Trampesti ved Drost Peders Høj Kalkkaminoen

VANDRERUTE Kalk Kaminoen (29 km A til B)

Kalk Kaminoen er en dybt fascinerende vandring ovenpå og igennem de underjordiske gange med Jyllands hvide guld

Vi blev inspireret til at vandre Kalk Kaminoen, da vi på Hærvejen mødte Bent aka ‘turistchefen fra Skelhøje’ i byens frivilligt drevne købmand. Her bliver vandrere modtaget med nærvær og gode tips til turen. Vi faldt i snak, og et frø blev sået til at vandre Kalk Kaminoen, som Bent er en af initiativtagerne bag.

Kalkkaminoen på Kongenshus hede

Hvor lang er Kalk Kaminoen, og hvor starter og slutter vandreruten?

Kalk Kaminoen er en 29 km lang A til B-rute mellem Stoholm og Skelhøje i Midtjylland. Du kan vandre ruten i begge retninger. Her finder du start/slutstederne:

Har du bil med, er det nemt at finde gratis parkering både i Stoholm og Skelhøje.

Hvordan er skiltningen på Kalk Kaminoen?

Formidabel fra ende til anden, og helt tydeligt lavet af en vandrer! Hver evig eneste skilt er placeret og vendt med en nøjagtighed, der kun læres ved selv at vandre. Det er dette blå skilt med en hvid flagermus, du følger. Ind imellem også retningspile i samme blå.

Hvilke oplevelser er der på Kalk Kaminoen?

Jysk gæstfrihed! Stiforløbet på Kalk Kaminoen er en oplevelse i sig selv. En kæmpestor del af ruten går på privat grund, og aftalerne med de lokale lodsejere er kommet i stand gennem benarbejde fra lokale ildsjæle med hjælp fra Spor i landskabet – et landsdækkende projekt, der siden 1997 har arbejdet på at skabe stier i landskabet. En vandrerute som Kalk Kaminoen vidner i sig selv om lokalt sammenhold og engagement.

Daubjerg-kalkgruber

Tag nu bare Pouls hytte: Da Kalk Kaminoen blev anlagt, spurgte foreningen bag stien en af lodsejerne ved heden om lov til at lægge ruten langs kanten af hans grund. Det blev et nej. Hvis lodsejeren skulle med, var betingelsen, at ruten kom helt op til familiens lille læhytte med udsigt over heden. Så på dette fine spot kan vandrere i dag tage et hvil og nyde udsigten. Det kalder vi gæstfrihed.

Kalk Kaminoen har sit navn fra Jyllands hvide guld: Den kalk, der startede et helt industrieventyr her på egnen hvor der findes 50 km underjordiske tunneller. Kalken blev en ressource fra underlandet – brugt til hundredevis af kirkebyggerier herhjemme og eksporteret til udlandet. Her ses arbejdere fra Mønsted Kalkgruber:

Minearbejdere Mønsted Kalkgruber

Både Mønsted og Daubjerg Kalkgruber ligger direkte på Kalk Kaminoen. Ruten går ikke igennem, men kommer du i åbningstiderne, kan du købe billet og komme derned. Hvis du venter til kl. 9.00 med start fra Stoholm, er klokken passeret åbningstid i Mønsted, når du når frem.

Mønsted kalkgruber på vandreruten Kalkkkaminoen

Mønsted Kalkgruber

Vi vandrede i februar, så Mønsted kalkgruber var desværre ikke åbnet for sæsonen endnu. Men vi mødte en ostevender – altså ja, en af de medarbejdere, der vender de oste, der lagres i gruberne! Glade gik vi videre med en grubelagret ost i rygsækken, som ellers kun sælges til Tyskland.

Daugbjerg Kalkgruber var åbne i februar, og vi oplevede en nærmest Klondyke-agtig underverden:

Daugbjerg kalkgruber

Daugbjerg Kalkgruber

Det er en særlig oplevelse at dukke sig frem gennem de snirklede minegange, hvor vores forfædre har knoklet. Den vildeste maskine, der har været i gang i Daugbjerg Kalkgruber er, en trillebør. Så kan du jo regne lidt på, hvor mange trillebørlæs, der er trillet op af underlandet.

Dukke sig i minegange

Daugbjerg Kalkgruber

Chancerne for at se flagermus på Kalk Kaminoen er gode, især i vinterhalvåret, hvor flagermusene overvintrer nede i kalkgruberne. Der hænger de med hovedet nedad og sover i flere måneder. De trækker kun vejret to gange i timen under det lange vinterhi.

På Alheden kan øjnene strække sig… Vi har vandret på Rebild Bakker, De Himmerlandske Heder og Randbøl Hede. Men, øøøøøh, Alheden? Den kendte vi simpelthen ikke, og det på trods af, at det faktisk er Danmarks største sammenhængende hedeområde. Og kig lige her! Smukt, ikk’?

Vandrerute på Kongenshus hede

Kalkkaminoen ved Kongenshus hede

Alheden er også historien om kartoffelbøndernes kuldsejlede drømme. Kongenshus ligger på Alheden, og er location i Nikolaj Arcels dramatiske storfilm Bastarden, som er inspireret af virkelige begivenheder, der fandt sted netop her: Kampen for at civilisere og kolonisere den enorme jyske hede i 1750’ernes Danmark. Denne ødemark havde ligget ubesejret hen i årtier, hærget af ulve og lovløse, da den stålsatte, forhutlede kaptajn Ludvig Kahlen startede en ulige og ubarmhjertig kamp mod naturen for at opdyrke heden.

Kongenshus Mindepark

Tyske kartoffelbønder blev tilkaldt, men lige lidt hjalp det. Bastarden er historien om menneskets kollision med naturen. Du kan næsten se det for dig i Kongenshus Mindepark, der er opført til minde om alle dem, der kæmpede en forgæves kamp for at opdyrke heden:

Mindepark for hedens opdyrkere

Kan man spise og overnatte på Kalk Kaminoen?

Vi vandrede Kalk Kaminoen i et stræk, men den kan nemt deles op ved Kongenshus Kro cirka halvvejs. Vi kiggede egentlig bare ind for at snuppe en kaffe, men duften fra køkkenet og de andre gæsters glade smil og fristende tallerkener afgjorde sagen: Frokost! Nuiii, vi følte os heldige med den sprødeste rejetallerken og en lokal bryg med urter fra heden.

Her kan du se flere steder at overnatte langs vandreruten:
> Oversigt: Overnatning på Kalk Kaminoen

Hvis du har gode ben, er det en klar anbefaling at forlænge Kalk Kaminoen med 2,7 kilometer. Så kan du nemlig forkæle dig selv med en is ved hvad vi tror må være Danmarks smukkest beliggende isbod: Iskiosken i Dollerup med udsigt over Hald Sø. Du kan følge Hærvejens skiltning derover – eller se kortet online her.

Hvordan kommer man tilbage til bilen?

Fordi Kalk Kaminoen er en A til B-rute, melder spørgsmålet sig: Hvordan kommer man tilbage til start? Vi valgte at sætte bilen i Skelhøje og tage bus 53 derfra til Viborg Rutebilstation og tog RA5417 videre 12 minutter til Stoholm Station, hvor vi startede vores vandring. Turen tager 44 minutter og koster 33 kr. pr. person.
Se Rejseplanen

Kalkkaminoen vandrerute tog fra Viborg til Stoholm

Deldistancer på Kalk Kaminoen

Her kan du se, hvor langt du har vandret ved hvert sted på Kalk Kaminoen:

Deldistancer på Kalk Kaminoen

Undervejs på Kalk Kaminoen er der også skiltet med afstande til næste sted:

Er der toiletter langs Kalk Kaminoen?

Der er mange steder med adgang til toilet og vand:

  • Stoholm Kirke
  • Smollerup Kirke
  • Mønsted Kalkgruber (entré)
  • Daugbjerg Kalkgruber
  • Cafeen Daugbjerg Minilandsby
  • Daugbjerg Kirke
  • Kongenshus Mindepark
  • Grønhøj Kro. Offentligt toilet i kørestalden
  • Min købmand Skelhøje

Ved Daugbjerg Kirke går stien snedigt langs ydersiden af stengærdet ved kirken – direkte forbi toilettet:

Toilet på Kalk Kaminoen

Vandremærket til Kalk Kaminoen

Hvis du også er vild med Kalk Kaminoen, kan du dele din glæde og sprede smil på rygsækken med vores vandremærke.
> Find Kalk Kaminoens rygsækmærke  på vores lille vandreshop

Kalk Kaminoens rygsækmarke

Kort over Kalk Kaminoen

Her kan du se Kalk Kaminoen på et kort. Ruten er så godt skiltet, at du kan vandre den trygt uden gps. Sådan kan du få kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til kortet over Kalk Kaminoen (du er den blå prik på kortet).

23 replies
  1. Friluftsfreak
    Friluftsfreak siger:

    Hej Marie og Torben,

    Virkelig et godt indlæg om vandreruten, Kalk Kaminoen! Jeg er selv fra Skive, og havde faktisk aldrig hørt om denne rute indtil jeg læste jeres indlæg – og det er jeg rigtig glad for at jeg gjorde.

    Jeg gik ruten for nogle uger siden, og havde en helt vild god vandretur på ruten – nok også grundet godt vejr og solskin samt en ualmindelig flot, naturrig og velmarkeret rute. Jeg havde hørt fra andre, at den ikke var så “speciel”, men det ved jeg ikke, hvorfor nogen skulle tænke.

    Virkelig gennemført rute, og hvis nogen kunne have lyst til også at læse mit eventyr om Kalk Kaminoen, har jeg skrevet et indlæg her: https://www.friluftsfreak.dk/kalk-kaminoen/

    Rigtig god dag og endnu engang tak for at lave gode indlæg :-)

    Med venlig hilsen
    Christian

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Christian. Så dejligt du kan bruges vores vandreguide, og tusind tak for at tage dig tid til at skrive. Send endelig din hilsen til Bent Poulsen også – købmanden i Skelhøje, som sammen med andre ildsjæle lægger et kæmpe arbejde i ruten. Vi var også meget overraskede over hvor dejlig ruten var. Bedste hilsner Marie og Torben

  2. Lone abildskov
    Lone abildskov siger:

    Hej Marie
    Tak for en god beskrivelse. Vi skal afsted på lørdag og glæder os 😃men jeg kan ikke få linket til alltrails til at virke.

      • Lone abildskov
        Lone abildskov siger:

        Den lukker alltrails op – bare min forside. Så den lukker ikke ruten op. Det plejer at virke super fra jeres hjemmeside

        • Frie Fodspor
          Frie Fodspor siger:

          Øv altså… kigger på det når jeg er hjemme fra Mols på tirsdag. Er nok nødt til at være på computer for at finde ud af hvad fejlen kan være. Tak fordi du giver besked.

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Marianne
      Hvor genialt! Husker stadig duften i næseborene da vi trådte ind ad døren. Det betyder alt at blive taget godt imod, også når man kommer som vandrer og måske ser lidt træt og vindblæst ud. I ligger jo perfekt på halvvejen, så hvor er det fedt at I griber bolden med vandreophold. Tænker det giver noget ekstra at overnatte ved heden – mulighed for solopgang og solnedgang over heden. Bedste hilsner Marie og Torben

  3. Vicki Richter Autzen
    Vicki Richter Autzen siger:

    Mange tak for en fantastisk side, jeg har blot et lille problem, det i linker til leder væk fra jeres side.
    – i kan lave om i jeres indstillinger så når man klikker på link åbner de op i et nyt vindue. – så man stadig har jeres side åben.
    Bare et lille ønske fra en der bruger en del tid på at nørde ture og “flyver” fra side til side og tilbage igen ;-)

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Vicki. LOL… Håber virkelig ikke nogen af mine gamle studerende læser med her! Jeg har undervist i webdesign, så jeg er HELT med på, hvad du mener. Må lægge mig fladt ned her og erkende, at der efter al sandsynlighed mangler et flueben i nyt vindue i stort set alle vores links. De er rettet nu på Kalk Kaminoen, men med efterhånden usandsynligt mange vandregreguides vil der desværre nok gå længe før fejlen er fikset overalt. TAK for at komme med meget brugbart input. kh Marie

  4. Lone Birk Jespersen
    Lone Birk Jespersen siger:

    Tak for endnu et grundigt turforslag! Og en filminspiration:-) Mon ikke det osse er i dette område Ida Jessens fantastiske roman: Kaptajnen og Ann Barbara udspiller sig? Mvh Lone

      • Marie
        Marie siger:

        Hej Marianne. Har vi lavet en eller anden fejl? Hvis du prøver at klikke på linket ved det postnummer, kan du se, hvordan købmandsgården er registreret i google maps som 7470 Viborg. Sig endelig til, hvis du ved noget. Hilsen Torben og Marie

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Inger. Tak for tip. Men kan du hjælpe os med hvad vi i stedet bør skrive, hvis du mener postnummeret er forkert? Når vi googler Skelhøje Købmand, står adressen i Google som Ved Volden 2, 7470 Viborg? Bedste hilsner Marie og Torben

      • Inger Dalgaard
        Inger Dalgaard siger:

        Hej Marie og Torben
        Google er tit godt – men ikke helt lokalt ;-) Jeg har før oplevet at de kobler et postnummer med flere forskellige bynavne…
        I skal skrive “7470 Karup” :-)

  5. Inge Johanne Ellebæk
    Inge Johanne Ellebæk siger:

    Hej.
    Det er så spændende at følge jeres vandreture, tak for mange god tip.
    Har I også forslag til en vandreapp til Fishermans trail i det sydvestlige Portugal? à la Ninja app til Caminoen i Spanien.
    Jeg skal gå den med nogle venner i april måned.
    De bedste hilsner,
    Inge Johanne

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Inge. Vi har ikke vandret den endnu, så desværre ved vi ikke meget om den. Prøv at spørge i en af Facebookgrupperne for den rute. Bedste hilsner Marie og Torben

  6. Nina
    Nina siger:

    Kalkkaminoen er en fantastisk rute. Jeg vil helt klart anbefale at man går de sidste 2km fra Skelhøje til ishuset ved Dollerup Bakker. Det sidste stykke er næsten det smukkeste.

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Nina. Super tip – det har vi tilføjet i guiden til Kalk Kaminoen nu. Tror vi glemte muligheden for is, fordi det ikke lige var isvejr her i februar. Men det er jo superfedt at kunne slutte ved kiosken om sommeren, og det bliver næsten ikke nemmere, når man simpelthen kan følge Hærvejens skilte. At forlænge ruten er sikkert ekstra relevant for dem, der deler Kalk Kaminoen op over to dage, for ellers bliver den faktisk hele 29 + 2,7 km, og det er alligevel en slat. Bedste hilsner Torben og Marie

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Nina. Beklager sent svar her. Super tip med ishus – det er skrevet ind i artiklen nu. Bedste hilsner Marie og Torben

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Vandresti med blomstrende lyng
Smukke udsaigter i Kastbjerg ådal
Hjerritsdal Mølle
Vandrer på Nordsøstien i kuperet landskab ved Kattegat
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt