GUIDE Sådan planlægger du din camino trin for trin


Her guider vi dig til at planlægge din camino trin for trin, så du kommer fri af planlægningsforvirring og trygt fra drøm til virkelighed

Ofte er det temmelig svært og måske direkte frustrerende at planlægge sin første camino! Især fordi der er ufatteligt mange gode redskaber, man ikke aner eksisterer. Følg vores guide trin for trin – så er du godt på vej op af sofaen og af sted på caminoen.

Planlæg caminoen

#1 Beregn hvor mange vandredage, du har

Husk at trække en rejsedag fra i hver ende. Hvis du vil have fx en hviledag pr. uge, så træk hviledagene fra. Selv beregner faktisk aldrig hviledage, men nogle gør. Hvis du slutter i Santiago de Compostela, kan det være en god ide med en ekstra dag til at opleve byen – træk evt. en dag fra til det. Hvis du vil fortsætte til ‘verdens ende’ efter Santiago, så træk mindst fire dage fra til det, måske fem (så har du fire vandredage og en dag ved havet):
Læs: Santiagos syv bedste hemmeligheder
Læs: Camino Finisterre – Muxía: Helt til verdens ende

Vandre caminoen

#2 Vælg det antal kilometer, du vil gå pr. dag i gennemsnit

Vi regner altid med 25-26 km, selvom vi ved af erfaring, at vi typisk ender med 28-29 km. Vi kan godt lide at have lidt at give af.
Læs: Hvor langt kan man gå om dagen på caminoen?

#3 Beregn din totaldistance

Gang dit antal vandredage med km pr. dag, fx 11 x 25 = 275 km. Nu har du din totaldistance. Den skal du bruge for at kunne vælge din caminorute om lidt, for hvor mange kilometer du i alt vil vandre, spiller ind på hvilken camino eller del af en camino, det giver mening at vælge.

#4 Vælg hvilken årstid, du vil vandre caminoen

Hvornår på året du vil vandre caminoen, kan spille ind på dit valg af rute. Vandrer du om vinteren, er Camino Francés et godt bud, for det er den rute med flest åbne overnatningssteder og købmænd. Samtidig er december, januar og februar en unik mulighed for at opleve den mest berømte del af caminoen uden at den er overrendt.

Vandrer du om sommeren, kan især Via de la Plata være meget varm – her kan du tage toppen af varmen ved at vælge en rute nordpå som fx Camino del Norte. Vær dig obs på at spanierne foretrækker netop denne kyst om sommeren, så der er mange vandrere og spanske turister.

Er du særskilt bekymret om vejret?
Læs: Regn på caminoen

Ellers har hver årstid sin charme – fra de blomstrende lyngbuske i april:

… til efterårets fine farver:

Efterår på caminoen

#5 Vælg hvilken camino, du vil vandre

Caminoen er ikke een, men mange ruter! De er meget forskellige hvad angår landskaberne – men den magiske caminostemning finder du i alle afkroge af caminoen.  Her har vi delt vores tips til rutevalget og input til din beslutning:
Læs: Caminoen – ikke en, men mange ruter
Læs: Hvilken camino skal det være?

Kort over caminoen

#6 Køb en app til din camino og find dit startsted

Start for alt i verden med at købe en app til den camino, du har valgt – fx Wise pilgrim/Wisely til Camino Francés. Appen skal du nemlig bruge til at vælge dit startsted.

App til caminoen

I appen kan du se alle byer langs caminoen og til højre deres distance fra katedralen, når man vandrer ad stien. Tjek hvilken by der ligger 275 km fra katedralen – på Camino Francés er det byen Hospital de Orbigo. Generelt er det nemmest at komme frem steder, der er forbundet af bus og tog. Dette kan du se markeret som ikoner under bynavnet.

#7 Tjek bedste rute fra din danske lufthavn til din startby på caminoen

Vi bruger altid hjemmesiden www.rome2rio.com for at få overblik og vælge lufthavn. Den franske rute – Camino Francés – starter den franske baskerlandsby Saint-Jean-Pied-de-Port ved foden af Pyrenæerne. Men husk lige, at det blot er et ud at utallige startsteder for caminoen:

Hvor starter caminoen

#8 Tjek flybilletter på din afrejsedag

Vent et øjeblik med at købe flybilletten – lige nu kigger vi bare! Husk det ofte er billigst at flyve midt på ugen. Vi flyver altid direkte, hvis overhovedet muligt.  Glem i første omgang hjemrejsen. Med caminoen er det ni ud af ti gange bedst at booke ankomst og afrejse separat, fordi du vandrer så langt at det er to forskellige lufthavne. Se mere om det i artiklen her:
Læs: Sådan kommer du bedst og billigst til starten på din camino

#9 Find den bedste transfer på dit ankomsttidspunkt

Undersøg, hvad der er den billigste og hurtigste rute måde at komme fra den lufthavn, du lander i, til din startby på caminoen på dit konkrete ankomsttidspunkt. Du taster simpelthen dit startsted og slutsted på www.rome2rio.com, så ser du nemt, hvordan du kommer fra A til B, hvad det koster og hvor lang tid, det tager:
Se fx hvad der er den hurtigste vej fra Madrid Lufthavn til Hospital de Orbigo

Hvis det ender med en taxa det sidste stykke, så fortvivl ikke. Der er mange penge at spare ved at bruge hjemmesiden www.gettransfer.com til at få tilbud på transfer i bil. Og ellers er det meget trygt og billigere end både taxa og offentlig transport at bruge den spanske samkørselshjemmeside www.blablacar.es

Blablacar

#10 Køb flybilletten og book transfer til dit startsted på caminoen!

Føles det ikke bare deeeejligt at trykke køb på billetten? Du skal af sted på caminoen!  Book i samme omgang din transfer fra lufthavnen til din startby. Find links til billetkøb i Rome2Rio eller brug www.omio.es. Ofte er det en rigtig god ide at gå efter at få plads på et højhastighedstog. Det tager fx kun to timer at komme fra Madrid til León:

Højhastighedstog Spanien

Men hvad så med overnatning? Hvordan booker jeg alt det??

Generelt er caminoen ikke et sted, du behøver at booke alle dine overnatninger. En del af friheden ved caminoen er netop det!
Læs: Overnatning på caminoen

2 replies
 1. Bente Solsø
  Bente Solsø siger:

  Hej
  Angående rejsen ned til Caminoen, nævner I kun fly. Jeg vil gerne tage toget, pga. at jeg gerne vil starte rejsen med at rejse langsomt og klimavenligt. Har I nogle erfaringer med det?
  Hilsen
  Bente

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN