VANDRERUTE Dronningmølle: Rusland og Tegners Museum (9,5 km rundtur)

Her er en tur, vi elsker: Lyngbakker, duften af fyrretræ, en ådal med smalle stier og små broer og græssende dyr. Hvis du ikke allerede kender rundturen her i det bedste af Dronningmølle, så afsted med dig!

Lad dig ikke skræmme af navnet Rusland – vi er faktisk i Nordsjælland. Ruten giver dig også Tegners Museum og Pandehave Ådal til fods. Ruten er værd at køre efter. Den er ikke skiltet, men du kan se vores gps-kort nederst.

Startsted og parkering

Dronningmølle Station
Dronningmølle Stationsvej 2
3120 Dronningmølle

Her kan du parkere gratis. Eller du kan komme med lokalbanen fra Hillerød eller Helsingør

Rusland i Nordsjælland

Rundturen starter ved Dronningmølle med et smut ud om Dronningmølles dejlige strand. Efter det går vejen ind gennem ‘Rusland’, som er det navn, de lokale gav det øde,  afsidesliggende lyngområde tæt ved Nordsjællands nordkyst. Det smukke, særprægede område ligner intet andet sted i Nordsjælland, og blev fredet i 1938.

Nu kommer du ad en lille trampesti langs Pandemølle Å frem til museet for den danske billedhugger Rudolph Tegner. Hans skulpturer er spredt over hele landskabet:

Bastant betonbunker i bakkerne

Midt i Tegners skulpturpark ligger selve museet, der udefra nok bedst kan betegnes som arkitektonisk massiv bunkerstil! Her ligger Rudolph Tegner begravet, og han har selv bekostet opførelsen af museet. Et varigt statement, der på finurlig vis opvejer den anerkendelse, han aldrig fik i sin samtid. Et punktum i beton! Indendørs venter der en stor oplevelse, hvis du har tiden.

Bakker af flyvesand

I 15-1600-tallet var der stor sandflugt på egnen, og flyvesandet var med til at skabe det smukkede, bakkede terræn, der er i dag. Her trives lyng, enebær og fyrretræer supergodt.

Hvem egner ruten sig til?

Vandreturen er sjov med børn – her er både åen med små broer over, hele skulpturparken og vidder at løbe på, uden at være generet af trafik. Men det skal være med børn, der kan gå selv: En barnevogn egner ruten sig nemlig ikke til, fordi stierne flere steder er smalle og bumpede eller sandede. En babyjogger – måske. En løbetur for dig, der har fået sommerhuskuller, er også oplagt.

Som ekstra gevinst er der optimale klatretræer flere steder langs ruten! Lige på det her sted huskede både jeg og børnene en hvinende kold vinterskovtur, vi var på her i flyverdragter og med varm kakao på termokanden. Dejligt, når det at krydse sit eget spor bringer varme minder.

Se ruten på et kort

Ruten er ikke skiltet – du krydser flere forskellige skiltninger undervejs, men det er ikke dem, du skal følge. Her kan du se et kort over den rute, vi vandrede, og zoome ind. Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

Kan ruten forkortes?

Ja da – du kan vælge at vandre det nordlige del som et loop for sig og den sydlige del som et loop for sig. Så er hver rute omkring de fem km. Hvis du vil vandre den sydlige del, kan du øst for Villingerød parkere i vejkanten ved (N 56º 4′ 13.45″ E 12º 24′ 17.61″). Herfra er du tæt på ruten.

4 replies
 1. Susanne dahl
  Susanne dahl siger:

  Vi er en gruppe på ca 50 som i juni måned gerne bil besøge Tegners. Kan man få en rundviser på og hvad er prisen også pris på indgang for en gruppe mvh susanne dahl

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Susanne

   Det ved vi faktisk ikke – vi har ikke noget samarbejde med museet, så det bedste er næsten at ringe til dem og spørge hvad mulighederne og billetpriserne er. Vi kender vandreruten og kan sagtens guide på den – men ellers er det en god ide selv at gå den en enkelt gang eller to inden den store gruppe er med, så du er hjemme på stien, for den er ikke skiltet. Vi kan godt bookes til vandredelen, men er ikke nok inde i Tegners Museum til at stå for den del. Bedste hilsner Torben og Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Finn. Hm…. Er der nu det? Der er i hvert fald en naturbænk med plads til fire-fem mennesker, hvor man kigger ud over landskabet inde i selve Rusland og direkte på ruten. Og der er en udsigtsbænk lige i starten af ruten inden Rusland. Men hvis du tænker borde-bænkesæt, så tror jeg faktisk ikke, jeg har set nogen. Så husk picniptæppet:-) Hilsen Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK