Vandretur ved Spellinge Mose på Bornholm

Vi er ambassadører for Destination Bornholm – betalt partnerskab

VANDRERUTE Døndalen – mosekonens bryg og Bornholms vilde vandfald (13 km rundtur)


Her er en vandretur med fuld plade på bornholmske naturoplevelser: Fra mosekonens bryg til dundrende vandfald og højlyngens fredelige vidder

Her er Bornholms magiske natur for fulde gardiner – især hvis du står tidligt op.

lwptoc

Hvor starter ruten, og hvordan kommer jeg til startstedet?

Du kan enten starte fra Spellinge Mose eller Døndalen.

  • Spellinge Mose: Det er muligt at parkere på en græsmark, som bruges til hundeluftning skråt over for Spellingevej 2, 3760 Gudhjem. Spellingevej er lille, og du passerer både Nordbornholms Golfklub og den firlængede gård Maegård, inden du kommer til græsmarken på venstre hånd på det sted, hvor Spellingevej krydser cykelrute 26.
  • Døndalen: Gratis parkering uden tidsbegrænsning på Søndre Strandvej 144A, 3760 Gudhjem.
    Offentlig transport: Buslinje 3 og 9 med start fra Døndalen – tjek bat.dk og rejseplanen.dk.

Vandrer i Døndalen på Bornholm

Hvilke oplevelser er der på rundturen ved Døndalen?

Solopgangen over Spellinge Mose med dens rige fugleliv er ubeskriveligt smuk, særligt hvis du er heldig at opleve mosekonens bryg, der indhyller hele landskabet i mystik.

Mosekonens bryg over Spellinge Mose på Bornholm

Lige her, højt på en knold over mosen, ligger resterne af tilflugtsborgen Storeborg, som er fra jernalderen. Som øens andre tilflugtsborge ligger Storeborg strategisk placeret på en klippeknude med godt overblik omgivet af vand og med få adgangsveje. Med sin ensomme beliggenhed i Østersøen har Bornholm altid været sårbar, når fjender slog til ved kysterne, og tilflugtsborgene blev en vigtig del af det bornholmske forsvar.

I Rutsker Højlyng kan du opleve lyngen og klippernes bløde former med isskurede linjer. Du kommer lige forbi den mellemste af Bornholms tre rokkesten.

Solnedgang på vandretur til Rutsker højlyng på Bornholm

Turen ned mod kysten går ad stille asfaltveje og markveje med fine udsigter over Østersøen. Du møder Kyststien ved miniaturehavnen Bådsted, der passer glimrende til sit navn – et sted til en båd.

Vandrerute på markvej på Bornholm

Herfra vandrer du op gennem Døndalen, som om foråret er en frodig, jungleagtig oplevelse med faldne træer på kryds og tværs, vandfaldet der buldrer og skovbunden, der er insisterende lysegrøn. Fra Døndalen tilbage til start oplever du Spellinge natursti, der slynger sig gennem blåbær og skov langs Nordbornholms golfklub.

Vandrer ved Rø Golfklub

Hvordan finder jeg vej?

Vandreturen er ikke skiltet, men med et kort på mobilen finder du nemt vej. Vandreturen er en kombination af stier, der er sporadisk skiltet: Naturstien rundt om Spellinge Mose, Højlyngsstien, cykelrute 26, stien i Døndalen og Spellinge natursti. Ud over det følger stien markveje.

Nasturstien ved Spellinge Mose på Bornholm

Hvordan er terrænet?

Vandreturen går ned til kysten og op igen, så der er lidt højdemeter undervejs. Der er næsten garanti for våde fødder, hvis du starter ved solopgang, men turen er det værd. Gennem Døndalen er stien ekstra kuperet og ujævn, og alt efter hvilke træer, naturen har lagt ned, kan det være, du skal kravle under eller over. Barnevogn er helt umuligt på denne rute. Hund i snor kan godt lade sig gøre.

Sti gennem Døndalen på Bornholm

Hvilken årstid og vandreretning er bedst?

Forår! Her kan du opleve smeltevandet kaste sig forårskådt ud over klipperne ved Døndalen og høre det dønne i Døndalen. Med et fald på tyve meter er Døndalsfaldet et af Danmarks største vandfald. Om sommeren er vandfaldet i Døndalen ofte komplet udtørret.

Døndalen vandfald på Bornholm

Døndalsfaldet på Bornholm om foråret

Rammer du en kold, klar morgen om foråret eller efteråret, er chancerne for at opleve mosekonens bryg størst.

Uanset hvor du vælger at starte, anbefaler vi at vandre med uret rundt. For at binde de smukke naturoplevelser ved Rø sammen, er der nemlig et kort stykke asfalt- og markveje på vandreturen, som er klart bedst, når du kan nyde udsigterne over Østersøen frem for at have havet i ryggen.

Hvordan er madmulighederne?

Du er ude i naturen og ude på landet, og der er ingen proviantmuligheder undervejs, så tag madpakken med hjemmefra.

Vandrer drikker morgenkaffe ved Spellinge Mose

Hvis du har ekstra kilometer i benene, kan du fra Spellinge natursti tage en afstikker på 900 meter hver vej over til restaurant Stenby Mølle ved Nordbornholms golfklub for frokost. Der er vej derover, så du krydser ikke banerne.

Er der adgang til vand og toilet på ruten?

Der er adgang til vand og toilet to steder undervejs: Ved toiletbygningen i Rutsker Højlyng og på parkeringspladsen i bunden af Døndalen.

Morgenkaffe på stien ved Storeborg på Bornholm

Kan rundturen ved Døndalen forkortes?

Vandreruten er en kombination af tre ruter, du sagtens kan vandre hver for sig:

Kort over Døndalen, Rutsker Højlyng og Spellinge Mose rundt

Vi har selv fundet på denne vandrerute Døndalen, Rutsker Højlyng og Spellinge Mose rundt, så den er desværre ikke skiltet. Her kan du se vandreruten på et kort, og med det på mobilen lærer du hurtigt denne dejlige rute at kende. Sådan får du kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket her til Døndalen, Rutsker Højslyng og Spellinge Mose rundt – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm