Kyst til Kyst Stien - Udsigt over Vesterhavet

Sponsoreret partnerskab: Vi har vandret en del af Kyst til Kyst Stien i samarbejde med VisitVesterhavet (fra Abildhede til Blåvandshuk).  


GUIDE Kyst til Kyst Stien fra Vejle til Blåvandshuk (136 km A til B)


Her finder du vores bedste tips til Kyst til Kyst Stien gennem ‘å-landet’ fra Vejle i øst til Blåvandshuk i vest

Kyst til Kyst Stien åbner Jyllands ådale, den har dejligt meget trampesti, og det er en fantastisk oplevelse at hoppe i Vesterhavets bølger efter en lang vandring på tværs af Jylland.

Frie fodspor på Kyst til Kyst Stien

Hvor starter og slutter Kyst til Kyst Stien?

Kyst til Kyst Stien forbinder Vejle ved Kattegat i øst med Blåvandshuk ved Vesterhavet, og kan vandres i begge retninger. I Vejle er start/slutstedet ved Olafur Eliassons spektakulære Fjordenhus på Havneøen:

Hvor starter Kyst til Kyst Stien

I Blåvand er start/slutstedet ved landets vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr. Danmarks svar på Finisterre – ‘Verdens ende’ på caminoen.

Hvor slutter Kyst til Kyst Stien

Desværre er hverken Fjordenhus i Vejle eller Blåvandshuk Fyr officielt markeret som start/slutsted. Det håber vi, de bliver en dag.

Hvilken retning er bedst at vandre?

Vi startede i Vejle og satte kursen vestpå, fordi vi gerne ville slutte med at dyppe tæerne i Vesterhavet. Der er noget helt særligt ved at vandre i en hel uge, høre Vesterhavets buldren den sidste kilometer, og endelig se det glimte bag den sidste klit:

Hvor slutter Kyst til Kyst Stien i Blåvand

Er Kyst til Kyst Stien skiltet?

Ja, den er godt skiltet hele vejen og i begge retninger. Hold øje med denne hvide mand på blå baggrund og stiens navn – når der kun er en enkelt pil, skal du dreje, og når der er to pile, markerer det, at du er på rette vej lige ud.

Er Kyst til Kyst Stien skiltet?

Stien er hyppigere skiltet i den østlige ende end den vestlige. Vi fandt lige nemt frem hele vejen, og havde ikke brug for at tjekke ruten på gps-kort undervejs. Bemærk, at der mangler skiltning ved en tidligere omlægning af ruten.

Er Kyst til Kyst Stien stadig omlagt?

I 2021 og 2022 har dele af stien været omlagt ad asfalt på grund af et naturgenopretningsprojekt langs Holme Kanal mellem Nordenskov og Tambour Haven ved Karlsgårde Sø. Den oprindelige sti er igen farbar, men pas på: Skiltningen på den strækning er ikke genetableret. Find vej med vores gps-kort nedenfor. 

Kyst til Kyst Stien ved Haraldskær

Hvor lang er Kyst til Kyst Stien?

Officielt og ifølge gps er Kyst til Kyst Stien 136 km. Men i praksis slynger stien sig utrolig meget, og vores erfaring er, at flere etaper i praksis er op til to kilometer længere, end man regner med og gps-kortet viser.

Slynget å på Kyst til Kyst Stien

Hvor mange dage tager det at vandre Kyst til Kyst Stien?

Det kommer helt an på dit vandretempo. Vi brugte syv vandredage (fem hele og to halve). Vi havde en halv vandredag på vores ankomstdag, og en halv dag ind til Varde, som vi gerne ville have gode ben til at opleve. Fra Bække til Varde er det en god ide at beregne kortere distancer, end du er vant til, fordi du vandrer på trampesti og derfor langsommere.

Bro på Kyst til Kyst Stien

Hvordan er underlaget – er der meget asfalt?

Underlaget ændrer sig markant et par steder langs stien:

  • Vejle – Bække: Næsten udelukkende asfalt og grusvej med smukke udsigter over Vejle Ådal
  • Bække – Varde: Slynget trampesti midt ude i å-landets natur. Våd, ujævn og til tider tilgroet – mange broer og gangbroer over åer og gennem våde enge.
  • Varde – Ho Bugt: Primært lange, lige grusveje langs marker og åbne vidder
  • Ho Bugt – Blåvand: Bløde skovstier, sandede stier over heden, grusveje plus lidt asfalt hist og pist. De sidste fem kilometer ud til fyret er på sandstrand.

Gangbro på Kyst til Kyst Stien

Hvor kan man overnatte, og er telt nødvendigt?

Du kan vandre Kyst til Kyst Stien, uanset om du er til overnatning i naturen, eller helst vil tilbringe natten i en seng indendørs. Ruten har Danmarks bedste shelterpladser og teltpladser, hvis I spørger os! Den ene perle efter den anden.

Vælger du at overnatte indendørs, så book den hjemmefra i god tid.
Se vores forslag til overnatning indendørs

Vi sov to nætter i shelter, to i telt og tre indendørs – en kombination, vi er blevet glade for, fordi den gør os ekstra taknemmelige for begge dele. Vores uden sammenligning bedste nat var hos Arnbjerg Pavillonen i Varde med udsigt til trækronerne:

Arnbjerg Pavillonen

Er Kyst til Kyst Stien en god vandrerute med hund?

På ingen måde – det er forbudt at have hund med på stien hele vejen fra Bække til Blåvandshuk. Langt størstedelen af stien er på privat grund, og lodsejerne har sat som betingelse, at man ikke må medbringe hund. Det var schæferen Bella her, som vi mødte på stien dog ligeglad med! Hun virkede klar til at gå med helt til Blåvandshuk, men vi fik fat i hendes mor, og så var det hjem:-)

Hund med på Kyst til Kyst Stien

Deldistancer på Kyst til Kyst Stien

I mangel af en app til ruten lavede vi vores egen oversigt over deldistancer hjemmefra – den brugte vi hver eneste dag til at planlægge indkøb og få overblik over hvor vi kunne sove.

App til Kyst til Kyst Stien

Her kan du se vores oversigt over hvor du finder forskellige slags overnatningsmuligheder, indkøb, toilet, vand mv. Til højre ser du den enkelte facilitets placering på stien – på den måde kan du bruge oversigten til at vælge, hvordan du vil inddele dine etaper.

Deldistancer Vejle-Blåvand Kyst til Kyst Stien

Hvordan er proviantmulighederne?

Generelt er der meget langt mellem indkøbsmuligheder på Kyst til Kyst Stien. Da vi vandrede i juli 2023, var Hovborg DagliBrugsen permanent lukket, så vi havde hele 61 km mellem indkøb i Skibet og næste mulighed i Tofterup. Der åbner købmand i Hovborg igen i september 2023 – derfor er indkøb i Hovborg by sat i parentes i oversigten. Campingpladsen ved Hovborg (Holme Å camping) har udvidet sit sortiment indtil der igen er en købmand.

Omvej til indkøb på Kyst til Kyst Stien

Vi fandt et ‘honningdepot’ med chokolade og sodavand på stien midt ude i ingenting, og det var tiltrængt:

Trail angel på Kyst til Kyst Stien

Starter du i Vejle, ligger Føtex direkte på ruten efter 900 meter, og ved Skibet efter 7,6 km ligger Rema1000 en kort afstikker fra ruten. Ved Blåvandshuk går Kyst til Kyst Stien ikke gennem Blåvand by – den starter ved Blåvandshuk Fyr, og går langs Vesterhavet de første 5 kilometer. Der er en afstikker på 1,5 kilometer hver vej til indkøb, hvis du ikke har provianteret inden afgang.

Er det nemt at finde vandposter?

Vi oplevede ingen problemer med at finde vand langs Kyst til Kyst Stien. Både ude i det åbne land og ved husene langs stien er etableret vandposter til vandrere. I vores skema over deldistancer kan du danne dig overblik over hvor du kan tappe vand. Vi vandrede med to halve liters vandflasker hver.

Vandposter på Kyst til Kyst Stien

Hvad med bilen, når ruten er A til B?

På startdagen parkerede vi bilen ved vores slutsted, Blåvandshuk Fyr, og tog til vores startsted i Vejle. Turen tager fire timer med offentlig transport, og der er mange skift. Derfor bestilte vi FlexTrafik fra Blåvandshuk Fyr til Esbjerg Station (50 minutter – 375 kr. i alt for to personer), og tog toget fra Esbjerg til Vejle på 1,5 time (46 kr. pr. person). Sådan bestiller du Flextrafik: Ring senest to timer før på 76 608 608 og bestil en flextur med startsted ved Blåvandshuk Fyr, Fyrvej 106, 6857 Blåvand og slutsted ved Esbjerg Station.

Hvordan kommer man til Kyst til Kyst Stien

Hvor kan man langtidsparkere i Blåvand og Vejle?

Kan man komme op i Blåvandshuk Fyr?

Ja, man kan, og det er alle 170 trin værd! Der er åbent alle dage 9-21, og billetten koster 60 pr. person, fra 17-21 dog 70 kr. Se mere om Blåvandshuk Fyr

Der er 170 trin op i Blåvandshuk Fyr

Blåvandshuk Fyr er Danmarks vestligste punkt, og du får en sublim udsigt over Vesterhavet og hele Blåvand.

Vandrer man gennem folde med græssende dyr?

Ja – Kyst til Kyst Stien passerer gennem en del folde med græssende dyr – både får , heste og især skotsk højlandskvæg, som er supergode naturplejere. Bevæg dig roligt, og lad være med at komme imellem mor og unger, så går det fint.

Skotsk højlandskvæg på Kyst til Kyst Stien

De fleste folder kommer du ind og ud af via stenter og trælåger.

Vandrer på vej ind i dyrefold på Kyst til Kyst Stien

Er der risiko for våde fødder?

JA! Vi døbte Kyst til Kyst Stien De våde fødders sti! Stort set hele strækningen fra Bække til Varde er natursti, så både dug og regn kan give endog meget våde fødder. Forår og vinter kan Kyst til Kyst Stien være decideret oversvømmet, og gummistøvler nødvendigt. Vest for Varde er der markeret en alternativ sti i tilfælde af oversvømmelse.

Vi var utrolig glade for at have valgt at vandre i mesh-sko. De bliver hurtigt våde, men tørrer også hurtigere igen sammenlignet med fx Gore-Tex-sko. For at give dig et lille glimt af, hvor våd stien kan være, har Marianne Berthing været så sød at låne os dette situationsbillede:

Kyst til Kyst Stien oversvømmet

Kan man få et rygsækmærke til Kyst til Kyst Stien?

Ja da! Vi har designet dette fine badge til rygsækken, som indfanger hvad vi holder så meget af ved stien.
Find vandremærket i vores lille vandreshop

Findes der en vandrefolder om Kyst til Kyst Stien?

Jep, vi fandt denne vandrefolder over Kyst til Kyst Stien i en af de mange folderkasser langs stien. Du kan også downloade folderen på Kyst til Kyst Stiens hjemmeside og printe den hjemme. Det er en ok folder, men ikke decideret inspirerende (kan altid vurderes på, hvor meget gemalen læser i den!)

Folder til Kyst til Kyst Stien

Se Kyst til Kyst Stien på et kort

Her kan du se et kort over Kyst til Kyst Stien. Fra computer kan du slå kilometermarkeringer til. Det virker desværre ikke fra mobil – der er du bedre hjulpet med vores oversigt over deldistancer ovenfor. Kortet er interaktivt, så du kan se, hvor du selv er, hvis du bruger det fra mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på dette link til kortet over Kyst til Kyst Stien (136,4 km) – du er den blå prik på kortet.

10 replies
    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Mads. Det er Blind Banana Bags. Fremragende skræddersyede rygsække – ultraletvægt og genialt bæresystem. Se evt. opslag og reel på vores Instagram. Test følger på bloggen senere. Det bliver fem stjerner. Kh Marie og Torben

  1. Frederikke
    Frederikke siger:

    Hej
    Marie og Torben
    Tænker snoede åer er super fint motiv da det er det primære på den smukke kyst til kyst rute og ellers kunne man tilføje Bølgen fra Vejle og fyret i Blåvandshuk – et punkt fra hver ende – uanset hvad – skal mærket på min rygsæk – har jo gået ruten 🌿
    Så glæder mig til at se det færdige produkt 🤗

  2. Søren Raben-Korch
    Søren Raben-Korch siger:

    Meget inspirerende og vel beskrevet tur – og så er jeg vild med jeres gps link dvs I har tegnet ruten ind – det giver en vis form for sikkerhed når man går den. TAK og keep up the good work – jeres tur forslag bliver flittigt brugt

  3. Frederikke
    Frederikke siger:

    Kommer der noget rygsækmærke til stien ?
    Måske i skulle tage Ringkøbing fjord rundt også ;-)
    Altid skønt at følge jer og jeres dejlige beretninger

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Frederikke. Vi laver klart et mærke til Kyst til Kyst Stien. Indtil da findes der dette mærke: https://xn--mrkelex-mxa.dk/m/kyst-til-kyst/, men det har du sikkert fundet? Vi kommer til at lave noget andet. Har du input til motivet – send det endelig, hvis du har foto eller ide til et konkret sted der kunne bruges som motiv. Vi er selv ude i noget med åer, broer og gangbroer. Spændende med fjorden rundt. Dog er vi lorne ved at det er en cukelrute – det plejer ikke at være de bedste vandreruter. Har du vandret turen? Vi fik en anden skør ide – at gå tværs over Jylland højere oppe: Mariager Fjord – Fyrkat Engsø – Borup Hede – Hjarbæk Fjord. Meeen det er nok noget bøv. Så skønt du kan bruge vores fortællinger og altid sender gode input! kh Marie og Torben

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt