GUIDE Camino Sanabrés: En stille og smuk camino

Du snubler ikke ligefrem over informationer om Camino Sanabrés på dansk. Til gengæld er der meget, der er værd at vide om den skønne og stille camino

Total længde: 370 km
Startby: Granja de Moreruela
Slutby: Santiago de Compostela
Etaper: 13-19

Her får du vores bedste tips til Camino Sanabrés, som vi har vandret i tre dele: Fra startbyen Granja de Moreruela til Puebla de Sanabria i juli 2018, videre derfra til Ourense i april 2019 og sidste del fra Ourense til Santiago i oktober 2018. Tre lige dejlige årstider: Forår med sne og blomstrende lyng, sommer med blå-blå himmel og sydlandsk varme, og efterår med smukke farver og lune dage.

Se vores forslag til etaper og albergues (25,6 km pr. dag)
Livsnyderruten: Vores forslag til kortere etaper (19,6 km pr. dag)

Hvor mange pilgrimme er der på Camino Sanabrés?

Camino Sanabrés hænger sammen med caminoerne Via de la Plata (sølvruten) og Camino Mozarabe, som begge starter i Sydspanien. De er blandt de allermindst befærdede caminoer – mindre end 4 % af alle pilgrimme kommer til Santiago ad de ruter. Camino Sanabrés er en dejlig, stille rute, hvor du kan fordybe dig og ikke behøver tænke over, om der er en ledig seng i næste by. Sanabrés kaldes af lokale en nyere camino – men ny og ny – dens historie går mere end 800 år tilbage.

Se mere om de forskellige ruter på caminoen og pilgrimstrafik pr. måned

Alligevel er der nok mennesker til at opleve det særlige pilgrimsfællesskab, caminoen giver. I hvert fald hvis du går ruten mellem april og oktober. Om vinteren er den endnu mere øde.

Vi var otte pilgrimme undervejs sammen i juli, plus to andre, vi kun så en enkelt gang. En anelse færre pilgrimme mødte vi i oktober. Det er næsten udelukkende erfarne pilgrimme, du møder på Camino Sanabrés – kend dem på tatoveringerne og mærkerne på tasken…

Hvordan er mulighederne for overnatning undervejs?

Ligesom på Spaniens andre caminoer er der mange slags overnatning for pilgrimme undervejs på Sanabrés. En stor del af dem er donativo-albergues, hvor det er op til dig, hvad du evner at betale. Den generelle pris for albergues er de billigste, vi har oplevet noget sted på caminoerne: 3-5 euro for en plads på sovesal. En anden speciel ting ved ruten er hvor mange albergues, du finder med kun 4-5 pladser. Så er risikoen for snorken minimeret!

Se vores ærlige mening om rutens forskellige albergues og hostals

Som noget særligt er der en del ubemandede alberguer, hvor du er helt på egen hånd og blot betaler i en indsamlingsbøsse. Bemærk, at du de steder ikke får udleveret lagen og hovedpudebetræk, så det er rigtig rart at have med. I flere byer finder du også rigtig hyggelige små hoteller.
Se flere tips til din oppakning til Sanabrés her 

Hvor lange er etaperne?

Camino Sanabrés er på godt og ondt ikke særlig udbygget. Pilgrimsturismen er – heldigvis i vores øjne – ikke nået hertil. Du har ikke overnatningsmuligheder for hver fem km her.

Tager vi det hele med, vil du for hver cirka femten-tyve km finde et muligt sted at sove. Fordelingen er dog flere steder tricky, og du kan komme ud i længere etaper, end du trives med. Det bliver især udtalt, hvis du gerne vil bo i byer med mulighed for indkøb eller mad.

Er det ok nemt at købe mad undervejs?

Her bliver svaret nej – især søndag giver logistiske udfordringer på ruten. Købmandsforretningerne har typisk lukket i siestaen. Så selvom du måske er på en etape med en købmand, kan den sagtens være lukket, når du passerer. Søndag er de fleste barer og købmænd også lukkede.

Barerne åbner typisk først 9:30-10:00, med mindre du er i en større by. Så meget desto større er glæden ved dagens første kop kaffe efter ofte 20 km:

Men hvad gør jeg så med mad?

Da vi opdagede, hvor sparsomt det er med services undervejs på ruten, anskaffede vi appen Wisely, så vi i det mindste vidste, hvad der (ikke) var af muligheder. Så sørgede vi simpelthen for at købe ind til fx aftensmad, morgenmad og frokost på de stræk, hvor det var nødvendigt.

På Sanabrés skal du derfor regne med ekstra vægt i rygsækken i form af mad. Baguette, røget skinke (jamon ibérico) og de gode spanske pateer på glas og flere slags oste er mad, som godt kan holde sig til næste dag selv uden køleskab. Det samme med tomater, som vi altid har med, fordi de smager så skønt og slukker tørsten.
Mere om mad på caminoen

Hvornår på året er det bedst at gå?

Camino Sanabrés kan gås hele året – men regn med udfordringer med lukkede herberger i vintermånederne.

I april oplevede vi høj sol, blomstrende lyng og de sidste rester af sne – dog ikke snevejr.

Vejret skiftede meget i løbet af dagen – fra frostnætter til omkring de tyve grader ud på eftermiddagen. Om foråret kommer smeltevandet ned fra bjergene, så perioden kan også være aldeles mudret. Vi så i juli kun de indtørrede spor af mudder.

Camino Sanabrés er temmelig varm om sommeren, og nogle fravælger juli-august af den grund. Vi er helt ok i varmen, så vi gav det en chance. Normalt undgår vi caminoen i juli, fordi det er så trafikeret det tidspunkt. Men eftersom Sanabrés er så stille, som den er, har du masser af ro, selv om sommeren.

Tag dine forholdsregler til meget varme og sol, hvis du vælger juli: Vi så nogle grimme solskoldninger. En solskygge havde jeg enorm glæde af. Jeg synes solbriller kan være irriterende, når man bevæger sig. For at skærme skuldrene for sol satte jeg mit tyrkiske håndklæde fast i solskyggen som en anden beduin. Så havde jeg min egen plads i skyggen med mig, og jeg undgik solskoldning. Torben gik i ultratynde, kortærmede outdoorskjorter og en tynd kasket.

Vi drak godt med vand (omkring en liter!) om morgenen inden afgang, og bar halvanden liter vand hver. De dage vi vågnede tidligt af os selv, listede vi ud og fik de dejligt kolde morgener.

Oktober er skøn på Sanabrés: Du går for det meste i varieret skov og kan nyde efterårsfarverne omfavnet af løv og bregner og med kastanier på stien…


Hvordan er ruten skiltet?

Camino Sanabrés er det meste af vejen den bedst skiltede camino, vi har prøvet. Kort behøver du ikke på ruten. Vil du gerne gå inden solopgang, er appen Wisely en god hjælp. Under Online map ser du ruten og hvor du selv er. Slut med at overse de gule pile i dæmringen.

Der er dog to undtagelser fra den fremragende skiltning:

 1. Byggeriet af en ny højhastighedsbane (AVE) giver store omlægninger og udfordringer med skiltningen især mellem Puebla de Sanabria og Lubián. Går du forkert her, så tag altid samme vej tilbage, som du kom frem – det det er det sikreste, fordi du ved, hvad der venter.
 2. Der er ekstrem sparsom skiltning på det sidste stykke fra kirken La Tuiza efter Lubián og frem til La Portela a Canda, hvor du krydser grænsen mellem regionerne Castilla y Léon og Galicia. Princippet er: Du skal du op-op-op. Følg vandløbet opad hele vejen, så går du ikke forkert.

Er Camino Sanabrés en god begyndercamino?

Debuterer du som pilgrim på Camino Sanabrés, bliver du en af meget få, for den er ikke særlig kendt. Udfordringerne med indkøb og længden på etaperne er sjove benspænd for en pilgrim, der har gået en camino før, men for debutanten nok noget stressende. Men omvendt: The camino provides, som man siger… Der viser sig altid en løsning, og med en app kan du sagtens planlægge dig ud af det. Springer du ud i det, bliver du belønnet med en usigeligt smuk camino:

Er det en god rute med børn?

Også nej – med mindre du selv er garvet pilgrim, så I undgår fx at skulle springe måltider over. Hvis det er din egen første camino, vil du have en blidere start, hvis du vælger en mere befærdet eller udbygget camino, fx den portugisiske rute. Terrænet som sådan kan børn sagtens gå – endda ofte bedre end os voksne. Passagerne med lange, lige grusveje kan dog nok tage pippet fra nogle…

Hvilke seværdigheder er der undervejs?

Har du tid på ankomstdagen, vil vi klart anbefale dig gåturen ud til klostret Monasterio de Santa Maria de Moreruela. Spaniens største og mest betydningsfulde klosterruin overhovedet. Der er små fire km hver vej derud fra Granja. God, oplevelsesrig opvarmning.

Se mere om det smukke kloster og hvordan du finder det fra caminoen

Hvilke byer er særligt spændende undervejs?

Caminoen har det med at folde skønheden i selv den mindste lille flække ud for den nærværende pilgrim. Så tøv ikke med at bo i små byer. Når det er sagt, er byerne Puebla de Sanabria og Ourense byer, det er værd at planlægge at overnatte i.

Puebla de Sanabria på bakketoppen med sin uindtagelige røveragtige borg 239 trappetrin over floden Rio Tera har lagt navn til Camino Sanabrés. Totalt velbevaret, smuk bymidte på toppen. Spanske turister har opdaget stedet, men det historiske centrum er stadig beboet og autentisk.

Hvad er det med de der varme kilder undervejs?

Ourense er den største by på Camino Sanabrés, og her er der en særlig oplevelse, du virkelig gerne vil unde dine tapre og sikkert ømme pilgrimsfødder: En dukkert i en af byens varme kilder. Der er tre forskellige af dem og et lille fut-tog imellem, hvis du skulle være udmattet. Chavasqueria ligger mest centralt ved flodbredden med udsigt over byen. Du bliver sikkert eneste turist, for det er stedet, de lokale hænger ud. Vi var der klokken 17 og sad tæt med spanske damer (billedet er beskåret af hensyn til privatlivets fred…). Næste gang vælger vi solnedgang for at få synet med af byens lys, der tændes.

Er der bademuligheder undervejs?

Selvom Camino Sanabrés ikke går langs havet, er der flere rigtig gode bademuligheder undervejs. Ikke kun Ourenses varme kilder, men også de iskolde, klare floder undervejs. Kig efter ‘Playa fluvial’. Her fra det rekreative område ‘La Barca’:

Hvilket underlag går man på – og hvilke sko skal jeg så vælge?

Gå Camino Sanabrés i fodtøj, du har afprøvet grundigt og passer dine fødder. Generelt er der på denne camino flere ujævne naturstier med sten og klipper som underlag, end jeg har oplevet på andre caminoer. Vær også beredt på, at du kan komme ud i længere etaper, end du er vant til. En del af underlaget er også hårdt – for eksempel grus- og asfaltveje. Denne camino kræver sit fodtøj – jeg fortrød stort, da jeg i juli kun havde sandaler og fik en hælspore..

Se vores tips til fodtøj på caminoen

Er det muligt at få transport til min rygsæk?

Fordi der er så forholdsvis få pilgrimme på Camino Sanabrés, er der ikke mulighed for rygsæktransport før Ourense ca. 100 km fra Santiago. Derfra kører det til gengæld godt med det spanske postvæsen Correos.
Læs om vores erfaringer med bagagetransport med det spanske postvæsen.

Har du brug for transport af rygsæk inden da, er bedste bud at overnatte steder, der tilbyder rygsæktransport – dem er der et par stykker af. Du finder dem typisk ved opslag på herbergerne:

Ellers koster det 20-35 euro pr. etape for rygsækkørsel med almindelig taxa.

Fly til Camino Sanabrés: Hvordan kommer jeg til startbyen?

Madrid er ofte billigste lufthavn til Camino Sanabrés, hvis du går hele ruten. Går du de sidste 100 km fra Ourense, er fly til og fra Santiago nemmest. Fra Santiago togstation er der 38 smukke minutter i lyntog til Ourense.

Fra Madrid til Granja de Moreruela der to en halv times kørsel til startbyen Granja de Moreruela. Nemmest er at booke dig ind og køre samkørsel med en spanier på hjemmesiden www.blablacar.co.uk. Du kan se, hvor populær den enkelte chauffør, er og kommunikere med dem inden du vælger. Betaling er via kreditkort. Søg efter ruten Madrid-Benavente eller Madrid-Ourense og skriv, at du gerne vil sættes af i Granja de Moreruela.

Prisen er under det halve af prisen for bus og tog. Bemærk, at ruterne slås op forholdsvis sent – tjek 3-1 dage før du ankommer. Herberget i Granja passes af den (lidt gnavne) kromutter i Tele-Bar på den modsatte side af hovedvejen. Det betyder, at du sagtens kan ankomme sent på aftenen – baren er åben i bedste spanske stil. Booke kan du ikke, men stol trygt på caminoen.

9 replies
 1. Katrine
  Katrine says:

  Fantastisk hjemmeside! Til min undren er jeg ikke stødt på info om Camino Sanabrés andre steder, men det lyder som en super fed rute, så TAK for det !
  Er det muligt at finde info om uld-soveposen udenfor facebook, da jeg ikke er på sociale medier?
  Kh

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Katrine. Sanabrés er den del af Via de la Plata/sølvruten, som lidt flere kender. Men den er også en camino i sig selv. Virkelig en af de dejligste! Jeg finder lige nummeret til hende, der laver uldposer og vender tilbage. Bedste hilsner Marie

   Svar
 2. Anne-Sissel Bergum
  Anne-Sissel Bergum says:

  Takk for fin informasjon

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Velkomme, søde du! Jeg er så taknemmelig for din hjælp med at sprede budskabet i Norge! Kh Marie

   Svar
 3. Annette
  Annette says:

  Så meget I nåede at få styr på selvom turen blev forkortet. Super I fortsætter til oktober – glæder mig til at høre mere ?????

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Og vi glæder os til at opleve mere…

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Der er problemer med skiltningen efter Puebla de Sanabria Læs vigtig information her […]

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN