VANDRERUTE Amarminoen: By versus natur (27 km A til B)


Amarminoen er et elsket åndehul for københavnerne og en oplevelsesrig vandrerute med store kontraster mellem by og natur

Vi forstår verden i kontraster. Vandreruten Amarminoen viser det så tydeligt: Her mærker du for alvor vigtigheden af natur, når du ser den skarpe kontrast af Ørestadens skyline i horisonten.

Facts om Amarminoen

  • Distance 27 km A til B (kan forkortes til 19 km)
  • Startsted: DR Byen (betalingsparkering Emil Holms Kanal 20, 2300 København K)
  • Slutsted: Prins Knuds Dæmning – lige ved Dragør Havn (gratis parkering på P-pladsen ved Prins Knuds Dæmning, 2791 Dragør)
  • Hund og barnevogn: Hund i snor, ja. Stien langs Sønderbro haveforening er så sumpet, at den ikke kan forceres med barnevogn.

By vs. natur

Amarminoen er en vandring i kontraster. Strandeng og Øresundsbroen. Kalvebodløbet med motorvejsbroen i baggrunden. De idylliske havehuse med kraner og skyskrabere i ryggen.

Sivene med Avedøreværket dunstende bagved. Den stille skov og flyet, der letter lige over hovedet på dig. Spillet mellem by og natur pirrer alle sanser på Amarminoen.

Kort over Amarminoen som gpx

Her kan du se hele Amarminoen på et kort. Du kan nemt hente kortet ned til din Garmin eller hvad du bruger. Du kan også bruge kortet på din mobil og samtidig se, hvor du selv er henne.

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til kortet over Amarminoen her (du er den blå prik på kortet)

Er Amarminoen ok skiltet?

Amarminoen er fint skiltet med en turkis dråbe på grønne pæle. Vi havde Amarminoen med som gpx-kort for en sikkerheds skyld, og fik brug for det to gange: Ved Ved Slusen, hvor vi ikke kunne finde nogen skiltning. Og ved Bonderosestien, hvor vi godt nok fandt skiltningen, men gik forkert, fordi pælen pegede tvetydigt.

Hvilken retning er bedst at gå Amarminoen i?

Amarminoen er skiltet, så du kan vandre den i begge retninger. Vi gik fra Dragør mod DR Byen. Umiddelbart anbefaler vi at gå modsat, for så får du de mest stille, smukke steder til sidst. Plus Dragør er supercharmerende og det oplagte sted at slå sig ned efter endt vandring med en kaffe eller noget.

Kan Amarminoen kortes af?

Du kan med fordel starte fra Dragør og dreje fra mod naturcentret og Vestamager metrostation cirka halvvejs. Så bliver din tur cirka 19 km i alt.

Hvad med transporten, når Amarminoen er en A til B-rute?

Det er ærligt talt bøvlet! Vi satte bilen ved starten i Dragør og skulle så tilbage efter den. Godt nok er der blot 9 km fra start til slut, men det tager alligevel næsten en time med det offentlige! En anden gang ville vi vælge at tage det offentlige hele vejen frem for bilen.

Vel fremme med ‘katedralen’ efter endt vandring på ‘minoen’: DR-bygningen må være ‘Catedral de la Media’!

Tre topoplevelser på Amarminoen

  1. Kæmpen Bjarke Cirkelsten! Han bor i skovbrynet lige op ad Amaminoen. Endnu et fortryllende værk af recyclekunstneren Thomas Dambo:
  2. Danmarks første selvsåede birkeskov! Pinseskoven er et elveragtigt syn med alle de hvide og sorte stammer:
  3. Skraldebjerget. Den stejle 11 meter høje bakke, enhver københavner må fræse op ad, som med sit kælenavn Skraldebjerget afslører historien om dengang Amager var losseplads:

Hvordan er underlaget?

Klart mest grusstier. Næsten ingen asfalt. Våde stier ved Dragør strandenge og meget mudrede stier forbi Sønderbro haveforening.

Er Amarminoen plaget af trafikstøj?

Amarminoen er helt bogstaveligt bynær natur, så du hører trafikstøj flere steder fra fly, motorveje og veje. Men der er også total stilhed flere steder, hvor det næsten virker som om det er naturens stilhed, der er ved at æde byens larm og ikke omvendt.

Vil I anbefale Amarminoen?

JA! Som københavnerbarn lærte jeg, at alt efter broen (til Amager, forstås…) var ufedt: Stanken af Lynetten, fulde mennesker og bjerge af skrald. Der skulle åbenbart en ny vandrerute til for at hive mig ud af fordums vildfarelse. Fantastisk at opleve, hvor intensivt københavnerne bruger Amagers natur nu. Måske er det her Københavns lunger? Stierne er godt trådte, og lørdag formiddag ligner Amarminoen det tætteste vi kommer Grøn koncert under corona! Uden sammenligning det mest intensivt benyttede stykke dansk natur vi har oplevet. Hvis ikke her skulle være grundlag for en lang vandrerute, hvor så?

Synonymer: Amaminoen, Amagerminoen, Amarinoen, Amager Fællede
5 replies
  1. backpacking.mom
    backpacking.mom siger:

    Super flotte billeder! Især billedet med den taggede sten i baggrunden fanger på en eller anden måde kontrasten mellem det urbane og naturen helt perfekt. I har nogle virkeligt flotte strygemærker i shoppen, regner I med at lave ét for Amarminoen også? (Måske overser jeg det?)

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Tusind tak! Motivet fangede også os med det samme… skønt du kan lide mærkerne. Megagod ide med et mærke til Amarminoen. Vi går i gang med at finde på noget! Kh Marie og Torben

  2. Michael
    Michael siger:

    Tak for opfordringen. I har overbevist mig om at jeg bør snøre støvlerne og tage til Amager. Der er jo kun 1h20m hjem fra Dragør med det offentlige (godt tip, tak).

    • Marie
      Marie siger:

      Rigtig god tur! Har du fri en hverdag er det oplagt at vælge den, for her under corona er der virkelig mange ude – især på den del nærmest DR Byen. Bedste hilsner Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Hjerritsdal Mølle
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt