VANDRERUTE De Himmerlandske Heder: Meditation til fods

Kender du også nogen, der ‘længes efter de jyske heder’? Efter vores første tur på De Himmerlandske Heder begynder jeg at forstå en flig…

På De Himmerlandske Heder er det, som om roen omfavner en. Alle lyde er dæmpede, som i en tyk dyne af natur. De bløde stier af lyng, lav og mos giver en meditativ ro. Vældige vidder og hverken mennesker eller civilisation så langt øjet rækker. Her kan sjælen finde hvile…

Ro så langt øjet rækker

Barndommens hede – barndommens gade

Jeg kan huske udtrykket ‘at længes efter de jyske heder’ fra jeg var lille. Som københavnerbarn voksede jeg op i en syv-værelses på fjerde sal. Køkkenet lå heeeelt nede for enden af en gang så lang, at den var genial til dukkevognsræs.

De vildeste vidder dengang var, da min mor en dag på det fælles tørreloft mødte en anden mor – og vup, åbnede en ny verden og et venskab sig: Man skulle bare en etage op ad bagtrappen, via vasketøjet på loftet hen til naboopgangen, og her boede Kika!

Barndommens hede var mere barndommens gade for mig.

De Himmerlandske Heder for dummies

Som ikke stedkendte var hele forarbejdet med at finde en rute på De Himmerlandske Heder ualmindeligt bøvlet for os. Det er svært at gennemskue, hvor lang ruten bliver hjemmefra. De kort, vi fandt, havde ikke tydelige vejnavne, så bare en simpel ting som at vælge startsted boksede vi med. Stierne på heden er ikke synlige på de GPS-rutesider, vi plejer at bruge. Og når man er derude, er intentionerne  gode med skilning, men missionen når ikke i mål. På den rute vi vandrede, svigtede skiltningen fire centrale steder.

Fordi hederne er så lidt betrådte, er det svært at se trampestierne – og man ved aldrig, om man er på vej ud af en mennesketrampet sti eller en dyresti. Så her en guide for novicer på heden:

Startsted og parkering

Vi valgte at parkere for enden af grusvejen Lolholmsvej, 9640 Løgstør. Det er helt tydeligt ikke en særlig brugt indgang til heden. Men den fungerer, og ro er du i hvert fald garanteret.

Den tilgroede passage mellem de to låger her illustrerer, hvor lidt befærdet den del af heden er:

Hvordan er skiltningen?

Hrrmmm…. En skønsom blanding af fin skiltning og ingen skiltning. Efter vores mening mangler der for mange centrale skilte til at De Himmerlandske Heder kan vandres uden selskab af en stedkendt eller en gps. Med min stedsans var jeg kommet hjem tiiiiimer senere, hvis ikke jeg havde haft Torben til at læse kortet og holde hånden under mig.

Lige-ud-princippet inden for vandring, som siger, at du skal lige ud, med mindre andet er skiltet, gælder heller ikke på hederne. Her kan godt mangle pile til fx et sving.

Der er masser af dyrefolde på heden, så er du heldig, får du selskab.

Kort: 20 km vandretur på De Himmerlandske Heder

Her kan du se et kort over den tur på 20 km, vi vandrede ad Sønderhøje, Gundersted hede, Lundby hede, Ajstrup hede til Kyødale og tilbage. Turen starter og slutter samme sted. Dele af ruten er loop, og dele går tilbage ad samme sti. Det gjorde intet, for landskabet ser fuldstændig forskelligt ud, når man vender blikket. Lidt som i livet…

Det er en god ide at gemme ruten på din mobil, så du kan se, hvor du selv er, når skiltningen mangler:

Bemærk, at kortet er en tracking af hvor vi præcis vandrede, så du kan tydeligt se alle de steder, vi måtte vende fusserne.

Medbring rigelig mad og proviant

Det siger vist lidt sig selv: Der er intet på heden. Vi vandrede i et nærmest meditativt tempo og endte med en tur, der var dobbelt så lang, som vi havde troet hjemmefra. Rigeligt vand og proviant er en god ide på heden, hvis nu timerne løber fra dig i naturens ro!

Tip: Tjek blæsten

Der er ikke meget læ på hederne, så vi ville tænke os ekstra om og måske vælge et andet sted at vandre på dage med blæst på mere end 10 m/s. Eller tage seriøst vindtæt tøj på plus noget til ørerne. Langt fra alle dage er så stille som den dag i april vi vandrede:

Lille mudret vandhul låner lidt af himlens elegance

Aftenlys på heden

Vi tog af sted en coronadag efter arbejde, og havde planlagt en ti km rundtur ad den skiltede rute. Det var dog umuligt hjemmefra at vurdere, hvor langt der var rundt ud fra papirkortet. Så det endte med 20 meget meditative kilometers rundtur. Skyggerne blev lange, og solen gik ned, inden vi var hjemme.

0 replies

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten