GUIDE Den Danske Pilgrimsrute


Vidste du, at vi har en camino i Danmark? Jeg blev ret glad, da jeg opdagede det. Få tips og viden om Den Danske Pilgrimsrute her

Den Danske Pilgrimsrute er meget mindre kendt, end den fortjener. Så nu vil jeg gøre mit for at udbrede kendskabet til den dejlige rute!
Se etaper, oplevelser og distancer her på rutens hjemmeside

Hvor lang er Den Danske Pilgrimsrute?

I alt strækker Den Danske Pilgrimsrute sig over godt 1000 km gennem Danmark og forbinder os med pilgrimsvejene gennem Europa helt til Santiago de Compostela.

Hvordan er stierne?

Ruten er lagt med så meget natur og små stier som muligt, og forbi steder vi ved, at pilgrimme tidligere har færdedes, så der er en del klostre og kirker langs ruten, for eksempel Esrum Kloster:

Nogle steder deler ruten spor med andre eksisterende, skiltede stier. Fordi Den Danske Pilgrimsrute strækker sig over så mange kilometer, er der selvfølgelig også byer og større asfaltveje, du krydser ind imellem. Flere steder oplever du markstier og kommer helt ud i landskabet som her før Esrum:

Møder jeg pilgrimme undervejs?

Du kan gå dage helt alene, og du kan møde andre. Foreningen Danske Santiagopilgrimme arrangerer gratis ture året rundt på ruten, der har du garanti for godt selskab.
Find næste fælles vandretur

Vejret spiller klart også ind på hvor mange du møder. Jeg havde den store glæde at møde flere forskellige på min tur, da efteråret var på sit smukkeste og højeste. For eksempel, da jeg sad meget træt ved søen i Farum og diskuterede med mig selv, om jeg skulle vende hjem eller vandre videre: Hen ad stien kom en ung kvinde, der gik på denne her rolige, overskudsagtige måde. Inspireret gad jeg godt gå lidt igen…

Pludselig fløj ti kilometer i fantastisk selskab med mange flere fællesnævnere end lige rygsækken og vandrestøvlerne. Hun var startet to dage før mig, og havde alt med til overnatning i sin 35 l rygsæk. Hverdagseventyr… I skoven drejede hun hjemad til sine små børn, og jeg gik taknemmelig og lidt trist videre mod dagens mål – Ballerup Kirke:

Hvordan kan ruten inddeles?

Den Danske Pilgrimsrute har mange forskellige slags overnatning undervejs, så du kan vandre den som en camino. Du kan også tage mindre bidder af den, fx efter arbejde og i weekender, som jeg gør. Det er nemt, for du møder ofte byerne med offentlig transport undervejs.

Her er nogle hovedstræk og deres længde på Sjælland:

  • Helsingør – Roskilde: I alt 110 km
  • København – Roskilde: I alt 50 km
  • Roskilde – Ringsted: I alt 43 km
  • Ringsted – Korsør (mod Fyn): I alt 72 km
  • Ringsted – Rødby (mod Tyskland): I alt 152 km

Og her nogle hovedstræk og deres længde på Fyn:

  • Nyborg – Vejen: I alt 159 km
  • Odense – Bøjden (Sydfyn): I alt 55 km

Find alle etaper og distancer her hos Danske Santiagopilgrimme

Hvordan er Den Danske pilgrimsrute afmærket?

Ruten er afmærket med muslinger og gule pile som på caminoen. Dog er skiltningen væsentlig mere sparsom, fordi man i Danmark skal have tilladelse til at skilte fx i skoven.

Princippet er, at er der intet skilt, skal du fortsætte trygt ligeud. Jeg går udelukkende ruten med kortet på min mobil, men jeg går også tit i egne tanker over overser skilte. Se længere nede hvor nemt du får kortet ind på din mobil.

Hvem står bag Den Danske Pilgrimsrute?

Den Danske Pilgrimsrute er etableret af de frivillige i foreningen Danske Santiagopilgrimme. Der er meget brug for ekstra hænder til at vedligeholde skiltningen. Hvis du som jeg har vandret caminoen, kan det være du også har en taknemmelighed indeni og lyst til at give noget videre?

Se hvordan du kan hjælpe som frivillig med Den Danske Pilgrimsrute.

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Kyststien Bornholm rundt
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Hverrestrup Bakker - Spor i landskabet
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten