VANDRERUTE Mols Bjergestien – en bjergtagende vandring (83 km rundtur og A til B)


Mols Bjergestien er bjergtagende. Noget af det smukkeste, vi nogensinde har vandret i Danmark – sådan må det være!

Vi har helt sikkert været fjollede at høre på på vores 83 km vandretur gennem Mols! “Naaaaiiiii….”, “Seeeeee liiige!!”, Eeeeeeeeeeeejjj….” hele vejen rundt. Men man mister altså helt pusten af de mange smukke scenarier:

Facts om turen

 • Længde: Mols Bjergestien er 83 km i alt og består af fire etaper på hver cirka 20-23 km. Bjergetapen og Gåsehageetapen er rundture, mens Kaløetapen og Ebeltoft etapen er A til B-ture.
 • Transport: Bus 123 knytter hele ruten sammen, så du nemt kan komme tilbage til bilen
 • Startsted: Bjergetapen, Kaløetapen og Ebeltoftetapen kan du starte på ved P-pladsen ved Femmøller Efterskole, Molsvej 137, 8400 Ebeltoft (nyd lige byens mange vandmøller på vejen – der er en grund til, at byen har fået sit navn…). Gåsehageetapen kan du fx starte på på Skudehavnen i Ebeltoft
 • Skiltning: Ja – meget grundig
 • Sværhedsgrad: Middel til udfordrende sine steder, især på Bjergetapen. Regn med, at du får syre i lårene – og er ligeglad! Udsigterne opvejer alt. Her er høje høje og dybe dale hele vejen rundt.

Hvor mange etaper er der?

Mols Bjerge-stien er 83 km i alt og inddelt i tre etaper på hver cirka 20-23 km:

 • Kaløetapen (A til B)
 • Bjergetapen (rundtur)
 • Ebeltoftetapen (A til B)
 • Gåsehageetapen (rundtur) – indvies officielt i sommeren 2022, men skiltningen og stien er klar allerede nu, så bare af sted!

Det mest spektakulære sted

Udsigten her er fra Trehøje midt i Mols Bjerge. Her kan du fra 127 meters højde se ud over havet til tre sider – et komplet bjergtagende landskab, og alt i alt det vildeste sted, vi har været i vores hjemland:

Trehøje har sit navn efter de tre bronzealderhøje, der ligger tæt her:

I alt er der 22 gravhøje i området, der hver er fem-seks meter høje. Det har været et kæmpe anlægsarbejde at lave dem, dengang i bronzealderen: Der skal ryddes det, der svarer til 14 fodboldbaner for græstørv, bare for at bygge een høj. Så er det bare at gå i gang…

360 grader klogere

I Mols Bjerge går du fra den ene bjergtagende udsigt til den anden. På områdets højeste top, Agri Bavnehøj, kommer du til en horisontskive, hvor du kan få svar på de åbenlyse spørgsmål: Hvad er det i horisonten, og hvor langt er der til dit og dat? Et fascinerende redskab, man bliver 360 grader klogere af, og som burde være på alle udsigtspunkter:

Dus med dyrene

På bjergetapen vandrer du sammen med ualmindeligt mange dyr, som ved at græsse står for naturplejen, så området ikke springer i skov. Du går inde i foldene sammen med dyrene. Vi fik den sære oplevelse at gå et sted helt uden dyr – indtil vi pludselig hørte et ‘Prrrrr…’ meget tæt på. Så kommer man på dupperne. De fleste af dyrene passer sig selv, og ind imellem er der de særligt nysgerrige, der bliver aet på mulen.

Vi fandt først bagefter ud af, at det er bedst ikke at klappe dyrene, heller ikke, når de kommer nysgerrigt hen

Hvordan er skiltningen?

Kort og godt: Genial. Vi havde også downloadet appen fra nationalparken Mols Bjerge, så den konsulterede vi de ultrafå steder, vi blev i tvivl.

På bjergetapen er det nemt og intuitivt at skyde genvej og afkorte ruten til 10 km – genvejen er tydeligt markeret:

En anden fed detalje er, at der på hver låge er et nummer, så man kan orientere sig fx i forhold til kort.

Husk madpakken

Du snubler ikke over caféer og spisesteder på Mols Bjergestien, men vi så et par muligheder:

 • Kaløetapen passerer Kalø Gårdbutik
 • Ebeltoftetapen slutter i Ebeltoft – her er masser af muligheder
 • Bjergetapen har en enkelt café undervejs
 • Gåsehageetapen kommer forbi Café Benjamin i Øer Maritime Ferieby – den er dog ikke åben mandag til onsdag.

Tjek op inden afgang, eller medbring proviant.

Pausetid på Ebeltoftetapen

Pausetid på Gåsehageetapen

Duften af barndom

Hele ruten dufter af barndom for mig. Det var her, jeg tilbragte sommer efter sommer med familien. Kunne jeg genopleve bare en enkelt dag i min barndom, er Mols et af de særlige steder, der kalder: Så ville jeg spole tilbage til den aften min far efter en lang dag med sand under fødderne, badetur med tang som altid og varm mad til frokost kørte på aften-snirkletur med mig til Mols Bjerge og tog billedet her. Ville ønske, han var her til at vise mig præcis, hvor vi stod den aften. Nu glæder jeg mig i stedet til at vise mine egne børn det her magiske sted!

Danmarks bjerge

Efter en vandring i Mols Bjerge vil vi påstå, at i Danmark har vi da bjerge! Rutens navn er fuldt berettiget, og det nærmeste vi kommer bjergvandring i Danmark. Vi var fem timer og et kvarter om at tilbagelægge de 21,5 km rundt på Bjergetapen – langsommere end vores gængse tempo, men der er også mange højdemeter og endnu flere udsigter at nyde…

Hvor er det godt at overnatte, hvis man vil vandre hele Mols Bjerge-stien?

Femmøller er stedet at bo, hvis du vil vandre Bjergetapen, Kaløetapen og Ebeltoftetapen, og med en kort bustur til Ebeltoft kan du også starte Gåsehageetapen derfra. Vi har overnattet flere gange i den grønneste have på Grostedet 9 i annekset med eget udekøken, bad og udsigt. Plus eget toilet, gode senge og mulighed for at sove i shelter ved bålstedet i haven.

Vi følte os totalt forkælede til 400 kroner pr. nat for to. Stedet ligger genialt i Femmøller som base. Der er også et størrelse værelse samme sted med plads til fem personer.

Stil fx bilen ved Kalø Slotsruin og gå Kaløetapen til Femmøller og videre hjem til Grostedet. Gå til Ebeltoft næste dag og tag bus 123 hjem til Grostedet. Tredje dag vandrer du Bjergetapen og tager bussen tilbage fra Femmøller til bilen ved Kalø Slotsruin. Fjrde dag tager du bus 123 til Ebeltoft og vandrer Gåsehageetapen.

Se hele Mols Bjerge-stien på et kort

Du kan snildt vandre Mols Bjerge-stien helt uden kort og gps, fordi skiltningen er så god. Er du typen, der godt kan lide at orientere dig hjemmefra, har du kortet over alle fire etaper her. Kalø-etapen er grøn, Bjergetapen er gul, Ebeltoft-etapen rød og Gåsehageetapen blå:

Du kan også nemt få kortene ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er:

Godkendt kvalitetssti

Den samlede Mols Bjerge-rute er netop blevet certificeret ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ som nummer to vandrerute i Danmark efter Gendarmstien i Sønderjylland.

Er du vil med Mols Bjerge?

Hvis du som os eeeelsker at vandre i Mols Bjerge, så tjek lige Mols Bjergestiens rygsækmærke her på shoppen! Bringer smil på stien og gode minder på rygsækken.

Rygsækmærke til Mols Bjergestien

Synonymer: Kaløruten, Ebeltoftruten, Gåsehageetapen, Gåsehageruten, Nordsøstien, Ahl Hage
16 replies
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Doris. Hvis du klikker på linket til ruten fra din PC, så kommer du til ruten i AllTrails. Når du er der, kan du se et ikon i øverste højre hjørne, som ligner en stabel papirer. Klik på det og scroll ned i vinudet til ‘Distance markers’. Så får du en visning hvor du kan se alle delafstande på ruten. Rigtig god tur! kh Marie og Torben

   Svar
 1. Charlotte Krabbe
  Charlotte Krabbe siger:

  Hej Marie Jeg er helt vild med din lange nederdel, kan du måske sende et link til hvor du har købt den. 😀 Knus Charlotte 🦀

  Svar
 2. Peter Remmen
  Peter Remmen siger:

  Hej Marie,

  Jeg kan supplere med, at på Bjergetapen findes der ganske rigtigt en café, nemlig vandre- og cykelcaféen ‘Is På Toppen’ i Agri (ca. 400 m fra etapen). De sælger is, kolde drikke, kaffe, slik og hjemmebagt Citronmåne ;-)

  Desuden er der i Vistoft (ca. 1 km syd for Trehøje) Kunstcafe på Rødegaard om sommeren.

  Begge steder findes på både Google Maps og Facebook.

  Mvh. Peter

  Svar
 3. Camilla
  Camilla siger:

  Hej
  Jeg vil utroligt gerne gå turen med min datter, kan man komme omkring med en løbejogger, eller skal jeg hellere tage bærerygsækken? (Vi er nogle stykker der kan skiftes til at bære)

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Både løbejogger og bærerygsæk duer, og du må faktisk gerne have fx barnevogn med i indhegninger med græssende dyr (Kilde: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/indhegninger/). Ruten går gennem flere områder med dyr. Personligt ville jeg være ekstra opmærksom med et barn i løbejogger/barnevogn. Da min mellemste var een dag gammel gik vi gennem en hestefold med barnevognen. I fodenden lå en pose æbler, så hestene kom viiirkelig tæt på, og vi måtte skubbe et hestehoved helt ud af kalechen hvor lille Tille lå!!! Det lærte mig lige at tænke mig om en ekstra gang med mad/babyer og dyreindhegninger. Bærerygsæk vil afgjort også fungere, især hvis I er flere til at bære. Og generelt ville jeg sætte tid af til at lade den lille gå, hvis han/hun kan det. Jeg tror på at tidligere gå-oplevelser har stor betydning:-) Kender du @tumlingpaatur? Der er virkelig meget at lære om at turde vandre med små børn. Jeg skal til foredrag med hende snart i København. Totalt inspirerende mor. Bedste hilsner Marie

   Svar
 4. Jane Hvas
  Jane Hvas siger:

  Hej Marie
  Vi er et par veninder, som er blevet voldsomt interesserede i at vandre hele eller dele af turen – ved du om der er shelters undervejs på turen, som vi evt. kan bruge til overnatning?
  Vi er før blevet inspireret af og har vandret flere af de ruter, som I har beskrevet :-)
  Venlig hilsen Jane

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jane. Hmmmm…. kan simpelthen ikke huske om vi så shelters. Men det må der da næsten være? Vi er ikke de store teltere, så tit får vi ikke set ordentligt af det. Hvor er det vidunderligt at I finder inspiration. Kh Marie og Torben

   Svar
 5. Henrik Kappel
  Henrik Kappel siger:

  Dejlig beskrivelse den tur må på programmet … men hvor mange timer tager de 21 km på bjergetapen og kan man finde spisesteder undervejs elle skal man selv have mad med?

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Henrik. Hvor godt du kan bruge beskrivelsen. Da vi var der, så vi en café cirka på halvvejen, der i hvert fald havde kaffe og var åben. Ved desværre ikke, om de også har mad – det er nok værd at undersøge. Vi var faktisk fem timer og et kvarter undervejs. Ruten er kuperet og vi tog mange pauser for at nyde oplevelserne. kh Marie

   Svar
 6. Michael
  Michael siger:

  Hej

  Mols Bjerge er fantastisk :)
  Dog blev vi af to skovfogeder venligt, men bestemt bedt om IKKE at klappe hestene i indhegningen omkring Agri Bavnehøj (Bjergetapen).

  mvh
  Michael

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Så må vi også gå videre næste gang, selvom hestene så glade kommer over. Det er jo næsten ikke til at stå for – men det skal man:-)

   Svar
 7. Christine
  Christine siger:

  Hej – fin fremstilling af området her, og godt at Kristian & Cos arbejde bærer frugt og gør folk vandreglade.
  Men historien om M-Møller og Skovbjerg er jo i bedste fald pænt fordrejet. Som i … direkte usand. Hvor har I dog fået den forskønnede version fortalt? Hvis I taler med de ældre fra egnen, som ved – så… er historien IKKE den, I her har delt…
  Bedste hilsner, Christine

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Christine. Det vil jeg meget gerne høre om og dykke ned i? Har du nogen kilder/læsning, der vil være gode? Jeg har ikke kontakt til nogen ældre fra egnen, men vil meget gerne have historien rigtig. Det har bestemt ikke været min mening at skrive noget forkert – jeg har taget den information jeg havde, fx fra nationalparkens hjemmeside, og har ikke fået rettelser til artiklen derfra. Hilsen Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten