Havneringen ved Ørsted-værket


Havneringen – blæst tilbage af København (14 km rundtur)


Havneringen på 14 km rundt om Københavns Havn er egentlig en cykelrute – men også oplagt som vandrerute, hvis du vil på opdagelse i asfaltjunglen og Københavns historie

Hvor kan man vandre i København, og er der skiltede vandreruter? Vi har vandret den 14 km lange rundtur ad Havneringen flere gange, og hver gang bliver vi blæst tilbage af udviklingen og livet i København på godt og ondt.

Arne Jacobsens tårn ved Knippelsbro i København har fået nyt liv gennem Realdanias projekt Kulturtårnet

Facts om Havneringen

  • Distance: 14 km rundtur
  • Startsted for Havneringen: Nyhavn, 1057 København K
  • Underlag: Asfalt, asfalt, asfalt – plus en god kilometer grus og lige så meget boardwalk
  • Hund og barnevogn? Begge ja

Picnic på Havneringen i København

Kajakker i Københavns Havn på Havneringen

Vild vandring ad Havneringen i København

Er Havneringen afslappende – nej. Meditativ – nej. Naturskøn – nej. Men interessant og tankevækkende – JA! På Havneringen rundt om Københavns Havn ad de nye broer brøler Københavns udvikling og nye boligområder dig lige i ansigtet. De nybyggede boligkaréer står som glasakvarier skulder ved skulder, mens de små husbåde under giganterne putter sig tæt.

Omkring en kilometer af ruten går gennem den rå bynatur –  ren Christianiastemning at se koloniskurene kæmpe for livet omringet af kraner og højhuse.

Bevar bynatur i København

Beboerne på det sidste uberørte stykke natur langs havnen kæmper for livet mod kraner og udvikling.

Det mikrolille åndehul langs Havneringen. Aaaaah!

Livet leves her langs Havneringen

Midt i asfaltjunglen forbløffes vi over det massive grå – kombineret med alt det liv, der helt tydeligt leves her: Det farverige legetøj med de grå højhuse, der tårner sig op:

Bo i byen med børn

Kajakkerne uden for vinduerne, en aftentur på stand up paddle board, krukker med grønne prikker ud til det fortravlede fortov.

Man kunne i den grad have ønsket en gorilla af en stadsarkitekt, der havde sikret en langt bedre ratio mellem grønne åndehuller og ny bebyggelse. Håbløst drømmeri… De grønne indre gårde hjælper intet på byoplevelsen, og man er sendt tilbage til børnebogen ‘Barbapapa redder dyrene’! – dog uden nogen Barbapapaer til at redde gamle København.

Bynatur på Havenringen

En lille andekoloni fastholder også idyllen midt i byens virvar:

Andehus på Havneringen i Københavns Havn

Er Havneringen ok skiltet?

Havneringen er ikke skiltet grundigt nok til at man kan finde vej med skiltene. Ruten går gennem områder med kæmpe byggeprojekter, og flere steder ryger skiltningen. Samtidig kan man ikke navigere efter hvilken side man har vandet på.
Skiltning af Havneringen i København

Kort over Havneringen i København (cykelrute 101)

Skiltningen er ikke i top på Havneringen, så vi anbefaler at lægge kortet her på din mobil, for du får brug for at vide, hvor du selv er på kortet. Sådan får du kortet over Havneringen ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik her for at få kortet over Havneringen og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

Kan Havneringen afkortes?

Det er nemt at forkorte ruten – så vender du bare om et par broer før du ser på kortet. Men om sommeren er det egentlig fedest at starte fx 16/16.30 i Nyhavn, for så kan du nå hele ruten og dermed aftensmaden i Supermarco! Vandrer du om vinteren, er det bedst at starte tidligt, fx kl. 9 eller 10 fra Nyhavn og gå mod uret rundt – så får du mest ud af vintersolen.

Havnefront i København langs Havneringen

Supermarco er en perle af en oplevelse på Havneringen

For os er rutens absolut bedste stop det autentiske, italienske supermarked Supermarco, som ligger cirka halvvejs. I caféen er fremragende mad, vin og kaffe – plus gelato! Helt uden tvivl stedet at spise og proviantere undervejs.

Er der toiletter undervejs på Havneringen?

Ja, det er der. Du finder nemmest nærmeste offentlige toilet med den superbrugbare app Find toilet. På Havneringen er de historiske, underjordiske toiletter ved Nyhavn også must pee, uanset om du faktisk skal tisse eller ej! Danmarks måske smukkeste offentlige toiletter. På Islands Brygge rummer denne smukke, runde bygning også toiletter:

Smuk bygning til offentligt toilet på Islands Brygge

Den bedste gade langs Havneringen

Vi er slet ikke i tvivl, da vi når til den lille gade med rækkehuse: Bedste sted at bo på hele ruten (hvis nogen absolut tvang os til København…): Her leger børnene, husene er i menneskeskala og der er balance mellem grønt og mursten:

Ræjjehuse ved Havneringen på Islands Brygge

Hvornår er det bedste tidspunkt at vandre Havneringen?

Vælg en dag med klart vejr – og tag noget med til blæst. Vandrer du i september efter arbejde, kan du lige nå at få solnedgangen over Nyhavn med.

Ekstra tip: Se København oppefra!

Ved Slusen, hvor Havneringen vender og turen begynder at gå hjemad, ligger Amager Motocross Club ved Skraldebjerget. Er benene gode, så snyd ikke dig selv for turen op for at se ud over Københavns Havn.
Find udsigtspunktet

4 replies
  1. Thomas Hartmann
    Thomas Hartmann siger:

    Hvor er det nogle fine beskrivelser. Jeg får virkelig lyst til at komme afsted ud i naturen og ind gennem byen. Det er meget inspirerende :-)

    Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten