Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel


VANDRERUTE Sømærkeruten ved Svinkløv og Svinklovene (4,5 km rundtur)


Sømærkeruten er en af de perler, vi fik øje på, da vi vandrede 645 km på langs af Jylland.

Med start direkte fra Svinkløv Badehotel ligger en lille sti med store armbevægelser: Sømærkeruten. Det er en perle, der er værd at køre for.

Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene

Hvor starter Sømærkeruten, og hvordan kommer jeg til startstedet?

Starten går fra parkeringspladsen ved Svinkløv Badehotel, Svinkløvvej 593, 9690 Fjerritslev. Bor du på Svinkløv Camping, kan du sagtens starte på ruten direkte derfra.

Sti ved Svinklovene

Hvor lang Sømærkeruten, og hvilken retning er bedst?

Sømærkeruten er en rundtur på 4,5 km med cirka halvdelen højt oppe på en skrænt over Vesterhavet og halvdelen på stier tæt ved klitterne. Vi synes udsigterne er bedst, når du vandrer Sømærkeruten med uret rundt.

Klitlandskaber ved Svinkløv

Hvilke oplevelser er der på Sømærkeruten?

Du får nogle af Nordjyllands allersmukkeste udsigter ud over Vesterhavet, klitterne, skrænterne og badehotellerne. I sommerhalvåret er især Svinklovene en ekstrem stor oplevelse med hestene, der græsser og galopperer her. Klitlandskaberne er til at tabe pusten over året rundt.

Smuk vandretur ved Svinklovene og Svinkløv ad Sømærkestien

Oppe på skrænterne deler Sømærkeruten spor med Hærvejen, og nede i klitterne dele den spor med Nordsøstien.

Hvad er det for et sømærke, ruten har sit navn fra?

Se deeet…. vi ledte efter et sømærke uden held og med god grund: Der er faktisk ikke længere noget sømærke ved Svinklovene, men historien har vi: Det sømærke, som stod ved Svinklovene, blev pillet ned af tyskerne under 2. Verdenskrig. Det 10-15 meter høje, røde sømærke lignede de 23 andre sømærker, der blev opført i 1884-1885 for at gøre det nemmere at navigere langs kysten. Du kan stadig se sømærkerne langs kysten, fx på vandreturen i Bøgsted Rende.

Hvordan er terrænet?

Forbered dig på at blive blæst igennem af Vesterhavet. Og vær opmærksom, især på stykket langs stranden, hvor der året rundt kan opstå stejle skrænter på grund af erosion.

Egner Sømærkeruten sig med barnevogn og hund?

Hund ja, men barnevogn går ikke, fordi der er trapper og smalle stier undervejs.

Er det til at finde toilet, vand og mad på Sømærkeruten?

Der er toilet og adgang til drikkevand ved startstedet. I sommersæsonen er Svinkløv Badehotel åben med frokost, kaffe og kage og middag. Der ligger også en isbar ved Svinkløv.

Svinkløv Badehotel set fra klitterne

Hvordan finder jeg vej?

Sømærkeruten er skiltet på træpæle – se efter en rød trekant på grøn baggrund. Flere af skiltene er så bleget af solen, at de er mere nougatbrune end røde:

Skiltning af Sømærkestien

Ruten går hen langs skrænten til Svinklovene, hvor man vender rundt og går tilbage gennem klitlandskaberne længere nede. Ved denne låge skifter skiltningen fra rød trekant til rød prik – du skal lige ude gennem lågen.

Manglende skilt på Sømærkeruten

Kort over Sømærkeruten

Her kan du se Sømærkeruten på et kort. Med et interaktivt kort på mobilen kan du altid se, hvor du er, og finde tilbage på sporet, hvis du er gået vild. Sådan får du kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket kortet over stien i Sømærkeruten – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Klitlandskab i Nationalpark Thy