GUIDE Camino Sanabrés: En stille og smuk camino


Du snubler ikke ligefrem over informationer om Camino Sanabrés på dansk. Til gengæld er der meget, der er værd at vide om den skønne og stille camino

Total længde: 370 km
Startby: Granja de Moreruela
Slutby: Santiago de Compostela
Etaper: 13-19

Her får du vores bedste tips til Camino Sanabrés, som vi har vandret i tre dele: Fra startbyen Granja de Moreruela til Puebla de Sanabria i juli, videre derfra til Ourense i april og sidste del fra Ourense til Santiago i oktober året efter. Tre lige dejlige årstider: Forår med sne og blomstrende lyng, sommer med blå-blå himmel og sydlandsk varme, og efterår med smukke farver og lune dage.

Se vores forslag til etaper og albergues (25,6 km pr. dag)
Livsnyderruten: Vores forslag til kortere etaper (19,6 km pr. dag)

Kan jeg købe pilgrimspas i startbyen Granja de Moreruela?

Sandsynligvis nej, for du starter i en mikrolille flække, der hedder Granja de Moreruela hvor der stort set ikke er andet end en bar, et herberg og muligvis en købmand. Derfor er det en god ide at sørge for at bestille pilgrimspas hjemmefra:
Her kan du bestille pilgrimspas hjemmefra

Pilgrimspas til caminoen

Hvor mange pilgrimme er der på Camino Sanabrés?

Camino Sanabrés hænger sammen med caminoerne Via de la Plata (sølvruten) og Camino Mozarabe, som begge starter i Sydspanien. De er blandt de allermindst befærdede caminoer – mindre end 4 % af alle pilgrimme kommer til Santiago ad de ruter. Camino Sanabrés er en dejlig, stille rute, hvor du kan fordybe dig og ikke behøver tænke over, om der er en ledig seng i næste by. Sanabrés kaldes af lokale en nyere camino – men ny og ny – dens historie går mere end 800 år tilbage.

Se mere om de forskellige ruter på caminoen og pilgrimstrafik pr. måned

Alligevel er der nok mennesker til at opleve det særlige pilgrimsfællesskab, caminoen giver. I hvert fald hvis du går ruten mellem april og oktober. Om vinteren er den endnu mere øde.

Vi var otte pilgrimme undervejs sammen i juli, plus to andre, vi kun så en enkelt gang. En anelse færre pilgrimme mødte vi i oktober. Det er næsten udelukkende erfarne pilgrimme, du møder på Camino Sanabrés – kend dem på tatoveringerne og mærkerne på tasken…

Hvordan er mulighederne for overnatning undervejs?

Ligesom på Spaniens andre caminoer er der mange slags overnatning for pilgrimme undervejs på Sanabrés. En stor del af dem er donativo-albergues, hvor det er op til dig, hvad du evner at betale. Den generelle pris for albergues er de billigste, vi har oplevet noget sted på caminoerne: 3-5 euro for en plads på sovesal. En anden speciel ting ved ruten er hvor mange albergues, du finder med kun 4-5 pladser. Så er risikoen for snorken minimeret!

Se vores ærlige mening om rutens forskellige albergues og hostals

Som noget særligt er der en del ubemandede alberguer, hvor du er helt på egen hånd og blot betaler i en indsamlingsbøsse. Bemærk, at du de steder ikke får udleveret lagen og hovedpudebetræk, så det er rigtig rart at have med. I flere byer finder du også rigtig hyggelige små hoteller.
Se flere tips til din oppakning til Sanabrés her 

Hvor lange er etaperne?

Camino Sanabrés er på godt og ondt ikke særlig udbygget. Pilgrimsturismen er – heldigvis i vores øjne – ikke nået hertil. Du har ikke overnatningsmuligheder for hver fem km her.

Tager vi det hele med, vil du for hver cirka femten-tyve km finde et muligt sted at sove. Fordelingen er dog flere steder tricky, og du kan komme ud i længere etaper, end du trives med. Det bliver især udtalt, hvis du gerne vil bo i byer med mulighed for indkøb eller mad.

Er det ok nemt at købe mad undervejs?

Her bliver svaret nej – især søndag giver logistiske udfordringer på ruten. Købmandsforretningerne har typisk lukket i siestaen. Så selvom du måske er på en etape med en købmand, kan den sagtens være lukket, når du passerer. Søndag er de fleste barer og købmænd også lukkede.

Barerne åbner typisk først 9:30-10:00, med mindre du er i en større by. Så meget desto større er glæden ved dagens første kop kaffe efter ofte 20 km:

Men hvad gør jeg så med mad?

Da vi opdagede, hvor sparsomt det er med services undervejs på ruten, anskaffede vi appen Wisely, så vi i det mindste vidste, hvad der (ikke) var af muligheder. Så sørgede vi simpelthen for at købe ind til fx aftensmad, morgenmad og frokost på de stræk, hvor det var nødvendigt.

På Sanabrés skal du derfor regne med ekstra vægt i rygsækken i form af mad. Baguette, røget skinke (jamon ibérico) og de gode spanske pateer på glas og flere slags oste er mad, som godt kan holde sig til næste dag selv uden køleskab. Det samme med tomater, som vi altid har med, fordi de smager så skønt og slukker tørsten.
Mere om mad på caminoen

Hvornår på året er det bedst at gå?

Camino Sanabrés kan vandres hele året – men regn med udfordringer med lukkede herberger i vintermånederne.

I april oplevede vi høj sol, blomstrende lyng og de sidste rester af sne – dog ikke snevejr.

Vejret skiftede meget i løbet af dagen – fra frostnætter til omkring de tyve grader ud på eftermiddagen. Om foråret kommer smeltevandet ned fra bjergene, så perioden kan også være aldeles mudret. Vi så i juli kun de indtørrede spor af mudder.

Camino Sanabrés er temmelig varm om sommeren, og nogle fravælger juli-august af den grund. Vi er helt ok i varmen, så vi gav det en chance. Normalt undgår vi caminoen i juli, fordi det er så trafikeret det tidspunkt. Men eftersom Sanabrés er så stille, som den er, har du masser af ro, selv om sommeren.

Tag dine forholdsregler til meget varme og sol, hvis du vælger juli: Vi så nogle grimme solskoldninger. En solskygge havde jeg enorm glæde af. Jeg synes solbriller kan være irriterende, når man bevæger sig. For at skærme skuldrene for sol satte jeg mit tyrkiske håndklæde fast i solskyggen som en anden beduin. Så havde jeg min egen plads i skyggen med mig, og jeg undgik solskoldning. Torben gik i ultratynde, kortærmede outdoorskjorter og en tynd kasket.

Vi drak godt med vand (omkring en liter!) om morgenen inden afgang, og bar halvanden liter vand hver. De dage vi vågnede tidligt af os selv, listede vi ud og fik de dejligt kolde morgener.

Oktober er skøn på Sanabrés: Du går for det meste i varieret skov og kan nyde efterårsfarverne omfavnet af løv og bregner og med kastanier på stien…

Hvordan er Camino Sanabrés skiltet?

Camino Sanabrés er det meste af vejen den bedst skiltede camino, vi har prøvet. Kort behøver du ikke på ruten. Vil du gerne gå inden solopgang, er appen Wisely en god hjælp. Under Online map ser du ruten og hvor du selv er. Slut med at overse de gule pile i dæmringen.

Der er dog to undtagelser fra den fremragende skiltning:

  1. Byggeriet af en ny højhastighedsbane (AVE) giver store omlægninger og udfordringer med skiltningen især mellem Puebla de Sanabria og Lubián. Går du forkert her, så tag altid samme vej tilbage, som du kom frem – det det er det sikreste, fordi du ved, hvad der venter.
  2. Der er ekstrem sparsom skiltning på det sidste stykke fra kirken La Tuiza efter Lubián og frem til La Portela a Canda, hvor du krydser grænsen mellem regionerne Castilla y Léon og Galicia. Princippet er: Du skal du op-op-op. Følg vandløbet opad hele vejen, så går du ikke forkert.

Er Camino Sanabrés en god begyndercamino?

Debuterer du som pilgrim på Camino Sanabrés, bliver du en af meget få, for den er ikke særlig kendt. Udfordringerne med indkøb og længden på etaperne er sjove benspænd for en pilgrim, der har gået en camino før, men for debutanten nok noget stressende. Men omvendt: The camino provides, som man siger… Der viser sig altid en løsning, og med en app kan du sagtens planlægge dig ud af det. Springer du ud i det, bliver du belønnet med en usigeligt smuk camino:

Er det en god rute med børn?

Også nej – med mindre du selv er garvet pilgrim, så I undgår fx at skulle springe måltider over. Hvis det er din egen første camino, vil du have en blidere start, hvis du vælger en mere befærdet eller udbygget camino, fx den portugisiske rute. Terrænet som sådan kan børn sagtens gå – endda ofte bedre end os voksne. Passagerne med lange, lige grusveje kan dog nok tage pippet fra nogle…

Hvilke seværdigheder er der undervejs på Camino Sanabrés?

Har du tid på ankomstdagen, vil vi klart anbefale dig gåturen ud til klostret Monasterio de Santa Maria de Moreruela. Spaniens største og mest betydningsfulde klosterruin overhovedet. Der er små fire km hver vej derud fra Granja. God, oplevelsesrig opvarmning.

Se mere om det smukke kloster og hvordan du finder det fra caminoen

Hvilke byer er særligt spændende undervejs?

Caminoen har det med at folde skønheden i selv den mindste lille flække ud for den nærværende pilgrim. Så tøv ikke med at bo i små byer. Når det er sagt, er byerne Puebla de Sanabria og Ourense byer, det er værd at planlægge at overnatte i.

Puebla de Sanabria på bakketoppen med sin uindtagelige røveragtige borg 239 trappetrin over floden Rio Tera har lagt navn til Camino Sanabrés. Totalt velbevaret, smuk bymidte på toppen. Spanske turister har opdaget stedet, men det historiske centrum er stadig beboet og autentisk.

Hvad er det med de der varme kilder undervejs?

Ourense er den største by på Camino Sanabrés, og her er der en særlig oplevelse, du virkelig gerne vil unde dine tapre og sikkert ømme pilgrimsfødder: En dukkert i en af byens varme kilder. Der er tre forskellige af dem og et lille fut-tog imellem, hvis du skulle være udmattet. Chavasqueria ligger mest centralt ved flodbredden med udsigt over byen. Du bliver sikkert eneste turist, for det er stedet, de lokale hænger ud. Vi var der klokken 17 og sad tæt med spanske damer (billedet er beskåret af hensyn til privatlivets fred…). Næste gang vælger vi solnedgang for at få synet med af byens lys, der tændes.

Er der bademuligheder undervejs?

Selvom Camino Sanabrés ikke går langs havet, er der flere rigtig gode bademuligheder undervejs. Ikke kun Ourenses varme kilder, men også de iskolde, klare floder undervejs. Kig efter ‘Playa fluvial’. Her fra det rekreative område ‘La Barca’:

Hvilket underlag går man på – og hvilke sko skal jeg så vælge?

Gå Camino Sanabrés i fodtøj, du har afprøvet grundigt og passer dine fødder. Generelt er der på denne camino flere ujævne naturstier med sten og klipper som underlag, end jeg har oplevet på andre caminoer. Vær også beredt på, at du kan komme ud i længere etaper, end du er vant til. En del af underlaget er også hårdt – for eksempel grus- og asfaltveje. Denne camino kræver sit fodtøj – jeg fortrød stort, da jeg i juli kun havde sandaler og fik en hælspore..

Se vores tips til fodtøj på caminoen

Er det muligt at få transport til min rygsæk?

Fordi der er så forholdsvis få pilgrimme på Camino Sanabrés, er der ikke mulighed for rygsæktransport før Ourense ca. 100 km fra Santiago. Derfra kører det til gengæld godt med det spanske postvæsen Correos.
Læs om vores erfaringer med bagagetransport med det spanske postvæsen.

Har du brug for transport af rygsæk inden da, er bedste bud at overnatte steder, der tilbyder rygsæktransport – dem er der et par stykker af. Du finder dem typisk ved opslag på herbergerne:

Ellers koster det 20-35 euro pr. etape for rygsækkørsel med almindelig taxa.

Fly til Camino Sanabrés: Hvordan kommer jeg til startbyen?

Madrid er ofte billigste lufthavn til Camino Sanabrés, hvis du går hele ruten. Går du de sidste 100 km fra Ourense, er fly til og fra Santiago nemmest. Fra Santiago togstation er der 38 smukke minutter i lyntog til Ourense.

Fra Madrid til Granja de Moreruela der to en halv times kørsel til startbyen Granja de Moreruela. Nemmest er at booke dig ind og køre samkørsel med en spanier på hjemmesiden www.blablacar.co.uk. Du kan se, hvor populær den enkelte chauffør, er og kommunikere med dem inden du vælger. Betaling er via kreditkort. Søg efter ruten Madrid-Benavente eller Madrid-Ourense og skriv, at du gerne vil sættes af i Granja de Moreruela.

Prisen er under det halve af prisen for bus og tog. Bemærk, at ruterne slås op forholdsvis sent – tjek 3-1 dage før du ankommer. Herberget i Granja passes af den (lidt gnavne) kromutter i Tele-Bar på den modsatte side af hovedvejen. Det betyder, at du sagtens kan ankomme sent på aftenen – baren er åben i bedste spanske stil. Booke kan du ikke, men stol trygt på caminoen.

19 replies
    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Rikke. Ja, det ved vi, at man ikke kan. Det er en mikrolille by, så det bedste er klart at købe hjemmefra gennem Danske Santiagopilgrimme. kh Marie og Torben

      Svar
  1. Philip
    Philip siger:

    Hej Marie,
    Dejligt side I har lavet. Jeg har allerede brugt siden til inspiration til konfirmationsvandring med min nevø, hvor vi gik den engelske camino. Nu er det atter tid til at skulle afsted med næste nevø. Vi har ca. 5 dage til at vandre i. Så vidt jeg kan se på jeres side, så vil turen fra Ourense til Santiago passer bedst med antal af dage, men der nævner I, at den måske ikke er helt børneegnet. Er den sidste dag ikke så interessant, eller er det blot mht til mangel på indkøbsmuligheder og overnatning? Er det bedre alternativer, så tages råd imod med kyshånd :)
    Vh Philip

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Philip. Hvor er det bare topfedt at høre den slag beretninger. Camino Sanabrés er fuldt ud lige så god som den engelske at vælge – især nu hvor du har erfaring med første tur med en teenager. Der er færre mennesker på Camino Sanabrés end på den engelske rute. Men ift. landskab, byer osv. synes jeg faktisk bedst om Sanabrés – af alle ‘de sidste 100 km’ synes jeg Sanabrés er de bedste, jeg har vandret. Det jeg husker ved den er, at der ikke er så mange unge – men det betyder heller ikke nødvendigvis noget, og det kan også være rene tilfældigheder med de gange jeg har været der. Sanabrés’ sidste 100 km oplevede jeg som flotte fra ende til anden, og især indmarchen til Santiago er fin og hverken plaget af trafik eller fabriksområder. Generelt har ruten ikke så mange indkøbsmuligheder, så det er vigtigt at tænke et par dage frem og bruge din caminoapp, især med fokus på mulig siesta og søndagslukket. Buen camino seje onkel! kh Marie

      Svar
  2. Olivia
    Olivia siger:

    Hej Marie! Tusind tak for alle de gode info på siden! Sanabrès rykker lidt i mig og jeg kan se at det kunne være muligt at gå den her efter mine eksamener, da den spanske region er gul nu :) Men jeg er også lidt nervøs for at vælge den og så ikke møde nogle på vejen. Jeg gik den portugisiske alene for 2 år siden og elskede det, så nu kunne jeg godt tænke mig en anden rute, hvor der er ro til fordybelse, men også lidt selskab på vejen og herbergerne. Har du nogle tanker om det? Jeg ved godt, det er svært at sige med corona.., men jeg håber alligevel du kan hjælpe lidt og ellers tror jeg også at man bare skal have tro på caminoen ☺️☺️
    Kærlig hilsen
    Olivia

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hej Olivia. Hvor superduperfedt, at du kan bruge siden. Nu svarer jeg nok ikke det, du håber, men… altså…. Jeg har ikke været på caminoen siden corona startede, men jeg har læst mange beretninger derfra. Hvis jeg selv stod og skulle vælge rute nu, og det betød meget for mig med selskab, ville jeg nok ikke vælge Sanabrés. De gange jeg har vandret den (fordelt på april, juli og oktober), har det været en sparsomt befolket camino på den gode måde. Nu hvor der er endnu, endnu færre, der vandrer, er den muligvis øde. Desuden ville jeg tænke to gange ift. overnatningsmuligheder. På de mere udbyggede caminoer er der ind imellem flere steder at vælge imellem, og du er derfor mindre sårbar, hvis fx et overnatningssted er gået nedenom og hjem. Så skulle jeg partout af sted i år og selskabet var afgørende for mig, vandrede jeg nok den franske rute eller den portugisiske rute. Især nok den portugisiske rute, fordi du har flere rutevalg der – hvis der er oversvømmet af folk, der er vendt tilbage til caminoen, kan du krydse over til kystruten eller variante espiritual, og er du ensom der, kan du krydse tilbage til centralruten. Og er du helt ok med stilheden, ville jeg vælge Sanabrés uanset situationen, hvis jeg mærkede den kalde på mig. Held og lykke med det! Marie

      Svar
      • Olivia
        Olivia siger:

        Hej igen Marie, tusind tak for dit gode og hurtige svar! :) Jeg mærker efter og ser om det er forsvarligt også at tage afsted til sommer. Du har ret i at den portugiske rute ville være god! Sidste gang jeg gik på den var den så god at jeg er bange for kun at blive skuffet anden gang 😄 Rigtig god dag og tak for en super side! Kh Olivia

        Svar
  3. Katrine
    Katrine siger:

    Fantastisk hjemmeside! Til min undren er jeg ikke stødt på info om Camino Sanabrés andre steder, men det lyder som en super fed rute, så TAK for det !
    Er det muligt at finde info om uld-soveposen udenfor facebook, da jeg ikke er på sociale medier?
    Kh

    Svar
  4. Annette
    Annette siger:

    Så meget I nåede at få styr på selvom turen blev forkortet. Super I fortsætter til oktober – glæder mig til at høre mere ?????

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Der er problemer med skiltningen efter Puebla de Sanabria Læs vigtig information her […]

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN