VANDRERUTE Mols Bjergestien – 84 km bjergtagende vandring (rundtur og A til B)


Mols Bjerge-stien er noget af det smukkeste, vi nogensinde har vandret i Danmark – mindre kan ikke gøre det!

Vi har helt sikkert været fjollede at høre på på vores 84 km vandretur gennem Mols Bjerge! “Naaaaiiiii….”, “Seeeeee liiige!!”, Eeeeeeeeeeeejjj….” hele vejen rundt. Men man mister altså helt pusten af de mange smukke udsigter:

Mols Bjerge-stiens fire etaper

I alt er Mols Bjerge-stien 84 km fordelt på fire etaper  – to rundture og to A til B:

  • Kalø-etapen 21 km (A til B)
  • Bjerg-etapen 21 km (rundtur)
  • Ebeltoft-etapen 21 km (A til B)
  • Gåsehage-etapen 21 km (rundtur)

Indendørs overnatning – se forslag til etaper
Overnatning i telt og shelter – se forslag til etaper

Vandretur i Mols Bjerge

Startsted og parkering

Der er flere muligheder for at parkere ved Mols Bjerge-stien:

Transport: Bus 123 knytter hele ruten sammen, så du nemt kan komme tilbage til bilen. Der er direkte forbindelse en gang i timen, og det tager kun 28 minutter fra Kalø i den ene ende til Ebeltoft i den anden.

Hvordan er skiltningen på Mols Bjerge-stien?

Kort og godt: Genial. Vi havde også downloadet appen fra Nationalpark Mols Bjerge, så den konsulterede vi de ultrafå steder, vi blev i tvivl.

Husk madpakken

Du snubler ikke over caféer og spisesteder på Mols Bjergestien, men vi så et par muligheder (se dem også på kortet nederst):

Tjek op inden afgang eller medbring proviant.

Pausetid på Ebeltoft-etapen

Pausetid på Gåsehage-etapen

Kan man forkorte Mols Bjerge-stien?

Ja! Bjerg-etapen er den mest spektakulære etape på Mols Bjerge-stien. Den er 21 km i alt, men der er en skiltet genvej på midten ad Tremosevej, så du kan dele Bjerg-etapen op i to loops på godt 10 km hver. Genvejen er meget forvirrende markeret – brug vores GPS-kort nederst i stedet for at gå efter skiltene:

Vi har tegnet genvejen ind med en blå linje på kortet nederst. De to rundture kommer forbi hver deres højdepunkt af Bjerg-etapen: Det vestligste loop Trehøje og det østligste loop Agri Bavnehøj. Så spørger du os, hvilket af de to loops, der er smukkest, bliver svaret: “Dem begge to!”

Hvor krævende er Mols Bjerge-stien?

Sværhedsgraden varierer på Mols Bjerge-stiens fire etaper. Der er klart flest højdemeter på Bjerg-etapen – regn med, at du får syre i lårene og er ligeglad! Udsigterne opvejer alt: Høje høje og dybe dale hele vejen rundt – det nærmeste, vi kommer bjergvandring i Danmark. Vi var hele fem timer og et kvarter om at tilbagelægge de 21 km både på grund af de mange bakker, og fordi vi tog os tid til at nyde udsigterne. De tre andre etaper er mindre fysisk krævende.

Det mest spektakulære sted

Udsigten her er fra Trehøje midt i Mols Bjerge. Her kan du fra 127 meters højde se ud over havet til tre sider – et komplet bjergtagende landskab, og alt i alt det vildeste sted, vi har været i vores hjemland:

Trehøje har sit navn efter de tre bronzealderhøje, der ligger tæt her:

I alt er der 22 gravhøje i området, der hver er fem-seks meter høje. Det har været et kæmpe anlægsarbejde at lave dem, dengang i bronzealderen: Der skal ryddes det, der svarer til 14 fodboldbaner for græstørv, bare for at bygge een høj. Så er det bare at gå i gang…

360 grader klogere

I Mols Bjerge går du fra den ene bjergtagende udsigt til den anden. På områdets højeste top, Agri Bavnehøj, kommer du til en horisontskive, hvor du kan få svar på de åbenlyse spørgsmål: Hvad er det i horisonten, og hvor langt er der til dit og dat? Et fascinerende redskab, man bliver 360 grader klogere af, og som burde være på alle udsigtspunkter:

Er Mols- Bjergestien en god rute med hund?

Nej, det synes vi faktisk ikke… Man må gerne have hund med i Mols Bjerge, men den skal være i snor overalt. På Mols Bjerge-stien vandrer du gennem et utal af folde og kommer helt tæt på græssende heste, køer og får, der står for naturplejen, så området ikke springer i skov. Har du din firbenede ven med, er der sikkert ruter, du vil få mere ud af, og hvor du slipper for at bære hunden ind og ud af foldene.

Det er bedst ikke at klappe dyrene, men svært helt at undgå – de kommer nysgerrigt en i møde, især hvis de kan dufte rugbrød!

Duften af barndom

Mols Bjerge dufter af barndom for mig. Det var her, jeg tilbragte sommer efter sommer med familien. Kunne jeg genopleve bare en enkelt dag i min barndom, spolede jeg tilbage til den aften, min far og jeg kørte på snirkletur til Mols Bjerge og tog billedet her. Bare han var her til at vise mig præcis, hvor vi stod den aften. Nu glæder jeg mig i stedet til at vise mine egne børn magiske Mols!

Mols Bjerge-stien med overnatning indendørs

Hvis du vil vandre hele Mols Bjerge-stien og overnatte indendørs, så book en overnatning i Ebeltoft og to i Femmøller:

  • Dag 1: Stil bilen i Kalø, tag bus 123 til Ebeltoft og gå Gåsehage-etapen med overnatning i Ebeltoft
  • Dag 2: Gå Ebeltoft-etapen med overnatning i Femmøller
  • Dag 3: Gå Bjerg-etapen med overnatning i Femmøller
  • Dag 4: Gå Kalø-etapen tilbage til bilen.

Vores bedste sovested på Mols Bjerge-stien

Vi har overnattet flere gange i Birgits lille anneks i den kæmpestore, grønne have på Grostedet 9 i Femmøller for 400 kr. pr. nat for to personer. Tiny og simpelt med udekøken, udebad og udsigt. Toilettet er indendørs, sengene er gode, og der er shelter og bålsted i haven. Der er også et størrelse værelse samme sted med plads til fem personer.


Kan man sove i shelter og telt på Mols Bjerge-stien?

Sagtens – der er hele syv shelterpladser plus to teltpladser direkte på Mols Bjerge-stien. Her kan du se deldistancerne mellem stederne og nemt planlægge din tur:

Oversigt over deldistancer på Mols Bjerge-stien

Du kan fx vandre Mols Bjerge-stien på fire dage sådan her (21 km i gennemsnit pr. dag):

  • Ebeltoft – Søndre Plantage 18 km
  • Søndre Plantage – Tremosegård 28 km
  • Tremosegård – Basballe 18 km
  • Basballe –  Kalø 19 km

Eller på tre dage med disse etaper (27,7 km i gennemsnit pr. dag):

  • Ebeltoft – Ørnbjerg Mølle 34 km
  • Ørnbjerg Mølle – Basballe 30 km
  • Basballe – Kalø 19 km

Basballe Mols Bjerge-stien

Lavvuen ved Basballe Shelterplads, som bookes gennem Karpenhøj Naturcenter

Se hele Mols Bjerge-stien på et kort

Du kan snildt vandre Mols Bjerge-stien helt uden kort og gps, fordi skiltningen er så god. Er du typen, der godt kan lide at orientere dig hjemmefra, har du kortet over Hele Mols Bjerge-stien her:

Du kan også nemt få kortene ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er:

Godkendt kvalitetssti

Den samlede Mols Bjerge-rute certificeret som ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ ligesom Gendarmstien i Sønderjylland.

Er du vild med Mols Bjerge?

Hvis du som os eeeelsker at vandre i Mols Bjerge, så tjek lige Mols Bjerge-stiens rygsækmærke her på shoppen! Bringer smil på stien og gode minder på rygsækken.

Rygsækmærke til Mols Bjergestien

Synonymer: Kaløruten, Ebeltoftruten, Gåsehageetapen, Gåsehageruten, Nordsøstien, Ahl Hage
35 replies
  1. Marie
    Marie siger:

    Hej,
    Tak for den fine beskrivelse, er vild med at bruge jeres blog til inspiration. De parkeringssteder I linker til, ved I om det er gratis parkering?
    Mvh Marie

    Svar
  2. Maria Hansen
    Maria Hansen siger:

    Fed side I har lavet og virkelig gode beskrivelse af alt det man bør vide 🙏🙏 min veninde og jeg skal gå 3 dage i Mols bjerge i næste weekend. Vi har en lille hjemmebygget camper med og den skal på jomfrutur. Derfor vil vi gerne overnatte i den. Er det muligt, at have den med “rundt” – forstået på den måde, at vi benytter os af bussen og sætter bilen et sted og henter den igen. Håber at høre fra jer 🙏🙏🙏

    Svar
    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Maria. Så dejligt I kan bruge siden. Vi har ikke nogen camper og derfor desværre ingen erfaring med mulighederne eller reglerne. Vi ved dog, at der findes en app målrettet autocampere med tips til steder man må stille den – den app tænker vi I kunne have glæde af. Ellers kan det være I kan spørge nogle a la os, bare med camper – folk der interesserer sig for noget er ofte søde til at hjælpe. Der må da findes nogle campertyper med erfaring:-) Rigtig god tur kh Marie og Torben

      Svar
  3. Freja Simonsen
    Freja Simonsen siger:

    Hej,
    Mange tak for den fine forklaring af ruten! Jeg er nu selv blevet inspireret, og jeg skal selv afsted i maj.
    Dog lige et hurtigt spørgsmål; Har I nogle gode anbefalinger til et overnatningssted i Ebeltoft, som I var glade for?

    MVH
    Freja.

    Svar
  4. Palle Nielsen
    Palle Nielsen siger:

    Sidder og kigger på turen til Mols Bjerge og må bare sige ; Wauw for en fed beskrivelse I har lavet. Med ruter, overnatningssteder og afstande. Lige hvad jeg havde brug for. Tak

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Fedt, mand! Vi prøver lige præcis også at lave vandreguides ud fra de spørgsmål, vi selv havde inden start. På den måde håber vi det bliver så brugbart som muligt. Bedste hilsner Torben og Marie

      Svar
  5. Ieva Petterson
    Ieva Petterson siger:

    Vi er to veninder, som vil gerne gå hele ruten, har i forslag for overnatninger indendørs 🙏, dbh🌞 ieva

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Ieva. Lyder vel nok hyggeligt. Vi kan varmt anbefale det sted vi har linket til. Der har vi boet i flere omgange og vandret derfra. Nu der er kommet en ekstra etape på ruten kunne I overveje at tage to overnatninger i Femmøller og en overnatning i Ebeltoft.

      Svar
  6. Helga Mikkelsen
    Helga Mikkelsen siger:

    Hej. Vi er 2 veninder der ønsker at vandre Molsbjerge ruten til sommer. Og vi er meget glade for fysiske kort.
    Så findes der et fysisk kort over ruten ?

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Doris. Hvis du klikker på linket til ruten fra din PC, så kommer du til ruten i AllTrails. Når du er der, kan du se et ikon i øverste højre hjørne, som ligner en stabel papirer. Klik på det og scroll ned i vinudet til ‘Distance markers’. Så får du en visning hvor du kan se alle delafstande på ruten. Rigtig god tur! kh Marie og Torben

      Svar
  7. Charlotte Krabbe
    Charlotte Krabbe siger:

    Hej Marie Jeg er helt vild med din lange nederdel, kan du måske sende et link til hvor du har købt den. 😀 Knus Charlotte 🦀

    Svar
  8. Peter Remmen
    Peter Remmen siger:

    Hej Marie,

    Jeg kan supplere med, at på Bjergetapen findes der ganske rigtigt en café, nemlig vandre- og cykelcaféen ‘Is På Toppen’ i Agri (ca. 400 m fra etapen). De sælger is, kolde drikke, kaffe, slik og hjemmebagt Citronmåne ;-)

    Desuden er der i Vistoft (ca. 1 km syd for Trehøje) Kunstcafe på Rødegaard om sommeren.

    Begge steder findes på både Google Maps og Facebook.

    Mvh. Peter

    Svar
  9. Camilla
    Camilla siger:

    Hej
    Jeg vil utroligt gerne gå turen med min datter, kan man komme omkring med en løbejogger, eller skal jeg hellere tage bærerygsækken? (Vi er nogle stykker der kan skiftes til at bære)

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Både løbejogger og bærerygsæk duer, og du må faktisk gerne have fx barnevogn med i indhegninger med græssende dyr (Kilde: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/indhegninger/). Ruten går gennem flere områder med dyr. Personligt ville jeg være ekstra opmærksom med et barn i løbejogger/barnevogn. Da min mellemste var een dag gammel gik vi gennem en hestefold med barnevognen. I fodenden lå en pose æbler, så hestene kom viiirkelig tæt på, og vi måtte skubbe et hestehoved helt ud af kalechen hvor lille Tille lå!!! Det lærte mig lige at tænke mig om en ekstra gang med mad/babyer og dyreindhegninger. Bærerygsæk vil afgjort også fungere, især hvis I er flere til at bære. Og generelt ville jeg sætte tid af til at lade den lille gå, hvis han/hun kan det. Jeg tror på at tidligere gå-oplevelser har stor betydning:-) Kender du @tumlingpaatur? Der er virkelig meget at lære om at turde vandre med små børn. Jeg skal til foredrag med hende snart i København. Totalt inspirerende mor. Bedste hilsner Marie

      Svar
  10. Jane Hvas
    Jane Hvas siger:

    Hej Marie
    Vi er et par veninder, som er blevet voldsomt interesserede i at vandre hele eller dele af turen – ved du om der er shelters undervejs på turen, som vi evt. kan bruge til overnatning?
    Vi er før blevet inspireret af og har vandret flere af de ruter, som I har beskrevet :-)
    Venlig hilsen Jane

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Jane. Hmmmm…. kan simpelthen ikke huske om vi så shelters. Men det må der da næsten være? Vi er ikke de store teltere, så tit får vi ikke set ordentligt af det. Hvor er det vidunderligt at I finder inspiration. Kh Marie og Torben

      Svar
      • Kasper Andersen
        Kasper Andersen siger:

        I Ebeltoft ligger der shelter på ruten lige ved Mtbbanens start..V/Ørnbjerg er der shelter ved møllen.V/ Basballe er der vist 3-4 shelters lige hvor molsvej starter i uden for Femmøller

        Svar
  11. Henrik Kappel
    Henrik Kappel siger:

    Dejlig beskrivelse den tur må på programmet … men hvor mange timer tager de 21 km på bjergetapen og kan man finde spisesteder undervejs elle skal man selv have mad med?

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Henrik. Hvor godt du kan bruge beskrivelsen. Da vi var der, så vi en café cirka på halvvejen, der i hvert fald havde kaffe og var åben. Ved desværre ikke, om de også har mad – det er nok værd at undersøge. Vi var faktisk fem timer og et kvarter undervejs. Ruten er kuperet og vi tog mange pauser for at nyde oplevelserne. kh Marie

      Svar
  12. Michael
    Michael siger:

    Hej

    Mols Bjerge er fantastisk :)
    Dog blev vi af to skovfogeder venligt, men bestemt bedt om IKKE at klappe hestene i indhegningen omkring Agri Bavnehøj (Bjergetapen).

    mvh
    Michael

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Så må vi også gå videre næste gang, selvom hestene så glade kommer over. Det er jo næsten ikke til at stå for – men det skal man:-)

      Svar
  13. Christine
    Christine siger:

    Hej – fin fremstilling af området her, og godt at Kristian & Cos arbejde bærer frugt og gør folk vandreglade.
    Men historien om M-Møller og Skovbjerg er jo i bedste fald pænt fordrejet. Som i … direkte usand. Hvor har I dog fået den forskønnede version fortalt? Hvis I taler med de ældre fra egnen, som ved – så… er historien IKKE den, I her har delt…
    Bedste hilsner, Christine

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Christine. Det vil jeg meget gerne høre om og dykke ned i? Har du nogen kilder/læsning, der vil være gode? Jeg har ikke kontakt til nogen ældre fra egnen, men vil meget gerne have historien rigtig. Det har bestemt ikke været min mening at skrive noget forkert – jeg har taget den information jeg havde, fx fra nationalparkens hjemmeside, og har ikke fået rettelser til artiklen derfra. Hilsen Marie

      Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten