GUIDE Hald Sø rundt (18 km) – hold nu op, en fed rute!


Nogle vandreruter beslutter vi at gå igen, før vi overhovedet har vandret dem færdig. Vandreruten rundt om Hald Sø er en af dem!

Det er særligt tilfredsstillende at vende tilbage til noget, der engang ikke lykkedes, og lykkes i næste forsøg! Sådan er det for os med Hald Sø: Første gang vi prøvede at komme rundt endte i mudder og forvirring. Anden gang var vi velforberedte og blev blæst tilbage i begejstring.

Facts om ruten

 • Startsted: Parkering ved Niels Bugges Kro, Ravnsbjergvej 69, 8800 Viborg
 • Distance: På gps 18 km, men i virkeligheden snarere 20 km (ikke skiltet)
 • Barnevogn: Endelig ikke
 • Hund: Ikke oplagt – du skal igennem dyrefolde

Er ruten rundt om Hald Sø afmærket?

Nej, desværre er der ikke nogen etableret vandrerute rundt om Hald Sø, men den burde være top på ønskesedlen for Viborg Kommune!

Hvordan finder man vej?

Det meste af vejen kan du orientere dig ved at have søen på højre hånd hele tiden, hvis du vandrer med uret rundt, som vi gjorde. Men flere steder skal du på afstikkere fra ruten, fx ved private ejendomme. Vi anbefaler derfor kraftigt, at du får dette kort ind på din mobil. Det er nemt:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik her for at få kortet over vandreruten rundt om Hald Sø og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

Vælg den bedste vej nord om søen!

Ved nordspidsen af søen er der problemer med tilgængeligheden. Mange private gps-kort og gpx-filer på fx ViewRanger. Wikiloc og AllTrails viser gennem både lukkede dyrefolde, private haver og sommerhusgrunde. Hvis du gerne vil rundt om søen i respekt for dem, der bor der, så brug vores kort, der ikke bringer dig ind i nogens have. Desværre kommer du til at krydse Vejlevej (hovedvej 13) to gange – se dig meget godt for!

Hvordan er terrænet?

På østsiden af søen vandrer du på smal trampesti, og terrænet er både kuperet og god ankeltræning, fordi underlaget er ujævnt. På den vestlige side af søen er vandrestierne typisk brede, og du kan ofte følge den gule afmærkning. Stien kan være blød og våd, især om vinteren. Generelt er ruten kuperet og krævende.

Hvor lang tid tager turen rundt?

Vi satte personlig langsomhedsrekord på denne rute med en gennemsnitsfart på lige over tre kilometer i timen! Det vil sige vi var over fem timer om turen. Dejligt med pauser til at nyde de formidable udsigter og natursteder. Kiosken ved Dollerup må være Danmarks bedst beliggende iskiosk.

Husk badetøjet

Ja – starter du ved Niels Bugges Kro og går med uret rundt, kommer første gode sted efter et par km. Og fem km inden du slutter, kommer du til broen her:

Hvilken årstid er bedst?

Områdets landskabelige skønhed gør ruten værd at gå hele året og i stort set al slags vejr. Vi var ude i ni sekundmeters blæst uden at være generet af det. Især om vinteren kan dele af sporet være ret vådt, så godt fodtøj er en god ide.

Er ruten værd at køre for?

Klart ja. Vi er på en 10’er på 10-skalaen! Istiderne har dannet dramatiske højdeforskelle og et med danske øjne magisk landskab, det er til at falde helt i staver over. Hald Sø er Danmarks næstdybeste sø med sine 31 meters dybde (Furesøen er 38 m dyb).

Når du ser det klare, klare vand, så glæd dig lige over historien bag: I 1980’erne var søen forpint og algebelastet på grund af massiv spildevandsudledning. Men et målrettet genopretningsprojekt har bragt søen tæt på tilbage til den gamle vandkvalitet, og dyrene er vendt tilbage. Søen vand er levende: Hvert sekund sekund får søen 1000 liter koldt og klart vand fra de mange små og store kilder, du krydser undervejs.

Er du ved muffen?

Så tjek lige Niels Bugges Kro, ikk’? Vi har ikke råd, men har du, ser den ud til at være det hele værd.

12 replies
 1. Lis Søndergaard Jensen
  Lis Søndergaard Jensen siger:

  Hej Marie og Torben :-)
  Så blev det vores tur til at vandre Hald Sø rundt, og det bliver et kæmpe wawww herfra. Vi var omkring Hald Borg Ruin hvor vi startede og vores tur blev på 17,5 km.
  Vi gik næsten i vandkanten hele vejen rundt, mudder, vand, bakker, sol og den mest fantastiske udsigt hele tiden :-) Tak for at vi kan følge jer og blive inspireret til gode vandre ruter :-)
  Hej fra Lis

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Lis. Nuiii, en dejlig besked at få. Så dejligt at kunne inspirere til vandring.

   Bedste hilsner Torben og Marie

   Svar
 2. Bibi
  Bibi siger:

  Hej
  Flot beskrivelse, turen står på vores ønskeseddel i nærmeste fremtid. Jeres tur går ikke forbi Hald Borg Ruin, vel?

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bibi. Nej, det gør den ikke – men nu har jeg googlet det, og det BURDE den da gøre. Det ligner en omvej på bare et par hundrede meter! Tak for tip:-) Rigtig god tur rundt. Hilsen Marie og Torben

   Svar
   • Lars
    Lars siger:

    Jeres rute fra Bugges Kro fører ind i landet. Det er fint muligt at følge stien nær søen og få den prægtige borgruin med..
    Der er i øvrigt bus til Bugges Kro, Dollerup og Non Mølle.

    Tak for deling af jeres fine ture, og fremragende beskrivelser til inspiration!
    Vh Lars

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Hej Lars. Super input. Vi har faktisk tænkt at tegne ruten igen med et loop om borgruinen. Men at fortsætte den vej tæt på vandet er vi i tvivl med, for vi tror, man så går på privat grund. Ved du noget om ejerforholdene lige der? Fordi så mange vandrer vores ruter er vi meget obs på at være på den sikre side ift. ikke at skabe problemer for lodsejere. kh Torben og Marie

     Svar
     • Lars
      Lars siger:

      Der er officiel skiltning af stien hele vejen langs den side af søen. Modsat Bugges Kro er der opsat en af flere officielle tavler om ruten og egnens historie.
      En skam i overså den helt anderledes tur.. Er formodentlig gået ret ind i slugten..

      /Lars

     • Marie
      Marie siger:

      Hej Lars. Tusind tak for input. Jeg sender dig lige mail med forslag til ny ruteføring for at være sikker på hvad du mener. Håber meget du har tid til lige at kigge på om jeg forstår dig rigtigt.
      Bedste hilsner Marie

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Lars. Nu har jeg opdateret kortet, så ruten ikke går ind i landet ved Bugges Kro, men fortsætter langs søen og ud om borgruinen. Kig endelig, hvis du har tid, og sig om det ser rigtigt ud nu. Bedste hilsner Marie

     Svar
 3. Lars Ole Larsen
  Lars Ole Larsen siger:

  Vi har gået turen 2 gange. Nogenlunde samme rute. Begge gange har vi målt turen til at være længere. Omkring 21 km.
  Under alle omstændigheder en rigtig flot tur.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lars. Den er også værd at gå flere gange. Det er altså et mysterium med måling af længder… Vores gps sagde 18 km… kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK