OM OS Hvem er Marie og Torben?

Vi ledte og ledte, men fandt aldrig de gode råd, vi gerne ville have med på vores rejser. Så nu har vi selv samlet dem

Før vi startede bloggen her, har venner og familie rejst i vores fodspor, og nu gør vi det nemmere for alle at gøre det samme. Vi vil meget gerne samarbejde med kommuner, regioner, turistorganisationer, foreninger og andre, der arbejder med vandring. Vi er til at få fat på på marielau@florin.dk.

Hvem er Marie?

Marie arbejder som hjemmesideredaktør og underviser på Skovskolen i Nødebo, som er en ‘skovcampus’ under Københavns Universitet. Kærligheden til naturen slår også igennem i fritiden og ferierne. Hellere ro og rytme i vandrestøvlerne end strand og shopping. Marie er den, der skriver på bloggen, og for det meste også fotografen. Så når der står ’jeg’ på bloggen, er jeg Marie. Marie arbejder også som frivillig med at vedligeholde Den Danske Pilgrimsrute og arrangere fælles ture.

Og Torben?

Torben arbejder som uddannelsesvejleder. Hans nysgerrighed på verden og på mennesker gør, at han tit er den, der åbner døre, når vi rejser. Når vi sover tre steder på tre dage, er det som regel Torbens eventyrlyst, der spiller ind. Han er den bedste økonom af os, og skarp til at finde gode rejsepriser. Når Marie har taget den forkerte sti (hvilket sker ganske ofte), er det som regel Torben, der hiver hende tilbage på sporet.

Vores første vandretur?

I dag undrer det nok ingen… Men vores første møde efter klikket på nettet var selvfølgelig på en vandretur i skoven. 3. januar 2013 mødtes vi ved kirken, og da vi fik øjenkontakt for første gang, bimlede kirkeklokkerne. Tag den. Tilbage ved kirken efter en times travetur fordybet i samtale, spurgte Marie: “Skal vi tage en runde til?” Det gjorde vi, og siden mange, mange flere.

Vandringen gør stadig i dag en masse godt for vores kærlighed.
Det var avisen forbi for at høre om:

Hvor mange børn har I egentlig?

Vi har seks børn til sammen: Tre plus tre. Vi rejser både med dem alle på en gang og med dem enkeltvis. Og vi rejser på kæresteture og ture på egen hånd. Marie (1977) er mor til Frida (1998), Tille (2001) og Alfred (2007). Torben (1974) er far til Josephine (1997), Victoria (1998) og Lucas (2001). Sådan ser et sammenbragt cirkus på otte ud:

Hvordan får I råd til at rejse så meget?

Vi planlægger! Og sparer! Da vi mødte hinanden var vi begge elendige til at gøre rejsedrømmene til virkelighed. Så vi lagde en plan for vores hverdagsliv og bolig, som giver os mulighed for at rejse. I hverdagen går der sport i at spare. Vi bor hverken stort eller fint, og ingen af os er de store shoppere. Vi er blevet mestre i at få mest muligt for vores penge, også når vi rejser. Vi prioriterer madpakker på bjerget og gudedejlige gadekøkkener højere end svimlende dyre stjernerestauranter.

Hvorfor vandrer I?

Vi oplever livets største frihed, når vi vandrer. Vi er hvad man nok ville kalde minimalister: Vi rejser ikke med mere end vi kan bære med os. Max seks kilo i rygsækken. Det giver os en simpel frihed at sige farvel til alt unødvendigt pak og bare være lige der på vejen. Vejen er vigtigere for os end destinationen. Se vores pakkeliste her

Læs også Søndags interview med Marie om den indre fred, vandring giver:

Kristeligt Dagblad ringede også en dag og spurgte hvad en pilgrimsvandring kan give os moderne mennesker – det fortæller jeg om i interviewet her.

Er du til podcast?

En dag ringede superflinke Dan Mullins helt fra down under, og det blev til en lang og rigtig interessant samtale om hvad det er, caminoen kan i vores liv. Pludselig var der slet ikke særlig langt til Australien… Lyt med her (på engelsk – på forhånd: Pardon my Danglish!!)

Vil du følge med?

Har du lyst til tage med os på vores rejser? Find os på Facebook, Pinterest og Instagram – så får du også besked, når der er nyt på bloggen.

Skriv til os

Er du nysgerrig, er du meget velkommen til at skrive til os – brug kommentarfeltet under artiklerne – du kan sagtens være anonym. Mist ikke modet, hvis vi er et par dage om at svare – det kan være, vi er på flyet eller nyder vandrelivet offline. Men vende tilbage – det gør vi:-)

41 replies
 1. Stefan
  Stefan says:

  Hej med jer,
  Tak for de mange gode beskrivelser og illustrationer fra jeres ture. De hjælper en begynder-vandrer godt i gang:-)
  Mvh Stefan

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hvor er det dejligt, Stefan! Gør os virkelig glade at kunne bidrage til at sende dig godt af sted på stierne. kh Marie og Torben

   Svar
 2. jan
  jan says:

  Hej Maria og Torben
  Jeg havde planlagt en vandretur på caminoen her midt/sidst i august.
  Nyeste anbefaling fra udenrigsministeriet er, at man ikke rejser til Spanien. Æv:-(
  Jeg overvejer i stedet at prøve kræfter med tour de mont blance. Har i nogen erfaring med denne:-)
  vh Jan
  ps. Fantastisk side. så fedt at man kan finde svar på stor set alle spørgsmål, godt arbejde, respekt

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Jan. Hvor er det bare topfedt, at du kan bruge siden. TMB har vi til gode – Torben overvejer far-søn-rejse på den. Jeg har læst rigtig godt om den, og tror det er syper hygge med de mange små kroer og pensionater, som sikkert også føles mere trygge end sovesale pt. Mit bedste bud vil være at du spørger inde i denne gruppe: https://www.facebook.com/groups/MontBlancTour. Der kan du garanteret få gode, garvede tips og et bud på den aktuelle situation. Held og lykke med det! Marie

   Svar
 3. Joe
  Joe says:

  Hej Marie hvad tror du det vil det koste for mig og min søn at gå ingles med alt inklusiv fly. han bliver 14. og er det muligt at sinde mad og overnatning på denne strækning ? vh Joe

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Joe

   Et budget for caminoen er lidt som elastik i metermål. Folk rejser på meget forskellige måder og efter forskellige standarder. Vi er typisk sparsommelige, men uden på nogen måde at føle, at vi sparer. Du kan se vores budget for Inglés her: http://www.friefodspor.dk/guide-hvad-koster-det-at-ga-caminoen/ Alt inkl. er det på 3.275 kr. pr. person, dvs. i alt 6.550 kr. oveni det kommer nødvendigt udstyr, men næsten alt kan man låne sig til – dog ikke ordentligt fodtøj. Og hvor FEDT I tager af sted!!! Rigtig god tur kh Marie

   Svar
 4. Michael
  Michael says:

  Hej Marie og endnu en tak for en fantastisk god og informativ side. Et lille spørgsmål; hvordan monterer du dine stofmærker på rygsækken? F.eks. Fjallraven som jeg også har, må der ifgl. mærkaterne ikke stryges på og bruger man nål og tråd gør man vel bare stoffet utæt?

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Michael. Jeg syr dem faktisk på, for min erfaring er, at limen ikke holder. Jeg har aldrig oplevet, at tasken blev utæt af den grund. Men jeg vandrer heller ikke uden regnponcho, når det regner nok til at gøre tasken våd. Du kan se lidt om hvordan jeg syr dem på her, så det bliver pænest muligt: http://www.friefodspor.dk/caminoen-maerke-til-rygsaekken/ kh Marie

   Svar
 5. Nina Madsen
  Nina Madsen says:

  Jeg havde planlagt at gå Camino frances her i sommer med afgang fra Kastrup den 19.8 – men hvad nu med alt det corona – jeg synes jeg hører og læser rigtig meget mange steder ed kan ikke rigtig få et overblik. Hvad er åbent og skal man booke alt hjemmefra – hvad skal man have med i forhold til normalt uden corona. Kan I hjælpe?

  Det er en fin og informativ hjemmside i har
  Hilsen Nina

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Nina. Jeg er desværre/heldigvis ikke øjenvidne med caminoen ligenu. Ærligt så håpber jeg på at komme af sted igen til efteråret, men min intuition siger ‘Bliv hjemme og nyd Danmark’. Hvis jeg tager af sted vil jeg prøve at undgå at ryge i fælden med at ville vide på forhånd hvad der er åbent, for det vil simpelthen blive et kæmpe arbejde og garanteret ikke give mig den ro indeni alligevel. Hvis jeg tog af sted nu, ville jeg medbringe meget mere sprit og sæbe end ellers, mundbind og sætte budget af til at sove på private værelser frem for sovesale. Selvom der er meget færre på sovesalene nu, ville jeg ikke finde ro. Jeg ville også børe mad med i højere grad, for mange barer er fortsat lukket. Desværre får du nok ikke det fulde overblik før afgang. Bedste tip må være at følge dem, der går nu og poster direkte fra caminoen. Held og lykke med det hele – det skal nok gå! kh Marie

   Svar
  • Marie
   Marie says:

   Og sovepose! Alle tæpper er fjernet fra herbergerne på grund af corona… Man skal selv have sit sovegrej med.

   Svar
 6. Alexandra
  Alexandra says:

  Hejsa, mine forældre og jeg tænker på at tage en tur på caminoen næste sommer.
  Hvilken rute synes du ville være god til helst højst ti dages vandring og ikke mere end 30 km om dagen? Vi ønsker at se så meget natur som muligt, gerne bjerge og lignende. Vi er åben for lidt af hvert?

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Alexandra. Hvis I er til bjerge og kan gå op til de 30 km om dagen, kan I desværre akkurat ikke nå hele Primitivo eller hele Camino Sanabrés, som begge har smukke bjergudsigter – der får I brug for nogle ekstra dage. Hvis det ikke er afgørende for jer at nå til Santiago i første hug, kunne I simpelthen starte på den helt magiske, smukke franske rute fra Saint-Jean-Pied-de-Port og vandre så langt I kan – sikkert til lidt forbi Burgos. Eller I kunne vandre fra León til Santiago ad samme rute. Den portugisiske rute synes jeg I skal vælge helt fra, for der er ingen bjerge. Hvor bliver det spændende for jer – hvilken oplevelse:-) Bedste hilsner Marie

   Svar
 7. Jan Rasmussen
  Jan Rasmussen says:

  Hej med jer
  Jeg (og min kone) skal på Caminoen til næste forår, mit store problem er sko, jeg kan ikke få dem brede nok, 12 cm. på forfoden.
  Er der nogen der har gode råd til fabrikat? – forhandler?
  Mvh.
  Jan Rasmussen

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Jan. Vi har faktisk ikke nogen herhjemme med brede fødder, så der mangler vi erfaring. Jeg har dog hørt mange gange om Altra Timp 2. De kan prøves i Marathonsport. Måske de virker for dig. Beklager ikke at kunne hjælpe bedre. Hilsen Marie

   Svar
   • Jan Rasmussen
    Jan Rasmussen says:

    Hej Marie, du skal ikke beklage, dit råd var super okay, Altra Lone Peak 4,5 er indkøbt, de passer til vandring.
    De kan også købes hos Multiatleten i Odense.
    Det skulle være de bredeste sko på markedet.

    Mvh.
    Jan Rasmussen
    Odense

    Svar
    • Marie
     Marie says:

     Spændende! Nu håber jeg virkelig at de bliver gode for dig. Sko er nærmest umulige at give gode råd om, for fødder er så forskellige. Jeg prøver dem selv denne uge. Bedste hilsner Marie

     Svar
 8. Herluf Harries
  Herluf Harries says:

  Hej Marie. – Kan ikke tælle hvor mange gange jeg har haft glæde af at klikke rundt på jeres hjemmeside. Skulle have gået Via de la Plata fra Sevilla med start her først i september, men stærkt i tvivl om de sydlige herberger åbner i år. Nu bliver det Frances fra SJDP til Leon og så en bus(?) til Granja de Moreulela for at følge Sanabres til Santiago. – I giver fantastiske links til denne rute. – Ved du om de herberger I har brugt er/bliver åbnet i år eller ved du hvor jeg kan finde info om dette.
  Venlig hilsen
  Herluf

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hvor sådan en besked varmer! Selv på en varm dag som i dag… Jeg tror du er i gang med den meget sikre løsning med Francés. Mit gæt er, at det er den rute, der først kommer i gang af alle. Jeg tror, at viljen og behovet for at komme i gang er størst på de meste trafikerede ruter. Men jeg har intet at bygge det på. Det er bare en fornemmelse. Hvis du tager af sted på Sanabrés og alt er lukket, er det nemt at skifte tilbage til Francés – ingen skam at ændre planer. Der har i American Pilgrims on the Camino på Facebook været delt links til åbne steder. Tror at Facebook er stedet at spørge for opdateret viden. Men sikrest er nok at søge og skrive by for by. Ikke nødvendigtvis hjemmefra, men fra dag til dag. Hvis du søger nu, er endnu flere steder sikkert åbnet i mellemtiden. Det kan også være, at du på grund af corona helle vil se på fx booking.com, hostelworld og AirBnB end sovesale. Bedste hilsner og held og lykke fra Marie

   Svar
 9. Anita
  Anita says:

  Hej Marie, hvilket mærke er de tanktoppe du har på i 2 blå farver 🙂

  Mvh Anita

  Svar
 10. Susanne
  Susanne says:

  Kære Marie
  Jeg er netop blevet bekendt med jeres hjemmeside, den er meget inspirerende.
  Men et teknisk spørgsmål: Jeg har downloaded og åbnet app’en Gpx Viewer på min mobil.. Jeg kan dog ikke få kortet over Nivå-turen lagt ned på mobilen. Hvad gør jeg?
  Venlig hilsen Susanne

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Susanne. Hvor er det dejligt du kan finde inspiration hos os. Jeg tror, der er en nemmere måde end den du har prøvet nu: 1. Download AllTrails-appen og opret dig med profil. 2. Klik på linket til den rute, du vil vandre. Håber det gør det nemmere. kh Marie

   Svar
  • Susanne
   Susanne says:

   Fint, fint, det lykkedes.
   Tak for hjælpen. Susanne

   Svar
   • Marie
    Marie says:

    Hvor fedt. Jeg skal i gang med at rette alle beskrivelserne, for det virker nemmere med AllTrails. Tak fordi du skrev om det:-)

    Svar
 11. Lene Jørgensen
  Lene Jørgensen says:

  Hej Marie og Torben, jeg vil blot sige tak for god inspiration til vandreture. I tirsdags gik jeg jeres rute fra Espergærde til Nivå og retur og i dag vandrede vi turen rundt om Bastrupsø og Burresø. Bliv endelig ved med at lægge jeres ture op, det giver virkelig god inspiration til ture ?.

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Totalt hurra at få sådan en hilsen! Jeg vandrede den igår med mine børn, og jeg tror jeg ændrer noget af ruten nu så man går tættere på lergravssøerne flere steder. Vi har også lige lagt Mols Bjerge Bjergetapen op. God tur!!!http://www.friefodspor.dk/mols-bjerge-stien-bjergetapen/ Bedste hilsner Marie

   Svar
 12. Gunhild
  Gunhild says:

  Hej Marie. Tak for et godt foredrag i Spejdersport for flere uger siden, jeg er så glad for der blev et hjørne til mig også.
  I den forbindelse sagdes i, at du havde været i stand til at få logoet af din rygsæk – husker dog ikke med hvad?
  Jeg er så klar med alt til 16/4 dog med de forbehold, at det er uforudsigeligt hvad covi19 kan spænde ben for…. det er jo lidt ude af egne planlægnings evner og håber bare det bedste.
  Vh Gunhild

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Så hyggeligt at møde dig. Jeg har fjernet Ospreys logoer med en klud med Acetone på:-) Håber virkelig, at Corona ikke får lov at lægge caminoen ned, og at du kommer af sted som du drømmer om. Bedste hilsner Marie

   Svar
 13. sofie olsen
  sofie olsen says:

  Hej Marie,

  Vi var til dit foredrag i går i Spejder Sport, det var SÅ godt og en står inspiration ? Vi talte med dig efter omkring hvilken rute at vælge. Vi har 14 dage i alt, så nok 12 gode vandredage. Du foreslog med det samme ruten Sanabres, (men med start efter de første 118 km) og vi syntes også den ser helt fantastisk ud!! Men efter at have læst lidt er vi nervøse omkring mad/cafe mulighederne på denne tur og om den er ”for øde”. Hvad er dine tanker omkring det? Vi vil rigtig gerne have de naturoplevelser det ligner der er på denne tur men kunne også godt tænke os de små hyggelige byer, spisesteder (som du fortalte om med pilgrimsmenuer?) vi vil gerne vandre ca. 20 km om dagen og gøre det i juni i år.

  Igen tak for en så god aften med super fif ?

  Sofie & Kasper

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hyggeligt at høre fra jer her igen! I behøver slet ikke bekymre jer med mad og selskab på Camino Sanabrés. Den er rigeligt udbygget, også til førstegangspilgrimme. Tror bare de færreste kender ruten og derfor ender på de mere trafikerede første gang. Med tolv dage kan I også vælge Inglés (fem dage) og fortsætte ud til kysten og tilbage (syv dage). Eller den portugisiske fra Portoeller to dage før Porto. Håber I får den dejligste tur! Kh Marie

   Svar
 14. erika blom knudsen
  erika blom knudsen says:

  Hej. Og tak for jeres inspriation for div vandre ture. Jeg vil bare lige fortælle kort om den Camino Inglish, der sidste år gik i vasken pga en brækket tå først på året. Vi valgte så at tage til La Palma. For på den måde kunne vi bedre afbryde en vandring, hvis min makker fik smerter.
  Nok om det. Det jeg vil sige er at det var en for rygende tur og vi har ikke fortrudt. Jeg kan se at i har været på La Gomera. Vil bare anbefale jer en tur der ned. vi var der sidst oktober. Generelt ikke overrent af turister. VH Erika blom Knudsen

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Erika. En brækket tå, det lyder ikke særlig sjovt. Men det gør La Palma til gengæld! For en dansker i en lang vinter synes jeg de kanariske øer kan noget. Lys, lune og smukke landskaber uden man skal flyve alt for langt. Tak fordi du delte, tror lige jeg snuser lidt mere til Palma. Bedste hilsner Marie

   Svar
 15. Helen Meulengracht
  Helen Meulengracht says:

  Kære Marie. Jeg har brugt din side her rigtig meget. Min mand kommer fra Nødebo, så jeg har selvfølgelig også gået der. ?.
  Sidste år førte motivationen til en tur fra Porto til Santiago de Compostela.
  Startede ved kysten et stykke op indtil vinden blæste os ind på Centralruten. (Ult maj). Vi fik så meget ud af turen, havet, eucalyptusstierne, stilheden, byer, og gik på både træ, sten, vand, og asfalt. Ikke en masse mennesker, så meget ro, indtil vi kom op til Spanien. Vi havde to uger, men brugte kun 8 dage. Vi gik stærkt, og jeg føler, at jeg ikke stoppede op og så noget af seværdighederne.
  Nu skal jeg afsted med en ny veninde. Lidt lokkende at starte ud i Porto igen, både pga portugiserne, som er fantastiske, og stigningerne passede mig super (har lidt skavanker). Og syntes der var så meget forskelligt i turen. Og der er jo flere muligheder. Og alligevel tænker jeg: skulle vi prøve Nordspanien?
  Hvad tænker du, du kender jo nok forskellene på de to steder?
  Glæder mig meget til at høre dit svar.
  På forhånd tusinde tak
  De bedste forårshilsner Helen

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Helen. Nødebo er så dejlig en by. Kunne egentlig godt drømme om at bo der, men vejen generer så mange af husene nu. Men drømme kan man altid… Hvor er det dejligt at høre, at du har kunnet bruge siden. Det, du har fået ud af den, er præcis det, jeg så gerne vil: Give mennesker mod til at tage af sted. Nu til dit spørgsmål: Jeg er bange for, at jeg simpelthen ikke har svaret! Jeg tror ikke, dit spørgsmål dybest set handler om steder, seværdigheder, mad eller mennesker…. Jeg tror det handler om, hvorvidt du har mest brug for at gentage en rute på en ny måde og lære af det – eller springe ud i en ny rute og lære noget nyt. Jeg kender alt for godt det med at ville tilbage, fordi det gik for hurtigt (for mig på den portugisiske rute, hvor vi gik et stykke i mørke og derfor ikke så landskabet). Det virker helt klart som om caminoen allerede kalder på dig igen. Men jeg tror det eneste der er at gøre er at læse om de ruter, der falder dig ind, og så mærke efter. Hvad det er der kalder, hvorfor, og så følge din mavefornemmelse. Jeg kan sagtens sige hvilke ruter der betyder hvad for mig, men lige her fornemmer jeg at det handler om forventninger til en rute, der stikker meget dybere end lige landskaber, forskelle osv. Hvis det er alligevel er landskaber, tid til rådighed osv. der spiller ind, har jeg prøvet at skrive lidt om det her: http://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/ Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Helen
    Helen says:

    Kære Marie
    Tusinde tak for dit svar. Jeg tror, at det bliver turen fra Porto igen. Ud fra hvad du fortæller, så må det være den, jeg skal tage igen – med variation ift vejr og vind, og så i langsommere tempo :). Sidste gang jordede vi jo afsted. Min veninde tænkte mest på målet – og jeg ville gerne se noget undervejs. Men en skøn rejse i sjæl og sind.
    Endnu engang tusinde tak – så vil jeg gå i gang med forberedelserne til turen ult. maj 2021. Fantastisk hjælp du yder. <3 Kh Helen

    Svar
    • Marie
     Marie says:

     Dejligt:-) Jeg holder dig ansvarlig, hvis det nu ender med at jeg også må tilbage;-) Kh Marie

     Svar
 16. Laila
  Laila says:

  Tusind tak for en fantastisk hjemmeside, jeg tro næsten jeg har slidt den op. Min mand og jeg (jeg har foræret min mand turen i 60 års fødselsdagsgave) er så heldige, at vi skal gå hele Camino del Norte i juni og juli og er så småt begyndt at samle udstyr. Vi har et spørgsmål til jer ang. soveposen i uld. Bruger I kun den eller har i andet over jer om natten på det tidspunkt af året, er klar over, at der kan være køligere på nordkysten. Er den rummelig nok eller hvordan ser det ud. Har I bestilt den hos “Eldbjørg” i Midtjylland.
  Med venlig hilsen Laila

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Laila. Nej, hvor er det dejligt at høre. Både med hjemmesiden og med jeres pilgrimsrejse. Bare vi dog havde haft mere om del Norte. Ja, vores uldposer er fra Eldbjørg og i juni og juli er de varme nok til mig. Vi har ikke ekstra med. Men jeg sover også i meget, meget tykt uldundertøj. Og er det superkoldt, har jeg hue og cardigan på som ekstra lag. Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Birgitte
    Birgitte says:

    Tak en meget skøn og informativ hjemmeside!
    Hvor fik i helt konkret fat i den uldsovepose, og til hvilken pris?
    De varmeste sommerhilsener herfra.

    Svar
    • Marie
     Marie says:

     Hej Birgitte. Hvor er det bare dejligt du kan lide siden! Vi køber vores uldsoveposer gennem en norsk kvinde, der hedder Eldbjørg – skriv til hende på Elgp@hotmail.com. Bedste hilsner Marie

     Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *