VANDRERUTE RudersdalRuten – weekendtur i Nordsjællands naturperler (42 km rundtur)

RudersdalRuten giver dig oplevelse efter oplevelse i Nordsjællands bakker som naturperler på en snor. Med en samlet distance på 42 km er rundturen suveræn som weekend-tur med en enkelt overnatning

RudersdalRuten er meget mindre kendt af vandrere, end den fortjener at være! Ruten blev lavet, da kommunerne Søllerød og Birkerød blev ”gift” ved kommunalreformen. Ideen var at lave en rute på maratondistance, som forbandt den nye kommune. Det er i den grad lykkedes. Var jeg borgmester, blev det obligatorisk at vandre eller cykle ruten for alle nytilflyttere. Det er en kæmpe øjenåbner, at kommunen mere end noget andet er så rig på natur, som den er.

Vandring ved Kikhanerenden

Startsted og parkering

RudersdalRuten er en rundtur, og du kan i princippet starte hvor du vil. Vi satte bilen på Skodsborg Station og vandrede første etape til Jægerhytten ved Sjælsø 20 km og anden etape fra Jægerhytten ved Sjælsø tilbage til Skodsborg Station (22 km).

Hvis du vil lade bilen stå, er det bedre at stille bilen ved Jægerhytten, for på stationen må man kun holde i ti timer.

Kystbanepassagen ved Skodsborg

Hvordan er stierne?

Langt størstedelen af RudersdalRuten går ad grusstier gennem områdets helt uforståeligt mange dejlige natursteder. Der er også passager på asfalt gennem både hyggelige og mondæne boligkvarterer. Plus to passager, hvor du går kort langs med Helsingørmotorvejen, som du krydser under to gange. Det er hurtigt overstået.

Vandrehipster i motorvejstunnel!

Hvor kan man overnatte?

Vi vandrede RudersdalRuten midt i coronakrisen, og synes ikke et hotel eller B&B var risikoen værd. Men til bedre tider ligger Hotel B lige på ruten i Birkerød. Nedenunder er en Aldi, der har morgenbrød om morgenen. Er du til shelter, er der mulighed for shelter på pladsen Femsølyng i Rude Skov ved Birkerød. Er du til telt, er mulighederne rigtig mange – se alle de små lejrpladser på kortet her.

Den gamle bydel ved Søllerød Sø – magen til idyl skal man lede længe efter

Hvordan er indkøbsmulighederne?

Vi vandrede RudersdalRuten med uret – her er de indkøbsmuligheder, der ligger direkte på ruten uden afstikkere:

Fra Skodsborg Station til Jægerhytten ved Sjælsø (20 km)
Holte Midtpunkt efter 9 km
Birkerød centrum efter 16 km
Aldi ved Kongevejen og Hotel B efter 17 km

Fra Jægerhytten ved Sjælsø til Skodsborg Station (22 km)
Tankstationen ved motorvejen efter 6 km
Irma i Vedbæk efter 18 km

Hvilke oplevelser er der undervejs?

RudersdalRuten er meget afvekslende og forbinder mange af de naturområder, man ellers tit oplever løsrevet fra hinanden. Ruten går forbi en række af områdets søer: Furesøen, Sjælsø, Vejlesø, Søllerød Sø og endnu flere bittesmå søer. De tusind søers vej, kan man næsten sige.

Stille Sjælsø

Det samme med skovområderne – du krydser igennem en række af dem og oplever alle forskellene. Hele ruten er ret kuperet – vi elsker Nordsjællands bakkede landskaber.

Rude Skov

Jeg er selv vokset op i området med min far, og husker, hvordan jeg fortrydeligt brokkede mig over, at det altid gik op eller ned, da jeg havde lært at cykle.

Hvordan er ruten skiltet?

RudersdalRuten er skiltet både med uret og mod uret med skilte på lygtepæle og med disse pæle:

RudersdalRuten er skiltet både med og mod uret

Størstedelen er skiltet supergodt. Men her en håndfuld år efter åbningen er RudersdalRutens skiltning desværre en blanding af vanvittigt god skiltning og ikke-eksisterende skiltning! Det går pt. galt i Birkerød By, gennem Sjælsø og i Enrum Skov plus flere andre steder. De centrale pæle, der mangler i dag, gør det desværre nødvendigt at supplere enten med GPX-kort over ruten eller med papirkort, som fås hos kommunen. Heldigvis er kommunen på sagen, og senest i maj 2020 er de færdige med at gennemgå skiltningen.

Husk lige-ud-princippet

RudersdalRuten er skiltet efter lige-ud-princippet: Hvis ikke der er vist af, skal du bare fortsætte ligeud. RudersdalRuten krydser et væld af andre kommunale ruter med lignende skiltning. Lad dig ikke narre, hvis en af de andre ruter viser et sving, og RudersdalRuten ikke er skiltet på pælen. Du skal stadig ligeud, med mindre der vises andet for RuderdalRuten.

Kort over RudersdalRuten

Det er nødvendigt at have RudersdalRuten med som GPX-kort eller papirkort, hvis du vil rundt uden for mange udfordringer.

Her kan du se kort over ruten og zoome ind. Du kan også nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

Vi kommer helt sikkert tilbage…

RudersdalRuten har så meget at byde på, og uden nogen tvivl kommer vi til at vandre (og cykle!) den igen.

Udsigt over Furesøen fra boardwalken ved Vaserne

4 replies
  1. Susanne Lassen
    Susanne Lassen siger:

    Jeg har vist sagt det før, men TAK for jeres altid inspirerende og meget nyttige beskrivelser… Jeg tjekker altid hos jer, når jeg planlægger ture :-)
    De bedste ønsker om et rigtig godt vandreår 2022 – og mange, mange flere <3

    • Marie
      Marie siger:

      TAK, dejligste du! Vi bliver glad helt i vandrehjertet af den slags hilsner. Det kommer ud som god energi i vandreskoene – næste stop er vintervandreferie på Bornholm i februar og Camino Francés i april:-) Rigtig godt vandreår til dig også. Bedste hilsner Torben og Marie

  2. Henrik Grønning
    Henrik Grønning siger:

    Har gået Rudersdalruten før. det er en super afvekslende tur. specielt flot er Vaserne, eremitagen og området omkring Rådvad som også har industriel historie.

    Tak for utrolig god blok. Det er flot arbejde af jer.

    • Marie
      Marie siger:

      Vi er også vilde med den. Det betyder meget, når en tur er varieret på den måde. Tak for dine utrolig søde ord om vores blog. Det varmer:-)

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Hjerritsdal Mølle
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt