Oksendalen på vandreruten Mariager rundt

VANDRERUTE Mariager Ruten (12,3 km Mariager rundt)

Vandrestien Mariager Ruten er een lang kæde af natur- og kulturperler og verdensklasse skiltning

Vi var faktisk en anelse skeptiske ved vandrestien Mariager Ruten. For efter at have vandret Panoramaruten ved Mariager Fjord, ville en ny vandrerute så ikke blive en toer? Nej, kan vi konstatere! Vandrestien Mariager Ruten er helt sin egen, og på alle måder en rute, vi vil vandre igen.

Frie fodspor i Mariager

Startsted og parkering til Mariager Ruten

På vores første tur på Mariager Ruten satte vi bilen ved på P-pladsen ved Mariager Turistinformation, Ny Havnevej 6, 9550 Mariager. Første skilt er faktisk tricky at finde derfra, fordi du står midt mellem to markeringer. Men du skal simpelthen følge vandet, så kommer der hurtigt et skilt. Vi vandrede med uret rundt – på den måde starter turen ind gennem byen.

På vores anden tur parkerede vi ved Munkholm Anlægget, Skovvej 4, 9550 Mariager og vandrede mod uret rundt. Med start ved Munkholmanlægget når du til Mariager by cirka halvvejs med mulighed for frokost, is hos vaffelbageren på torvet og meget mere.

Fra brolagte gader til nybyggerdrømme

Mariagers gamle bydel er så smuk. Vildt at tænke på, hvad disse gamle bygninger har været vidne til af menneskeliv i århundreder! Og husene er beboede den dag i dag – næsten lige meget hvor meget, de end har sat sig.

Brolagt gade i Mariager By

Få hundrede meter længere fremme tårner nybyggerdrømme sig op i absurde størrelser. Mennesker side om side, der vælger helt forskelligt.

Mariager rundt som certificeret Stadt wanderweg

Som den første vandresti uden for Tyskland er Mariager Ruten kommet gennem nåleøjet og er blevet certificeret som Stadt Wanderweg af Deutches Wanderinstitut. Så velfortjent. I forbndelse med certificeringen blev ruten i sommeren 2024 udvidet, så den kommer op forbi Klosterkirken.

Klosterkirken på den nye del af Mariager rundt

Hvilke oplevelser er der undervejs?

Utallige! Konceptet kan simpelthen noget: At vandre gennem en smuk by som Mariager og se og forstå områdets historie i det omkringliggende landskab. Turen går igennem Alstrup Krat, som er en sand skatkiste af kulturhistoriske spor, og i dag fredet område. Her har ikke har været drevet intensiv skovdrift eller kørt med store maskiner, og derfor kan vi i dag se tydelige spor af vores forfædres liv: bopladser, hulveje og agerspor.

Turen ud af Mariager by går gennem den smukke Oksendal, en lang, bredbundet smeltevandsdal, der har fungeret som en hovedfærdselsåre, når kvæget skulle fra Hohøj til græsgangene og engene ved fjorden.

Vandre gennem Oksendalen i Mariager

Og midt inde i Alstrup Krat dukker der pludselig tydelige terrasser op i skovbunden. Lige her har vores forfædre for to tusind år siden lavet terrasser for at kunne dyrke jorden i dette kuperede område.

Er Mariager Ruten skiltet?

Det må blive et stort kryds ved ja. Mariager Ruten er skiltning som ekstremsport! Absurd omhyggelig og tydelig skiltning, helt ned til mindste detalje. Mariager Ruten er simpelthen klassens duks, når det kommer til waymarking. Det er disse gule trekanter på grøn baggrund du skal se efter:

Mariager Ruten er skiltet med gule trekanter på mørkegrøn baggrund

Vi elsker detaljen med den omhyggeligt justerede trekant, der guider en trygt ind på den rigtige skovsti.

Wayfinding - godt eksempel på hvordan det skal gøres

Hvad med proviant?

Der er masser af indkøbsmuligheder i Mariager by. Ude på ruten er der ikke indkøb, men mange gode madpakkespots. Helt oplagt udsigtspavillonen i Munkholm Anlægget:

Hytte i Munkholm Anlægget

I Munkholmanlægget finder du også Ivan Evigvår – en kæmpetrold bygget af kunstneren Thomas Dambo:

Thomas Dambos trold Ivan Evigvår i Mariager

Hohøj: Blæret ingeniørkunst

Man kan bygge en gravhøj – og så kan man bygge Hohøj! Mariager Ruten går forbi Danmarks største bronzealderhøj, Hohøj. Med sine 12 meter i højden og 72 meter i diameter er Hohøj et imponerende stykke fortidens ingeniørkunst.

Hohøj er Danmarks største gravhøj

Har du gode ben, så gå endelig op på Hohøj – det må man gerne ad stien – og nyd de vidde udsigter over et smukt landskab.

Bronzealderhøjen Hohøj ved Mariager

Find historierne i det lyserøde hus

Kig ind i det lille stråtækte hus ved Hohøj. Mange spændende historier fra området. Vidste du fx hvordan Mariager fik sit navn?

Udstilling ved Hohøj i Mariager

Tip: Bestig Sukkertoppen

Ved Mariager Fjord kan du krydse den gamle jernbane og tage et uendeligt antal trin op til udsigtspunktet Sukkertoppen. JA, udsigten er trinnene værd, vi lover!

Trappen op til Sukkertoppen

Udsigten fra Sukkertoppen ved Mariager Fjord

Er der teltplads og shelter?

Der ligger en teltplads temmelig godt ved fjorden nedenfor udsigtspunktet Sukkertoppen. Vi kom også forbi en shelterplads, men den kan vi simpelthen ikke genfinde.

Hvor krævende er turen?

Området ved Mariager er kuperet, og der er flere gode stigninger. Plus turen op på Hohøj og Sukkertoppen. Sæt lidt ekstra tid af til at få pusten – og suge alle indtrykkene til dig.

Udsigten fra Hohøj i Mariager

Vandresti op til Hohøj i Mariager

Kort over Mariager Ruten

Her kan du se Mariager Ruten på et kort. Den er så godt skiltet, at du på ingen måde behøver gps. Hvis du gerne vil have kortet ind på mobilen alligevel, er det nemt:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til kortet over vandrestien Mariager Ruten (Mariager rundt) (du er den blå prik på kortet)

2 replies
  1. Hanne
    Hanne siger:

    Vi har gået Mariager rundt i dag, og det er virkelig en dejlig og afvekslende rute.
    Vi fandt shelterpladsen, som ligger med Mariagerfjord Frikirke. Til gengæld fandt vi ikke Thomas Dambos trold Ivan Evighår 😊, som man åbenbart skal lede lidt efter.

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Hjerritsdal Mølle
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt