GUIDE Hvilken camino skal det være?


Hvis du kunne se vores indbakke, ville du vide, hvor mange, der er i tvivl om valg af rute på caminoen! Caminoen er nemlig meget mere end een rute. Her kan du se, hvad vi plejer at svare

Generelt vil vi sige: Læs om de forskellige caminoer og lyt til andre pilgrimme. Pludselig mærker du, hvilken rute der er din! Den, der kalder på dig. Til syvende og sidst har caminoen en magisk evne til ikke nødvendigvis at sende dig på den camino, du vil, men den, du har brug for. Den bliver din, og du vil elske den… Når det er sagt, kan forskellige hensyn og ønsker spille ind på valget.

Her kan du se et kort og et overblik over caminoruterne i Spanien

Jeg har x antal dage – hvilken rute skal jeg så vælge?

Hvilke ruter der giver mening at vælge, afhænger selvfølgelig af, hvor mange kilometer, du trives med at vandre pr. dag. Her tager vi udgangspunkt i et gennemsnit på 25 km pr. dag, som en slags gylden middelvej for de fleste pilgrimme. Husk at justere forslagene ud fra, hvor langt du kan lide at gå.
Se mere her om hvor langt du kan gå om dagen på caminoen

Der er tit noget dejligt i at opleve en rute fra start til slut. Der er tre caminoer, du kan vandre i deres fulde længde på 5-7 dage.

 • Camino Inglés på 118 km med start i Ferrol og slut i Santiago de Compostela
 • Camino Finisterre – Muxía på 208 km med start og slut i Santiago de Compostela
 • Camino San Salvador fra León til Oviedo. Hvis det er underordnet for dig at slutte i Santiago, er denne lille bjergcamino en perle. Og Oviedo er også et historisk og vidunderligt pilgrimsmål med en katedral.

Det, som allerflest gør med 5-7 vandredage til rådighed, er at vandre fra Sarria og frem ad den mest kendte camino, Camino Francés. Det ville jeg ikke selv vælge, fordi den del er overrendt – i hvert fald i sæsonen

Det oplagte valg synes jeg er Camino Portugués fra Porto. Ruten starter faktisk helt tilbage i Lissabon, men det er en meget lille andel, der starter der. Perlerne på ruten er fra Porto og frem, og den føles som en hel camino.

Et andet oplagt valg er Camino Francés fra Gaudí-byen Astorga.

Den meget lidt kendte Camino de Invierno er også god til 10 vandredage. Den er 268 km i alt med start i Ponferrada og slut i Santiago de Compostela. Stille og smuk camino.

Her ville jeg selv vælge enten Camino Primitivo eller Camino Sanabrés på hhv. 321 km og 370 km.

Begge caminoer holder jeg meget af, især på grund af de bjergrige udsigter. Bjerge drager mig på en særlig måde, og giver mig den dejlige følelse af at være en lillebitte pilgrim i en stor verden.

Med tre uger er en oplagt kombination at starte med Camino San Salvador (5-7 dage) og fortsætte ad Camino Primitivo (9-13 dage). Landskabeligt to bragende smukke caminoer. De kræver sin fysik…

En anden oplagt mulighed er at vandre fra starten af Camino Francés og til katedralbyen León, som er 19 vandredage á 25 km. Så har du tilbagelagt lidt over halvdelen af den franske rute.

Bjerge og kuperede landskaber – hvor er der det?

Den absolut mest bjergrige rute er Camino San Salvador fra León til Oviedo. Fem-syv dages meget smuk bjergvandring ad små stier.

Både Camino Primitivo og Camino Sanabrés er gudesmukke caminoer med masser af bjergudsigter. Camino Primitivo går på tværs af de cantabriske bjerge – med hvad det betyder af højdemeter:

Camino Sanabrés føles lidt som at gå på en bjergkam – med færre op- og nedstigninger end Primitivo. Begge caminoer har generelt stier med gode underlag – du kommer ikke ud i noget bjergklatring overhovedet..

Også legendariske Camino Francés har bjerge – mest kendt Pyrenæerne på første etape og O’ Cebreiro. Plus en række dage med fantastiske bjergudsigter.

Havet – hvilke caminoer kan jeg se det på?

Camino del Norte går langs Spaniens nordkyst med utallige udsigter over Biscayen. Her oplever du det Spanien, de fleste spaniere elsker at rejse til om sommeren.

Også i Portugal har du havet på caminoen. Den portugisiske camino består af flere ruter, og en af dem er Costa-ruten, der som navnet fortæller, forløber næsten hele vejen langs Atlanterhavets kyst:

Men der er andet vand end havet… Camino Primitivo har for eksempel en smuk, kuperet dag med udsigt over Embalse de Salime. Og Camino Sanabrés har denne her formidable søudsigt over Encoro das Portas undervejs:

Floder finder du på alle caminoer, så selvom du vandrer inde i landet, kan du sagtens vandre ved vandet.

De sidste 100 km – men hvilken rute?

Camino Inglés er i sin fulde længde 118 km – den kan du også vælge i stedet for at vandre dele af andre ruter. Skal det være dele af en anden rute, ville vores førstevalg være Camino Sanabrés fra Ourense, fordi den er så dejlig – både natur- og kulturmæssigt.

Et andet bud kunne være Camino Portugués fra Valença, som er den sidste by inden du krydser grænsen til Spanien – en oplevelse i sig selv. Mange starter fire km senere – i Tui på den spanske side. Vælger du i stedet Valença, får du en vidunderlig, historisk fæstningsby med – plus den lange bro mellem Portugal og Spanien. Bemærk, at der i Spanien på Camino de Levante er en by, der hedder Valencia – bare så du ikke falder i fælden og forveksler dem.

Her på kortet kan du se hvor du skal starte fra på de forskellige caminoer for at havde vandret de 100 km det kræver at få et compostela som bevis for din pilgrimsvandring:

Tak for lån til www.wisepilgrim.com

Sidste 100 km jeg ikke ville gå (for sig selv)

 • Med sikkerhed ville vi ikke vandre de sidste 100 km af Camino Primitivo. Simpelthen fordi de sidste 100 km ikke repræsenterer ruten. Du starter præcis efter alle de smukke, kuperede landskaber. Gå hellere Primitivo, når du kan gå den hele.
 • Camino Francés fra Sarria ville vi personligt heller ikke vælge, fordi der er rigtig mange mennesker i højsæsonen.

Med skavanker – hvilken camino er så bedst?

Det er Camino Portugues – her har du færrest højdemetre af alle caminoer. Centralruten er bedst udbygget ift. overnatning.

Jeg vandrer med børn/børnebørn/teenagere – hvad er så bedst?

Med børn kan det være rart med en af de mest udbyggede caminoer, fordi der der er flest overnatningsmuligheder. Camino Francés og Camino Portugués fx.

Vandrer du med teenagere, kan du med fordel inddrage dem i valget af rute – der er nu ikke noget så motiverende som ejerskab. Hvis muligheden for at møde jævnaldrende spiller ind, er Camino Francés og Camino Portugués de mest trafikerede ruter og chancen størst.

Camino Francés bliver for lang på én gang – hvordan kan jeg opdele den med den tid, jeg nu har? Og skal jeg starte fra starten eller gå slutningen?

Der er noget med pilgrimme og katedraler. Planlægger du at vandre Camino Francés i dele, er en mulighed at dele den op efter de største katedraler at slutte i og starte fra igen. Så her har du Camino Francés opdelt efter de store katedraler i ‘LEGO-klodser’ , du kan sætte sammen til dit antal dage:

 • Fra starten i Saint Jean Pied-de-Port til Pamplona (3 vandredage – 67 km)
 • Fra Pamplona til Burgos (9 vandredrage – 217 km)
 • Fra Burgos til León  (7 vandredage – 178 km)
 • Fra León til Astorga (2 vandredage – 49 km)
 • Fra Astorga til Ponferrada (2 vandredage – 52 km)
 • Fra Ponferrada til Santiago de Compostela (8 vandredage – 205 km)

Katedralopdelingen passer også med de største byer, som giver dig den nemmeste transport frem til start og hjem igen.

Starte med slutningen eller med starten?

Vi har været rigtig glade for at slutte i Santiago på vores allerførste camino. Det første syn at katedralen er ikke et, man glemmer, når den endelig tårner sig op for enden af en lille gyde. Det havde og har en særlig betydning.

Synonymer: Fisterra, Finesterre, Finsterre, Fisterra, Finnisterre, Finistere, Finesterra, Finnesterre, Finestere, Franchaice, Francais, Camino del Northe, Camino France, Oviede (de alternative stavemåder her er for at gøre det nemt at finde artiklen for folk, der søger på anderledes stavemåder…)
17 replies
 1. Eva Marie Tang Kirk
  Eva Marie Tang Kirk siger:

  Kære begge,
  Tak for jeres virkelig gode hjemmeside!
  Jeg har i 2005 vandret hele C. Francés og i 2012 gik jeg C. Portugués fra Porto. Begge gange med en daværende kæreste. I juli skal jeg for første gang gå alene, hvilket både er noget, jeg har set frem til længe, men samtidig er lidt skræmmende, da jeg ikke vil vælge en camino, hvor jeg sjældent møder mennesker. Francés bliver nok for crowded, men jeg er bekymret for, om Invierno-ruten eller Sanabrés er for affolket. Hvad er jeres bud? Jeg har mulighed for at gå 10-18 dage.
  Vh Eva Marie

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hvor bliver det spændende!!!! Det er en dyb og stor oplevelse at vandre på egen hånd. Glæd dig. Umiddelbart ville jeg nok vælge at vandre Primitivo efterfulgt af Finisterre-Muxia med det antal dage du har. Alternativt starte på del Norte fra Irún og gå så langt du nu når. Bedste hilsner Marie

   Svar
 2. Gert Knudsen
  Gert Knudsen siger:

  Hej- jeg skal gå camino marts 22-
  Tænker at gå kystvejen fra porto-
  Første gang- hvad skal jeg egentlig være opmærksom på mhs til overnatning – har i nogle tips-
  På forhånd tak og fed hjemmeside iøvrigt
  Mvh Gert

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gert. Dejligt du kommer af sted! Jeg tænker ikke der er noget særligt, du skal være opmærksom på med overnatning, andet end at der er mange muligheder. Den bedste måde at få overblik fra dag til dag er at starte med at købe Wiselys app til Camino Portugues – den har ogsåp kystruten med. Der kan du under hver by se aktuelle overnatningssteder. Er det muligt at booke, er der link til det. Oftest behøver man slet ikke booke – der er en frihed i at gå så langt du nu har lyst til på dagen. Måske du også kan have glæde af denne artikel: https://www.friefodspor.dk/overnatning-paa-caminoen/ og her hvad der er på vores side om Portugal: https://www.friefodspor.dk/camino-portugues/ Bom caminho fra Marie

   Svar
   • Gert knudsen
    Gert knudsen siger:

    Hej og tak for hurtig respons – hvor starter man egentligt i porto- første gang.
    Pas og udgangspunkt- er lidt grøn😉
    Mvh Gert

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Du starter fra Sé-katedralen i hjertet af byen og følger den rute, vi har beskrevet i guiden her (John Brierlys rute): https://www.friefodspor.dk/guide-camino-portugues-fra-porto-til-santiago/. Du kan med fordel købe pilgrimspas hjemmefra gennem pilgrimsforeningen – så er du klar til start og støtter samtidig arbejdet med caminoen i Danmark (Den Danske Pilgrimsrute): https://santiagopilgrimme.dk/bestil-pilgrimspas/
     Der er dejligt kort fra lufthavnen til centrum og vælger du en fredag, koster billetten typisk 322 kroner. Hjem kan du tage AVE-toget fra Santiago (det starter i december 2021) til Madrid og flyve direkte derfra hjem. Så det er altså to enkeltbilletter, du køber, og direkte begge vejen uden mellemlanding. Hvis din tur kommer ind i påskeugen, vil det efter al sandsynlighed være nødvendigt med booking af overnatning. Kh Marie

     Svar
 3. Olivia
  Olivia siger:

  Hejsa :) Påvirker corona at gå caminoen? tænker på herberger osv. hvor man sover mange mennesker og man generelt er tæt på andre

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Olivia. Vi skal først af sted på vores første tur efter corona den 15. oktober, så jeg er ikke øjenvidne. Men jeg har fulgt meget med i andre beretninger. Ud fra det kan jeg sige, at coronaen har temmelig stor indvirkning stadig væk. Fx i form af offentlige herberger, der flere steder kører med halv kapacitet – eller som på nogle ruter er helt lukkede. Det er de fx på Camino San Salvador, vi skal vandre. En anden konsekvens er, at flere overnatningsssteder og cafeer har drejet nøglen om – det har vi fx hørt om fra Camino Primitivo, vi vandrer i forlængelse af San Salvador. Så har priserne generelt fået et nøk opad, og der er pladsmangel i nogle byer, så folk har været nødt til at gå meget langt eller tage taxa frem og tilbage til et sted at sove. Mundbind er ikke længere påbud i Spanien, men det er flittigt i brug mange steder, kan jeg se på billeder fra herberger stadig. Så alt i alt: Der bliver gjort meget for coronasikkerheden på caminoen, men vi forventer i hvert fald mærkbare forandringer, når vi drage af sted om små to uger. Når alt det er sagt strømmer glade pilgrimme hjem lige nu efter skønne, omend anderledes caminooplevelser:-)Hilsen Marie

   Svar
   • Olivia
    Olivia siger:

    Hej igen. Tusinde tak for svar! Min mor og jeg regner med at tage afsted i April 2022 :)

    I må have en rigtig god tur!

    Svar
 4. Bettina Andersen
  Bettina Andersen siger:

  Kære Marie og Torben.
  Jeg er lige blevet 60 år og har længe drømt om at gå noget af Caminoen. Jeg er vild med jeres hjemmeside og følger med der.
  Jeg er så heldig at mine tre voksne sønner gerne vil vandre med mig næste år. Det er første camino for os alle fire.
  Vi har ca 8 dage at tage ud af kalenderen og vores udrejse dato er nok omkring 31-5-2022.
  Kan du foreslå en rute vi kan gå når vi ca har en uge til rådighed?
  Jeg har kigget på Ingles og måske Finisterre. Men hvad tænker du/I? Jeg er virkelig novice indenfor camino :-).
  Mange hilsner
  Bettina Andersen

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bettina. Hvilken glæde at kunne tage af sted sammen og opleve det hele på ny! Og så godt du kan finde inspiration her❤️Hvis det er 8 dage I har i alt, bliver det så seks vandredage. Et rundt gennemsnit mange vandrer pr. dag er 25 km. Dvs. sige I kan lede efter 150 km af en camino. Jeg ville nok enten vælge de første 150 km af den franske rute – og gøre det til et fælles projekt at vandre resten af den i etaper. Magisk at starte fra begyndelsen i Baskerlandet!Og ellers hvis I gerne vil slutte i Santiago, ville jeg nok vælge de sidste 150 km af den portugisiske rute (dvs. fra byen Ponte de Lima ) eller de sidste 150 af Camino Sanabrés (dvs. fra byen Albergueria). Inglés tror jeg bliver en dag for kort. Og hverken den franske, Norte eller Primitivo ville jeg vælge de sidste dele af fordi der efter min smag er lige mange mennesker nok. Men det er jo smag og behag. Både Sanabrés og Portugues synes jeg er virkelig skønne ruter. Sanabrés er mest stille af de to. Vælger I den portugiske skal I på forhånd beslutte, om I vandrer den version af ruten, som hedder Variante Espiritual (den er meget smuk!) Den rute er nemlig enten 36 km eller 38+28 km længere end centralruten, alt efter om I vælger at sejle eller vandre den sidste dag af den del af ruten. Nå… lang besked. Håber jeg fik givet lidt tips til valget:-) Køb som det første en app til ruten, fx
   Wisely. Superhurtigt overblik:-) Kh Marie

   Svar
   • Bettina Andersen
    Bettina Andersen siger:

    Kære Marie.
    Tusind tak for dit hurtige og uddybende svar <3. Det er virkelig en stor hjælp. Nu har vi inspiration så sønnerne og jeg kan træffe en beslutning om ruten. Jeg har det på samme måde som dig. Der behøver ikke at være for mange mennesker :-).
    Jeg glemte at spørge dig om ikke tidspunktet sidst i maj/først i juni er fint ift at det er behageligt at gå uden alt for meget varmt tøj?
    K.H.
    Bettina

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Hej Bettina. Det der med vejret… I virkeligheden spørger du jo om hvad I kan gøre for at sikre jer godt vejr de otte dage I vandrer. Ja, man kan tjekke statistikker og forsøge at outsmarte de værste varmeperioder/regnperioder. Men livet er jo lidt sådan, at hvad som helst kan ske med vejret netop de dage man er af sted. I kan få hedebølge, I kan få heldagsregn. Så det afgørende er nok at pakke så I er beredt på begge scenarier. Jeg vil dog mene, at slut maj/start juni minder om dansk sommervejr og generelt vil være behageligt. Sanabrés vil være køligere end Portugues, fordi ruten i store dele forløber ret højt oppe (dog ikke bjergvandring på nogen måde). Portugues vil sikkert til gengæld have mere vind, fordi I er tæt på Atlanterhavet. Jeg er dog ingen Henrik Voldborg – de ting jeg skriver er udelukkende mine egne erfaringer fra de perioder jeg har vandret og hvor vejret tilfældigvis var som det var. Bedste hilsner Marie

     Svar
 5. Lene
  Lene siger:

  Vi planlægger camino tur i 2020 (april og maj) og vil gerne gå hele strækningen Camino Frances. Jeg bliver lidt forvirret med navnene på alle de camino ruter. Går vi Frances kommer vi så igennem mange af de ruter I nævner og kan du fortælle mig hvilke? Er der Camino rute vi ikke kommer igennem også? Jeg er lidt i tvivl mht. april, da jeg har hørt, at der kan være is og sne på den første strækning i Frankrig og at det ikke er så godt. Hvad tænker du om det? Masser af hilsner.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lene
   Hvor lyder det bare fantastisk. I april kan I få al slags vejr – inkl. sne! Jeg gik i sne og fuld sol i april i år. Kortet her giver nok det bedste overblik over de forskellige ruter der er at vælge imellem: https://www.friefodspor.dk/guide-caminoen-ikke-en-men-mange-ruter/ I er i gang med at vælge den mest berømte, mest befærdede og absolut storslåede franske rute, som ofte er den, folk kender og tror er den eneste camino. Men den er faktisk hverken den ældste eller den længste eller hvad man nu kan tro. Det er simpelthen en rute, som er blevet meget kendt, vandres meget og er den første, der blev UNESCO verdensarv. Vælger I den, går I glip af en masse andre ruter. Det er den evig udfordring. Så er det bare om at gøre som mange pilgrimme gør: Vende tilbage og gå endnu en camino. Og endnu en. Bedste hilsner og ønsker for jeres valg af rute fra Marie

   Svar
 6. Mette
  Mette siger:

  Hej :)

  Jeg er forholdsvis ny i vandrer verdenen – jeg har vandret lidt på Tasmanien men mere hygge ture. Nu er jeg dog rigtig tændt på at processen Caminoen af! Jeg er dog i tvivl om ruten (bl.a.! – der er også mange andre spørgsmål). Jeg vil afsted næste år, gerne fra slut april og har ingen deadline. Er for meget at gabe over en af de lange ruter som del Norte eller Frances? Jeg går dagligt 12-15 km på arbejde men det er selvfølgelig uden oppakning. På den anden side har jeg heller ikke noget at nå efter Caminoen. Jeg vil bare gerne have så meget natur, kultur og forskelligt terræn med :)

  Tak for en rigtig god hjemmeside! Den er meget oplysende for en newbie :)

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mette. Det lyder som om caminoen i den grad kalder… Du har da det bedste udgangspunkt overhovedet: En drøm, en rigtig god grundform og tid! Det kan kun gå godt. Som jeg ser det, kan du gabe over en hvilken som helst rute, også de lange. Via de la Plata er den længste af dem alle. Efterhånden som du læser dig ind på dem hver tror jeg du til sidst mærker hvilken en, der er din. Sådan har jeg i hvert fald mærket det, og gør det stadig. Så længe du lytter til din krop, kan du vandre så lang en camino, du lyster. Genialt med at gå til arbejde – du kan som forberedelse begynde at vandre med din rygsæk. Buen camino, heldige dig. Kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN