Trampesti ved Drost Peders Høj Kalkkaminoen


VANDRERUTE Kalk Kaminoen (29 km A til B)


Kalk Kaminoen er en dybt fascinerende vandring ovenpå og igennem de underjordiske gange med Jyllands hvide guld

Vi blev inspireret til at vandre Kalk Kaminoen, da vi på Hærvejen mødte Bent aka ‘turistchefen fra Skelhøje’ i byens frivilligt drevne købmand. Her bliver vandrere modtaget med nærvær og gode tips til turen. Vi faldt i snak, og et frø blev sået til at vandre Kalk Kaminoen, som Bent er en af initiativtagerne bag.

Kalkkaminoen på Kongenshus hede

Hvor lang er Kalk Kaminoen, og hvor starter og slutter vandreruten?

Kalk Kaminoen er en 29 km lang A til B-rute mellem Stoholm og Skelhøje i Midtjylland. Du kan vandre ruten i begge retninger. Her finder du start/slutstederne:

Har du bil med, er det nemt at finde gratis parkering både i Stoholm og Skelhøje.

Kalk Kaminoen: Jysk gæstfrihed

Stiforløbet på Kalk Kaminoen er en oplevelse i sig selv. En kæmpestor del af ruten går på privat grund, og aftalerne med de lokale lodsejere er kommet i stand gennem benarbejde fra lokale ildsjæle med hjælp fra SPOR – et landsdækkende projekt, der siden 1997 har arbejdet på at skabe stier i landskabet. En vandrerute som Kalk Kaminoen vidner i sig selv om lokalt sammenhold og engagement.

Daubjerg-kalkgruber

Hvordan er skiltningen på Kalk Kaminoen?

Formidabel fra ende til anden, og helt tydeligt lavet af en vandrer! Hver evig eneste skilt er placeret og vendt med en nøjagtighed, der kun læres ved selv at vandre. Det er dette blå skilt med en hvid flagermus, du følger. Ind imellem også retningspile i samme blå.

Jyllands hvide guld: 50 km underjordiske tunneller

Kalk Kaminoen har sit navn fra den kalk, der startede et helt industrieventyr her på egnen. Kalken blev en ressource fra underlandet – brugt til hundredevis af kirkebyggerier herhjemme og eksporteret til udlandet. Her ses arbejdere fra Mønsted Kalkgruber:

Minearbejdere Mønsted Kalkgruber

Går Kalk Kaminoen gennem Mønsted og Daugbjerg kalkgruber?

Både Mønsted og Daubjerg Kalkgruber ligger direkte på Kalk Kaminoen. Ruten går ikke igennem, men kommer du i åbningstiderne, kan du købe billet og komme derned.

Mønsted kalkgruber på vandreruten Kalkkkaminoen

Tip: Tilpas dit starttidspunkt med åbningstiderne

Venter du til kl. 9.00 med start fra Stoholm, er klokken passeret åbningstid i Mønsted, når du når frem. Vi vandrede i februar, så Mønsted kalkgruber var desværre ikke åbnet for sæsonen endnu. Til gengæld mødte vi en ostevender – altså ja, en af de medarbejdere, der vender de oste, der lagres i gruberne! Glade gik vi videre med en grubelagret ost i rygsækken, som ellers kun sælges til Tyskland.

Vi lykkedes med at komme ned i Daugbjerg Kalkgruber – en nærmest Klondyke-agtig underverden.

Daugbjerg kalkgruber

Daugbjerg Kalkgruber

Det er en særlig oplevelse at dukke sig frem gennem de snirklede minegange, hvor vores forfædre har knoklet. Den vildeste maskine, der har været i gang i Daugbjerg Kalkgruber er, en trillebør. Så kan du jo regne lidt på, hvor mange trillebørlæs, der er trillet op af underlandet.

Dukke sig i minegange

Kan man se flagermus på Kalk Kaminoen?

Chancerne for at se flagermus på Kalk Kaminoen er gode, især i vinterhalvåret, hvor flagermusene overvintrer nede i kalkgruberne. Der hænger de med hovedet nedad og sover i flere måneder. De trækker kun vejret to gange i timen under det lange vinterhi.

Alheden – her kan øjnene strække sig…

Vi har vandret på Rebild Bakker, De Himmerlandske Heder og Randbøl Hede. Men, øøøøøh, Alheden? Den kendte vi simpelthen ikke, og det på trods af, at det faktisk er Danmarks største sammenhængende hedeområde. Og kig lige her! Smukt, ikk’?

Vandrerute på Kongenshus hede

Kalkkaminoen ved Kongenshus hede

Er der spisesteder på Kalk Kaminoen?

Cirka halvvejs ligger Kongenshus Kro. Vi ville egentlig bare lige snuppe en kaffe, men duften fra køkkenet og de andre gæsters glade smil og fristende tallerkener afgjorde sagen: Frokost! Nuiii, vi følte os heldige med den sprødeste rejetallerken og en lokal bryg med urter fra heden.

Hvor kan man overnatte?

Vi vandrede Kalk Kaminoen i et stræk. Vil du gerne overnatte undervejs, ligger Kongenshus Kro cirka halvvejs. Der er mange flere steder at overnatte langs vandreruten:
Se en oversigt over overnatning på Kalk Kaminoen her

Kartoffelbøndernes kuldsejlede drømme

Kongenshus ligger på Alheden, og er location i Nikolaj Arcels dramatiske storfilm Bastarden, som er inspireret af virkelige begivenheder, der fandt sted netop her: Kampen for at civilisere og kolonisere den enorme jyske hede i 1750’ernes Danmark. Denne ødemark havde ligget ubesejret hen i årtier, hærget af ulve og lovløse, da den stålsatte, forhutlede kaptajn Ludvig Kahlen startede en ulige og ubarmhjertig kamp mod naturen for at opdyrke heden.

Kongenshus Mindepark

Tyske kartoffelbønder blev tilkaldt, men lige lidt hjalp det. Bastarden er historien om menneskets kollision med naturen. Du kan næsten se det for dig i Kongenshus Mindepark, der er opført til minde om alle dem, der kæmpede en forgæves kamp for at opdyrke heden:

Mindepark for hedens opdyrkere

Hvordan kommer man tilbage til bilen?

Fordi Kalk Kaminoen er en A til B-rute, melder spørgsmålet sig: Hvordan kommer man tilbage til start? Vi valgte at sætte bilen i Skelhøje og tage bus 53 derfra til Viborg Rutebilstation og tog RA5417 videre 12 minutter til Stoholm Station, hvor vi startede vores vandring. Turen tager 44 minutter og koster 33 kr. pr. person.
Se Rejseplanen

Kalkkaminoen vandrerute tog fra Viborg til Stoholm

Deldistancer på Kalk Kaminoen

Her kan du se, hvor langt du har vandret ved hvert sted på Kalk Kaminoen:

Deldistancer på Kalk Kaminoen

Undervejs på Kalk Kaminoen er der også skiltet med afstande til næste sted:

Historien om Pouls hytte

Da Kalk Kaminoen blev anlagt, spurgte foreningen bag stien en af lodsejerne ved heden om lov til at lægge ruten langs kanten af hans grund. Det blev et nej. Hvis lodsejeren skulle med, var betingelsen, at ruten kom helt op til familiens lille læhytte med udsigt over heden. Så på dette fine spot kan vandrere i dag tage et hvil og nyde udsigten. Det kalder vi gæstfrihed.

Er der toiletter langs Kalk Kaminoen?

Der er mange steder med adgang til toilet og vand:

 • Stoholm Kirke
 • Smollerup Kirke
 • Mønsted Kalkgruber (entré)
 • Daugbjerg Kalkgruber
 • Cafeen Daugbjerg Minilandsby
 • Daugbjerg Kirke
 • Kongenshus Mindepark
 • Grønhøj Kro. Offentligt toilet i kørestalden
 • Min købmand Skelhøje

Ved Daugbjerg Kirke går stien snedigt langs ydersiden af stengærdet ved kirken – direkte forbi toilettet:

Toilet på Kalk Kaminoen

Tip: Forlæng ruten med 2,7 km til Danmarks bedst beliggende ishus!

Hvis du har gode ben, er det en klar anbefaling at forlænge Kalk Kaminoen med 2,7 kilometer. Så kan du nemlig forkæle dig selv med en is ved hvad vi tror må være Danmarks smukkest beliggende isbod: Iskiosken i Dollerup med udsigt over Hald Sø. Du kan følge Hærvejens skiltning derover – eller se kortet online her.

Kort over Kalk Kaminoen

Her kan du se Kalk Kaminoen på et kort. Ruten er så godt skiltet, at du kan vandre den trygt uden gps. Sådan kan du få kortet ind på mobilen:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til kortet over Kalk Kaminoen (du er den blå prik på kortet).

23 replies
 1. Friluftsfreak
  Friluftsfreak siger:

  Hej Marie og Torben,

  Virkelig et godt indlæg om vandreruten, Kalk Kaminoen! Jeg er selv fra Skive, og havde faktisk aldrig hørt om denne rute indtil jeg læste jeres indlæg – og det er jeg rigtig glad for at jeg gjorde.

  Jeg gik ruten for nogle uger siden, og havde en helt vild god vandretur på ruten – nok også grundet godt vejr og solskin samt en ualmindelig flot, naturrig og velmarkeret rute. Jeg havde hørt fra andre, at den ikke var så “speciel”, men det ved jeg ikke, hvorfor nogen skulle tænke.

  Virkelig gennemført rute, og hvis nogen kunne have lyst til også at læse mit eventyr om Kalk Kaminoen, har jeg skrevet et indlæg her: https://www.friluftsfreak.dk/kalk-kaminoen/

  Rigtig god dag og endnu engang tak for at lave gode indlæg :-)

  Med venlig hilsen
  Christian

  Svar
  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Christian. Så dejligt du kan bruges vores vandreguide, og tusind tak for at tage dig tid til at skrive. Send endelig din hilsen til Bent Poulsen også – købmanden i Skelhøje, som sammen med andre ildsjæle lægger et kæmpe arbejde i ruten. Vi var også meget overraskede over hvor dejlig ruten var. Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
 2. Lone abildskov
  Lone abildskov siger:

  Hej Marie
  Tak for en god beskrivelse. Vi skal afsted på lørdag og glæder os 😃men jeg kan ikke få linket til alltrails til at virke.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Marianne
   Hvor genialt! Husker stadig duften i næseborene da vi trådte ind ad døren. Det betyder alt at blive taget godt imod, også når man kommer som vandrer og måske ser lidt træt og vindblæst ud. I ligger jo perfekt på halvvejen, så hvor er det fedt at I griber bolden med vandreophold. Tænker det giver noget ekstra at overnatte ved heden – mulighed for solopgang og solnedgang over heden. Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
 3. Vicki Richter Autzen
  Vicki Richter Autzen siger:

  Mange tak for en fantastisk side, jeg har blot et lille problem, det i linker til leder væk fra jeres side.
  – i kan lave om i jeres indstillinger så når man klikker på link åbner de op i et nyt vindue. – så man stadig har jeres side åben.
  Bare et lille ønske fra en der bruger en del tid på at nørde ture og “flyver” fra side til side og tilbage igen ;-)

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Vicki. LOL… Håber virkelig ikke nogen af mine gamle studerende læser med her! Jeg har undervist i webdesign, så jeg er HELT med på, hvad du mener. Må lægge mig fladt ned her og erkende, at der efter al sandsynlighed mangler et flueben i nyt vindue i stort set alle vores links. De er rettet nu på Kalk Kaminoen, men med efterhånden usandsynligt mange vandregreguides vil der desværre nok gå længe før fejlen er fikset overalt. TAK for at komme med meget brugbart input. kh Marie

   Svar
 4. Lone Birk Jespersen
  Lone Birk Jespersen siger:

  Tak for endnu et grundigt turforslag! Og en filminspiration:-) Mon ikke det osse er i dette område Ida Jessens fantastiske roman: Kaptajnen og Ann Barbara udspiller sig? Mvh Lone

  Svar
   • Marie
    Marie siger:

    Hej Marianne. Har vi lavet en eller anden fejl? Hvis du prøver at klikke på linket ved det postnummer, kan du se, hvordan købmandsgården er registreret i google maps som 7470 Viborg. Sig endelig til, hvis du ved noget. Hilsen Torben og Marie

    Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Inger. Tak for tip. Men kan du hjælpe os med hvad vi i stedet bør skrive, hvis du mener postnummeret er forkert? Når vi googler Skelhøje Købmand, står adressen i Google som Ved Volden 2, 7470 Viborg? Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
   • Inger Dalgaard
    Inger Dalgaard siger:

    Hej Marie og Torben
    Google er tit godt – men ikke helt lokalt ;-) Jeg har før oplevet at de kobler et postnummer med flere forskellige bynavne…
    I skal skrive “7470 Karup” :-)

    Svar
 5. Inge Johanne Ellebæk
  Inge Johanne Ellebæk siger:

  Hej.
  Det er så spændende at følge jeres vandreture, tak for mange god tip.
  Har I også forslag til en vandreapp til Fishermans trail i det sydvestlige Portugal? à la Ninja app til Caminoen i Spanien.
  Jeg skal gå den med nogle venner i april måned.
  De bedste hilsner,
  Inge Johanne

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Inge. Vi har ikke vandret den endnu, så desværre ved vi ikke meget om den. Prøv at spørge i en af Facebookgrupperne for den rute. Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
 6. Nina
  Nina siger:

  Kalkkaminoen er en fantastisk rute. Jeg vil helt klart anbefale at man går de sidste 2km fra Skelhøje til ishuset ved Dollerup Bakker. Det sidste stykke er næsten det smukkeste.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Nina. Super tip – det har vi tilføjet i guiden til Kalk Kaminoen nu. Tror vi glemte muligheden for is, fordi det ikke lige var isvejr her i februar. Men det er jo superfedt at kunne slutte ved kiosken om sommeren, og det bliver næsten ikke nemmere, når man simpelthen kan følge Hærvejens skilte. At forlænge ruten er sikkert ekstra relevant for dem, der deler Kalk Kaminoen op over to dage, for ellers bliver den faktisk hele 29 + 2,7 km, og det er alligevel en slat. Bedste hilsner Torben og Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Nina. Beklager sent svar her. Super tip med ishus – det er skrevet ind i artiklen nu. Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten