VANDRERUTE Sjælsø rundt – varieret hverdagsrundtur på 11 km

Sjælsø kaldte på os – vi blev nysgerrige, da vi læste om den i Facebookgruppen ’For os der vandrer’. Her er de tips, vi gerne selv ville have haft, inden vi begav os af sted

Faktisk har jeg tit funderet over, om man mon kunne gå hele vejen rundt om Sjælsø. Det kan man! Der er lidt problemer med tilgængelighed gennem Sjælsmark – så her får du vores tips til den gode tur rundt.

Turen i tal:

Distance:
11,1 km rundtur, heraf 1,5 km på Sjælsmarkvej
Sted:
Nordsjælland – mellem Hørsholm og Birkerød
Parkering:
Sjælsmark Plejecenter, Soldraget 37, 3460 Birkerød. Ellers på Isterødvej lige over for Agiltevej (P-pladsen ved skoven Sjælsø Lund).
Kort over ruten:
Se vores kort over Sjælsø rundt-turen her

Plusserne ved Sjælsø rundt

Turen er smuk og dejligt afvekslende, og den går langs dyrefolde, gennem kuperet skov og åbent land med mange udsigter til søen.

Undervejs oplever I også den forladte Isterød Efterskole og en fin eventyrsti gennem elleskoven ud for Nebbegårds Allé.

Foto: Viden om friluftsliv – se mere om stien her

Minusset ved Sjælsø rundt

Indstil dig på, at der er halvanden km, som går langs Sjælsmarkvej, hvor man må ud i rabatten, fordi bilerne kører til. Det kan være en udfordring, hvis du har børn eller uerfarne vandrere med. Der er ikke sti eller adgang langs søen her, og grundejerne skilter ivrigt:

Vi gjorde to forsøg på at komme tilbage langs søen. Først ad første grusvej på højre hånd, men den ender blindt på bondemandens mark, og er ikke forsøget værd.

Efter det gik vi ned ad vejen ‘Landsbyen’. Her er der godt nok et skilt om offentlig adgang – men det er TIL søen, ikke tilbage langs med søen. Passagen til søen er omkranset af privat-skilte, og vi følte os ikke velkommen:

Ved Hørsholm Planteskole blev vi bedt om ikke at gå ind, da vi fra P-pladsen gik hen mod deres lille grusvej parallelt med Sjælsmarkvej. Siden har vi snakket med planteskolen: De har store problemer med tyverier og planter, der bliver beskadiget, og vil derfor helst ikke have folk vandrende ad deres grusveje.

Hvornår starter problemerne med tilgængeligheden?

Hvis du starter fra Sjælsmark Plejecenter og går med uret rundt, har du først to-tre smukke, stille kilometer. Så passerer du et elforsyningshus, og kort efter det slutter stien ude på Sjælsmarkvej:

Sådan kommer du tilbage på søstien uden at provokere lodsejerne

Først efter Hørsholm Planteskole kommer der en privat grusvej med en pæl, der viser vej til den primitive lejrplads. Her er du velkommen:

Foto: Tak til Dennis Kivsmose

Du kommer tilbage til et meget fint kuperet stykke langs søen:

Efter cirka 10 kilometer kan du få et idyllisk stop og lidt at spise hos Jægerhytten, som er åben i sommerhalvåret.

På trods af problemerne med tilgængeligheden er det en god tur, som vi helt sikkert vil gå igen, når nu vi har lært den at kende…

Kort over Sjælsø rundt

Her har vi lavet et kort over ruten Sjælsø rundt. Det er nemt at få på mobilen:

  1. Download appen GPX-viewer
  2. Klik på kortet her og download det til din telefon (nu er du halvvejs)
  3. Åbn kortet i appen
  4. Af sted med dig rundt om Sjælsø.

Andre gode hverdagsture

  • Jeg går tit dele af Den Danske Pilgrimsrute i hverdagene – ruten er smuk og nem at komme til og fra. Se mine tips til Den Danske Pilgrimsrute her
  • Gurre Sø rundt er 10 km. Søen ligger mellem Helsingør og Tikøb. Det er nemmest med bil – der er parkering ved den smukke, gamle lade ud for Gurrevej 447, 3490 Kvistgård. Med bus 390R fra Helsingør Station, stå af ved Gurrehus Slot
  • Lyngby og Bagsværd Sø rundt er 12 km. I bil: Parker fx. ved kajakklubben på Nybrovej. Med offentlig transport: Tag S-tog til Lyngby og gå de fem minutter til søen derfra
  • Bor du i Himmerland, er Vilsted Sø et andet godt bud på en hverdagstur – den kan deles op i to hvis du tager broen midt over søen
  • Farum Søsti er 10 kilometer – nemt tilgængelig, og egnet, selv hvis du triller med barnevogn.

MERE OM DANMARK