Højderygstien: 7 km gennem Odsherreds istidslandskaber (A til B)

Ud over den dårlige dogmeskiltning er Højderygstien i Odsherred en oplevelse, selv i mulet vejr: Du får følelsen af at gå på hele Odsherreds rygrad med tusindvis af istidsår under fødderne

Vi har været lidt tid om at vandre Højderygstien i Geopark Odsherred. Både fordi det var bøvlet med en A til B-rute, men også fordi vi havde hørt om irriterende skiltning. Begge dele har vi tips til i guiden her!

Facts om Højderygstien

Distance: 7 km A til B
Startsted: Åstoftevej 82, 4550 Asnæs
Slutsted: Veddingevej 41A, 4540 Fårevejle
Begge steder er det nemt at parkere
Du kan også sagtens gå ruten omvendt

Dårlig dogmeskiltning

Højderygstien har den mest kreative, men også mindst funktionelle skiltning, vi endnu har prøvet. Det er lidt som at se en dogmefilm uden nogen som helst intro til konceptet.

De flade, hvide trædesten pirrer, og det er tilfredsstillende, at de præcis passer med en fod af hver. Men der stopper begejstringen også. De flade sten er umulige at se på afstand, og giver ikke nogen reel vejvisning. Her mens du vandrer i venstre side af vejen, er det fx meningen, at du i fordybningen mellem to marker til højre skal få øje på den første vejvisersten, der ligger seks meter inde og nede i det dybe græs:

Andre steder er stenene er groet til, forsvundet i blade eller mangler simpelthen.

Både kort og gps er fremme utallige gange på de bare syv km vandring. Hvor ville jeg gerne vandre turen med en, der arbejder med den, og fortælle hvordan den opleves første gang. Der skulle så lidt ekstra til for at gøre den formidabel.

Et godt tip er i hvert fald: Tag den gode, informative vandretursfolder med – eller brug gpx-kortet nederst.

Sjællands hemmelige bjerge

Vi er af sted en så mørk og tåget morgen, at vi i starten kun tør gisne om udsigterne over Sejrøbugten. Men de utallige gravhøje og trampestierne langs markerne er fine i sig selv. Som tågen letter giver ruten dog mere og mere mening. Sjællands hemmelige bjerge og den blå bugt.

Hvor lang er højderygstien?

Indtil videre 7 km. Højderygstien åbnede i 2016, og planen var at forlænge den til 40 km kvalitetsvandresti i alt, men desværre er der ingen konkrete planer nu fire år senere. Så som det er nu, har vi en anderledes, kort A til B-rute med bronzealderhøje, Café Esterhøj og panoramaudsigter undervejs.

Hvordan kommer man tilbage til start, når ruten er A til B?

Vi satte cyklerne af ved slutstedet, kørte i bil til startstedet og cyklede så tilbage til bilen efter vores vandring. Noget bøvlet. Næste gang vandrer vi i stedet turen begge veje. Det bliver den ikke uoverkommeligt lang af – og udsigterne er meget forskellige alt efter hvilken vej du vandrer.

Hvilket terræn går Højderygstien i?

Højderygstien er en trampesti, primært langs marker. Der kan være både ujævnt og mudret, så på med de gode travesko. Ruten er kuperet – især når du udforsker de mange bronzealderhøje. Der er cirka 2 km på asfaltvej samlet.

Er der proviant undervejs?

Ja, caféen Esterhøj ligger cirka på halvvejen. Er den lukket, er der en selvbetjeningscafé i den lille bygning til venstre.

Film om Højderygstien

Vi prøvede forgæves at se de film, der reklameres for med QR-koder på ruten. Men desværre virker linkene ikke mere.

Min indre korrekturhund drømmer også om at få rettet ‘broncealder’ til ‘bronzealder’, men det er en anden sag… Hvis du vil se film om Højderygstien, har Mikael Bertelsen vandret ruten for RealDania – se Bertelsen på Højderygstien her.

Kort over Højderygstien

Her er gpx-kort over Højderygstien. Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se, hvor du selv er.

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til kortet over Højderygstien her (du er den blå prik på kortet)

GeoKids: Dejligt landart-projekt lavet af børn på besøg i Geopark Odsherred.

6 replies
 1. Susan
  Susan siger:

  Hej Marie,
  Jeg kom ind på den ved at klikke på Jeres link👍🏼Jeg var gået ind AllTrails for at finde ruten, men der dukkede den ikke op🤷🏻‍♀️Men nu må den prøves en anden dag. Tak for hjælpen

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Dejligt det lykkedes! Det er samme system for alle vores ruter, så kan du bruge en, kan du bruge alle. God vandring kh Marie

   Svar
 2. Susan
  Susan siger:

  Hej, øv ville gå noget af højderygstien i dag fra Esterhøj, men kunne ikke finde fliserne og turen findes ikke på all trails. ( ikke mere i hvert fald) Tog naturstyrelsens kort med, men jeg gav op. Håber det lykkes en dag

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Susan. Den skiltning er altså også viiirkelig svær at følge! Det er garanteret heller ikke nemt med et papirkort. Virkelig øv. Jeg kan se, at vores interaktive kort fra AllTrails i hvert fald virker i dag? Ved ikke hvorfor det har drillet dig. Men kig gerne igen og følg guiden til hvordan du bruger kortet – det er vigtigt at klikke på linket, som vi skriver, frem for at prøve at søge i AllTrails, for deres søgefunktionen er ikke god. Held og lykke med det kh Marie og Torben

   Svar
 3. Britta Kramer
  Britta Kramer siger:

  Hej.
  Det er skønt med jeres hjemmeside.
  Den har inspireret mig til at gå Højderygstien. Jeg, som ellers er garvet cykelist.

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten