Havneringen – blæst tilbage af København (14 km rundtur)

Havneringen på 14 km rundt om Københavns Havn er egentlig en cykelrute – men også oplagt som vandrerute, hvis du vil på opdagelse i asfaltjunglen og Københavns historie

Hvad giver man en god vandreven i fødselsdagsgave? En vandring med middag i København! Vi tog på den 14 km rundtur Havneringen og blev blæst tilbage af udviklingen og livet i København på godt og ondt.

Facts om turen

 • Distance: 14 km rundtur
 • Startsted: Nyhavn
 • Underlag: Asfalt, asfalt, asfalt – plus en god kilometer grus og lige så meget boardwalk
 • Hund og barnevogn? Begge ja

Vild vandring i København

Afslappende – nej. Meditativt – nej. Naturskønt – nej. Men interessant og tankevækkende – JA! På Havneringen rundt om Københavns Havn ad de nye broer brøler Københavns udvikling og nye boligområder dig lige i ansigtet. De smarte glasakvarier af nogle boligkaréer står skulder ved skulder, mens de små husbåde under giganterne putter sig tæt. Omkring en kilometer af ruten går gennem den rå bynatur, som jeg husker den fra jeg var lille – det er ren Christianiastemning at se koloniskurene kæmpe for livet omringet af kraner og højhuse.

Beboerne på det sidste uberørte stykke natur langs havnen kæmper for livet mod kraner og udvikling.

Det mikrolille åndehul langs Havneringen. Aaaaah!

Livet leves her

Midt i asfaltjunglen forbløffes vi over det massive grå – kombineret med alt det liv, der helt tydeligt leves her: Kajakkerne uden for vinduerne, en aftentur på stand up paddle board, krukker med grønne prikker ud til det fortravlede fortov.

Var jeg stadsarkitekt her, havde jeg arbejdet for en langt bedre ratio mellem grønne åndehuller og ny bebyggelse. Håbløst drømmeri… De grønne indre gårde hjælper intet på byoplevelsen, og jeg er sendt tilbage til børnebogen ‘Barbapapa redder dyrene’! – dog uden nogen Barbapapaer til at redde min barndomsby København.

Er ruten ok skiltet?

Havneringen er ikke skiltet grundigt nok til at man kan finde vej med skiltene. Ruten går gennem områder med kæmpe byggeprojekter, og flere steder ryger skiltningen. Samtidig kan man ikke navigere efter hvilken side man har vandet på. Så derfor anbefaler vi at lægge kortet her på din mobil, for du får brug for at vide, hvor du selv er på kortet. Sådan får du kortet ind på mobilen:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik her for at få kortet over Havneringen og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

En perle af en oplevelse: Supermarco!

For os er rutens absolut bedste stop det autentiske, italienske supermarked Supermarco, som ligger cirka halvvejs. I caféen er fremragende mad, vin og kaffe – plus gelato! Helt uden tvivl stedet at spise og proviantere undervejs.

Kan ruten afkortes?

Det er nemt at forkorte ruten – så vender du bare om et par broer før du ser på kortet. Men egentlig er det fedest at starte fx 16/16.30 i Nyhavn, for så kan du nå hele ruten og dermed aftensmaden i Supermarco!

Den bedste gade

Vi er slet ikke i tvivl, da vi når til den lille gade med rækkehuse: Bedste sted at bo på hele ruten (hvis nogen absolut tvang os til København…): her leger børnene, husene er i menneskeskala og der er balance mellem grønt og mursten:

Hvornår er det bedste tidspunkt?

Vælg en dag med klart vejr – og tag noget med til blæst. Vi vandrede efter arbejde i midten af september – så når du at få solnedgangen over Nyhavn med.

2 replies
 1. Thomas Hartmann
  Thomas Hartmann siger:

  Hvor er det nogle fine beskrivelser. Jeg får virkelig lyst til at komme afsted ud i naturen og ind gennem byen. Det er meget inspirerende :-)

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten