PAKKELISTE Sommer på caminoen – vores bedste tips til pakkelisten


Hvis du vandrer caminoen om sommeren, er det værd at tage et ekstra kig på din pakkeliste, så du er bedst muligt forberedt

Da vi vandrede Camino Sanabrés i juli måned, tog vi udgangspunkt i vores almindelige pakkeliste til caminoen, men blev klogere på et par punkter.
Se vores ultimative pakkeliste til caminoen her

Pak særligt til solen

Regn med, at solen er seriøs om sommeren på caminoen – og det bliver kun vildere med de klimaforandringer, der er i gang. Solcreme og solskygge eller solbriller er oplagt. Tøj, der dækker skuldrene er en god ide, med mindre du laver beduintricket og monterer dit hammamhåndklæde som skygge for solen. En ultratynd outdoorskjorte i en lys farve er også en god ide.

Rasende smart ser det ikke ud, men beduintricket her virker.
Det tyrkiske tørklæde kan bruges til meget mere – se mit bedste caminogear her

Kend dine sandaler

Gode vandresandaler er oplagt, når du vandrer caminoen om sommeren. Men vær super opmærksom på, at sandaler skal passe dig lige så godt som det fodtøj, du normalt vandrer med. Bruger du fx indlæg i dine vandresko, så sørg for at få tjekket, om dine vandresandaler støtter korrekt eller ej.

Vælg en stor vanddunk

Den camino vi har vandret i juli hedder Camino Sanabrés – en stille og ikke så udbygget camino, hvor der ofte er langt mellem vandposterne. Flere af dem er desuden ikke drikkevand. Vi lærte derfor hurtigt at huske at fylde vanddunken inden afgang og hver gang vi passerede en brugbar vandpost. Har du adgang til fryser, kan du evt. fryse din vanddunk ned – så har du koldt vand langt op ad dagen.

Smukke er de, kilderne. Men det er sjældent drikkevand, så medbring rigeligt vand. ‘Agua no potabile’ betyder ‘Ikke drikkevand’.

Drik en liter, når du står op

På caminoen har vi gjort det til en vane at drikke en hel liter vand, når vi står op. Så er kamelpuklen ligesom fyldt, og vi er klar til dagens vandring. I rygsækken har vi to 0,75 liters vanddunke hver. Vi tapper vand fra hanen alle steder, og lugter det for meget af klor, køber vi vand i stedet, indtil det fra hanen igen smager godt.

Gå efter en deodorant, der faktisk virker

Sommeren kan være umådelig varm på caminoen, og du kan være sikker på, at sveden kommer til at sile. Det lyder banalt – men sørg for at vælge en deodorant, der faktisk virker! Hold nu op, hvor bliver man hurtigt træt af deodoranter, der egentlig bare prøver at overdøve svedlugten med fesne, søde dufte! Siden vi fandt 5 Days DEO har vi ikke brugt andet – simpelthen fordi den virker og har alle de gode egenskaber, vi gerne vil have af en deodorant, især når vi vandrer.
Find den geniale deodorant her i vores lille vandreshop

5 Days DEO - deodorant til caminoen

Test dine solbriller

Går du i rigtig varmt vejr, bliver du glad for at kende dine solbriller godt! Jeg fandt ud af, at jeg ikke er glad for mine. De sidder simpelthen ikke ordentligt, når jeg får sved på næsen, og jeg bliver i det lange løb træt af, at de begrænser mit synsfelt hele dagen. Min løsning blev en solskygge, som godt nok får een til at ligne en amerikansk tennisspiller, men jeg har skygge, og kan slappe af i ansigtet. Fordelen ved den frem for en hat er for mig, at jeg ikke får det for varmt med alt mit hår lukket inde. Test hvad du kan lide at vandre med…

Overvej badetøj

Til vores overraskelse fandt vi rigtig lækre bademuligheder på Camino Sanabrés. Første gang ved den lille, ultragrønne campingplads ’La Barca’ nogle kilometer efter Santa Marta de Tera. Plus næste dag efter dæmningen Embalse de Agavanzal. Senere – i Ourense – kommer du også til byens berømte, varme kilder. Vi badede bare i hvad vi havde med på de stille steder – men måske du gerne vil have badetøj til Ourense.

Superforfriskende badetur i Rio Tera ved den meget spanske lille naturcampingplads ‘Playa Fluvial La Barca’ efter Santa Marta de Tera. Stedet er ikke i Wise Pilgrims app, men burde være det – både som overnatningssted og spisested.

Ting, vi manglede

Normalt har vi ikke tørresnor med, men sådan en manglede vi på Camino Sanabrés. Det er ikke de mest fancy herberger, du kommer til. Samme med strøm: Vi var to steder med kun to stik til et helt herberg. Der er en powerbank god at have ligesom en stikfordeler.

Husk lagen(pose) og pudebetræk

På Camino Sanabrés er der en del små, ubetjente herberger. Her får du ikke engangslagen og pudebetræk med. Derfor er lagen eller lagenpose en god ide. Til gengæld er der mange steder tæpper – som ellers er afskaffet på en del andre caminoer.

Masser af tæpper – men ingen lagner og pudebetræk.

Hvad vi heldigvis tog ud af rygsækken

De her ting røg ud inden afgang i juli, og vi savnede dem ikke:

 • Regnslag – fordi vejrudsigten sagde lutter sol
 • Lange bukser – de lange skiunderbukser i uld under nederdelen var fine nok til kølige morgener
 • Silkepose – uldposen er mere behagelig og bedre temperaturregulerende
 • Ekstra sko – det fortrød jeg så, fordi jeg ikke kunne have indlæg i sandaler
 • Et af de to par uldsokker
 • Ekstra fodtøj
 • Langærmet skiundertrøje – nøjedes med den tynde uldcardigan
 • Pandebånd – fordi vejrudsigten sagde ingen blæst
10 replies
 1. Lene Thorsen
  Lene Thorsen siger:

  Hej Marie kan du anbefale en god bh jeg skal gå caminoen til september håber du kan hjælpe mig Venlig hilsen Lene Thorsen

 2. Tess Charlotte Dam
  Tess Charlotte Dam siger:

  Hej
  Tak for jeres gode indlæg.
  Jeg vil høre om I kommer til at producere jeres regn slag i andre farver? Feks armt grøn?
  På forhånd tak

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Tess. Fedt I kan bruge siden. Ponchoerne er desværre ikke på vej i flere farver. Hilsen Torben og Marie

 3. Allan
  Allan siger:

  Hej Marie
  Tak for den super flotte og informative hjemmeside. Det er dejligt at læse om alle jeres erfaringer og gode tips og råd.
  Min hustru og jeg skal gå Primitivo i juli måned. Min hustru har tidligere gået Camino Frances og jeg har gået en del af Frances sidste sommer.
  Jeg har et par spørgsmål angående pakkeliste til Primitivo. Er det nødvendigt med regnslag og lange bukser?
  Bedste hilsner Allan

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Allan. Hvor er det bare dejligt for jer! Lige præcis Primitivo, der har jeg umanérlig stor respekt for regnmængderne, må jeg sige. Men altså, når jeg kigger i de regnstatistikker, vi linker til her https://www.friefodspor.dk/regn-paa-caminoen/ og ser for byen Lugo, så burde juli ikke være særskilt våd på Primitivo. Det er nok lidt et temperamentsspørgsmål med regnslaget: Har du det ikke med, skal du være villig til i værste fald at blive våd og lade det tørre i solen igen. Hvis I ikke har vægtproblemer med rygsækken, kan I tage det med for en sikkerheds skyld. En blød mavelanding for juli kunne være at have et engangsregnslag med. Det tror jeg måske jeg ville gøre, hvis jeg var bekymret. Lange bukser ville jeg personligt godt turde lade blive hjemme, og i stedet trække i lange uldunderbukser under min nederdel (eller shorts) om morgenen. Rigtig god tur! Marie

 4. Katja
  Katja siger:

  Hej.. Tak for jeres super gode og nyttige hjemmeside. Står for første gang og skal afsted på Caminoen Frances i Juli.. Jeg er faldet over dine muligheder med et Hammam tørklæde, jeg er nemlig heller ikke begejstret for de mikrofiber håndklæder.. Jeg har fundet en hjemmeside butik-bernadette.dk der har ligende tørklæder i flere prislejer.. Kender du til tørklæder derfra, om der kunne være et i kvalitet med dit eget?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Katja

   Hvor dejligt og motiverende, at du kan bruge hjemmesiden! Jeg kender ikke lige den butik, men synes det ligner helt standard hammamhåndklæder. Det tror jeg er en helt fint løsning, og de er jo til at betale. Kvaliteten er nok ikke afgørende lige med det, bare det kan tørre. Og prisen er jo fin. Buen camino! kh Marie

 5. Athena Kristensen
  Athena Kristensen siger:

  Hejsa! Først vil jeg gerne lige sige tusinde tak for en rigtig spændende, rørende og lærerig blog – jeg skal afsted på caminoen næste år selv, og alt jeg har anskaffet mig har været baseret på jeres gode råd og tips :-) Hertil kommer mit spørgsmål: Hvilken rygsæk rejser i med? Den ser ikke særlig stor ud, og jeg er simpelthen sådan i tvivl om hvilken en det skal være, hvis man bare skal have den med som håndbagage :-)
  Mvh. Athena

  • Marie
   Marie siger:

   Hvor er jeg bare superglad for, at du kan bruge siden! Med rygsæk har jeg prøvet fire forskellige nu: Fjällräven Vintage 30 L (ude af produktion nu), Fjällräven Abisko Friluft 35-45L, Osprey Talon 33 og Lowe Alpine Airzone 35-45 L. Den sidste var en fejlkøb. Det skyldtes som sådan ikke rygsækken (den er superfed!), men at den ikke passede til mig. Det er første og eneste gang, jeg har købt rygsæk på nettet. Det er ikke simpelt at justere en rygsæk og gennemskue, hvad der virker. For mig er det med rygsæk helt nødvendigt med rådgivning i en god butik. Jeg ville selv gå ‘dødsruten’, som jeg kalder den i København: Ruten fra Eventyrsport ved Nørreport og videre ned ad Frederiksborggade, hvor alle friluftsbutikkerne ligger og simpelthen prøve ALT i den rigtige størrelse, som jeg synes er mellem 25 og 45 L. Andre byer har lignende friluftslivs-dødsruter:-) Prøv rygsækkene med hele din oppakning i, så du mærker vægten rigtig og kan finde ud af, om den er let at pakke for dig eller ej. Jeg hader ruminddelinger, andre elsker dem for eksempel. Overvej at vælge en med lommer på hoftebæltet til små ting, du gerne vil have ved hånden. God rygsækjagt! kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN