

 9. Hanne Rasmussen
  Hanne Rasmussen siger:

  Hej.
  Allerførst: en supergod hjemmeside med SÅ megen god information. Tusind tak for det!👍
  Vi er to “modne” kvinder (😉), der planlægger en caminotur for første gang – er dog temmelig vandrevante (mange års hytte-til-hyttevandring i Norge). Vi har ca. 17-18 dage og har valgt at tage jeres forslag til ruten på Den portugisiske camino; altså kombinationen af kyst- og Centalruten samt Variante Espiritual.
  Kunne I måske komme med forslag til, hvilken bog eller hvilke kort, der dækker alle disse 3 ruter?
  Mvh Hanne Rasmussen

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Hanne
   Hvor er det dog dejligt I kan bruge siden – motiverer os til at blive ved. Marie har for nylig fået endnu mere erfaring med den portugisiske rute efter at have vandret fra Oia – Santiago med tre børn/svigerbørn i oktober. Vi er ikke de store fans af guidebøger, så vi har ingen personlige anbefalinger der desværre. Vi ved at mange er glade for Jon Brierleys guidebøger til camino helt generelt. Og kan I tysk er både rothe wanderfuhrer og Raimund Joos meget brugte guidebøger. Bedste hilsner Torben og Marie

   • Hanne Rasmussen
    Hanne Rasmussen siger:

    Hej Marie.
    Tusind tak for svar. 😊
    Jeg har efterfølgende fundet jeres anbefaling af app’en “Wise pilgrim”og har også hentet den ned.
    Har så også bestilt den sidste nye guidebog “The camino portugués”fra Cicerone, udgivet 2022…. for jeg kan altså godt lide at have “papirkort-overblik”. 😉
    Så det bliver “med livrem og seler”. 😂
    Mvh Hanne

 10. Tove Mastek
  Tove Mastek siger:

  Hej Marie og Torben
  Vi er ved at planlægge en caminotur på Gran Canaria.
  Vi forestiller os at der er alm. opredning og altså sengetøj på de forskellige overnatningssteder, men hvad med lejren naturcampingpladsen Garañón? Der er vel ikke opredning der? Vi vil gerne bruge fem dage på turen og vil gerne omkring Tejeda, kan I forestille jer hvordan vi gør det bedst, hvis vi gerne vil undgå Garanon?(Så vi ikke behøver at have sovegrej med). Hvor hård er strækningen op til Garanon fra Tunte – for nogen der nok ikke er heeelt så trænede som jer? Tusind tak for jer, I er SÅ inspirerende! … Og vi bruger jeres link selvfølgelig.
  Bedste hilsner fra Tove og Tom

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Tove. Vi har ikke selv overnattet på Garanon, så vi ved ikke, om de har sengetøj. Vores gæt er, at de har det mod betaling, kan ikke forestille os andet når de leger hytter ud. Vi har delt deres mailadresse i guiden. Har I prøvet at skrive til dem? Umiddelbart tror vi det bliver en for drøj omgang helt til Tejeda, hvis I vil gå varianten ud om Roque Nublo. Vi var trætte…. Turen er ret meget opad fra Tunte. Hellere overskuelige etaper og så gå en aftentur hvis I har ekstra energi. I kan jo fx gå til solnedgang ved Roque Nublo. Go tur kh Marie og Torben

   • Tove
    Tove siger:

    Tove Mastek
    12.39 (for 46 minutter siden)
    til Frie

    Tusind tak for svar 😊. Vi har droppet omvejen og tager byen Tejeda efter overnatning på Finca La Isa. Vi bliver i Tejeda en enkelt dag og tager bussen ned.
    Men,- et nyt spørgsmål mht vejret: vi kan se I er rimelig sommerlig klædt på billederne,- hvordan var vejret,- store forskelle på nat og dag,- sne,- regn?
    Bedste hilsner Tove

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Tove

     Vi har vandret på La Gomera, Tenerife og Gran Canaria over jul og nytår. Alle gange med cirka 23 grader om dagen og kolde nætter. Lange bukser og en puff-jakke var vi meget glade for at medbringe. Husker også vi havde merinohandsker på de dage vi vandrede før solopgang. Vi har hverken prøvet regn eller sne, men måske vi bare har vejret heldige.

     Dejligt I kan bruge siden!

     kh Marie

 11. Søren
  Søren siger:

  Hej Marie og Torben
  Virkelig dejlig hjemmeside med viden og inspiration.
  Jeg har i februar ’23 plads i kalenderen og tid til at gå ca. 8-10 dage. Da det er min første Camino, så er jeg i tvivl om hvilken rute jeg skal vælge på denne tid af året, som vel må kaldes vinter også på de kanter af Europa. Så hvad kan du/I berette om vandring ‘off-season’ når det gælder en flot tur, men også når det gælder oppakning?
  Bh.
  Søren

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Andrea. Den er ikke på vej på lager, fordi vi er ved at spare op til at sætte uld-bh’er i produktion. Det er meget nemt at afkorte 180 cm efter behov. Hilsen Marie og Torben

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Andrea. Den er ikke på vej på lager, fordi vi er ved at spare op til at sætte uld-bh’er i produktion. Det er meget nemt at afkorte 180 cm efter behov. Hilsen Marie og Torben

 12. John
  John siger:

  Hej med jer,
  Jeg har i år gået hele Den Franske Caminio fra Saint Jean Pied De Port til Finisterre, hvor jeg sluttede i Mixia, og det har været helt magisk på alle måder. Denne 6 ugers oplevelse kunne jeg godt tænke mig at gøre om påny – men denne gang fra Faro i syd Portugal til La Coruna i nord Spanien.
  – Hvilken rute vil i anbefale? Jeg hælder mest til en rute inde i landet og kun lidt kyststrækning
  – Findes der en app, som I vil anbefale på denne tur?
  – Hvordan er overnatningsmulighederne generalt?
  – Såfremt i ikke har svar på alle mine spørgsmål – hvor kan jeg evt henvende mig og få svar?

  På forhånd tak for hjælpen
  Med venlig hilsen
  John

  • Marie
   Marie siger:

   Hej John. Vi har ikke vandret turen, så det bliver lidt gætværk og løs inspiration ud fra hvad vi har hørt andre fortælle om. Her er lidt links og stinavne at researche videre på.

   Fra Faro til Lagos aner vi ikke, hvad der er.

   Fra Lagos ville vi vælge at kombinere Rota Vicentina og Fishermans Trail: https://rotavicentina.com/en/walking/fishermens-trail/

   Fra Lissabon og helt til Santiago har du den portugisiske camino, hvor du kan vælge en indlandsrute eller en kystrute. Når du kommer til Pontevedra, drej da endelig til venstre ad Variante Espiritual. Og overvej at fortsætte ad Ruta Padre Sarmiento https://www.rutapadresarmiento.com

   Fra Santiago kunne du gå ad Camino Finisterre ud til Finisterre og derfra videre ad Camino de Los Faros https://www.caminodosfaros.com til Malpica. Fra Malpica til La Coruña ved vi ikke hvad der er.

   Fra Santiago kan du også vælge ikke at gå tul kysten, men vandre ad Camino Inglés nordpå helt til La Coruña – den er dog ikke skiltet i den retning.

   Vi tager forbehold for at vi ikke har vandret disse ruter, kun fået dem anbefalet varmt. Vi har udelukkende erfaring med Camino Portugués, Camino Finisterre og Camino Inglés på din strækning.
   Hilsen Torben og Marie

 13. Ove Englund
  Ove Englund siger:

  Hej Marie og Torben
  Jeg har for nylig fundet jeres hjemmeside og jeg glæder mig til at studere den nærmere. Men jeg har et spørgsmål vedr. kontanter / betalingskort.
  Da jeg helst bruger mit betalingskort er mit spørgsmål, i hvort stort et omfang dette kan lade sig gøre på de forskellige caminoer i Nordspanien.
  Hilsen
  Ove

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gitte. Vi har endnu ikke en præcis dato, men så vidt vi ved snart – inden for en måned. Hilsen Marie og Torben

 14. Dorthee Sommerlyng
  Dorthee Sommerlyng siger:

  Hej Marie.
  Jeg købte et par merino handsker str. S i foråret. Jeg har ikke brugt dem overhoved da de er for små, kan se at i får nye hjem til november.
  Hvis det er muligt vil jeg meget gerne have dem byttet til en str. L.
  Ps. Har tidligere sendt en mail til jer.
  Er det evt. muligt at komme op til jer og bytte?

  Med Venlig hilsen
  Dorthee Sommerlyng

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Dorthee. Du kan sagtens bytte når de kommer på lager igen. Vi kan lægge det nye par klar til dig, så du kan bytte her. Hilsen Marie

 15. Karin anna
  Karin anna siger:

  Hej jeg rejser til Santiago d 14 september.. hvis jeg bestiller varer i dag kan jeg så nå at modtage. De, bl.a regnponcho sokker stof emblem håndklæde..

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Karin. Vi sender pakker hver dag – næste afhentning er i morgen tidlig kl. 07.00. GLS lover normalt levering på 2 dage, så mon ikke du kan nå det? Hilsen Marie og Torben

 16. Annette
  Annette siger:

  Hej Marie og Torben,
  Fed side. Tak for al info og inspiration.
  Jeg vil gerne købe en uldsovepose i længde 160, – men ser den ikke som mulighed i rullegardinet/som et muligt vagt. Er den udsolgt? på trapperne?
  kh Annette

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Anette. Den er udsolgt og desværre ikke på trapperne. Til gengæld er det meget nemt at forkorte en 180 cm til en 160 cm, hvis du har en symaskine. Bedste hilsner Marie og Torben

 17. Elizabeth Dam
  Elizabeth Dam siger:

  Hej igen. Kan Keen Arroya sandaler købes herhjemme i DK? De ser super gode ud. I øvrigt – hvor ér det skøøøønt at læse om jeres ture. Fantastisk arbejde I har gjort med at give viden videre:)

 18. Karoline
  Karoline siger:

  Hej Marie og Torben,

  Jeg er på nuværende tidspunkt i Spanien, for at gå den franske Camino rute. Og hold op hvor har jeres hjemmeside, været en kæmpe hjælp ift. gode råd, pakkeliste, guides, overnatning mm. Så kæmpe mange tak, for at inspirere, rådgive og give ud af jeres store erfaring – det ved jeg, at der er MANGE der sætter pris på🙏🏼

  Når jeg går hernede, tænker jeg tit, at det ville være rart, at have et dansk stofmærke på min taske, i samme stil som jeres flotte rygsækmærker.
  Det er så rart og sjovt at møde andre danskere hernede, men engang imellem, går man forbi hinanden, fordi man ikke lige får spurgt eller snakket sammen.

  Det er blot en forsørgelse :-D

  Endnu engang mange tak for et fantastisk hjælpende og inspirerende univers!
  Glæder mig til at følge med i jeres rejse gennem Danmark til Padborg🌸💕

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Karoline. FEDT du kan bruge siden. Du fik lige tændt den kreative ild til et nyt mærke der. Man kan selvfølgelig altid købe et dansk flag og sy på. Men vi tror faktisk også andre gerne ville have et mærke der er lidt mere kreativt som vores andre mærker. Vi tegner skitser nu, og hvis vores ide virker, kommer der et danske vandremærke på shoppen! Det tager tit nogle måneder før ideen er der, og vi ved om den kan broderes ordentligt. Bedste hilsner Marie og Torben

 19. Helle
  Helle siger:

  Hej.
  Tak for en masse super god info :-)
  Jeg ville SÅ gerne have en uld pose med til Himalaya i Oktober i stedet for den sædvanlige fleece pose!! men hvor når kommer der str M igen? jeg er 167cm høj, og vil gerne have den op til skulderne. Vandre hilsner Helle.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Helle. Vi bestiller desværre ikke foreløbig, for vi er ved at spare om til uldhandsker. Men poserne er meget nemme at afkorte som du vil. Med din højde er 180 sikkert godt hvis du vil krybe helt ind i posen:-) Kh Marie

 20. Susanne
  Susanne siger:

  Hej Marie,
  Hvornår får I merino handsker i str. M eller L hjem igen? Det er en dejlig hjemmeside I har.
  Bh Susanne

 21. Torben Fournais
  Torben Fournais siger:

  Kære FrieFodspor
  Kære Marie og Torben

  Er nødt til at kippe med flaget og hvad der ellers måtte være at kippe med. Jeres FrieFodspor’s side er lige præcis som den skal være. Simpel, overskuelig, og ikke mindst inspirerende i alle henseender. Dejlige turforslag, som I selv har vandret. Fantastiske billeder og ikke mindst rutebeskrivelser – ikke for korte, ikke for lange, beskrevet lige præcis så man selv får lyst.

  Selvom det ikke bliver til det store, kan min kone på 79 og jeg selv på 76 år rigtig godt lide at snøre støvlerne, også bare for en mindre tur i omegnen og her i Holbæk hvor vi bor.

  Bornholm, hvor vi netop er vendt hjem fra efter en vidunderlig uge, har alt. Simpelthen. Også fantastiske vandreture.

  Sidste år ”betvang” vi ”Stenhuggerstien”. Hotellet beliggende ved Hammersøen, hvor vi altid bor, har, udover herlighedsværdi også de faciliteter vi nødig vil være foruden og til en fair pris.

  En fantastisk tur, også selvom vi visse steder nærmest måtte kravle på alle fire. Den tog os vist også lidt mere end yngre vandrere kan gøre det på. Omkring 5 timer tog det os, men det var det hele værd. Og godt smagte den herlige Svanneke-fadøl ved Promenadekiosken i Sandved efterfølgende. Ved morgenmaden dagen derpå talte vi med tjeneren om vores tur, og nævnte vores tidsforbrug. Han smilede skævt og sagde: ”Nåh, men så har I også fotograferet meget”!!

  I år blev det så ”I Finnens fodspor”! I har fuldstændig ret, – en fantastisk tur. Sine steder også temmelig udfordrende (- og det kan vi godt lide). Himmel og hav, vejr og vind var perfekt og krat og klipper viste sig også virkelig i al sin fantastiske pragt og skønhed. Også den vinkel på Hammerhus! What a wonderful World. Vi mødte få undervejs. Men på et tidspunkt blev vi nærmest ”overhalet” af, hvad der viste sig at være en far med sine tre voksne døtre fra Virginia. Deres sidste feriedag i Danmark, hvor de om aftenen skulle flyve fra Rønne til Kastrup og videre til USA. Vi faldt i snak. Og efter vi med deres mobil-kamera havde foreviget dem med Hammershus i baggrunden, fik vi en meget hyggelig chat. Så også på en vandretur kan både fremmedsprog og anden kultur ganske overraskende dukke op. En oplevelse i oplevelsen.

  Ja, når jeg først har ”fået hætten” af skriveredskabet…..!!

  Ha’ det godt, og som ovenfor – man ved jo aldrig hvem man møder undervejs – så måske – på gensyn.

  Mange gode hilsner
  Joy og mailskriver Torben

  PS – og så ser I begge jo brandgodt ud….

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Torben og Joy. Hvilket brev at få! I aner ikke, hvor meget det varmer. Vi har bygget hjemmesiden op ud fra de oplysninger vi selv savnede, da vi selv startede med at vandre. Virkelig skønt, at det så gver mening for andre på en god måde. Bornholm er bare en perle! Torben vandrer der denne uge med sine børn, og jeg, Marie, er i Sydsverige, der vitterlig også er en weekend værd. Ligesom Bornholm er her mange klipper og udfordringer. Håber virkelig, at vi har samme energi som jer, når vi er 79 og 76! Bedste hilsner Torben og Marie

  • Tina Frithioff
   Tina Frithioff siger:

   Kære Marie og Torben,
   Jeg hepper også på jer :-) Vi gik Gendarmstien i foråret og brugte inspiration på at bo hos Gendarmstien flex, hvor var det søde mennesker de to. Var også til foredrag om Caminoen, som vi nu er kommet hjem fra for nogle måneder siden i Spejdersport hvor du var der Marie. Du talte om vandresko som var så bløde at de stort set ikke skulle gåes til. Nu har jeg brug for et par nye efter Caminoen, så…hvilke sko tror du du mente ? Og af hjertet tak for fantastisk foredrag og jeres uundværlige hjemmeside her, som er blevet min “bibel” KH Tina Frithioff

   • Søren Arentsen
    Søren Arentsen siger:

    He) Marie.
    Jeg bestilte en poncho for fjorten dagesiden. Jeg har intet hørt, mon der er en forklaring.
    Vh Søren

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Søren. Nu har jeg lige tjekket. Det eneste jeg kan se fra dig er en ordre, der er annulleret – hvor betalingen er fejlet. Du er meget velkommen til at prøve igen. Vores forældre passer shoppen mens vi vandrer Hærvejen og kan sagtens sende hvis du laver bestillingen. Beklager bøvlet hilsen Marie

 22. Claus
  Claus siger:

  Jeg læste om din ponto, som hjalp dig meget. Jeg fatter det ikke, måske er jeg bare uvidende, men regn!? Det er Portugal med sol og varme. Hvorfor skriver så mange om regnslag og ponto på camino-vandring for det regner vel ikke i Portugal om sommeren….(?) Eller er det bare mig som er helt væk. Jeg forstår det ikke og jeg synes ikke jeg vil slæbe regntøj med på en sommervandring sydpå.. Regner det virkelig?

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Claus. Det afhænger lidt at hvilken camino det er og især af årstiden. På en sommercamino i Portugal ville jeg personligt droppe ponchoen. Vi vandrede den porugisiske i oktober og var meget glade for poncho. Et alternativ er et at medbringe regnslag til tasken – for bliver tingene i den våde, er du på den. Men ser du ind i fx to ugers sol eller hedebølge som nu, er det oplagt at droppe regnskal til tasken også. Vi har skrevet lidt om sommerpakkeliste her – måske du kan bruge det? https://www.friefodspor.dk/sommer-pakkeliste-caminoen/ Bedste hilsner Marie og Torben

 23. NIna
  NIna siger:

  Hejsa

  Kan I anbefale en dejlig rute, en lille uges tid, i Danmark inklusiv overnatning?

 24. Jette Ostan Vejrup
  Jette Ostan Vejrup siger:

  Hej med jer.
  Først af alt tusind tak for al jeres viden og inspiration, som I deler så generøst :))
  Og så har jeg et spørgsmål: jeg skal til sommer vandre på Hærvejen og tænker om jeres uldpose vil være god at have med der .. .der står ganske vist at man skal medbringe lagen og sovepose – og alle tre ting er lige i overkanten … hvad tænker I om dette? For så skal jeg nemlig fluks have købt den!
  Tak for hjælpen og god sommer,
  Jette

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jette! Det skal vi også, altså vandre Hærvejen i sommerferien! Måske vi mødes… Vi sover ude i telt og tager sommersoveposer med. Hvis vi skulle sove inde tror jeg vi valgte uldposerne. Vi medbringer ikke lagen. Hav den bedste hærvejstur, kh Torben og Marie

 25. Helen
  Helen siger:

  Kære Marie
  Jeg har lige her i maj gået 310 km fra Porto, dvs fra Matosinhos, først kysten, så ind på centralruten til Santiago.
  I 2019 gik jeg også fra Porto og til Santiago på samme tidspunkt. I 2019 svedte vi helt vildt. I år kunne vi ikke tørre tøj på rygsækken, så en del køligere i år, men dejligt at gå i. Det viser bare, at det kan være svært at vurdere, hvad der skal i rygsækken. Alt mit tøj var merino uld, mega lækkert at have på, både i varme og kulde, men svært at få tørt.
  Jeg er klar på at planlægge min næste tur, men hvor skal jeg da tage hen, der er lige så fantastisk og hvor man får NATUR, HAVET, ARKITEKTUR, ROEN og ender på så fantastisk en måde i en flot katedral med messe?
  Og der må ikke være større udfordringer til kroppen end på den, jeg lige har gået.
  Hvad kan du foreslå?
  Kærlig hilsen Helen

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Helen. Det med havet kan jeg ikke byde ind med, så mine forslag giver dig ikke det. Min umiddelbare tanke er Camino Sanabrés. Jeg ved ikke om det er sandt, men jeg husker Sanabrés som mindre kuperet end andre caminoer. Ikke ligeså flad som Portugues, dog. Alternativt kunne du kigge på Hærvejen og ende i Viborg Katedral! Den vandrer vi til sommer. Vi har også vandret lidt af Jakobsvejen i Tyskland – omkring Lüneburger Heide ville man kunne vandre nogle ok flade etaper tror jeg. Den kunne du også prøve at undersøge lidt af. Og ellers kan du overveje at skrue ned for belastningen ved at vandre kortere etaper. Bedste hilsner Marie

   • Helen
    Helen siger:

    Mange tak Marie. Sjovt du siger “fladt” omkring den portugisiske. Vi måtte næsten kravle op nogle steder og gå i zigzag ned. 😂. Og vi mødte nok 10, der opgav ruten pga knæproblemer eller vabler.
    Jeg vil lure på Sanabres.
    Tak for din gode hjemmeside.
    De bedste sommerhilsner
    Helen

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Helen. Sp dejligt du kan bruge vores side:-) Portugués er den fladeste af alle caminoerne, men nu du siger det kan jeg godt husk der fx var en stigning vistnok efter Ponte de Lima. Sanabrés er mere kuperet, men ikke en af de mest kuperede. Den fra ske rute fra Burgos til León er også ret flad. Det er cirka otte dage og du slutter ved en af caminoens smukkeste katedraler.

 26. Mette Baagøe Rysgaard
  Mette Baagøe Rysgaard siger:

  Hej Marie
  Jeg har netop modtaget en større sending fra jer i dag 🤩 Bl.a regnslag i str s/m. Det vil jeg gerne ha’ byttet til l/xl. Når jeg bestiller en returlabel hos GLS beder den om et tlf nr 🤔 What to do? 🙈
  Alt det andet er PERFEKT 👍
  Go’ aften
  Mette

  • Marie
   Marie siger:

   Super. Mit nummer er 93 56 55 50. Den nye størrelse bestiller du bare i shoppen, så sender jeg den af sted.

   Bedste hilsner Marie

   • Mette Baagøe Rysgaard
    Mette Baagøe Rysgaard siger:

    Så er det nye regnslag bestilt (og betalt) 👍
    Tak for hurtigt svar 🤩

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Mette. Jeg tror faktisk noget er gået galt med genbestillingen. Ordren står som annulleret i systemet. Kan du prøve igen? Hilsen Marie

 27. Mads
  Mads siger:

  Hej – Tak for jeres fine site. Jeg vil gerne købe to soverposer i uld, men skal afsted den 29 maj. Kan de nå at komme frem med posten?
  Mvh Mads

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Mads. GLS sender som regel meget hurtigt, så jeg vil mene, at du kan nå det, hvis du er hurtig! kh Marie

 28. Inger
  Inger siger:

  Kære Marie og Torben!

  Har lige modtaget min første levering fra jer. 2 par grønne strømper.
  Wowww, hvor er de lækre at have på! De bedste merino uld strømper. Og jeg har ellers prøvet en del!

  Nu ærger jeg mig over, at jeg ikke bare bestilte en sampak af de grå strømper så jeg også har dem i min skuffe – at vælge imellem:))

  Derudover fik jeg et postkort fra jer:)
  Det glæder mig mere end i aner!
  Tak for den gestus!

  Mange hilsner
  Inger

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Inger. Tusind tak for din hilsen – den varmer mere, end du ved. Vi elsker altså også de uldsokker og har os efterhånden noget af en samling. Bedste sokkehilsner Torben og Marie

 29. Ann
  Ann siger:

  Hejsa.
  Jeg tager til Porto i start maj og skal bo lidt blandede steder, jeg overvejer en uldpose, men er usikker på om den er varm nok?
  Ligeledes – hvad er jeres erfaringer med bedbugs, skal jeg købe en silkepose/bedbug lagen eller er det slet ikke nødvendigt.

  Tak for masser af gode indlæg👣

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ann. Vi vil bestemt mene uldpose er varm nok til maj. Vi tror de der bed bugs-lagner er markedsføringsfis. Hvis de endelig skulle være sprøjtet med noget der slår kryb ihjel, er det sikkert også skidt for huden. Vi købte dem selv fordi vi var så nervøse første gang. Hilsen Torben og Marie

 30. Heidi Baggestrøm
  Heidi Baggestrøm siger:

  Hej Marie
  Skøøøøn blog <3 Tak.
  Jeg skal afsted til Porto om præcis to uger og gå den portugisiske camino. Hvis jeg køber vandrestave igennem jer, kan jeg så nå at få dem inden d.9/4?
  kh Heidi

   • Anette
    Anette siger:

    Kære Marie og Torben. Tak fordi I tager mig med på sidelinjen af jeres tur. Jeg går også fra Porto om 14 dage og havde det samme spørgsmål til shoppen. Jeg drømmer om en merinoulds pose som jeg vil skynde mig at bestille nu 😊

 31. Charlotte
  Charlotte siger:

  Kære Marie og Torben,
  Hvornår er et godt tidspunkt at gå Camino Primitivo? Jeg har hørt, at det er for vådt om foråret, men er det for varmt i juni?
  Bh Charlotte

   • Charlotte
    Charlotte siger:

    Tusind tak!
    Jeg har et andet spørgsmål… Hvis man kun har 1 uge + omkringliggende weekender, hvilken rute vil du/I så anbefale? (Gerne i Spanien/Frankrig/Portugal).
    Bh Charlotte

    • Charlotte
     Charlotte siger:

     Orv! Og er der nogle ruter, I kan anbefale i juli måned (til en gymnasielærer, der har svært ved at få ferie udenom de gængse skoleferier)? :)
     Buen Camino – jeg er så misundelig!

     • Marie
      Marie siger:

      Hej igen Charlotte. Hvis vi skulle vandre igen i juli, ville vi vælge Camino Sanabrés eller Camino San Salvador eller en anden rute uden for mange pilgrimme:-) Men alternativt vende vandreåret om og vandre Camino Gran Canaria i juleferien?

 32. Ann
  Ann siger:

  Hej Marie og Torben

  Påtænker at gå fra Porto til Santiago start maj, og er meget i tvivl om valg af sovepose vs. bomuldspose. Har planer om at logere mig ind på både herberger og bed and breakfast (Er til den lidt kuldskære side).

  Mange hilsner Ann

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ann. Vi kender faktisk slet ikke bomuldspose? Vi sover selv i uldpose. Hvis du er meget kuldskær kan det være en uldpose ikke er varm nok for dig, så kan en sommersovepose måske være løsningen. Du kan også vælge to uldpose inde i hinanden, lag på lag. Eller en silkepose med en uldpose udenpå. Eller du kan vælge 300 g uldundertøj, altså tykt uldundertøj. Du bør altid vælge sovetid efter din koldeste nat, og det er ofte herberg, hvis der ikke er tæpper. Start maj er dog typisk en varm periode, så personligt ville vi godt turde uldpose. Bom Caminho!

 33. Marianne Bateson
  Marianne Bateson siger:

  Kære Marie,
  Fantastisk blog du har skabt her. Er mor til en datter på 20 år, som er gået igang med at planlægge hendes tur til Shikoku 88 i foråret 2022 nøjagtig som jer og helt alene. Er meget imponeret, og blir super inspireret når jeg læser jeres inspiration. Har du en god pakkeliste du kan dele ift. hvad er det rigtige udstyr til turen.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Marianne. Hvor er det bare FEDT du kan bruge bloggen. Håber bare Japan når at åbne, men tvivler ærlig talt meget på det…. Vi har endnu ingen pakkeliste, men diskuterer lystigt! Den kommer helt givet til at ligne vores caminopakkeliste meget. Men vi er især uenige/i tvivl om fire ting: 1. Sovepose eller uldpose? Vi hælder til sovepose og vil investere i en på 670 gram fraSpejdersport (Warmpiece) 2. Liggeunderlag – vi hælder til at fyre et helt kilo af på det hver! 3. Letvægtstelt – vi hælder til at lade være med det og 4. Indendørs sko som for os er Birkenstocks nye letvægtssandal. Der er altid indendørs sko, men vi bruger str. 45 og 46, og derfor regner vi med at medbringe egne. Ud over det er Marie i syv sind med om hvidt tøj er fjollet eller god, respektfuld stil. Vi har kun købt een stempelbog for at spare vægt. Torben synes den traditionelle hat er noget fis, Marie vil gå med den…Hilsen Torben og Marie

 34. Paul-Erik
  Paul-Erik siger:

  Hej Marie eller Torben.
  Har i et godt bud på hvornår i får de korte vandrestave hjem på lager? Kan jeg nå at købe og få leveret inden jul ?
  Jeg vil faktisk købe både et kort og et langt, men det giver jo bedst mening at vente, så jeg kan bestille begge i een forsendelse. :-)
  mvh Paul-Erik

 35. Stine Kittelsen
  Stine Kittelsen siger:

  Hej I 2! Vi er 4 piger i 50´erne som rigtig gerne vi ud og vandre nogle dage i april og jeg var hurtig til at sige, at jeg ville stå for planlægningen 🙈 Har I et par forslag til en 4-5 dages tur med 10-20 km pr dag og overnatning på hotel/pensionat? Vi tænker Mallorca, Korsika, Sicilien el lign – gerne med kystnærhed. Fortsat god efterårsferie og tak for skønne billeder og underholdende læsning! Kh Stine

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Stine. Lyder som en rigtig hyggelig tur. Desværre har vi ikke vandret nogen af de steder endnu bortset fra Mallorca som du sikkert har læst hvad vi har om?. Måske du kan finde inspiration i vandrerejsebureauers ture. Eller I kunne vælge nogle dage på Fishermans Trail i Portugal. Hilsen Marie

 36. Jeanette Hedegaard Hansaen
  Jeanette Hedegaard Hansaen siger:

  Er på jeres webshop og lægger produkter i kurven. Når jeg trykker på kurven kan jeg ikke komme til min betilling og videre til betaling. Hvordan kan jeg komme til at købe jeres produkter?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jeanette. Tak fordi du skriver. Vi har en eller anden teknisk fejl, der driller lige nu. Jeg bikser med det og håber, at det er nogenlunde nemt at fikse. Hilsen Marie

 37. Tove Boye
  Tove Boye siger:

  Hej
  Jeg var i Sognehuset i Ballerup den 9. sept., spændende foredrag!
  Vil du oplyse ,hvor du har købt dit regnslag med lynlås og plads til rygsæk. Jeg kan ikke finde et tilsvarende når jeg googler.
  Jeg overvejer at gå den Portugisiske rute i april el. maj 2022. Vil påsken være et dårligt tidspunkt at nå frem til Santiago på?
  Dbh
  Tove Boye,
  Roskilde
  mobil 30421959

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Tove. Hvor er jeg bare glad for at du kunne bruge foredraget. Ponchoen er en jeg selv har designet – det startede hjemme på gulvet hvor jeg først syede den op i gammelt sengetøj! Vi har netop sat den i produktion og får den på lager i uge 41. Der findes mange ponchoer på markedet, men vi har testet fem forskellige og ud fra dem valgte vi at lave vores eget design. Det regnslag der minder mest om vores er mærket Altus – men vores kan klare væsentlig mere i vandsøjletryk end Altus, og pasformen især på ryggen er anderledes. Hilsen Marie

  • Marie
   Marie siger:

   PS: Glemte at svare på det med påsken… Påsken er en meget vigtig højtid i Spanien, og det er derfor en af de travleste uger på året. Du kan godt vandre alligevel, hvis du ikke har noget imod at der er mange mennesker på stien. Jeg vil anbefale dig at være villig til at booke, for der kan være tryk på overnatningspladserne. Det er især skærtorsdag/langfredag, som mange prøver at time deres ankomst i Santiago med. Personligt ville jeg vælge en anden ankomstuge – med mindre påsken betyder noget særligt for dig religiøst, for så giver det netop mening at opleve alle optogene. Hilsen Marie

 38. Josefine Maier
  Josefine Maier siger:

  Hej igen Marie

  Det er da sjovt, at I også skal afsted på Primitivoen i dette efterår.
  Her kommer lige en masse spørgsmål.
  Rejser I med fly til Oviedo, eller hvordan kommer I derned? Ved du, om der gælder særlige regler for indrejse pga Corona? Er der noget med en blanket, der skal udfyldes, og hvor får man mon fat i den?
  Vi er lidt usikre på, hvor meget tøj vi skal have med, for temperaturen kan vel godt svinge noget i efteråret. Vi er rigtig glade for at kunne kigge på jeres pakkelister – har I andet eller mere med, når I går på Primitivoen i oktober?

  De bedste hilsner fra Torben og Josefine

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Josefine

   Vi vandrer først San Salvador og så noget af Primitivo. Vi flyver til Madrid og tager hurtigtoget to timer til León hvor Camino San Salvador starter. Hvis vi skulle starte i Oviedo havde vi sikkert også fløjet til Madrid, og så bare taget samkørsel til Oviedo (fem timer). På vejen hjem flyver vi Oviedo – Madrid – København. Normalt prøver vi at undgå mellemlandinger af hensyn til miløet (TO flyture for een rejse). Men der hvor vi formentlig slutter kunne vi simpelthen ikke få andet til at fungere end fly fra Oviedo.

   Til oktober pakker vi helt som vi plejer – intet anderledes der. Vores pakkeliste er jo fra 7-37 grader:-)

   Aner ikke noget om indrejseregler/blanketter. Alt forandrer sig så hurtigt nu, at jeg ikke synes det giver mening at forberede/bekymre mig om før en uge inden afgang. Alt med corona kan ændre sig ti gange i mellemtiden:-)

   God tur! Marie

 39. Torben Madsen
  Torben Madsen siger:

  Hej Marie og Torben.
  Vi har med stor glæde læst mange af jeres artikler og ikke mindst pakkelister under vores planlægning af en tur ad Camino Primitivo. Mht sovepose vil vi gerne høre jeres vurdering af om det er nok med en uldsovepose eller om der også skal en “rigtig” sovepose til?
  Venlig hilsen Josefine og Torben

 40. Gitte
  Gitte siger:

  Hej Marie,
  Et spørgsmål til. Du har erfaring med at rejse med teenager, kunne jeg læse. Har I selv erfaring eller hørt fra andre om gode råd til at rejse med pre-teens? Min datter bliver 12 om 3 måneder og vi har vandret af nogle omgange.
  Dbh

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gitte. Jeg har vandret en del med alle mine tre børn i den alder – plus mine tre bonusbørn. Vil mene, at det vigtigste overhovedet er at italesætte vandring som noget fedt og at smøre hygge på hele vejen rundt. Varm kakao, nærvær, yndlingsmadpakker, kende stien og kunne trække interessante historier ud af ærmet. Jeg bager fx altid kanelboller og har med på tur, det er en tradition, der samler. Ligesom at gøre sig den umage at have tæpper med at sidde på og hjemmepisket flødeskum til kakaoen på vinterdage! Anerkend de ting, der kan trigge dårligt humør og forbered dig på dem. Enhver bliver tvær på tur, hvis sult eller tørst generer. En ordentlig rygsæk og lune fødder er vigtigt uanset alder. Og så det særlige trick: Lad dem tage en ven/veninde med på tur. Du vil opleve, at nærværende forældre er i høj kurs! kh Marie

 41. Gitte
  Gitte siger:

  Hej Marie,
  Vi er i gang med at planlægge Camino Portugues og vil spørge dig om det gør en stor forskel vejr og regnmæssigt om vi går fra den 24. september til 19. oktober eller fra 4. til 28. oktober.

  Det er kun 1.5 uges forskel – men vejret skifter en del fra september til oktober i når jeg checker tidligere gennemsnitstemperaturer. Vi vil helst afsted i oktober.

  Ser frem til at høre fra dig.

  Med venlig hilsen

  Gitte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gitte. Det lyder vel nok dejligt med Portugues. Jeg har kun vandret den rute en enkelt gang, og det var i uge 42, så jeg ved ikke nok om vejret i september til at sige forskellen. Jeg ved kun, at vi vandrede i 25 grader og shorts, og at det var helt perfekt for os. I virkeligheden ved jeg ikke, hvor meget gennemsnitsvejr hjælper dig, for det du måske mest håber, er bare at få godt vejr. Og vejret er som bekendt svært at forudse og umuligt at kontrollere. Det er en helt typisk bekymring ift. caminoen, og det kan være svært at læne sig tilbage i tillid til en dejlig camino – hvad enten den bliver i regn eller sol. Den halvanden uge gør nok ikke den store forskel. Så mit råd må være at vælge den periode du helst vil og så elske det vejr, der nu kommer. Bom caminho Marie

   • Gitte
    Gitte siger:

    Tak, Marie, for dit hurtige og supergode svar. Det bliver oktober og så krydser vi fingre for vejret;o).

    Dbh
    Gitte

    • Marie
     Marie siger:

     Godt det kunne bruges. Da jeg skrev svaret til dig, tænkte til tilbage til dengang jeg sad til lægesamtale om min fire-årige søn på Rigshospitalets børnekræftafdeling. Jeg spurgte som en GAL om statistik, prognoser, faktuel viden, og da jeg ikke kunne bore mig længere ned i noget som helst brugbart, sagde lægen: “Jeg kan give dig nok så mange tabeller og grafer og erfaringer, men det du i virkeligheden spørger om, er om Alfred overlever. Det er det eneste, der betyder noget. Og det svar er det eneste, jeg ikke kan give dig med sikkerhed. Hvis jeg siger 90 % chance, og Alfred er de 10 %, er de 90 ligegyldige”. Således også med regn på caminoen…

 42. Helle
  Helle siger:

  Hej.

  Jeg vil gerne gå Fischermans trail i Portugal,  har i erfaringer,  jeg kan ikke rigtig finde noget materiale på dansk.

  Jeg har gået fra Porto, så jeg har lidt erfaring. 

  Eller er det bare at tage afsted?

  Hilsen Helle Kristiansen

 43. Lotte Dalager
  Lotte Dalager siger:

  Hej
  Jeg vil høre om jeres regnslag er på trapperne?
  Tak for virkelig inspirerende vandre-beskrivelser!
  Jeg har lige vandret i det nordlige Grækenland, på toppen af Olympus og i Pelion-området, med min datter på 21….det kan i den grad anbefales. I Pelion kom vi til at bo hos en kvinde, der har lavet vandreruter på de mulddyrsstier, der oprindeligt forbandt bjerglandsbyerne. Så smukt.

  Bedste hilsner Lotte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lotte

   Hvor lyder det bare spændende med Grækenland – mulddyrsstier:-) Desværre er det sidste nye med regnslag, at de sendes af sted 21. august, og de sejles herhjem, så fra den 21. august tror jeg der går cirka to måneder. Al shipping går meget langsomt nu med corona desværre. kh Marie

 44. Thomas
  Thomas siger:

  Hej☺️
  Kan se i laver nogle fantastiske mærker til Gendarmstien.. Hvornår får i dem på lager igen? Har en søn på 10, som netop har gennemført, og ville gerne sy det på hans sæk☺️

  • Marie
   Marie siger:

   Hvor sød en ide! De nye mærker skulle meget gerne være ankommet i dag, så jeg tjekker, når jeg kommer hjem fra arbejde. Hilsen Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Thomas. Nu er de på lager igen! Så sejt med sønnike:-) – tænk hvilken gave han får med i livet ved at starte med at vandre. Bedste hilsner Torben og Marie

 45. Anna
  Anna siger:

  Hej Marie og Torben
  Først og fremmest mange tak for en dejlig hjemmeside og Facebookside, som jeg nyder at følge med på! :D

  Jeg har en udfordring, som jeg håber I måske kan hjælpe mig med. Jeg har for flere år siden noteret mig, at man kan få syet en uld(sove)pose af en kvinde ved navn Eldbjørg Pollestad på Facebook (jeg har muligvis læst det på jeres hjemmeside, men jeg er ikke helt sikker?). Nu står jeg i den situation, at jeg gerne vil ønske mig sådan en uldpose til min fødselsdag, men jeg kan ikke finde hende længere, og jeg er derfor ikke engang sikker på, om det er noget, hun stadig gør… MEN til gengæld har jeg set på jeres hjemmeside, at I skulle få nogle merino uldposer på lager her i juni, så dem vil jeg gerne spørge lidt til :)

  Kan I måske fortælle mig hvordan kvaliteten på jeres uldpose er sammenlignet med dem, jeg i sin tid har noteret mig – eller bare hvordan kvaliteten på jeres i det hele taget er? Jeg er 180 cm høj, så hvilken størrelse tænker I, at jeg skal forvente vil passe mig? Og sidst men ikke mindst vil jeg høre, hvornår I ca. forventer, at de bliver sat til salg, for så vil jeg blot henvise til jeres webshop på min ønskeseddel ;)
  Jeg håber, I kan hjælpe mig :)
  Mange hilsner Anna

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anna. Hvor ER det bare fedt du kan bruge Frie fodspor. Der er faktisk flere, der har skrevet, at de ikke kan finde Eldbjørg i den gruppe, jeg oprindelig skrev. Jeg skriver bare med hende i messenger. Vores nye uldposer er fuldkommen i Eldbjørgs ånd – superblød merino. Forskellen er caminomønstret, som var det, der fik os i gang med selv at producere. Hvilken størrelse du vælger er lidt en smagssag – hvis du vil spare mest muligt vægt, kan du vælge M, hvis du er en hyggefis, der gerne vile kunne krybe langt ned i posen, så vælg L. Jeg er 181 cm høj og tager L, når de kommer. De er desværre blevet forsinket en uge, men vi tror og håber de er ankommet i næste uge. Kvaliteten er tæskelækker, og jeg kan overhovedet ikke vente. Det er mulesing free, superblød merinould. Bedste hilsner Marie

   • Anna
    Anna siger:

    Hej Marie.
    Mange tak for hurtigt og grundigt svar! :)
    Jeg tænker, at jeg bare vil henvise til jeres hjemmeside så og glæde mig til, at de kommer på lager (hvis min familie så alligevel ikke synes, jeg mangler sådan en uldpose, så må jeg jo bestille den hjem selv ;) )
    Rigtig god dag til dig :)
    Mvh Anna

 46. birgitte schmidt
  birgitte schmidt siger:

  Hej Marie, et lidt underligt spørgsmål…. din fede hat…. hvilket mærke er det?
  Mange hilsener
  Birgitte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Birgitte. Det er der rigtig mange der spørger om, så intet fjollet spørgsmål! Det er Stetson outdoor hat fra Spejder Sport – dejlig luftig med mesh i siderne. Den er nok udsolgt der nu, men fås stadig flere andre steder. Hatten vejer 160 gram, men jeg synes den er det værd. Kan nemt foldes sammen når den ikke er i brug. Der findes mange lettere alternativer, men så er de også mere sårbare for vind. Størrelserne er meget små – jeg har XL i den. kh Marie

 47. Lisbeth
  Lisbeth siger:

  Laver I mærker til Æbelø, Grejsdal, Hærvejen, Bindeballe, Silkeborg, Egtvedpigen ….?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lisbeth. Vi overvejer lige nu Hærvejen, men er meget i tvivl om det præcise motiv. Gendarmstien og Camønoen er allerede designet. Dem får vi på lager om et par uger. De andre ruter, du spørger til, har vi ikke vandret endnu, så vi ved ikke, om vi laver dem. Det er et KÆMPE arbejde at designe dem og få dem helt rigtige i broderiet, så vi er i tvivl om hvor mange ruter vi kan lave. Vi pønser lidt på at få nogen at samarbejde med, som kan støtte os, fordi det økonomisk ikke løber rundt at lave mærker lige nu. For os er pengene ikke vigtige – men omvendt vil vi helst ikke bruge de sparepenge, vi ellers kunne bruge til at vandre for… Bedste hilsner Marie

 48. Karina
  Karina siger:

  Hej :-)
  Jeg har forgæves forsøgt, at finde offentlig transport til Mølleåstien i Buresø, men jeg kan ikke finde ud af det og Google er ingen hjælp. Lagde i mærke til nogen togstation tæt på start da I var der ?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Karina
   Du kan tage toget til Ølstykke og gå derfra. Her på udinaturen.dk kan du se hvordan du kan komme fra Ølstykke Station til starten ved Buresø. Det forlænger turen og den første del er egentlig ikke Mølleåstien – men det løser måske noget af transporten: https://udinaturen.dk/shelter/106264 Rigtig god tur kh Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mira. Aner det faktisk ikke…. Har ikke erfaring med telte med vandrestave. Du er velkommen til at låne og prøve. Kh Marie

 49. Michael Suodenjoki
  Michael Suodenjoki siger:

  Hej,

  Super tak for inspirende hjemmeside. Har selv gået en del vandreture – mest i udlandet, så det er sjovt at blive inspireret af jeres danske ruter.

  Jeg fandt jeres flotte hjemmeside via en artikel på https://enl.dk/inspiration. Jeg spiller nemlig også Ingress hvilket kan kombineres med vandreture.

  Mvh
  Michael

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Michael. Ej, hvor spændende! Har aldrig hørt modet men kiggede ind nu. Fed måde at komne ud på. Kh Marie

 50. Karina Christiansen
  Karina Christiansen siger:

  Tak tak tak for den mega fine pakke 👏👏
  Håndskrevne kort – JEG ER KÆMPE FAN 👏👏 det er simpelthen det bedste, sjældent det efterhånden opleves, så wawwwww 👏👏 kæmpe tak.
  Bedste hilsner Troja & Karina

  • Marie
   Marie siger:

   Det er så sjovt med de håndskrevne kort. Så mange elsker dem fordi det bliver sjældnere og sjældnere med breve og håndskrift. Mange hilsner også til Troja fra Marie

 51. Frederikke
  Frederikke siger:

  Hej
  Kommer i til at lave flere vandremærke udover den japanske og Bornholm rundt ?
  Tænker gendarmstien som i jo har gået flere gange ?

  Skønt at følge med i jeres blog og på Fb – bliver spændene når I tager Japan til efteråret

  BH
  Frederikke

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Frederikke. Så fedt du kan bruge blog og fb! Vi har bestemt flere mærker på vej: Øhavsstien har vi testbroderi af og er ved at justere de sidste ting på. Gendarmstien er stadig på tegnebrættet, så der går lidt længere endnu, fordi vi skal være sikre på ideen. Camønoen har vi ideen til, men den er ikke tegnet endnu. Vi glæder os så meget til Japan og håber stadig det bliver muligt… kh Marie og Torben

 52. Jette Lykke Hansen
  Jette Lykke Hansen siger:

  Hejsa
  Kan jeg købe jeres guide bog over Bornholm eller hvordan? Jeg havde tænkt mine børn og jeg skal rundt om øen til sommer.:)
  Mvh
  Jette Lykke Hansen

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jette. Vi har faktisk ikke skrevet en guidebog til Bornholm, men orienterede os i lidt forskellige guides inden afgang. Vi tog dem ikke med, fordi de faktisk ikke var særlig brugbare ift. Kystruten. Vi researchede simpelthen bare inden afgang og lavede en guide til os selv herinde, som vi brugte flittigt. For os er det vigtigt kun at bære bøger med, hvis de er uundværlige, ellers sparer vi hellere vægten ved at læse hjemmefra. Rigtig god tur rundt! kh Marie og Torben

 53. lasse
  lasse siger:

  hej marie og torben.
  lige et par spørgsmål vedr. jeres vandrestave.
  er stavene også egnede til fjeldvandring , hvor mange kilo kan stavene klare.
  og kan metal spidserne skiftes hvis nødvendigt.
  vh lasse.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lasse
   Vores stave er også gode til fjeldvandring. Vi ved ikke om man kan bestille nye metalspidser, for vi har ikke haft behovet. Vi kan heller ikke se hvor mange kilo de kan tage, for det står ikke i specifikationerne fra fabrikken. Vi spørger om begge dele på fabrikken og vender tilbage. Hilsen Torben og Marie

 54. Jeanette og Martin
  Jeanette og Martin siger:

  Hej.
  Fed side.
  Vi bor i Ry, og går utallige km heromkring, (når vi ikke har mulighed for at tage til fx alperne og vandre).
  Vi kan varmt anbefale området.
  Her er rigtig mange flotte ruter gennem skov og omkring søer.
  Vi byder gerne på en overnatning (og et glas rosevin), hvis I skulle komme forbi.
  Mange hilsner
  Bjergvandrene Jeanette og Martin

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Jeanette og Martin. Hvor hyggelig en hilsen at få og dejligt I kan bruge siden. Vi pønser meget på Ry-området denne sommer, for der er flere der har foreslået os ruter i området. Vi får helt sikkert brug for både og rosé! Vi skriver og hører hvordan det passer i jeres planer så snart vi ved mere. Alperne lyder nu heller ikke helt dårligt. Bedste hilsner Torben og Marie

 55. Bjarne Bak, Løgstør
  Bjarne Bak, Løgstør siger:

  Hej Friefodspor / Marie.
  Faldt over jeres spændende hjemmeside, hvor I gir mange gode tips – og ærlige vurderinger om ture – på jeres side. (bla. den om Esrum sø) ;o)
  Og flot sat op med billeder og beskrivelser.
  Jeg har lige et spørgsmål til et par ø-ture. Sejerø, er den værd at tage ud på ? Den ser måske lidt flad/kedelig ud, og jeg kan ikke finde noget vandre-materiale om den.
  Derimod ser Nekselø spændende ud med flot kuperet terræn.
  Kender I disse to øer, og kan du gi en god/ærlig vurdering på dem. (du behøver jo så ikke poste det her – men kan evt. maile det) ;o)

  Tak for spændende side, og gode vandretips.
  mvh. Bjarne
  P.S. skulle I komme til Nordjylland på vandreferie, kan jeg tilbyde gratis overnatning på 1. salen. ;o)

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bjarne. Hvor er det FEDT at du kan bruge siden, og tusind tak for din gæstfrihed. Torbens forældre har sommerhus i Trend, så vi kommer nok ikke til at trække på den, men så sødt af dig uanset. Vi har både Nekselø og Sejerø til gode. Vi vil vandre Nekselø først, før den har vi hørt bedst om. Vi har været i overvejelser om at vandre den allerede i morgen, men det må tiden vise. Vi har ikke fået undersøgt om der er noget åbent så vi kan holde varmen indtil færgen sejler tilbage. Ellers bliver det Ordrup Næs i morgen. Bedste hilsner Marie og Torben

   • Bjarne Bak, Løgstør
    Bjarne Bak, Løgstør siger:

    Tak for svar. Vi håber så I kommer ud på Nekselø før os (late march), så vi lie kan få lidt inspiration fra jeres tur. ;o) – og ja, så I lige havde lagt Ordrup Næs ud. Den kikker vi på oz så.
    Og nu I kommer i Trend, (kunne godt se I havde nogle lokale ruter med herfra) så skal I da lige også lige poste en tur langs Løgstør kanal. (the one and only i DK). ;o) – kontakt evt. mig (60107384) hvis I vil have den med variationer. De Himmerlandske Heder har også nogle gode ruter her.
    Nok engang, tak for god inspiration.

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Bjarne. Vi overvejer stadig med Nekselø, men skal lige have færge til at passe. Løgstør kanal har vi faktisk oplevet, men på cykel, for det var den sommer jeg havde store fodproblemer… Måske vi bare skal poste den alligevel som ide, cykler eller ej. Historien om kanalen er så spændende. De himmerlandske heder har vi faktisk allerede en rute på – godt nok flot: https://www.friefodspor.dk/vandretur-de-himmerlandske-heder/ Vi vil gerne opleve mere af eden. kh Marie

 56. Benny Nielsen
  Benny Nielsen siger:

  Hej Frie Fodspor
  Tak for super inspiration. Og når man ikke kan rejse udenlands, så er DK fyldt med fede oplevelser.
  Jeg tog turen rundt om Skarresø efter jeres anbefaling. Kanon tur.
  Og jeg har netop gået rundt om Gyrstinge Sø ved Ringsted. Kan kun anbefale turen. Ca. 10 km, trampesti. Måske lidt fugtig om sommeren, men i dag dybfrossen.
  Man kan gå begge veje, men i solskin midt på dagen får man den bedste oplevelse ved at gå med uret – synes jeg.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Benny. Fantastisk med en ide til en tur! Den vil vi skrive os bag øret. Tusind tak fordi du deler, og dejligt du kan bruge siden. Bedste hilsner Torben og Marie

 57. Camilla
  Camilla siger:

  Hej,

  Sikke en skøn blog i har skabt. Så mange tips og informationer. Min kæreste og jeg er blevet total bidt af at vandre (Jeg selv har vandret i såvel Norge, Østrig, Island mm) så jeg er ikke ny til det:) Men så fantastisk at møde en, som er blevet helt bidt af det også:)

  Vi var sidste uge en tur gendarmstien på godt 20 km omkring Sønderborg og det var helt igennem magisk natur og ruten langs vandet er ‘out of this world’.

  Vi har planlagt her i disse corona tider at vi vil tage en 1-2 dages tur hver anden uge, når det lige passer. Jeg vil derfor nu gerne overraske min kæreste med den næste tur. Så måtte ganske enkelt skrive til jer og spørge jer hvad i bedst kan anbefale her på Sjælland, da jeg ikke lige kan gennemskue hvilken rute jeg skal vælge??

  Vi er til helt igennem smuk natur, som meget gerne må have en blanding af vidunderlig skov og smuk panorama udsigt af vand ind imellem – og/eller søer. (Ikke for meget landevej). Min kæreste er dertil meget interesseret i historie, så hvis dette kan inddrages også i området, så er dette en bonus. Men hvad vil i anbefale for en tur på sjælland, hvor ruten gerne må være mellem 20-30+ km, åben for terræn og højder også. Påtænker at leje AirBnB i det område, som i måtte anbefale.

  Jeg glæder mig rigtig meget til at høre fra jer og takker for forhånd meget for jeres tid og flotte arbejde i ligger i denne blog.

  Camilla

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Camilla! Hvor er det vidunderligt! Og hvilken gave at I kan dele vandringen. Det gør så meget for et forhold med fælles interesser. Jeg kniber stadig mig selv i armen over at det lykkedes helt tilfældigt for os. Med dit spørgsmål er jeg ikke meget i tvivl: Jeg ville vælge RudersdalRuten, når det er to dage, Den er så afvekslende og så interessant og passer perfekt at opdele på midten. Der er fx en Airbnb i Holte jeg selv har haft kigget på. Det passer med at man så starter ved Søllerød golfklub så vidt jeg husker. Og man kan købe ind nogle km før man er ‘hjemme’. Der er dog mange alternativer – fx et par dage på nordkyststien hvor man kan komme tilbage til sit udgangspunkt med lokaltoget. Hvis det er til en enkelt dag ville jeg nok vælge Røsnæs rundt. Der er b&b i nærheden. Fremragende smuk rute. Rigtig god tur! kh Marie

 58. Ellis
  Ellis siger:

  Hej

  Min svigerinde og jeg (65+) har sat os for, at vi vil tage et par vandreture i Danmark i år.

  Var afsted sidste år på Sjælland hvor vi overnattede under åben himmel og via BrugMinBaghave. Senere tog vi Gendarmstien, hvor vi lejede sommerhus og anden overnatning via AirBnB.

  I år (sent forår/sommer) vil vi gerne overnatte i det fri – men kan ikke rigtig finde ud af, om det skal være i tarp eller telt. Det har jo også lidt med vægten på rygsækken at gøre.

  Tænker at det kan være lidt svært at sove i Shelter. Så skal vi være tidligt fremme, og er lidt mere bundet. Det bliver nok også svært at reservere – tror der bliver run på i år.

  Hvad er jeres forslag – hvad er den bedste løsning (i det danske vejr) Telt, tarp, pressenning eller andet?

  Bedste hilsner
  Ellis Surel Nielsen

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ellis. Hatten af for jer – simpelthen! Vi er absolut til en seng at ligge i efter endt vandring, og har derfor ikke erfaring med hverken telt, tarp eller presenning. Til gengæld har vi set rigtig mange sheltere på vores ture i Danmark og bemærket hvor utrolig brugte de er ift. de primitive pladser uden shelter. Så personligt ville jeg nok for hver dag udse mig en shelter (plan A) og en primitiv teltplads (plan B). Det er simpelthen for surt at nå frem og så er shelteren optaget. Hvis jeg skulle have telt med på vandretur, ville jeg investere i et ultralet et, hvor vægten summer hurtigt op, når I også skal have liggeunderlag med. Det oplagte for jer synes jeg er at spørge Mette og Karen: https://metteogkarenpaatur.dk/ . Held og lykke med jeres seje planer!

   • Ellis
    Ellis siger:

    Hej Marie

    Mange tak for interessant svar, og et spændende link – det skal prøves.

    BH/Ellis

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mikael – nemlig, vi har lige været der, og hvilken tur! Hvis du har input/rettelser, så skrive endelig. Og tillykke med det fantastiske sted du bor! We will be back. Bedste hilsner Marie og Torben

 59. Mikael Thorsted
  Mikael Thorsted siger:

  Dejlig inspiration på jeres webside !
  Men jeg synes at I mangler en Røsnæstur ( og sikkert meget andet ). På Røsnæs blev der for to år siden indviet en markeret rute på 24 km rundt om næsset. Turen kan kortes af efter behov. Her går man i noget at Danmarks smukkeste natur med Storebælt, Kalundborg fjord og Sejerøbugten hele vejen rundt. Jeg har hus derude, og I er velkomne til at kontakte mig for tips og tricks.
  Bedste hilsener
  Mikael

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gry. Der er begge dele, inde under duppen er der spids af metal. Der følger også forskellige dele med til fx at vandre i sne. Kh Marie

   • Gry Linell
    Gry Linell siger:

    Hej Marie
    Jeg kan ikke få lov at købe korte stave og dupper på jeres hjemmeside. Jeg får en meget mærkelig meddelelse når jeg vil godkende ordren:
    {“errors”:{“notifications.WebHooks[0].Url”:[“Field is not accepted as a valid URL”]}}
    Der er grønne asterix’er ud for alle obligatoriske felter

 60. Tina
  Tina siger:

  Hej Marie
  Jeg er lige vendt hjem fra den franske Camino. Så skulle man jo tro, at jeg havde fået km nok i benene. Det forholder sig helt modsat. Jeg tænker allerede nu på næste tur, ikke nødvendigvis Spanien. Jeg er sikker på, at jeg læste et sted, at I har været i Tyskland og gå en rute, hvor der, ligesom på caminoen, skal medbringes vandrepas, der stemples. Jeg kan simpelthen ikke finde noget om den tur på jeres hjemmeside. Kan du hjælpe?
  Tak for en inspirerende og informativ hjemmeside.
  Kh Tina

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Tina. Ja, man bliver bidt, hva’! Mit bedste bud på en vandrerute i Tyskland, som kan det er Heidshcnuckenweg eller Jakobsvejen i Lüneburger Heide (der er mange flere jakobsveje selvfølgelig – denne er bare den vi har krydset og lagt mærke til, da vi var der). Artiklerne er ikke udgivet endnu, men jeg har sendt dem til dig på mail med wetransfer som inspiration. De er lidt en introduktion til mulighederne, men ikke en komplet guide, fordi vi ikke vandrede den hele men kun var af sted en kort weekend. Bedste vandrehilsner Marie

 61. Lars
  Lars siger:

  Hej
  Jeg læste jeres beretning omkring turen i Mols bjerge, vil i dele jeres gpx. fil via mail? Jeg har tænkt mig at løbe den og er ikke kendt i området overhovedet. På forhånd tak.

 62. Ole hedensted
  Ole hedensted siger:

  Hej Marie

  Nu har jeg da helt sluppet styret. 😄
  Detver selvfølgelig Santiago de compostela jeg skal slutte i. Det var derfor jeg spurgte om hvor i vil anbefale at jeg startede fra når jeg nu ønsker at gå 12-13 dage, og ikke en som er alt for overrendt.
  Beklager misforståelsen fra mig

  God dag
  Mvh Ole

 63. Ole Hedensted
  Ole Hedensted siger:

  Hej

  jeg vil gerne bruge 2 uger på Caminoen i maj 2021.
  jeg vil gerne have stor frihed til læggen på dagsetaperne, men kan godt gå 25-30 km om dagen.
  jeg aner bare ikke hvor jeg skal starte osv. kan man betale jer for at planlægge eller hvad er muligt

  mvh Ole

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ole. Vi har ikke erfaring med at planlægge for andre, men vi har helt sikkert gjort os nogle erfaringer, som kunne være gode at spille op af. Mange af vores læsere tager deres beslutninger ud fra artiklerne her på hjemmesiden og vælger evt. at følge en af vores ture direkte. Hvis du gerne vil have individuel/personlig sparring, kan vi sagtens finde ud af det. Alt efter hvor du er i landet kunne det fx være walk n’ talk om dine ønsker og drømme ift. caminoen – hvad der er vigtigt fra dig. Ud fra det kunne vi så guide dig i gang med at vælge hvilken af ruterne, du vil i kast med. Og endelig kunne vi lære dig at undersøge de mulige dagsetaper – eller simpelthen lave forslag til dagsetaper til dig. Lad os høre, hvad du tænker passer med dig. Hilsen Torben og Marie

  • Ole Hedensted
   Ole Hedensted siger:

   Hejsa

   Jeg er på vej på arbejde i Grønland, så det er ikke lige muligt at mødes pt, desværre.

   Jeg har virkelig forsøgt at undersøge, men føler snart jeg bliver mere og mere forvirret, men jeg tror jeg vil vælge at tage 2 uger, den ene til San Sebastian, og den sidste uge videre til verdens ende, den som du tog med din datter.

   Alternativt vil jeg gå 2 uger og så selvfølgelig slutte i SB, men det er her min forvirring starter, for hvor skal jeg starte.

   Jeg tænker ikke at booke overnatning hjemmefra, så jeg er mere fri til at vælge på dagen.

   Er der et forum hvor man evt kan søge efter en vandre ven/veninde

   Tusind tak for en super Blog/hjemmeside

   Med Venlig Hilsen

   Ole Hedensted

   • Marie
    Marie siger:

    Hej Ole
    Jeg tror umiddelbart du er på det første forvirrende trin med at finde ud af hvilken rute du skal vælge og hvilke deldistancer der så er – og overnatningsmuligheder. Find input til valg af rute her: https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/
    Først valg af rute: Når du først begynder at vandre, vil det sidste du ønsker være at bevæge dig med bil, bus og tog. Sjælen kommer ned i tempo på den gode måde og du vil have lyst til at fortsætte med at gå frem for at have transfertid midt i det hele.
    Personligt ville jeg derfor aldrig selv vælge at dele 14 dage op i to caminoer, hvis der var tranport imellem. Det er bare min mening…
    Hvis du alligevel vil det, er mit input her: Turen til Finisterre fra Santiago tage tre-fire dage til fods – find viden om den her: https://www.friefodspor.dk/camino-finisterre-muxia/
    Det vil sige du kan starte med 9-10 dagsetaper på Camino del Norte. Den rute er meget smuk fra starten i Irún. San Sebastian er blot én dagsetape – cirka 24 km. Hvis du vandrer ti dage på Camino del Norte med ca. 25 km hver dag, når du cirka til byen San Miguel de Meruelo. Dvs. du skal finde transport derfra til santiago, hvis du bagefter vil vandre til Santiago. Det finder du enten på http://www.Rome2Rio.com hvor du indtaster din til- og fra-by og finder link videre til offentlig transport. Eller du søger efter et lift (som gomore) på http://www.blablacar.es.
    For at undersøge hvilke muligheder der er på en hvilken som helst camino og hvor mangt der er imellem dem, synes jeg du skal købe appen Wisely til Camino del Norte og samme til Camino Finisterre – de er ikke dyre. Appen kan smart regne distancer ud mellem byer og steder – du markerer bare et sted som startsted, og så sætter den det sted som km 0. Der er også links til evt. booking – dog er det meget sjældent fedt eller nødvendigt. Men nu efter corona ville jeg selv ringe til det sted jeg ville overnatte og høre, om det stadig var åbent.

    PS: Vandreven/veninde vil du meget nemt finde på ruten – de fleste vandrer alene. Vil du finde en inden, så meld dig fx ind i foreningen Danske Santiagopilgrimme og kom med på vores ture. Eller i gruppen Camino for begyndere på Facebook.

    Håber det hjælper dig godt i gang… Ellers spørg igen kh marie

   • Ole
    Ole siger:

    Hej
    Tusind stk for dine fine svar.
    Jeg har vist udtryk mig forkert. Jeg vil ikke have transport men bare gerne vide hvor skal jeg starte 12-13 dage bagud fra San Sebastian og læste meget om dine ruter
    Jeg skal nok finde nogen at vandre med. Er ikke på Fb. 😄
    Hilsen Ole

    • Marie
     Marie siger:

     Aaaah, ok. Hvis du vil slutte i San Sebastian, ved jeg ikke nok om ruterne – så bliver det sandsynligvis noget fransk pilgrimsrute, og dem kender jeg desværre ikke. Held og lykke med det hele alligevel. kh Marie

     • Ole Hedensted
      Ole Hedensted siger:

      Hej Marie

      Nu har jeg da helt tabs sutten. Jeg skal naturligvis slutte i Compostela. Jeg mente hvilken rutestart skal jeg vælge når jeg vil gå ca 12-13 dage og slutte i Compostela det var mig som skrev forkert.
      Jeg forventer at kunne gå 25-30 km. om dagen.
      jeg vil gerne en god begynderrute, men samtidig også en som ikke er overrendt.

      Håber det var bedre denne gang

      God dag

      Mvh Ole

     • Marie
      Marie siger:

      NU er jeg med! Personligt ville jeg så uden tvivl vælge den ældste af ruterne, Camino Primitivo på 321 km. Der har du tid til at vandre hele ruten og det gør efter min mening noget særligt. Bragende smuk rute, og ikke overrendt. Hvis du er hurtig, får du tid at vandre helt ud til Finisterre (90 km) efter Santiago. Ruten er grøn, landlig og med masser af bakker og bjerge. Meget pittoresk og stille og med en enkelt større by på vejen – Oviedo. Kh Marie

  • Ole hedensted
   Ole hedensted siger:

   Hej Marie

   Nu har jeg da helt sluppet styret. 😄
   Detver selvfølgelig Santiago de compostela jeg skal slutte i. Det var derfor jeg spurgte om hvor i vil anbefale at jeg startede fra når jeg nu ønsker at gå 12-13 dage, og ikke en som er alt for overrendt.
   Beklager misforståelsen fra mig

   God dag
   Mvh Ole

 64. Aili Nordentoft
  Aili Nordentoft siger:

  Hej,
  Jeg er faldet over, at du har fået syet en uldsovepose af en norsk dame. Nu er jeg imidlertid ikke på facebook, så har du mulighed for at give mig hendes mailadresse, så jeg kan bestille en?
  Bedste hilsner, Aili

 65. Nicolai sørensen
  Nicolai sørensen siger:

  Hej,, har prøvet at finde ruten til højlynggstien på alltrails uden held, har søgt både på kortet og indtastning, har du en ide om hvad jeg gør forkert.? På forhånd tak. , super side. ;-)

 66. Annette
  Annette siger:

  Det er et dejligt site I har lavet med god inspiration og viden :-)
  Jeg har næsten lige købt et par nye Salomon-vandresko som sidder fantastisk på fødderne, men når jeg har gået i dem ca 45 minutter, så begynder de at gøre ondt på ydersiden af mine storetæer (de er stadig sarte efter en tur på 23 km i de sko!).
  Nu er jeg i syv sind: kommer jeg nogensinde til at kunne gå i de sko – eller skal jeg bare konstatere at hvis de ikke er gået til efter i alt 50 km, så bliver det aldrig godt?
  Og hvordan skal jeg stole på at næste par sko også er gode efter 45 minutters vandring, selvom de føles fantastisk i butikken (afprøvet med mine foretrukne sokker – og et nr større end jeg plejer at bruge)?
  Har I tanker, ideer, tips og tricks til hvad jeg skal tænke på i min beslutningsproces?
  Mvh Annette

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Annette. Hvor er det skønt, at sitet inspirerer dig til at komme af sted. Jeg er på tynd is med dit sko-spørgsmål, for jeg har ingen faglig baggrund med sko. Kan kun dele ud af min egen erfaring: Jeg har ikke haft nogen sko, der startede så dårligt og blev gode. Som regl bliver det grundlæggende problem ved for mig. Lige din model Salomon kender jeg ikke, så mit bud ville være at gå tilbage til butikken og spørge til råds. Det er helt igennem tricky at købe sko, og du får aldrig den tryghed der er i at kunne teste, for så bruger man jo skoene og kan ikke bytte. Ud fra dit problem lyder skoen til at være for smal. Hvis du vil prøve en bred vandresko til sammenligning, så tjek Altra Timp. 2.0 – Marathonsport har den fx. Beklager jeg ikke kan berolige dig bedre med skoene! Vandreverdenen er nogle gange uvis, og jeg tror der er gode grunde til at vandrere ofte bliver med samme model sko, når der har fundet en, der passer. Bedste hilsner Marie

   • Annette
    Annette siger:

    Hej Marie
    Tak for dit hurtige svar. Selvom du ikke synes det er til meget hjælp, så gav det alligevel lidt perspektiv. Jeg synes jo selv det er tricky, så derfor vil jeg gerne høre om andres ideer, input og erfaringer :-)

 67. Anica
  Anica siger:

  Hejsa,

  jeg har længe gået med en drøm om at gå hele caminoen. Jeg har så endelig besluttet mig for at det skal være inden for nærmeste fremtid, og ville derfor høre, hvor skal jeg flyve til, og skal jeg booke mine overnatninger undervejs? Jeg rejser højst sandsynligt alene. Er det sikkert (jeg er kvinde, 27 år). Og er der andre essentielle ting jeg bør vide, inden jeg begiver mig ud på dette eventyr?
  På forhånd tak!

  Kærlig hilsen Anica

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anica. Hvor vildt fedt at du realiserer drømmen! Når du skriver hele caminoen – er det så den franske rute, du mener? Hvis ja, ville jeg nok vælge at flyve direkte til Bordeaux og tager toget derfra – se mere her: https://www.friefodspor.dk/camino-frances-transport/. Før corona ville jeg have sagt, at det selvfølgelig giver tryghed at booke – men det binder dig også og tager noget af din frihed. Du kan ikke bare følge de mennesker, du møder eller følge din intuition og din fornemmelse, hvis du er bundet af planlægning. Nu med corona står tingene nok noget anderledes – med steder, der er lukket, tror jeg godt du kan komme ud i at det er rart med eget værelse frem for sovesale af hensyn til smitte. I den situation kan det være rart at have overblik over værelser i dagens mulige byer og måske endda reservere en seng. Der er dog meget få pilgrimme i år – omkring 10 % af hvad der plejer at være. Så der bliver nok ikke kamp om pladserne. Hvis du vil læse om hvordan det er at vandre under corona, så find Inge Færch på Facebook. Hun ankommer til Santiago i dag. Jeg oplever det som totalt trygt at vandre caminoen alene som kvinde – se mine erfaringer her (Inge Færch skriver i øvrigt også om det emne): https://www.friefodspor.dk/guide-er-det-trygt-nok-at-gaa-caminoen-alene-som-kvinde/. Buen camino fra Marie

 68. Jesper
  Jesper siger:

  Hej begge

  Jeg har 2 spørgsmål vedr. vandresko.

  Jeg har under punktet “Torbens pakkeliste”, at han anbefaler 2 vandresko til mænd (Meindl Balancing og Columbia Peakfreak XCRSN II Low Outdry.).

  1).
  Jeg synes, at det er svært at finde Meindl Balancing ved danske forhandlere (har prøvet flere frilufts/Outdoorbutikker, uden held). Kan det passe? Jeg har fundet en udenlandsk forhandler “Camp 4”.

  2).
  Jeg vil gerne finde nogle konkrete mærker/modeller (vandresko,,,ikke sandaler eller andet) til min kone,,,,,kan du anbefale nogle Marie?

  Vi søger begge et par gode sko til at kunne bruge nu og i det kommende efterår.

  Tak for alt info på denne side, det er meget inspirerende,

  Med håb om positiv respons!

  Med venlig hilsen
  Jesper

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Jesper og frue

   1. Det er rigtigt, det er svært at finde dem hos forhandler. Jeg (Torben) vil gerne have skoene igen, fordi de er kølige, men måske er modellen ved at være gammel? Eller butikkerne herhjemme bare har taget andre/nyere modeller hjem. Columbia har membran og er derfor varmere – den vandrer jeg derfor kun i om vinteren.

   2. Jeg (Marie) har faktisk et nummer større fødder end Torben, og derfor tør jeg ikke kloge mig på vandresko til kvinder. Jeg har dog lige købt Altra Timp, som jeg fik anbefalet varmt af en læser. Desværre er de et nummer for små (skulle have 46 og ikke 45!!!). De sko virker indtil videre lovende fordi de er med mesh, sålen er hård med enormt god affjedring over. De kan prøves i Marathonsport og fås både til mænd og kvinder. Pæne er de ikke, men de virker godt nok gode.

   Held og lykke med skojagten – husk endelig, de skal være 1 – halvandet nummer større end hverdagssko.

   Hilsen Torben og Marie

 69. Mira
  Mira siger:

  Hej
  Jeg skal gå 2-3 uger i april og tænker jeg vil gå sanabres, men er lidt bekymret for om der er for få på ruten.godt nok ønsker jeg ikke en overrendt rute, men vil gerne have en camino familie. Jeg har også tænkt på port kyst ruten ….. men vil helst den anden. Er det ikke også kolder langs kysten i april ind inde i landet ? Kærligste Mira

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mira. Selv den del af Camino Sanabrés vi gik i juli var der 11 pilgrimme på. Og juli er der mange der undgår på den rute, fordi den er varm. Da vi var der i april og oktober var der også hvad jeg synes er rigeligt med pilgrimme. For mig er omring de syv og opefter fint, og det tror jeg helt bestemt du får i april. Både i april og oktober vil jeg gætte at der totalt var 15 pr. etape. Måske 20. Altså flere end i juli. Jeg følte mig aldrig alene. April er en tosset flot årstid med smukke, klare morgener, måske stadig lidt sne på toppene og ellers blomstrende kæmpelyng. Få mig nu ikke startet….. Min fornemmelse er, at Sanabrés vil give dig den ro og familie du drømmer om. Costa har jeg kun vandret to dag ad. Klimaet er anderledes – det er kystklima og dermed mere afvekslende. April kan være vinter eller lun, alt efter hvad verjguderne nu sender. Hvis du pønser på costa, så spørg en pilgrim, der elsker ruten – så får du alle de bedste anbefalinger. Bedste hilsner Marie

 70. Hanne Halberg
  Hanne Halberg siger:

  Hej Marie
  Du har været så sød, at sende mig et tørklæde, men jeg har fået slettet din meddelelse om mobilepay, kan du sende den igen, så vi får det ud af verden?
  mvh
  Hanne Halberg

 71. Katja Tuxen
  Katja Tuxen siger:

  Hej med jer,
  Jeg har downloadet GPX-viewer til 9 kr, men jeg kan ikke finde ud af at få jeres kort derover. Den vil have en url, der ender på .gpx – hvordan gør jeg?
  Bh Katja

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Katja. Er det iPhone eller android? Muligvis kan jeg guide dig hvis det er iPhone. Android er jeg desværre ikke inde i. Kh Marie

Kommentarer er lukkede.

Luffer