Fyrkatstien i Fyrkat Engsø


VANDRERUTE Fyrkatstien – i vikingernes fodspor (6 km rundtur)


Fyrkatstien er en smuk tur fra Hobro centrum ud gennem Fyrkat Engsø til vikingeborgen Fyrkat, som sammen med Danmarks fire andre ringborge er udpeget til Unesco verdensarv

Vi vandrede Fyrkatstien på en regnfuld, forblæst fredag. Kun os to vandretosser plus enkelte lokale havde øje for den fred, regn i naturen så tit bringer med sig.

Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro

Hvilke oplevelser er der på Fyrkatstien?

Fyrkatstien er en vandring i vikingernes fodspor – eller mere præcist – langs deres vandvej. Engang har man kunnet sejle helt fra Mariager Fjord ud til vikingeborgen Fyrkat. Efter Fyrkat Engsø blev genskabt i 2009, er det blevet lidt nemmere at forestille sig.

Fyrkatstien gennem Fyrkat Engsø

Efter turen forbi en håndfuld misundelsesværdige kolonihaver, åbnede ådalen sig i regnvejrets smukke grønne, grå og brune farver, som var den malet med akvarel. Det er en særlig oplevelse at vandre tørskoet ud gennem Fyrkat Engsø ad den smalle grusvej omgivet af vand, siv og svaner. Her måtte vi vente på ‘grønt lys’ i de store svaneflokke:

Svaneflok ved Fyrkat Engsø på Fyrkatstien

Går Fyrkatstien hen til selve ringborgen Fyrkat?

Ja, det gør den. Adgangen er forskellig, alt efter hvornår på dagen, du kommer. Inden for Vikingemuseets Fyrkats åbningstider kan du købe billet, der både giver adgang til ringborgen og langhallen tæt ved plus besøgsgården med ni lerklinede huse. Det er også muligt at se selve ringborgen, langhallen og de lerklinede huse udefra uden for museets åbningstider.
> Se mere om billetter og åbningstider til Vikingemuseet Fyrkat

Vikingeborgen Fyrkat findes ikke mere, men du kan danne dig et indtryk af dens enorme størrelse gennem de hvide markeringer i landskabet:

Ringborgen Fyrkat

Det er en oplevelse at vandre ringen rundt med udsigt til fortiden og ådalen. Set oppe fra jordvolden står det hele tydeligt, som var det et historisk brætspil.

Vandretur ad Fyrkatstien

Du kan også se rekonstruktionen af et langhus, der levende genskaber livet, der har været levet her med bålstedet i midten og hvad der sikkert har været sovesteder til vores forfædre på stribe. Med vores stivfrosne fingre var vi glade for at vide, at civilisationen inklusiv varme er rundt om hjørnet.

Langhallen ved ringborgen Fyrkat

Ved Fyrkat kom vi synkront i tanker om den lille vikingenørd, vi mødte engang i Odsherred. Han var 4 år (snart 5, som han påpegede) og alligevel satte han os grundigt på plads i vikingekongerækken. Vi håber så meget, at hans forældre har taget ham med på sommerferie til Fyrkat!

Langhallen ved Fyrkat vikingeborg

Hvor lang er Fyrkatstien?

Den officielle version af Fyrkatstien er 2,4 km fra A til B. Vi anbefaler klart at gøre den til en rundtur på knap 6 km ved at følge Hjertestien hjem gennem ådalen. Den kombination er god, fordi den tilføjer fine udsigter over ådalen lidt oppefra.

Pausebænk ved Fyrkat

Startsted og parkering til Fyrkatstien

Fyrkatstien starter midt i Hobro på Store Torv, og her er der to-timers parkeringszone de fleste steder, hvilket ikke er nok til denne tur. Vi anbefaler derfor at parkere på parkeringspladsen Korsgade, 9500 Hobro – der er gratis parkering uden tidsbegrænsning.

Er Fyrkatstien skiltet?

Ja, det er den. Hvis du vil vandre vores version af Fyrkatstien, følger du først skiltningen til Fyrkatstien ud til Fyrkat, og på vejen tilbage følger du Hjertestien og cykelrute 32. Hjertestien ender ved kolonihavehusene, og derfra tager du igen Fyrkatstien tilbage til start.

Skiltning til Fyrkatstien

Kort over Fyrkatstien som rundtur

Vores version af Fyrkatstien er en kombination af Fyrkatstien og Hjertestien – her kan du se den på et kort. Med et interaktivt kort på mobilen kan du altid se, hvor du er, og finde tilbage på sporet, hvis du er gået vild. Sådan får du kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til kortet over Fyrkatstien som rundtur – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Hjerritsdal Mølle
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt