VANDRERUTE Kilen rundt: Paradis for bjerggeder

Det er sjældent at finde decideret stejle vandreruter i Danmark. Kilen rundt ved Struer er en af dem – og en supersmuk og fredelig en af slagsen

Hverken Struer eller vandreruten med det sjove navn Kilen rundt ringede en klokke hos os. Men vi så et par billeder derfra, som var nok til at overbevise os om at give ‘Lydens by’, Struer, en chance.

Facts om ruten

  • Længde: 14,4 km rundtur
  • Sværhedsgrad: Udfordrende pga. stejlheden og de dejligt ujævne spor
  • Barnevognsegnet: Bare nej
  • Hunde: Nej – men der er hundeskov i den nordlige del af Hornet
  • Startsted og parkering: Ved Naturskolen Kjærgaard Mølle, Kjærgårdsmøllevej 5, 7600 Struer. Der er parkering både på selve naturskolen og før og efter. Der er også en P-plads ved vejdæmningen, hvis du hellere vil starte der.

Ruten er rigt velsignet af steder, du har lyst til at slå dig ned med madpakke og kaffe på kanden. Der er en særlig ro på denne rute, der måske på grund af det udfordrende terræn ikke virker overrendt på nogen måde. Stemningen kalder dig simpelthen til at lægge dig på ryggen med et græsstrå i mundvigen på en solbeskinnet skråning et par timer.

Hvad er Kilen rundt overhovedet?

Kilen er en brakvandssø nordvest for Struer. Den var oprindelig en del af Struer Bugt i Limfjorden, indtil man i 1856 byggede en vejdæmning og senere en jernbane, der adskilte Kilen fra Limfjorden. Der bliver hvert år afholdt løbet Kilen rundt her.

Hvordan er landskabet og terrænet?

Terrænet er efter vores mening en fuldtræffer: Smalle trampestier, hvor du går i folde og gennem naturområder, hvor heste, geder og får står for naturplejen ved at græsse, så krat og gyvel ikke overtager området.

Små jordskred i skrænterne danner terrasser, som fx fårene elsker at gå ad – et karakteristisk og smukt landskab. Her er dit eget fodspor side om side med klove og hove i mange forskellige størrelser.

Du forcerer et utal af stenter for at komme ind og ud af foldene:

Selve stierne er meget ujævne og skråner ned mod søen. Landskabet er generelt kuperet og flere steder direkte stejlt. Ikke en rute til hverken barnevogne, babyjoggere eller dårlig kondi. God fodtræning – og også oplagt, hvis du træner til at vandre en af de bjergrige caminoer som fx Camino San Salvador i Spanien.

Tip: Danmarks bedst beliggende spejderhytte?

Først blev vi grebet af en uskøn misundelse, da vi så hytten trone på bakken her ved Resenborg med udsigt ud over Kilen. Men så indså vi, at det måtte være en spejderhytte – og så er alt ligesom godt, ikk’? Det er endda en spejderhytte, som kan lejes for meget overskuelige priser her til fx familiearrangementer.

Hvad med skiltningen?

Skiltningen er ikke til at tage fejl af: Den guider dig sikkert hele vejen rundt med pæle, der er malet røde på toppen, og røde pletter på træerne:

Intet behov for GPS her. Hvis du alligevel er nysgerrig efter at se et kort over ruten, kommer det her:

Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

Som vi ind imellem konkluderer, når vi besøger naturperler rundt om i landet: Hvis jeg boede i Struer, vandrede jeg Kilen rundt hver dag.

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK