Oksendalen på vandreruten Mariager rundt


VANDRERUTE Mariager rundt (11 km)


Vandreruten Mariager rundt er een lang kæde af natur- og kulturperler og verdensklasse skiltning

Vi var faktisk en anelse skeptiske ved vandreruten Mariager Rundt. For efter at have vandret Panoramaruten ved Mariager Fjord, ville en ny vandrerute så ikke blive en toer? Nej, kan vi konstatere! Vandreruten Mariager rundt er helt sin egen, og på alle måder en rute, vi vil vandre igen.

Frie fodspor i Mariager

Startsted og parkering til vandreruten Mariager rundt

Vi satte bilen på P-pladsen her Mariager Turistinformation, Ny Havnevej 6, 9550 Mariager. Første skilt er faktisk tricky at finde derfra, fordi du står midt mellem to markeringer. Men du skal simpelthen følge vandet, enten højre om med uret eller venstre om mod uret.

Parkering Mariager rundt

Hvis du gerne vil have Mariager by på halvvejen (fx til frokost, bagerbesøg eller lignende), kan du parkere ved Munkholm Anlægget, Skovvej 4, 9550 Mariager og starte din vandring der.

Fra brolagte gader til nybyggerdrømme

Vi har vandret Mariager rundt-ruten med uret, og dermed startet gennem Mariagers smukke, gamle bydel. Vildt at tænke på, hvad disse gamle bygninger har været vidne til af menneskeliv i århundreder! Og husene er beboede den dag i dag – næsten hvor meget, de end har sat sig.

Brolagt gade i Mariager By

Få hundrede meter længere fremme tårner nybyggerdrømme sig op i absurde størrelser. Mennesker side om side, der vælger helt forskelligt.

Hvilke oplevelser er der undervejs?

Utallige! Konceptet kan simpelthen noget: At vandre gennem en smuk by som Mariager og se og forstå områdets historie i det omkringliggende landskab. Turen går igennem Alstrup Krat, som er en sand skatkiste af kulturhistoriske spor, og i dag fredet område. Her har ikke har været drevet intensiv skovdrift eller kørt med store maskiner, og derfor kan vi i dag se tydelige spor af vores forfædres liv: bopladser, hulveje og agerspor.

Turen ud af Mariager by går gennem den smukke Oksendal, en lang, bredbundet smeltevandsdal, der har fungeret som en hovedfærdselsåre, når kvæget skulle fra Hohøj til græsgangene og engene ved fjorden.

Vandre gennem Oksendalen i Mariager

Og midt inde i Alstrup Krat dukker der pludselig tydelige terrasser op i skovbunden. Lige her har vores forfædre for to tusind år siden lavet terrasser for at kunne dyrke jorden i dette kuperede område.

Er Mariager Rundt skiltet?

Det må blive et stort kryds ved ja. Mariager rundt er skiltning som ekstremsport! Absurd omhyggelig og tydelig skiltning, helt ned til mindste detalje. Mariager Rundt er simpelthen klassens duks, når det kommer til waymarking. I byområderne ser skiltningen sådan her ud:

Skiltning af en vandrerute i Mariager by

Når du kommer ind i skov- og naturområderne, overgår skiltningen til pæle med gule trekanter. Vi elsker detaljen med den omhyggeligt justerede trekant, der guider en trygt ind på den rigtige skovsti.

Wayfinding - godt eksempel på hvordan det skal gøres

At man skal forholde sig til to forskellige skiltemåder er – selvfølgelig – totalt tydeligt formidlet i informationen om ruten. Sådan!

Hvad med proviant?

Der er masser af indkøbsmuligheder i Mariager by. Ude på ruten er der ikke indkøb, men mange gode madpakkespots. Helt oplagt udsigtspavillonen i Munkholm Anlægget:

Hytte i Munkholm Anlægget

Hohøj: Blæret ingeniørkunst

Man kan bygge en gravhøj – og så kan man bygge Hohøj! Mariager rundt går forbi Danmarks største bronzealderhøj, Hohøj. Med sine 12 meter i højden og 72 meter i diameter er Hohøj et imponerende stykke fortidens ingeniørkunst.

Hohøj er Danmarks største gravhøj

Har du gode ben, så gå endelig op på Hohøj – det må man gerne ad stien – og nyd de vidde udsigter over et smukt landskab.

Danmarks største gravhøj er Hohøj ved Mariager - 12 meter høj og 72 meter i diameter

Find historierne i det lyserøde hus

Kig ind i det lille stråtækte hus ved Hohøj. Mange spændende historier fra området. Vidste du fx hvordan Mariager fik sit navn?

Udstilling ved Hohøj

Tip: Bestig Sukkertoppen

Ved Mariager Fjord kan du krydse den gamle jernbane og tage et uendeligt antal trin op til udsigtspunktet Sukkertoppen. JA, udsigten er trinnene værd, vi lover!

Trappen op til Sukkertoppen

Udsigten fra Sukkertoppen ved Mariager Fjord

Er der teltplads og shelter?

Der ligger en teltplads temmelig godt ved fjorden nedenfor udsigtspunktet Sukkertoppen. Vi kom også forbi en shelterplads, men den kan vi simpelthen ikke genfinde.

Hvor krævende er turen?

Området ved Mariager er kuperet, og der er flere gode stigninger. Plus turen op på Hohøj og Sukkertoppen. Sæt lidt ekstra tid af til at få pusten – og suge alle indtrykkene til dig.

Udsigten fra Hohøj i Mariager

Pas på snublestien!

Der er en enkelt strækning, det er værd at være meget varsom på, når du vandrer Mariager rundt. Går du med uret rundt, er det godt at være opmærksom lige efter disse pæle:

Sublim skiltning på Mariager rundt

I forbindelse med anlæggelsen af ruten er der ryddet en ny sti gennem skoven, men under bladene gemmer sig mange temmelig drilske stubbe. Vi var lige ved og faldt næsten på snuden flere gange her.

Vil du have mere Mariager til fods?

På Mariagerfjordguiden finder du en liste over 36 vandrestier i kommunen med info om distance, startsted og mulighed for at downloade ruten som gpx-fil.
Se vandreruterne i Mariager på MariagerFjordguiden.dk

Kort over vandreruten Mariager rundt

Her kan du se vandreruten Mariager rundt på et kort. Den er så godt skiltet, at du på ingen måde behøver gps. Hvis du gerne vil have kortet ind på mobilen alligevel, er det nemt:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til kortet over vandreruten Mariager rundt (du er den blå prik på kortet)

2 replies
 1. Hanne
  Hanne siger:

  Vi har gået Mariager rundt i dag, og det er virkelig en dejlig og afvekslende rute.
  Vi fandt shelterpladsen, som ligger med Mariagerfjord Frikirke. Til gengæld fandt vi ikke Thomas Dambos trold Ivan Evighår 😊, som man åbenbart skal lede lidt efter.

  Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten