Vandring langs Læså på Bornholm

Vi er ambassadører for Destination Bornholm – betalt partnerskab


VANDRERUTE Linjer i landskabet ved Aakirkeby (9 km rundtur)


Vandreruten Linjer i landskabet ved Aakirkeby forbinder nogle af Bornholms mest interessante geologiske oplevelser

Bornholm er meget mere end kysterne. Linjer i landskabet midt inde på øen forbinder geologiske perler ved Klintebakken og Læså. Vi anbefaler at kombinere ruten med et besøg på Natur Bornholm.

Startsted og parkering til Linjer i landskabet

Vi satte bilen på parkeringspladsen ved Limensgade 21, 3720 Aakirkeby. Der er også parkeringsmulighed ved NaturBornholm, Grønningen 30, 3720 Aakirkeby.

Vandreblok ved Klintebakken

Vandreblokken Kyllingehønen ved Klintebakken – glat granitblok transporteret hertil af isen.

Geologiske lag ved Klintebakken.

Hvilke oplevelser er der på Linjer i landskabet?

Du vandrer langs linjer i Bornholms landskaber tegnet af millioner af års geologiske kræfter. Lidt som at besøge et geologisk museum under åben himmel, hvor du i stedet for at se på støvede sten i glasmontrer har dem under fødderne og vandrer langs hele vægge af dem:

Klippevæg ved Læså på Bornholm

Især den del af ruten, der går langs Læså er meget smuk om foråret, hvor den fugtigbrune muld er dækket af utallige lysende grønne øer af ramsløg.

Ramsløg langs Læså på Bornholm

Er Linjer i landskabet godt skiltet?

Nej, desværre ikke. Du finder sporadiske spor af tidligere stier fx langs Læså, men desværre er stien ikke skiltet sammenhængende eller brugbart. Det er som om krudtet er brugt på de platforme i landskabet, der er lavet fx ved Klintebakken og ikke på at udvikle en sammenhængende sti.

Tilgroet skilt langs Linjer i Landskabet

Cirka halvdelen af ruten er slet ikke skiltet, så du er nødt til at have kort med. Vi har delt interaktivt kort nederst.

Skilt ved Linjer i Landskabet

Hvordan er geologien formidlet?

For geologinørden og andre tålmodige gæster rammer planchernes dybde og detaljerigdom formentlig plet. Men for os blev detaljerigdommen simpelthen for stor.

Formidlingsskilt ved Læså

Vi var derfor glade for, at Linjer i landskabet også er formidlet i en pixibogsudgave i form af klogt placerede bænke med navnet på den sten, man kan betragte, mens man tager til et hvil på bænken.

Bænk ved Læså på Bornholm

Set i bakspejlet havde det været fedt at kombinere netop denne vandrerute med et besøg på Natur Bornholm – så havde vi haft lidt flere kroge at hænge oplevelsen op på. En familie, vi mødte på stien, fortalte os glædesstrålende om en fremragende ti minutters tidsrejse, de havde set hos Natur Bornholm.

Hvilke proviantmuligheder er der undervejs?

Starten går tæt ved Aakirkeby, hvor især bageren er værd at besøge inden start: Den legendariske Johannes Dam & Søn, som du sikkert kender fra de blå pakker med bornholmske rugkiks! Ude på stien er der café ved oplevelsescentret Natur Bornholm, men ellers ingen proviantmuligheder. Samme sted er det muligt at fylde vand på flasken.

Bornholmske rugkiks fra Aakirkeby

Er Linjer i landskabet en rute, vi vandrer igen?

Som vandrerute betragtet er Linjer i landskabet en svingende oplevelse, mest fordi ruten ikke er skiltet, men også fordi konceptet med at forbinde geologiske oplevelsespunkter skaber transportstykker ad markveje og små asfaltveje. De er hverken trafikerede eller ubehagelige at vandre, men bare ikke på højde med resten af Bornholms stier. En anden gang vælger vi nok at dele Linjer i landskabet op i to ved at vandre Læsåstien både frem og tilbage (6 km i alt) og vandre en 2,4 km rundtur fra Natur Bornholm til Klintebakken – markeret med blå på vores kort.

Vandrer ved Læså på Bornholm

Kort over Linjer i landskabet ved Aakirkeby

Vandreruten er desværre ikke skiltet hele vejen, så det er nødvendigt at have et kort med. Rød markering er rundturen på ni km, blå rute er vores forslag til en rundtur på 2,4 km ved Klintebakken. Kortet er interaktivt, og når du har det på mobilen, kan du nemt se, hvor du selv er som en blå prik på kortet:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket her til kortet over Linjer i landskabet (9 km) – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm