Foto: Peter Marczak

VANDRERUTE Kaninoen: Vandring med vilde kaniner (21 km rundtur på Endelave)

Det kan godt være, Spanien har Caminoen – men vi har altså Kaninoen! På Endelave har vi vandret blandt vilde kaniner og forelsket os i øens stille natur og autentiske, tilbagelænede økuller

På den lille ø Endelave midt mellem Jylland, Fyn og Samsø er der lavet en vandretur, vi blev nødt til at prøve, så snart vi hørte om den: Kaninoen. Bare navnet… Det er da sjovt for sådan nogle som os, der er så hjemmevante på Caminoen – pilgrimsvandringen i Spanien.

Vi var noget skeptiske over for, om vi nu også ville komme til at se de kaniner, øen er kendt for, eller om det mest er markedsføring. Lad os slå det fast med det samme: Du kan ikke ikke se kaniner på Endelave. De nuttede pelsdyr fræser bogstaveligt talt rundt om benene på på dig, mens du vandrer. En helt særlig oplevelse, vi ikke har haft noget andet sted i verden.

Hvor lang er Kaninoen?

Kaninoen er en rundtur på øen Endelave på 21 km i alt med start og slut ved havnen – den er markeret med blå.

Vil du vandre kortere, er der også Mini-Kaninoen på 12 km (grøn) og gåturene Gul Kaninrute på 5,5 km og Rød kaninrute på 3 km. Se dem alle på et kort nederst. Ruterne er alle skiltet i landskabet – men det er rat at have kortet med, så du ved hvor du er undervejs. Vandreruterne blev lavet af lokale til arrangementet Aktiv Ø, og er efter vores mening godt tænkt, fordi der er ruter til alle.

Økuller på den gode måde

Bare ankomsten til Endelave bringer os ned i gear. En time og ti minutter har du på færgen fra Snaptun til at nyde udsigterne og de lokale røverhistorier, der bliver delt, efterhånden som færgen bliver fyldt op.

Det er, som om vinden siver ud af tidens sejl, så snart vi sætter fødderne på Endelave. Endelave by har bevaret det gamle landsbypræg – ren Morten Korch.

Hvordan er terrænet på Kaninoen?

Kaninoen går både langs kysten og ind over land. Flere steder kommer du ned at gå i sand og på stenstrand, men fortvivl ikke – det er korte passager. De fleste steder kan du fange en trampesti langs foldene. Fordi terrænet er ujævnt, føltes Kaninoen for os lidt længere end de 21 km, den er. Vi vandrede den på seks timer inklusiv tre pauser. Ruten er godt designet med den mest krævende del først.

Du kommer gennem Endelaves dejlige, uberørte natur. Først langs hvad vi kalder Kaninstranden ved Endelave By, så til kvæget og søen ved Kloben på øens vestspids, efter det til en række stille sommerhuse på sydspidsen, og så over heden på nordspidsen og gennem birkeskov, fyrreskov og egeskov. Tro ikke, at du for alvor har fået økuller nu, for jo: Der er både harer og kaniner på Endelave! Når du er ude af skoven, får du første kig tilbage mod kirken og Endelave by ved vildtreservatet Flasken. Især i starten af ruten er der kaninhuler overalt:

Hvor er det godt at bo på Endelave?

Vi var heldige at få den sidste af de små hytter på Endelave Camping hos Connie og Søren. Hvis du tænker camping som noget med hoppeborg og pool, så tænk om, og nyd i stedet den afslappede “der-sker-ikke-en-skid-og-det-er-det-fede-ved-det-steming”:


Hvis du også tænker, at camping er lig med tvivlsom mad, så tænk om endnu engang. Søren laver kartoffelpizzaer, der er så gode, at ALT var udsolgt, da vi blev sultne klokken halv otte. På kroen var der heller ikke et eneste ledigt bord – vi ville ellers have prøvet kanin. Så vi satte lidt slukørede kursen mod sidste mulighed denne dag: Grillen på havnen. Men kort efter indhentede medhjælperen fra campingpladsen os på sin scooter: “Grillen lukkede klokken seks. Men vi kan klare en flæskestegsburger, hvis det var noget?” OM det var…. Vi slår os ned på den hyggelige terrasse:


Jeg siger det bare: Jeg er slået med flere meter i kunsten at lave flæskestegsburger. Alt var hjemmelavet fra bunden. Så her får I: Glad mand med suveræn burger:

Kanin – til grin!

Der bor cirka 160 mennesker på Endelave – og kaninerne tusinddobler indbyggertallet. Hjemmefra havde jeg mange drømme om de kaninbilleder, jeg ville tage. Men lad os blot konstatere, at det står cirka 117-0 til kaninerne, når det kommer til fotografering! En sød lokal inviterede os ind i sin have ved kirken, da han hørte, at vi gerne ville fotografere kaniner. Vi listede over jorden med kaninerne susende omkring os. Men så snart vi satte os, begyndte de at stampe til hinanden, og vup, var ALLE væk. Vi nåede end ikke at tænke på at trykke på aftrækkeren, når et nysgerrigt kaninhoved tittede op fra hulen, før det var væk igen. Bag os hoppede de lystigt rundt, men når vi vendte os, forsvandt de. Så der sad vi halvanden time senere, med garanteret hundreder af kaniner i hulerne under os men med nul kaniner på kameraet!

Her kan du til gengæld se, hvordan man ser ud i hovedet, når man efter halvanden times forgæves kaninfotojagt må se sig outsmartet af de søde sataner:

Du skal selvfølgelig ikke snydes for synet af kaninerne, bare fordi vi er nogle fjollemikler med fotograferingen – så værsgo’, her med professionel hjælp fra Visit Horsens:

Hvis du vil gøre det bedre end os med foto: Husk telelinse. Alt andet vil gå galt. Lad om muligt også helt være med at trække vejret, og grin for alt i verden ikke af dig selv, når du får baghjul af kaninerne….

Vejret – vælg den rigtige dag til Kaninoen

Det højeste punkt på Endelave er sølle otte meter over havet. Her er åbne vidder 360 grader rundt, så vil du vandre hele Kaninoen, anbefaler vi en vindstille dag. Ellers tag tøj på efter vejret. Vandrer du som os i fuld sol, er det værd at tage rigeligt solcreme med, for der er stort set ingen skygge på ruten.

Foto: Visit Horsens

Hvad med mad og vand på Kaninoen?

Der er en mikrolille købmand på Endelave – en komplet tidslomme!

Åbningstiderne er pø om pø, så vi var glade for at have provianteret i Dagli’Brugsen i Glud, som er sidste mulighed inden færgen. Det er vigtigt at medbringe rigeligt vand til ruten, for første vandpost af de to der er, kommer først efter cirka 16 km.

Vil du spise kanin?

Endelave Kro har – selvfølgelig – kanin på menuen. Vi kom meget improviseret af sted, og nåede hverken at bestille sovested eller spisested, så alt var optaget på kroen. Vores tip må være: Bestil bord på Endelave Kro, hvis du vil toppe Kaninoen med kanin til middag…

Kan man vandre Kaninoen på een dag?

Hvis du er absolut hardcore, kan du godt nå at vandre Kaninoen på een dag, hvis du tager over med første færge og hjem med sidste. Men efter vores mening misser du så meget af den fantastiske ø-oplevelse Endelave er. Vi kom med eftermiddagsfærgen og havde tid til at se kaniner i skumringen. Næste morgen vandrede vi af sted tidligt og tog eftermiddagsfærgen hjem. Men øen og stemningen er så dejlig, at vi næste gang vælger to overnatninger.

Mød Kaninoens ildsjæle

Hvis du har lyst, kan du også vandre Kaninoen med en af de ildsjæle, der har været med til at starte ruten – Birgit Juel Martinsen. Hun står i dag for fællesture med fortællinger på ruten.
Se mere her

Se Kaninoen på et kort

Kaninoen er fint skiltet de steder, man kan komme i tvivl, og du behøver ikke have gps med. Men kortet her fra vandretursfolderen er rart at kigge på for overblikkets skyld:

Pas på parkeringscirkus i Snaptun

Hvis du vil vandre Kaninoen, er der ingen grund til at have bilen med over. Men sæt tid af til at finde en P-plads i Snaptun, hvor færgen sejler fra!

Startsted og færgetider

Du sejler til Endelave fra Snaptun ved Horsens: Havnevej 20, 7130 Juelsminde. I sommerhalvåret er der tre daglige afgange. Se aktuelle sejltider hos Endelavefærgen.

9 replies
  1. Lone
    Lone siger:

    Hejsa med jer
    Skøn læsning.
    Jeg har en søn på 17,5 år fysisk handicappet og kørestolsbruger.
    Selvfølgelig skal vi ikke gå den lange vej, men vil I anbefale at tage færgen og se lidt i et par timer? Kan man det i kørestol? Han er en dreng der selv finder på og googler, men vil lige være sikker nu man ikke bare tager hjem hurtigt.
    Mvh Lone Spliid

  2. Mette Eis-Hansen
    Mette Eis-Hansen siger:

    Hej
    Jeg vil lige høre, om det er muligt at overnatte i telt eller med tarp på den nordlige del af øen, hvis man vil gå kaninoen over to dage. Jeg spørger, idet jeg kun kan se, at overnatningsmuligheder i shelter og telt alle er på den sydlige del af øen.

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Mette. Vi vandrede den ud i et, så vi ved det faktisk ikke. Vi plejer at tjekke fire steder: Brug min baghave, Udinaturen, shelterapp og Google. Vores erfaring er, at det er meget forskelligt hvor telt og shelter vises fra kommune til kommune. Kh Marie og Torben

      • Mette Eis-Hansen
        Mette Eis-Hansen siger:

        Mange tak for jeres hurtige svar. Jeg har kigget forskelige steder, men tænkte, at I måske havde set nogle muligheder på vejen, som jeg ikke lige har kunne søge mig frem til.

  3. Sonja Elgaard
    Sonja Elgaard siger:

    Det var en dejlig oplevelse at læse om jeres tur til vores dejlige ø Endelave og de gode beskrivelser af øen og om Kaninoen. Tusind tak for det.

    Vi gennemfører på Endelave hvert år i ugerne 27-31 og uge 42 mange aktiviteter under navnet Aktiv Ø, og der har vi selvfølgelig også et par af vandreturene på øen med i programmet ved turleder Birgit Juel Martinsen. Jeg har derfor tilladt mig at linke til jeres dejlige vandrehistorie på vores facebookside http://www.facebook.com/endelaveif

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Sonja. Endelave var den største, gode overraskelse for os. Over 10.000 har set billederne derfra – den kan noget, Kaninoen! Det er superdejligt, at du linker, for historier forsvinder hurtigt på Facebook. Hvis I får brug for at få specielle links ind i selve artiklen, så sig til – links til turkalender eller andet. Bedste hilsner Marie

  4. Ole Kølster
    Ole Kølster siger:

    Tak for en herlig beretning fra Kaninoen på Endelave. I skriver så medlevende, at jeg er parat til at gå i jeres fodspor for at få samme oplevelse. Har læst en del af jeres andre rejseberetninger og har flere gange tænkt på at kvittere med et par roser – dem får I så nu i en tid, hvor Caminoen må vente og La Gomera også er uden for rækkevidde. Men så er der heldigvis masser af “Camino-muligheder” uden for vor egen dør. Dem får I fortalt rigtigt godt om. Så lige nu er jeg blot i tvivl, om det skal være Gendarmstien, jeg vil genopleve eller de vilde kanoner. Fortsat gid tur. Og glæd jer til øhavsstien.

    • Marie
      Marie siger:

      Ååååh, hvor er det bare en skøn besked at gå! Vi kombinerede faktisk de to ruter. Nu vi alligevel var ovre Storebæltsbroen, kørte vi de to timer fra Gendarmstiens slutning i Skovby til Snaptun Havn. Det tog to timer, så vi nåede eftermiddagsfærgen. Glæd dig, også til La Gomera engang. Torben er begyndt at snakke om at vende tilbage dertil, selvom han fik højdeskræk sidst. kh Marie.

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Hjerritsdal Mølle
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt