Udsigt fra Trampestien til kajakker ved Stevns Klint


VANDRERUTE Trampestien Stevns Klint (22 km A til B)


Trampestien ved Stevns Klint må simpelthen være Danmarks mest trampede trampesti – og med god ret!

Stevns Klint Trampesti er en stor vandreoplevelse, og du behøver ikke gå kold i planlægningen, bare fordi stien starter et sted og slutter et andet. Der er flere gode og nemme muligheder for at komme tilbage til start efter vandringen.

Frie fodspor Stevns Klint Trampesti

Startsted og parkering ved Trampestien

Vi satte bilen på i den sydlige ende af Trampestien på Rødvig Havn, Fiskerihavnen 8, 4673 Rødvig. Kan ikke huske, om der var en tidsbegrænsning, men hvorom alting er gik det fint. Du kan også parkere i den nordlige ende af Trampestien ved Bøgeskov Havn, Bøgeskovvej 1, 4660 Store Heddinge.

Trampestien ved Stevns Klint

Er Stevns Klint Trampesti skiltet?

Ja, Trampestien er skiltet i begge retninger, og skiltningen er nogenlunde til at stole på – vi oplevede kun en enkelt svipser ved Stevns Klint Experience. Det er dette skilt, du skal holde øje med:

Skilt Stevns Klint Trampesti

Hvor lang er Trampestien Stevns Klint?

Set fra skrivebordet er Stevns Klint Trampesti 21 km fra Bøgeskov Havn til Rødvig Havn. I praksis vil vi mene, at den er mindst 22 km. Men spækket som den er mange interessante oplevelser undervejs, fik vi væsentligt flere km i skoene, fordi vi liiiige skulle hen at se det ene sted efter det andet. Vi brugte seks timer. Trampestien er værd at sætte ekstra tid af til, hvis du vil have det hele med – også turene ned på stranden og op igen for at se klinten tæt på.

Trappen ved Stevns Klint trampesti

Vandreruten Trampestien ved Stevns Klint

Hvilke oplevelser er der undervejs på Trampestien?

Stevns Klint er udpeget til Unesco verdensarv, og giver dig oplevelsen af tusinder af års historie, der ligger som synlige lag i verdens geologiske lagkage.

Stevns Klint trampesti udsigt

Kridtlag Stevns Klint vandresti

Du kommer gennem kridhvide industrilandskaber, stejle skrænter og salatgrønne marker.

Kalkbrud ved Stevns Klint Trampesti

Mark på Trampestien Stevns Klint

Udsigten til kajakkerne nede på vandet er magisk dragende – og vi kan regne ud, at deres udsigt op mod klinterne med silhuetter af bittesmå vandrere må være det samme.

Udsigt fra Trampestien Stevns Klint

Cirka tre kilometer før Rødvig Havn kommer du lige forbi Koldkrigsmuseet på Stevns, som vi ved er et besøg værd. Vi må dog sande, at det kræver en tidligere start end vi havde, for klokken var passeret lukketid, da vi kom forbi.
Se mere om Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Kirken på kanten

Højerup Gamle Kirke lå oprindelig i god afstand fra skrænten, men efterhånden som havet har ædt sig ind, lever den et liv på kanten. Så meget, at kirkens kor i 1928 styrtede i havet. Bare rolig, ikke et kor af sopraner, tenorer osv., men den del af en kirkebygning, der kaldes koret! Sidenhen er resten af kirken sikret med undermuring.

Højerup Kirke ved Stevns Klint trampestien

Fyret med det flabede, røde gulv

Vi havde gode ben, og tog turen op i Stevns Klint fyr til fine udsigter over området. Kig også ind i fyrmesterhuset og tjek karnappen med det fine, røde gulv.

Fyret ved Stevns Klint trampesti

Rum med rødt gulv

Oplevelsescentret Stevns Klint Experience

Det nye oplevelsescenter Stevns Klint Experience er tegnet af Praksis Arkitekter, og ligger ved det nedlagte Boesdal Kalkbrud. Centret er bygget ind i en kalkvæg, og facaderne er af kalksten.

Oplevelsescentret ved Stevns Klint

Nogle af de gamle bygninger står i området endnu:

Boesdal kalkbrud ved Trampestien, Stevns Klint

Er der meget asfalt på Trampestien?

Størstedelen af Trampestien er en reel trampesti helt uden asfalt. Fra Bøgeskov Havn til Holtug Kridtbrud går ruten dog ad små asfaltveje.

Hvordan kommer man tilbage til start, når Trampestien er en A til B-rute?

Der er rigtig gode muligheder for transport langs Trampestien: Du kan enten bestille en flextur hos Flextrafik, bruge lejecykel eller hoppe på Elbussen på Klinteruten i sommermånederne.

Flextrafik: Som flextur koster det 140 kr. for to personer at blive kørt fra den ene ende af ruten til den anden. Vi bestilte på 70 26 27 27 (åbningstid 07:00 – 18:00 på hverdage og 08:00 – 18:00 weekender og helligdage). Flextur skal bestilles senest to timer før.

Flextur Trampestien Stevns Klint

Lejecykel: Du kan leje cykel i begge ender af Trampestien gennem Donkey Republic cykeludlejning og aflevere den i den anden ende. Det koster 100 kr. for op til seks timer, og 150 kr. for op til 12 timer. Der er ingen ekstrapris for at aflevere cyklen et andet sted, end du lejede den. Systemet er selvbetjent, og du skal downloade appen Donkey Republic og oprette dig som bruger for at leje cykel.

Lejecykler ved Stevns Klint trampesti Donkey business

Elbus på Klinteruten: I sommermånederne kører der elbus cirka tre gange om dagen. Se køreplan for Elbussen på Klinteruten her

Nogle vandrere vælger at starte (eller slutte) ved Store Heddinge Station, men det har vi ikke helt forstået ideen i, fordi der er fire kilometer fra stationen hen til stien.

Trappe ved Stevns Klint Trampesti

Hvordan er madmulighederne på Trampestien?

Der er en del madmuligheder på Trampestien – her fra syd mod nord:

Er der toiletter langs ruten?

Det er tydeligt, at Trampestien er gearet til mange turister. Der er adskillige toiletter undervejs – både ved Bøgeskov Havn, Holtug Kridtbrud, Stevns Fyr, Mandehoved og Højerup Gamle Kirke m.fl.

Toilet ved Trampestien

Er der sheltere på Trampestien?

De meget udslidte sheltere ved den gamle radar ved Mandehoved er blevet udskiftet med to nye i 2023:

Shelter ved Trampestien, Stevns Klint.

Der er også sheltere ved Boesdal tæt på Rødvig Havn.
Se mulighederne for at overnatte i telt og shelter på www.udinaturen.dk

Kan man forkorte Trampestien?

Det nordligste stykke af Trampestien fra Holtug Kalkbrud til Bøgeskov Havn går ad bittesmå asfaltveje med kig til havet og hyggelige huse undervejs. Det er ikke en egentlig sti, så skal du forkorte Trampestien, foreslår vi at droppe strækningen fra Bøgeskov Havn til Holtug Kridtbrud. Dermed bliver Trampestien 5 km kortere. Forkorter du ruten på den måde, er det muligt at parkere ved Holtug Kridtbrud, Mandehoved 10, 4660 Store Heddinge.

Stejl skrænt ved Trampestien

Kan man forlænge Trampestien?

Ja, det har vi i hvert fald fået varmt anbefalet at gøre af en lokal, vi kender. Du kan vandre hele vejen fra Køge til Bøgeskov Havn: Fra Køge til Strøby Ladeplads er på stranden – langs vejen. Ved Strøby Ladeplads efter 11 km kan du snuppe en kop kaffe eller en is hos Café Skov og Strand. Fra Strøby Ladeplads til Bøgeskov Havn går turen gennem skoven på fine stier helt tæt på vandet. Et efter sigende utrolig smukt og fredeligt stykke, som slutter ved traktørstedet Bøgeskov Havn. På den måde kan du gøre Trampestien til en weekendtur – overnat fx i dette gæstehus ved Holtug, der ligger 23 km efter Køge. Så kommer du til at vandre 19 km ad Trampestien næste dag.

Trampestien ved Stevns Klint Unesco verdensarv

Hvorfor er der så mange privat-skilte langs Trampestien?

Intet andet sted på vores efterhånden mange hundrede kilometers vandring i Danmark har vi set flere privatskilte end langs Trampestien. For os slår privatskilte i den mængde lidt skår i stemningen, og modarbejder følelsen af at være velkommen.

Privatskiltning på Trampestien

Det tragikomiske er, at langt størstedelen af Trampestien faktisk går på privat grund hos lodsejere, der netop udviser gæstfrihed! Vi gætter udfordringen er at få folk til at forstå, at de er velkomne på selve Trampestien – og ikke langs alle mulige andre trampestier fx langs marker og ind i haver. Vi ville ønske, at der i stedet for skilteskoven af privatskilte blev lavet et officielt, venligtsindet ‘Tak fordi du bliver på Trampestien’-skilt. I Sydeuropa er det meget udbredt med to versioner af vandreskilte – et der betyder ‘denne vej’, og et, der betyder ‘ikke denne vej’.

Er der et godt sted at overnatte ved Trampestien?

Vi tog ud og hjem samme dag fra Helsingør – lidt langt med 1,5 times køretur i hver ende. Men på stien mødte vi Heidi og Mie, som var superbegejstrede for det lille gæstehus, de havde booket direkte på Trampestien. Stedet hedder Hestestalden – find det her.

Rovfugle-stoerrelser-udstilling

Findes der folder med papirkort over Trampestien?

Ja, det gør der – kig i folderkasserne langs stien. Vandrefolderen med papirkort over Trampestien finder du online her

Folder med papirkort over Trampestien Stevns Klint

Se Trampestien ved Stevns Klint på et kort

Du kan sagtens vandre Trampestien ved Stevns Klint ud fra skiltene alene. Her er et kort, vi fandt på AllTrails, som du kan bruge til at danne dig et billede af ruteforløbet. Du kan nemt få kortet ind på mobilen, så du kan se din placering:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket her til Stevns Klint trampesti (22 km) – du er den blå prik på kortet.

6 replies
  1. Pernille Rosenberg
    Pernille Rosenberg siger:

    Skøn anmeldelse af Trampestien. Jeg har spurgt lokale, hvorfor stykket mellem Holtug og Bøgeskov havn ikke længere er en del af ruten. Svaret var at det blev lidt for meget natur til de fleste mennesker. Det er kun muligt at gå tørskoet de ganske få dage om året, hvor der er fralandsvind. De fleste dage er der svært fremkommeligt, og man kan ikke være sikker på at kunne passere.
    I skriver at der er shuttlebus på strækningen hvert kvarter, men det er der desværre ikke. I 2023 kører bussen fra slutningen af juli til midten af august, tre gange om dagen. Se kørerplanen her: https://stevns.dk/oplev-stevns/stevns-kultur/klinteruten

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Kære Pernille. Tusind tak for at tage dig tid til at sende input her. Guiden er opdateret nu med begge informationer – har dog valgt at linke direkte til elbussen, så man sparer et klik. Ift. alternativ rute tager vi fat i Stevns Kommune nu for at være helt sikre. Vi tog den med forleden, da en læser skrev om den. Bedste hilsner Marie og Torben

  2. Eva Pedersen
    Eva Pedersen siger:

    Trampestien er i mit hood og jeg er ganske enig om det kedelige stykke ad asfalt mod Bøgeskoven. Jeg har prøvet at gå langs stranden men det er meget usikkert om du kan komme hele vejen til Bøgeskov Havn. Og det er på (store) sten, der kræver lidt.
    Til gengæld kan man gå fra Bøgeskov Havn til Strøby Ladeplads gennem skoven på fine stier nogle helt tæt på vandet. Fineste tur. Du kan snuppe en kop kaffe eller en is i Cafe Skov og Strand mens du venter på bussen til Køge. God tur Eva🍀💚

  3. Tina Gaardmand
    Tina Gaardmand siger:

    God anmeldelse af trampestien!
    Jeg gik den selv sidste år, og jeg er meget enig, det er en oplevelsesrig tur. Jeres skrivelse gav mig lyst til at gå den igen 😁

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Vandrerute i Humlebæk og Nivå