VANDRERUTE: Rømø – en perle af en vandrerute ved Vadehavet (17 km rundtur)


Den nye 17 km rundtur ved Rømø i Vadehavet er en vandrerute fra øverste hylde, så er det sagt!

Vi har ledt og ledt efter længere vandreruter på Rømø end de korte ruter, Naturstyrelsen har lavet. Nu er der endelig åbnet en 17 km rundtur. Af sted med os!

Fakta om ruten

 • Distance: 17 km rundtur
 • Startsted: Fx fra Rømø Vandrehjem, Lyngvejen 7, 6792 Rømø. Ellers fra Havnebyen eller Sct. Clemens Kirke, Havnebyvej 152, 6792 Rømø.
 • Hund og barnevogn: Hund skal i snor de fleste steder. Barnevogn giver udfordringer et par steder, hvor stien er smal

Hvilke oplevelser er der undervejs?

Rømøstien imponerer med den ene vilde oplevelse efter den anden: Østersbankerne, lyngbakkerne, fyrretræsduftene, de kuperede klitstier, hvor skal vi stoppe?

Og vi er endda ikke nået ud til Vadehavet mod vest, hvor vi vandrer omfavnet af stille himmel og hav, mens vi venter på vandet og håber vi har læst tidevandskortet rigtigt…


Er ruten skiltet?

Ja, den er skiltet og kan vandres både med og mod uret. Skiltningen fungerer rigtig godt med oversigtskort og markering af, hvor man er på kortet enten med rød prik eller med nummeret på den pæl, man står ved:

Vi blev lidt i tvivl tre steder med skiltningen, men fik det løst. Alt i alt fin skiltning.

Og for en gangs skyld et papirkort, man faktisk kan læse og bruge til at orientere sig efter.

Se vandretursfolderen og papirkortet til Rømøstien her
Folderen er også at finde på turistinformationen.

Hvad med proviant?

Rømøstien er en madpakkerute! Medbring også nok vand, for der er ingen vandposter undervejs bortset fra ved Sct. Clemens Kirke og i Havnebyen. Der er købmand lige ved Rømø Vandrehjem, hvor vi startede. Ellers er første sted, man kan spise og proviantere, havnebyen efter 15 km (hvis du som os vandrer mod uret rundt).

Særlige pakketips?

Der er højt til himlen og åbne vidder på meget af Rømøstien. Det er derfor afgørende at tage noget med mod både blæst og sol.

Hvor er det godt at overnatte til Rømøstierne?

Fremragende Rømø Vandrehjem ligger direkte på ruten. Bedste og mest hjertevarme danske vandrehjem, vi nogensinde har prøvet. Bestil på 31 21 87 00.

Vi startede vandredagen med et boost af hjemlig kærlighed fra det dejlige og engagerede værtspar.

Smukt og hyggeligt sted med en spisestue tilbage fra 1700-tallet, hvor vi nød den labreste morgenmad med hjemmelavede lækkerier. Vi kunne simpelthen ikke modstå Rikkes hjemmelavede Brø’Tort, som hun fuldt fortjent har vundet en bagedyst med – selvom hun og manden er tilflyttere fra Sorø. Bonusinfo: Der er sønderjysk kaffebord udvalgte lørdage i sæsonen. Go for it!

Tips til gode omveje

Vi lavede tre små omveje på Rømø-stien, som vi varmt vil anbefale. De er alle tegnet ind med blå på kortet over Rømøstien nederst:

 1. Ved Spidsbjerg tog vi trappen op til bænken for at se den fantastiske udsigt over klitterne. Gå op via trappen (markeret som punkt 1 på vores kort) og ned samme sted igen frem for at vandre rundt i på trampestierne i klitterne. Det er ikke godkendte stier, så vil du passe på naturen, så skån klitterne ved at tage trappen både op og ned:-)
 2. På østkysten tog vi en lille omvej til stranden for at se østersbanker – se blå linje på kortet
 3. Ved Vadehavet tog vi ebbestien, fordi det var lavvande og dermed muligt at gå på havbunden – se grøn linje på kortet

Bedste tidspunkt at vandre ruten på?

Rømø-stien vil være smuk hele året! Og ekstra, når lyngen blomstrer. Tænk dig om ift. din påklædning, hvis du vandrer den en blæsende dag…

Er det en rute, vi gider at vandre igen?

Gæt selv!

Kort over ruten

Du kan vandre den nye sti på Rømø efter skiltene og papirkortet. De steder vi valgte de supergode, alternative ruter er markeret med blå på kortet. De alternative ruter er ikke skiltet i landskabet.

Her har du kortet over Rømøstierne som digitalt, interaktivt gpx-kort. Du kan nemt få ruten ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er henne:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på dette link til kortet over Rømøstierne (du er den blå prik på kortet)


Kommer der flere stier på Rømø?

Ja, heldigvis! Arbejdet er i gang med endnu en rundtur på den nordlige del af Rømø. Vi er så klar! Stierne kommer til at gå under navnet Rømøstierne. I alt bliver der omkring 50 km nye stier på Rømø.

8 replies
 1. Christian Møgeltoft
  Christian Møgeltoft siger:

  Kære venner

  Tak for en fed tur! Vi vandrede ruten i dag efter at have fundet den hos jer – inklusive de 3 anbefalede udvidelser, som var geniale. Ved et tilfælde endte vi med at gå ‘med uret’, og denne vej var der kun ét sted, hvor skiltningen svigtede – nemlig efter campingpladsen lige før Østerby. Her hjalp alltrails.com os på rette vej.

  Tak for jeres skønne side! For to år siden havde vi selv fundet frem til Gendarmstien, men jeres gode råd gjorde turen endnu bedre. Vi er vist nødt til at prøve flere af ‘jeres’ ture, som vi ikke allerede har vandret…

  Et tip den anden vej: Milford Track i New Zealand. Wow!

  Kærligst Mette & Christian

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Christian. Hvor er det bare superfedt I kan bruge bloggen til at komme ud på oplevelser. Og den der Milford Track – googlede den lige. Woooow! Håber virkelig vi engang får mulighed for at vandre den. Bedste hilsner Marie og Torben

 2. Benedikte
  Benedikte siger:

  Hej med jer:-)…
  Vi tager Rømø rundt om et par uger. Vi vil gerne begynde ruten ved vest-siden, evt. Kirkebydiget. og så tage en overnatning på vandrehjemmet. Ved I hvor vi kan parkere i et døgns tid.
  Vh. Benedikte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Benedikte

   Desværre kender vi ikke lige P-mulighederne på Rømø. Måske kommunen kan hjælpe bedre? Vi har nemlig kuyn været der en enkelt gang. Bedste hilsner Torben og Marie

 3. Iben
  Iben siger:

  Så vi 3 friske piger der tager Rømø turen på søndag. Så dejligt med jeres beskrivelser.
  Desværre har vi en med der lige skal trænes op til de 17-18 km så vi skal tage ca 3-5km af. Mit spg er ville I gøre det fra info 22 på kortet og så gå på den gule til lidt efter punkt 18 hvor man kommer på den røde igen eller er det bedre at tage det fra 15-8 væk. Vi vil gerne opleve list forskelligt og både sand, grus asfaldt og op og ned er ok.

  Og spg. 2 er det en fordel med stave? To af os har. (Jeg fik mine i julegave købt ved jer og hold da op en forskel det er at gå med) Men når en nu ikke har…………

  Go dag til jer

  Iben, Maiken og Pia

  • Marie
   Marie siger:

   Aii, hvor hyggeligt med sådan en tur og hvor er det bare dejligt I tager hensyn til den enkeltes form. Det er så vigtigt for den lange motivation med at vandre, at man ikke spænder buen for hårdt i starten med for lange ture. Uden at have prøvet en afkortning selv vil vi foreslå at skrå over mellem 6 og 15 på kortet – så dropper I byen, og det synes vi sagtens man kan. Med stave foreslår vi helt klart at låne et ekstra par til dagen. Især for den, der er mindre vant til at gå, vil det være en hjælp. Vores holdning er at vandrestave er en fordel på alle ture bortset fra byvandring på asfalt. Når nogle vandrer med og andre uden er det en risiko at ‘sætte’ dem, der ikke har stave. Det er lidt som at følges på cykel med en der kører elcykel – ikke så hyggeligt. Rigtig god tur kh Torben og Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Zita. NST er typisk forkortelsen for Naturstyrelsen. Dvs. Naturstyrelsen-sti. Hvor har jeg brugt den? Kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten