Broen over Aa Å ved Lillebæltstien


VANDRERUTE Den oversete Lillebæltstien (11+9 km A til B)


Vidste du, at der er mere end een Lillebæltstien? De fleste overser Lillebæltstien i Assens Kommune: To A til B-ruter, som ellers er værd at vandre

Totalt forvirrede var vi, da vi blev nysgerrige på at vandre Lillebæltstien. For cirka hver tiende vandrer vi snakkede med, talte om en helt anden Lillebæltstien end de 27 km fra Gamborg via Middelfart til Strib. Det viser sig, at der på Fyn er hele tre stier, der hedder Lillebæltstien. Vandreguiden her dækker de mindst kendte: To A til B-ruter ved Assens.

Vandrer på den oversete Lillebæltstien

Hvor lang er Lillebæltstien?

Lillebæltstien ved Assens på Vestfyn består af to dele, øst og vest:

  • Vest 11 km A til B fra Aa Strand til Løgismose Strand
  • Øst 9 km A til B fra Damsbo Strand til Nabben (plus risiko for 2,4 km omvej pga. vådt spor!)

Startsted og parkering til Lillebæltstien

Lillebæltstien vest (Aa Strand – Løgismose Strand): Sæt fx bilen på den offentlige parkeringsplads lige over for Aa Strand Camping, Å Strandvej 61, 5631 Ebberup

Parkering ved Aa Strand

Du kan også parkere i den modsatte ende af vest-ruten ved Løgismose Strand. Undgå at optage campingpladsens parkeringsplads, og fortsæt i stedet til Løgismose Fritidsområde, Løgismose Skov 17, 5683 Haarby

Parkering til Lillebæltstien ved Løgismose Strand

Lillebæltstien øst fra Damsbo Strand – Nabben: Sæt bilen ved Landevejen 98, 5642 Millinge

Hvilke oplevelser er der på Lillebæltstien?

Lillebæltstien vest: Fine udsigter ud over Lillebælts kystlandskaber, den lille idylliske strandvej ved Avernæs og en dejlig tur gennem skov. I Det Hvide Hus finder du en lille udstilling om den helt nære historie:

Det Hvide ved ved Avernæs

Lillebæltstien øst: Her kommer du ad trampesti langs markerne forbi Dambo Gods og videre gennem skov langs flere marker, nu med smukke udsigter over Lillebælt og Nabben.

Å ved Lillebæltstien øst

Er Lillebæltstien skiltet?

Ja, både Lillebæltstien vest og øst er skiltet i begge retninger. Kig efter disse fine skilte med en voksen og et barn, der vandrer:

Er Lillebæltstien skiltet?

Der er et par steder på Lillebæltstien vest, hvor skiltningen forvirrer. På Aa Strand peger skiltene pludselig i to retninger. Det er fordi der her er et rutevalg – et miniloop på ruten. Vi holdt til højre og fulgte den kystnære del af loopet:

Skiltning loop Lillebæltstien vest

Dette sted er tricky – det er svært at se, om man skal følge skovstien venstre om eller lige ud. Lige ud er der intet stiskilt, men til gengæld et privatskilt. Stien fortsætter lige ud, og du må gerne vandre her.

Lige-ud-princippet

Også på Lillebæltstien øst er der en svipser med skiltningen: På dette sted skal du holde øje, og vandre ad trampestien langs læhegnet – også selvom der mangler et skilt:

Manglende skilt

Det manglende skilt volder kun problemer, hvis du vandrer fra vest mod øst – fra Nabben mod Damsbo (og vi anbefaler den modsatte vandreretning).

Hvad hvis Lillebæltstien øst er oversvømmet?

Lillebæltstien øst er ført gennem et meget sumpet område. Vi endte med en 2,4 km omvej på asfalt ind omkring Strandby, fordi vi opgav at passere den oversvømmede sti. Sådan så det ud – vel at mærke efter uger uden regn:

Oversvømmet sti - Lillebæltstien

Vores gæt er, at denne del af den østlige rute på Lillebæltstien ikke kommer til at fungere uden en boardwalk.

Få en sok

Er Lillebæltstien øst og vest forbundet?

Stort nej! Sørg for at tøjle den indre smartenheimer, hvis du på fx open street map eller andre online stikort synes det ser ud til, at man da baaare-liiige kan forbinde Lillebæltstien vest og øst… Det kan man ikke: På den strækning ligger både Løgismose Gods samt store tyrefolde og kofolde uden sti eller adgang igennem, så det er bogstaveligt talt no go.

Løgismose Gods

Hvilken retning er bedst at vandre i?

Lillebæltstien est er lige fin i begge retninger, så der kan du evt. lade vinden bestemme, hvilken vej du går. Lillebæltstien øst er derimod ikke lige god i begge retninger – her vil vi klart anbefale at starte ved Damsbo Strand og vandre mod Nabben, altså fra øst mod vest. Vi vandrede i den modsatte retning, og havde meget af tiden ryggen mod denne fine udsigt over Nabben:

Udsigt til Nabben fra Lillebæltstien

Er der nogle pausesteder?

Den vestlige Lillebæltstien kommer forbi en campingplads i hver ende. Skulle du have fortjent en is, kan vi fortælle, at man i hvert fald kan købe is ved Løgismose Camping.

Pausebænk på den vestlige rute med inskriptionen ‘Vandrer sæt dig – vær tilfreds’. Ironisk nok er bænken pilrådden. Det er jo næsten et kunstværk!

Rådden pausebænk

Hvad er den anden Lillebæltsstien?

Til total forvirring findes der ikke blot Lillebæltstien vest og øst, men også Lillebæltsstien på 27 km mellem Gamborg og Strib via Middelfart! Navnene er snublende ens – kun et ekstra ‘s’ adskiller dem. Vi håber, at de forskellige folk bag Lillebælt(s)stien snakker sammen og gør det nemmere for vandrere at finde og kende forskel på stierne.

Kom nemt tilbage til start

FlexTrafik! Et genialt offentligt transportsystem, som henter og bringer dig efter dit behov, og er til at betale. Du kan bestille, uanset om du bor i området eller ej.  Flextrafik skal bestilles senest to timer før. Vi synes det fungerer bedst sådan her:

  • Aftenen før bestiller vi en Flextrafik til rutens slutsted til det tidspunkt, vi gerne vil af sted på om morgenen
  • Om morgenen kører vi i bil til rutens slutsted til det aftalte tidspunkt, parkerer bilen og kører med Flextrafik til startstedet. Så er transporten nemlig overstået, og vi kan vandre uden at skulle være fremme til nogen aftalt tid.

Pris: Med Flextrafik koster turen fra slut til start på Lillebæltstien øst og vest cirka 120 kroner for to personer Bestil: Ring til Flextrafik senest to timer før på telefon 63 11 22 55.

Kort over Lillebæltstien vest (11 km A til B)

Her kan du se Lillebæltstien vest fra Aa Strand til Løgismose Strand på et kort og nemt få det ind på mobilen. Ruten er officielt 10 km, men i praksis mindst 11 km.

  1. Download appen AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket her til kortet over Lillebæltstien vest fra Aa Strand til Løgismose Strand – du er den blå prik på kortet

Kort over Lillebæltstien øst (9 km A til B)

Her kan du se et kort over Lillebæltstien øst tegnet med blå. Ruten er officielt 8 km, men i praksis mindst 9 km. Vi har tegnet en alternativ rute ind med rødt på kortet – den kan du bruge, hvis stien er oversvømmet. Du kan nemt få kortet ind på mobilen:

  1. Download appen AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket her til kortet over Lillebæltstien øst fra Damsbo Strand til Nabben – du er den blå prik på kortet

9 replies
  1. Mina Nielsen
    Mina Nielsen siger:

    Tror nok jeg har set et sted, at visionen er at forbinde alle de tre Lillebæltstier til en sammenhængende vandresti. Og med tiden også forbinde med dele af Øhavstien mm for til sidst ende med en hel Fyn-rundt tur.

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Det er også hvad vi har forstået, da vi vandrede den ved Middelfart og bagefter kontaktede en af folkene bag. Planerne lød dog så fluffy, at vi valgte ikke at skrive om dem. Det er lidt det samme med Højderygstien, hvor planen også var en lang rute. Det virker også som om det ståri stampe. Kh Marie og Torben

  2. Jens
    Jens siger:

    Min hustru er barnefødt på nabben så vi kender ruten. Flor tur. Især Løgismose ejet af familien bag summerbird chokolade. Også damsbo gods er flot. Tidligere beboet af piet hein og tidl ejet af Mads tomat fra Katrine og alfreds tomater.

    Jens

  3. Jens Corfitzen
    Jens Corfitzen siger:

    Min hustru er barnefødt på nabben så vi kender ruten. Flor tur. Især Løgismose ejet af familien bag summerbird chokolade. Også damsbo gods er flot. Tidligere beboet af piet hein og tidl ejet af Mads tomat fra Katrine og alfreds tomater.

    Jens

  4. Anne Mette Riber
    Anne Mette Riber siger:

    Hej! Tak for beskrivelsen. Har I overvejet kombination med et loop ud over f.eks. Maden på Helnæs?

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Anne Mette. God ide! Vi overnattede et vidunderligt sted på Helnæs, og vandrede en udvidet version af Maden – vandreguide på vej:-) Vi vandrede ikke en kombination af Lillebæltstien og Maden, så vi tør ikke anbefale en kombi, før vi har testvandret dem. Tit er forholdene anderledes end vi troe hjemmefra, og vi vil gerne være sikre på, at de ture vi deler fungerer. Kh Marie og Torben

      • Anne Mette Riber
        Anne Mette Riber siger:

        Tak for jeres tid, svar og overvejelser – Mit spørgsmål skyldes mine 24 år i Svendborg, hvor jeg lærte. At man sejler “op” til øerne og vandrer.

        At en vandretur på Sydfyn ofte involverer noget med en eller flere af øerne: Tur langs kysten med syn til øerne; tur op i bakker med udsigtspunkter til øerne; færge/sejlbåd og en-dagstur til ø; øhop med vandreture på hver ø.
        Med andre ord: For fynboer ligger det lidt til sidebenet at inddrage en ø eller to, eller en kyststrækning i vandreture.

        • Frie Fodspor
          Frie Fodspor siger:

          Det lyder da også så dejligt! Bobakkerne på Helnæs har netop den slags udsigter. I det hele taget et virkelig vidunderligt område.

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand