Fyrmesterens terrasse på Hammerknuden


VANDRERUTE Uopdagede Bornholm i fyrmesterens fodspor (2,4 km rundtur)


Trampestien rundt om Hammer Fyr er så hemmelig som et godt kantarelsted – men naturen på Hammerknuden kan ikke slides op, så her deler vi denne dejlige vandretur tæt ved Allinge og Sandvig

Hvis du leder efter en vandrerute ved Sandvig eller Allinge, behøver du ikke lede længere:-) Denne vandrerute ved Hammer Fyr går rundt på Hammerknuden, og du kan vandre den både som guidet tur eller på egen hånd med gps-kort. Hammer Fyr er åbent hver dag fra klokken 9.00 til solnedgang, og det er gratis at komme op i fyret. Fra toppen af Hammer Fyr er der en mageløs udsigt hele Hammerknuden rundt.

Kan man komme op i Hammer Fyr på Bornholm?

Hvor starter vandreturen, og hvordan kommer jeg til startstedet?

Fyrmesterens fodspor starter ved Hammer Fyr, Fyrvej 15, 3770 Allinge. Bemærk, at der både findes Hammer Fyr og Hammer Odde Fyr – de ligger to forskellige steder.

Offentlig transport: Nærmeste forbindelse er Sandvig – buslinje 1, 2, 7, 8 og 10. Derfra er der halvanden kilometer op ad bakke til Hammer Fyr. Tjek bat.dk og rejseplanen.dk.

Vandrerute ved Hammeren Fyr

Hvilke oplevelser er der på Fyrmesterens fodspor?

Vandreruten bringer dig rundt på Hammerknuden og op til en smuk udsigt over Opalsøen.

Udsigt over Opalsøen fra vandreruten på hammerknuden ved Sandvig og Allinge

Hammer Fyr er koncentreret, bornholmsk historie. Fyret har under krigen været annekteret af først tyskerne og senere russerne, og har dannet ramme om voldsomme begivenheder i de år. Så sent som i 2010 fandt en ung kvinde på kantareljagt et kvindekranium lige i dette område. Det er aldrig blevet slået fast, præcis hvor gammelt kraniet er, men man ved, at det har ligget i jorden i mere end 50 år. Et forsigtigt gæt er, at denne kvinde er en af de tusindvis af ulykkelige skæbner, som passerede Bornholm i krigens sidste dage på flugt fra østfronten, for ingen bornholmske kvinder var meldt savnet på det tidspunkt. Fyrets dystre historie fletter sig sammen med familielivet i de skiftende familier, der gennem årene beboet fyrmesterboligen og fyrmesterassistentens bolig ved siden af. Der er stadig spor af køkkenhaven, urtehaven og frugthaven i området rundt om fyret.

Græssende kvæg ved vandreruten ved Hammeren Fyr på Bornholm

Fra stien kan du se lige over på den markante fjeldtop Amtmanden. Klippen er opkaldt efter Bornholms amtmand, Knud Valløe, som sammen med Foreningen Bornholm og andre gode folk, i starten af 1900-tallet gik sammen om at samle penge, så staten kunne købe Hammerknuden fri fra den tyske baron Heinrich Freihoff von Ohlendorff, der dengang ejede området. Det lykkedes i 1914, og derfor kan vi alle i dag opleve og færdes på Hammerknuden.

Amtmanden - klippeknold på Hammerknuden som ses på vandreruten ved Hammeren fyr tæt på Allinge og Sandvig

Hvordan er terrænet og kan man have hund med?

Stien er en smal trampesti det meste af vejen, og går også på klipper, som især efter regn kan være glatte. Barnevogn er helt udelukket på grund af terrænet. Hunde er velkomne, men skal til enhver tid være i snor på Hammerknuden. Der er fritgående kreaturer i området, så vær opmærksom, hvis du har din hund med.

Klippehede på vandreruten på Hammerknuden ved Allinge og Sandvig

Hvilken årstid og vandreretning er bedst?

Årstiden spiller ikke den store rolle, når du vandrer i Fyrmesterens fodspor – Hammerknudens rå natur er en oplevelse året rundt. Vær forberedt på, at vinden for alvor tager fat på disse kanter. Vandrer du i august-september, kan du få det smukke syn af lyngen, der blomstrer. Vandreretningen synes vi klart er mod uret rundt – så bygger oplevelsen sig op på smukkeste vis.

Blomstrende lyng på vandreruten på Hammerknuden rundt om Hammer fyr tæt ved Allinge og Sandvig

Hvordan er madmulighederne og hvad med vand?

Der er ingen madmuligheder undervejs, så tag madpakken med hjemmefra. Mange går forgæves efter vand ved Hammer Fyr. Der er ikke indlagt vand og kloak, og der er forholdsvis langt til de nærmeste vandposter på Hammerhavn og ved Sandvig Strand. Som nødløsning kan du købe flaskevand i kurven inde i selve fyret. Du kommer til et pausested undervejs, som i den grad kalder på noget særligt. Vi kalder det Fyrmesterens terrasse. Fyrmesterens fodspor er ekstra smuk ud på aftenen, hvor fyret lyser i mørket, og du kan opleve solnedgangen fra Fyrmesterens terrasse med udsigt til Hammershus.

Pausested på vandreruten ved Hammeren Fyr tæt på Sandvig og Allinge

Er det til at finde et toilet på vandreturen?

Der er offentlige toiletter ved Hammer Fyr, men det er primitive toiletforhold uden drikkevand.

Kan Fyrmesterens fodspor forlænges?

Du kan forlænge Fyrmesterens fodspor ved at kombinere den med Stenhuggerstien (5,5 km) eller Hammerknuden rundt (7 km).

Hvordan finder jeg vej?

Fyrmesterens fodspor er ikke skiltet. Du kan enten vandre den som guidet tur med fyrmesteren eller på egen hånd med gps-kortet nedenfor. Vi kan varmt anbefale den guidede tur – kontakt fyrmester Niels-Jørn her.

Guider tur ved Hammer Fyr på Bornholm

Kort over Fyrmesterens fodspor

Med et interaktivt kort på mobilen kan du altid se, hvor du er, og finde tilbage på sporet, hvis du er gået vild. Her kan du se vandreruten på Hammerknuden på et kort og få det ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket kortet over Fyrmesterens fodspor – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm