GUIDE Hvilken camino skal det være?


Hvis du kunne se vores indbakke, ville du vide, hvor mange, der er i tvivl om valg af rute på caminoen! Caminoen er nemlig meget mere end een rute. Her kan du se, hvad vi plejer at svare

Generelt vil vi sige: Læs om de forskellige caminoer og lyt til andre pilgrimme. Pludselig mærker du, hvilken rute der er din! Den, der kalder på dig. Til syvende og sidst har caminoen en magisk evne til ikke nødvendigvis at sende dig på den camino, du vil, men den, du har brug for. Den bliver din, og du vil elske den… Når det er sagt, kan forskellige hensyn og ønsker spille ind på valget.

Her kan du se et kort og et overblik over caminoruterne i Spanien

Jeg har x antal dage – hvilken rute skal jeg så vælge?

Hvilke ruter der giver mening at vælge, afhænger selvfølgelig af, hvor mange kilometer, du trives med at vandre pr. dag. Her tager vi udgangspunkt i et gennemsnit på 25 km pr. dag, som en slags gylden middelvej for de fleste pilgrimme. Husk at justere forslagene ud fra, hvor langt du kan lide at gå.
Se mere her om hvor langt du kan gå om dagen på caminoen

Der er tit noget dejligt i at opleve en rute fra start til slut. Der er tre caminoer, du kan vandre i deres fulde længde på 5-7 dage.

 • Camino Inglés på 118 km med start i Ferrol og slut i Santiago de Compostela
 • Camino Finisterre – Muxía på 208 km med start og slut i Santiago de Compostela
 • Camino San Salvador fra León til Oviedo. Hvis det er underordnet for dig at slutte i Santiago, er denne lille bjergcamino en perle. Og Oviedo er også et historisk og vidunderligt pilgrimsmål med en katedral.

Det, som allerflest gør med 5-7 vandredage til rådighed, er at vandre fra Sarria og frem ad den mest kendte camino, Camino Francés. Det ville vi ikke selv vælge, fordi den del er overrendt især i højsæsonen.

Det oplagte valg synes vi er Camino Portugués fra Porto. Ruten starter faktisk helt tilbage i Lissabon, men det er en meget lille andel, der starter der. Perlerne på ruten er fra Porto og frem, og den føles som en hel camino.

Et andet oplagt valg er Camino Francés fra Gaudí-byen Astorga.

Den meget lidt kendte Camino de Invierno er også god til 10 vandredage. Den er 268 km i alt med start i Ponferrada og slut i Santiago de Compostela. Stille og smuk camino.

Her ville vi enten vælge Camino Primitivo eller Camino Sanabrés på hhv. 321 km og 370 km.

Begge caminoer holder vi meget af, især på grund af de bjergrige udsigter. Bjerge drager os på en særlig måde, og giver den dejlige følelse af at være en lillebitte pilgrim i en stor verden.

Med tre uger er en oplagt kombination at starte med Camino San Salvador (5-7 dage) og fortsætte ad Camino Primitivo (9-13 dage). Landskabeligt to bragende smukke caminoer. De kræver sin fysik…

En anden oplagt mulighed er at vandre fra starten af Camino Francés og til katedralbyen León, som er 19 vandredage á 25 km. Så har du tilbagelagt lidt over halvdelen af den franske rute.

Bjerge og kuperede landskaber – hvor er der det?

Den absolut mest bjergrige rute er Camino San Salvador fra León til Oviedo. Fem-syv dages meget smuk bjergvandring ad små stier.

Både Camino Primitivo og Camino Sanabrés er gudesmukke caminoer med masser af bjergudsigter. Camino Primitivo går på tværs af de cantabriske bjerge – med hvad det betyder af højdemeter:

Camino Sanabrés føles lidt som at gå på en bjergkam – med færre op- og nedstigninger end Primitivo. Begge caminoer har generelt stier med gode underlag – du kommer ikke ud i noget bjergklatring overhovedet.

Også legendariske Camino Francés har bjerge – mest kendt Pyrenæerne på første etape og O’ Cebreiro. Plus en række dage med fantastiske bjergudsigter.

Camino del Norte har også bjerge, og er i det hele taget en camino vi huske for de lange udsigter:

Havet – hvilke caminoer kan jeg se det på?

Camino del Norte går langs Spaniens nordkyst med bjergtagende udsigter over Biscayen. Her oplever du det Spanien, de fleste spaniere elsker at rejse til om sommeren. En af de mest panoramiske caminoer overhovedet:

Ruta del Flysch på Camino del Norte

Også i Portugal har du havet på caminoen. Den portugisiske camino består af flere ruter, og en af dem er Costa-ruten, der som navnet fortæller, forløber næsten hele vejen langs Atlanterhavets kyst:

Men der er andet vand end havet… Camino Primitivo har for eksempel en smuk, kuperet dag med udsigt over Embalse de Salime. Og Camino Sanabrés har denne her formidable søudsigt over Encoro das Portas undervejs:

Floder finder du på alle caminoer, så selvom du vandrer inde i landet, kan du sagtens vandre ved vandet.

De sidste 100 km – men hvilken rute?

Camino Inglés er i sin fulde længde 118 km – den kan du også vælge i stedet for at vandre dele af andre ruter. Skal det være dele af en anden rute, ville vores førstevalg være Camino Sanabrés fra Ourense, fordi den er så dejlig – både natur- og kulturmæssigt.

Et andet bud kunne være Camino Portugués fra Valença, som er den sidste by inden du krydser grænsen til Spanien – en oplevelse i sig selv. Mange starter fire km senere – i Tui på den spanske side. Vælger du i stedet Valença, får du en vidunderlig, historisk fæstningsby med – plus den lange bro mellem Portugal og Spanien. Bemærk, at der i Spanien på Camino de Levante er en by, der hedder Valencia – bare så du ikke falder i fælden og forveksler dem.

Her på kortet kan du se hvor du skal starte fra på de forskellige caminoer for at havde vandret de 100 km det kræver at få et compostela som bevis for din pilgrimsvandring:

Tak for lån til www.wisepilgrim.com

Sidste 100 km, som vi ikke ville gå for sig selv

 • Med sikkerhed ville vi ikke vandre de sidste 100 km af Camino Primitivo. Simpelthen fordi de sidste 100 km ikke repræsenterer ruten. Du starter præcis efter alle de smukke, kuperede landskaber. Gå hellere Primitivo, når du kan gå den hele.
 • Camino Francés fra Sarria ville vi personligt heller ikke vælge, fordi der er rigtig mange mennesker i højsæsonen.

Med skavanker – hvilken camino er så bedst?

Det er Camino Portugués – her har du færrest højdemetre af alle caminoer. Centralruten er bedst udbygget ift. overnatning. Du kan også vælge at få din rygsæk transporteret, og på den måde have mindre belastning på kroppen – det åbner måske for flere rutemuligheder.

Caminoen med børn/børnebørn/teenagere – hvad er så bedst?

Med børn kan det være rart med en af de mest udbyggede caminoer, fordi der der er flest overnatningsmuligheder. Camino Francés og Camino Portugués fx.

Vandrer du med teenagere, kan du med fordel inddrage dem i valget af rute – der er nu ikke noget så motiverende som ejerskab. Hvis muligheden for at møde jævnaldrende spiller ind, er Camino Francés og Camino Portugués de mest trafikerede ruter og chancen størst.

Camino Francés bliver for lang på én gang – hvordan kan jeg opdele den med den tid, jeg nu har? Og skal jeg starte fra starten eller gå slutningen?

Der er noget med pilgrimme og katedraler. Planlægger du at vandre Camino Francés i dele, er en mulighed at dele den op efter de største katedraler at slutte i og starte fra igen. Så her har du Camino Francés opdelt efter de store katedraler i ‘LEGO-klodser’ , du kan sætte sammen til dit antal dage:

 • Fra starten i Saint Jean Pied-de-Port til Pamplona (3 vandredage – 67 km)
 • Fra Pamplona til Burgos (9 vandredrage – 217 km)
 • Fra Burgos til León  (7 vandredage – 178 km)
 • Fra León til Astorga (2 vandredage – 49 km)
 • Fra Astorga til Ponferrada (2 vandredage – 52 km)
 • Fra Ponferrada til Santiago de Compostela (8 vandredage – 205 km)

Katedralopdelingen passer også med de største byer, som giver dig den nemmeste transport frem til start og hjem igen.

Starte med slutningen eller med starten?

Vi har været rigtig glade for at slutte i Santiago på vores allerførste camino. Det første syn at katedralen er ikke et, man glemmer, når den endelig tårner sig op for enden af en lille gyde. Det havde og har en særlig betydning.

Synonymer: Fisterra, Finesterre, Finsterre, Fisterra, Finnisterre, Finistere, Finesterra, Finnesterre, Finestere, Franchaice, Francais, Camino del Northe, Camino France, Oviede (de alternative stavemåder her er for at gøre det nemt at finde artiklen for folk, der søger på anderledes stavemåder…)
47 replies
 1. Brian Christiansen
  Brian Christiansen siger:

  Hej Marie og Torben
  Jeg har brug for en tur på Camino igen.
  Jeg har desværre ikke så meget tid denne gang og har derfor tænkt mig at vandre Porto-Santiago (costal) her i slutningen af september.
  Har I erfaring med hvor crowded ruten er på dette tidspunkt?
  På forhånd tak, MCH Brian

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Brian
   Generelt oplevede vi ikke kystruten som overrendt på nogen måde. Slutningen af september er garanteret en dejlig tid der. Hvis du vandrer på egen hånd, ville vi ikke booke. Skulle der mod forventning være meget pres på, kan du jo altid begynde at booke når du er der, hvis det er strengt nødvendigt. Bom caminho fra Marie og Torben

 2. Vicki
  Vicki siger:

  Kære Marie

  Tak for dit fine site og for de super råd!

  Har du nogen input i forhold til Camino Del Norte? Og hvis ikke – hvor ville du da kigge hen for tilsvarende gode råd, som man kan finde her på dit site?

  KH

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Kære Vicki. Del Norte har vi endnu til gode, så vi kan desværre ikke guide dig på vej om den. Til gengæld vil du kunne bruge 90 % af alt hvad vi har skrevet op caminoen:-) Vi kender desværre ikke til at hjemmesiden med vandreguides der ligner vores… Bedste hilsner Marie og Torben

 3. Heidi
  Heidi siger:

  Kære Maria og Torben
  Allerførst tusind tak for jeres fantastiske og ærlige beskrivelser af alle jeres mange vandreture. I er den største vandreinspiration, og og min mand og jeg har efterhånden gået i mange af jeres fodspor i Danmark :-) Og efter at have hørt dit foredrag, Marie, er vi gået i gang med at planlægge vores første Camino. Men vi er i tvivl om hvilken… Vi tager afsted i forbindelse med påsken 2024, hvilket vil sige fra slut marts til midt april, hvor vi har 13-14 vandredage. Vi er i start 50’erne og i god vandreform men har lyst til at have mulighed for at tage den med ro, hvis nu dagen, byen eller selskabet inviterer til det. Derfor vil et snit på 20 km om dagen nok passe os fint. Vi overvejer enten at gå hele den portugisiske (fra Porto) eller de sidste ca. 260 km af den Franske (fra Astorga). Hvilken Camino vil I anbefale på det tidspunkt af året for sådan et par førstegangscaminovandrere som os?
  Mh Heidi

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej med jer. Vidunderligt I kan bruge siden. Først var vi enige om Primitivo! Men med 20 km etaper er den desværre for lang… Så vi hælder faktisk til Porto her! Går I længere eller kortere er det nemlig en rute der er nem at variere eller udbygge. Plus I så kan gemme Francés til at gå isin helhed… Bemærk at hvis I ankommer en af påskedagene til Santiago, vil der være pres på frem mod katedralen. Det kan blive rart at booke dagen før. Vi undgik det på den franske i påsken men kæmpede noget med at finde plads. Det løser sig dog altid! Kh Marie ogTorben

 4. Pernille Kock
  Pernille Kock siger:

  Kære Marie,
  Først: sikke en fantastisk og inspirerende hjemmeside I har lavet! Og virkelig brugbar! Så tak for den:-)
  Dernæst: jeg håber du vil give lidt råd ift. vores valg af Camino til efteråret?
  Min veninde og jeg vil gerne gå en Camino til september. Vi er 51/52 år og har derfor lidt skavanker hist og pist (lidt med knæet, lidt med hoften osv.). Vi har 12 vandredage og har forelsket os i turen til “verdens ende”, som vi gerne vil slutte af med. Men hvad skal vi gå inden? Vi har kraftigt kig på 2 ruter, men vil gerne høre din/jeres mening. Vi overvejer enten Ingles eller den sidste del af Sanabres. Hvad vil du anbefale? Vi tænker at vi i starten kan gå 15 km om dagen og ellers 20-25 km om dagen. Alt efter op- og nedstigninger selvfølgelig;-) Camino Finisterre tænker vi at gå ud til og køre med bus tilbage til Santiago (kan man ikke det?), så der regner vi med at bruge 5-6 vandredage. Så der er 6-7 vandredage til enten Ingles eller den sidste del af Sanabres. Hvad ville du/I vælge og hvorfor?
  På forhånd tak for hjælpen- kh fra Pernille
  PS: Jeg har tidligere gået den portugisiske med min mor (fra Porto og op), så jeg ville gerne prøve noget nyt;-)

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pernille. Camino Finisterre-Muxía er så enormt smuk, at det er næsten synd at tage bussen netop der. Med jeres distancer foreslår vi at flyve ud og hjem fra Santiago de Compostela. Fra Santiago kan I tage lyntoget til Ourense på 35 minutter, og vandre de sidste 100 km af Camino Sanabrés til katedralen (fem dage). Hvis det passer med jeres rejseplan, så vælg et tidligt morgentog – turen er ubegribeligt smuk om morgenen, når skyerne sover længe i Galicias dale. Camino Sanabrés er flot hele vejen til katedralen og ikke plaget af Santiagos fabriksområder. Efter Santiago kan I vandre til Finisterre, videre til Muxia og tage bussen tilbage til flyet i Santiago. Turen fra Muxía til Santiago tager af en eller anden grund halvt så lang tid som turen fra Finisterre til Santiago, så det er mest praktisk at vandre i den retning. Følg evt. vores forslag til korte etaper på Finisterre-Muxía: https://www.friefodspor.dk/camino-finisterre-etaper-overnatning/#toggle-id-1 Bedste hilsner Torben og Marie

   • Pernille Kock
    Pernille Kock siger:

    Kære Torben og Marie,
    Mange tak for jeres virkelig fyldestgørende svar – vi går helt sikkert med jeres forslag, og vi GLÆDER os allerede rigtig meget, selvom der er lidt lang tid til..;-) lige et par tillægsspørgsmål: mht. overnatninger, er det noget med en app, der er god? Og så er vi i tvivl, om vi skal have soveposer med eller om lagenposer er nok (september)?
    Mange glade hilsener fra Pernille og Kia

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Pernille

     Vi er rigtig glade for appen Wise Pilgrim/Wisely som fås til Sanabrés (vælg Plata) og Finisterre-Muxía. Godt overblik der overflødiggør guidebog. I september plejer vi blot at have uldpose med – men det er jo meget individuelt hvor kuldskær man er. God tur kh Marie og Torben

 5. Katja
  Katja siger:

  Kære Marie og Torben!

  Jeg er faldet i Caminofælden!

  Jeg vandrede for 2 år siden, og har hver ferie tænkt på at jeg skulle afsted igen!
  (Dengang var I også meget søde at hjælpe med forskellige spørgsmål – TAK! <3 )

  Jeg gik den franske rute. Det var virkelig varmt, næsten lidt for varmt endda. ( Slut maj, start juni, med 38-42 grader midt på dagen..)

  Hvis jeg har 2-3 uger i Juli/August, hvad kan I så anbefale?
  Fysikken er intet problem :)

  De bedste hilsener
  Katja

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Katja. Så dejligt du kom godt af sted. Måske ikke svar du forventer, men vi siger i kor: Hærvejen! Der er et Danmark før og efter du har vandret Danmarks camino. Kæmpet oplevelse og meget bedre vandrevejr. Hvis det skal være spansk camino, forløber camino Sanabrés forholdsvis højt og kan måske være lidt køligere af den grund. Kh Marie og Torben

   • Katja
    Katja siger:

    Tusind tak for det hurtige svar!

    I sommers var vi på en lille camping/sheltertur gennem Sønderjylland og Tyskland, og mødte en frisk ung dame på +70 der var afsted på Gendarmstien. Dét forelskede jeg mig lidt i, men ville også gerne ud på en længere rute…

    Så Hærvejen it is, nu I anbefaler det i stedet for den traditionelle Camino! ( er der ikke noget med, at Caminoen starter fra det skridt du træder ud på vejen? ;D)
    Og så må jeg se om jeg kan tage en vintertur i det spanske når vi når dertil på året :)

    Glæder mig til at udforske på jeres side ift. tips og tricks!

    Dejlig aften til jer og endnu engang tak!

    Kh, Katja

    • Marie
     Marie siger:

     Fedt! Du kommer ikke til at fortryde. Med det vejr vi har nu vil caminoen nok snart blive bedst forår/efterår. Det danske sommervejr er vandrevejr…. God tur på Hærvejen!

 6. Anna
  Anna siger:

  Hej,
  Vi har overvejet at tage ruten fra Leon til Santiago. Er det noget, du vil anbefale, eller er der bedre alternativer med omtrent samme distance? :-)
  Mvh Anna

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anna. León-Santiago er et megadejligt stykke helt generelt, synes vi. Der er også mange mennesker, der starter der. Et bragende smukt og mere stille alternativ er Primitivo, som er en etape længere, i alt 321 km. Alt efter din årstid kunne du vælge Primitivo og gemme León – Santiago til du måske enganger vandrer om vinteren. Vi vil så gerne opleve især Sarria-Santiago fx i december. Landskaberne er så smukke.
   Kh Marie og Torben

 7. Anders Nordahl
  Anders Nordahl siger:

  Hej Marie
  Tak for en meget inspirerende hjemmeside :-)
  Jeg drager på Camino i hele maj måned – en kombi af Del Norte og Primotivo.
  Ville I anbefale at man medbringer sovepose, eller er en silke lagenspose og tæpper på sovestederne nok?
  Hilsen Anders

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anders. Heldige dig. Superfedt du finder inspiration på siden. Vi er ikke glade for silkelagenposer, fordi de ikke har stræk, og fordi tæpperne glider af dem. Vi foretrækker klart merinouldposer og det ville vi vælge i maj. Men andre er glade for silkeposer – det er smag og behag. Vær opmærksom på at i nogle regioner – fx Galicien – er tæpper ikke tilladt på herbergerne. Uldpose er ikke lige så varmt som sovepose, og derfor sover vi i ret tykt uldtøj når det er uldpose, vi har med, så vi ikke er afhængige af om der er tæpper eller ej. Soveposer har vi med om vinteren, for der er uldposerne ikke varme nok. Men ligesom med silkeposer oplever vi soveposer som noget klaustrofobiske, og sværger derfor til uldposer i den varme del af året. Bedste hilsner Torben og Marie

 8. Linette
  Linette siger:

  Hej. Tak for en virkelig god og inspirerede hjemmeside.
  Min datter på 21 år har lige overtalt mig til at tage med ned og vandre på caminoen.
  Vi har kun 4 dage at vandre i og de bedste flybilletter for os er til og fra Santiago.
  Vi har læst at ruten Astorga – O Cebreiro skulle være rigtig god og flot og være en passende rute til 4 dage. Er i enige i det ? Er det en hård rute ? Mange op-og nedstigninger ? Har I et bedre alternativ?
  Vi skal faktisk allerede afsted den 22/10. Og hvordan tænker i vejret er på det tidspunkt ?
  På forhånd mange tak.
  Mvh Linette

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Linette. Fedt du kan bruge siden! Det lyder vel nok også dejligt, men også kort med fire dage. Personligt ville jeg prøve at skaffe mig mindst en uge for at kunne få en forsmag – især når nu det er din datter, der tager initiativ – hvilket er en kæmpe gave i sig selv. Med fire dage går det rigtig meget transport i den. Måske simpelthen skyde jeres camino til et år/en årstid, hvor du kan give hende mere end fire vandredage? Jeg hjælper meget gerne med et forslag, men så har jeg brug for at vide, hvor mange kilometer I regner med at gå pr. dag? Det betyder meget for hvilken del af hvilken rute det giver mening at vælge. Hilsen Marie

   • Linette
    Linette siger:

    Hej.
    Tak for dit svar. Vi er enige om at 4 dage er lidt, men det er det vi har mulighed for denne gang. Derudover har vi 1 dag til transport før og 1 dag efter. Så 4 reelle vandredage.
    Vi tænker vi kan gå i gennemsnit 25-30 km pr dag.
    Skal man gå de sidste 100 km til Santiago for at få pilgrimspasset eller kan man gennemføre dem på en anden strækning ?
    Kh Linette

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Linette. Ok, så er det det muliges kunst:-) I får garanteret smag for mere. I kan nå at vandre 100-120 km. Man skal vandre de sidste 100 km til katedralen for at få La Compostela – det kan ikke være fx midt på en rute. Man skal have mindst to stempler pr. dag i passet for at få La Compostela. Jeres mulige distance svarer fx til hele Camino Inglés fra Ferrol – et godt bud hvis I vil en hel camino fra start til slut. Et andet rigtig godt bud er Camino Sanabrés (Via de la Plata -Sølvruten) fra Ourense til Santiago (100 km). Det er enormt nemt at komme fra Santiago til start i Ourense – en halv time i højhastighedstog. Meget smuk rute hele vejen ind til katedralen. Camino Finisterre er også en mulighed. Der skal I starte i enten Muxía eller Finisterre, gå den første etape til den anden by og så af sted til Santiago, så er I over 100 km. Jeg har vandret alle vejene ind til Santiago. Camino Francés kommer jeg ikke til at vandre igen med mindre det bliver om vinteren – synes simpelthen der er for meget mylder og turisme. Vandrede jeg de sidste 100 km igen, ville jeg vælge enten Camino Sanabrés eller Camino Finisterre pga. landskaberne og stilheden. Den portugisiske fra Tui er også et bud, men der ville jeg uden tvivl vælge Variante Espiritual, fordi der er rigtig mange på centralruten. Vandrer den igen om et par uger. Se mere om valg af camino her: https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/ Bedste hilsner Marie

 9. Sofia
  Sofia siger:

  Kære Marie
  Tak for en inspirerende side! Caminoen kalder på mig- igen. Det er 10 år siden i år at jeg gik den franske rute, og nu vil jeg gerne afsted igen til efteråret, oktober/ november. Denne gang er det sammen med min datter på 8 år og jeg tænker det som en dejlig måde at have et par ugers ferie til efteråret, og en mulighed for at skabe en god tradition for som vi kan tage med os fremover. Vi har to uger til rådighed, evt tre, incl rejsedage. Hun kan gå ca 10 km. Kan du anbefale en rute hvor der ikke er for langt mellem overnatningsmuligheder? Men alligevel med smuk natur. Har du andre gode tips til vandring med børn? Kh Sofia

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Sofia
   Dejligt du kan bruge siden. Hvor FEDT I skal af sted sammen – sikke en gave! Generelt er der kortest mellem overnatning på Camino Francés og Camino Portugues. Der er til gengæld også en hel del mennesker – i hvert fald på de sidste 100 km til Santiago. Hvis du vil have overblik over hvor tæt overnatningsstederne ligger på de forskellige ruter, kan jeg anbefale dig at downloade Wiselys apps til hver rute – så får du det fulde overblik. Så ganger du den distance, du mener I kan vandre pr. dag med antallet af reelle vandredage. Hvis det fx er de 10 km, vandrer i 110 km på 11 dage og 180 km på 18 dage. I de forskellige apps kan du se, hvilken by der ligger den distance fra katedralen på hver enkelt rute. Personligt synes jeg naturen er smukkest på Camino Primitivo og Camino San Salvador, men det er fordi jeg er til bjerge. Måske er det noget andet natur du synes er smukkest? Alle caminoer er smukke på deres måde. Med at vandre med børn gør du allerede det vigtigste – du starter tidligt og lader vandring være lig med nærhed og gode oplevelser. Her kan du læse et par tips til vandring med børn: https://www.facebook.com/friefodspor/posts/pfbid02e8R1EagzUi9YSuhnPKBsEK7fTFXBYtCMBWuVmA8AVrkDqyhymGmhwGWVFNvfD1Brl
   Og her lidt andre tips om at vandre med børn: https://www.friefodspor.dk/er-det-en-god-ide-at-tage-en-teenager-med-paa-caminoen/ Bedste hilsner Marie

 10. Thea Lousen
  Thea Lousen siger:

  Hej
  Tak for god og inspirerende hjemmeside. Har to fine ubrugte ferieuger sept-oktober og overvejer bare at tage af sted. Har aldrig gået Camino før, men iøvrigt vandret meget og næsten altid alene. Så vidt jeg kan forstå på jeres Q&A her på siden, er det muligt at tage afsted uden forhåndsbookinger og uden risiko for at måtte sove på gaden. Et par spørgsmål:
  Pilgrimspas: Skal man have det for at bruge herbergerne? Eller er det for ens egen skyld, man har det?
  Vandrestave i håndbagage: Har I oplevet at få dem beslaglagt? Mine elskede Pacer-Poles er ikke sådan lige at få for tiden – pga råmaterialer i restordre. Så køber jeg hellere et par standardstave, som jeg ikke vil græde over at miste. Jeg har spurgt mig for i security. Ham i Kbh sagde, at de jo heller ikke tager krykker fra folk, og jeg ser jævnligt andre med stave i carry-on.
  Mvh Thea

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Thea. Vi har ekstremt sjældent oplevet at mangle et sted at sove på caminoen, og der har altid vist sig en løsning. Vi har udelukkende oplevet at mangle overnatning på den franske rute og kun på de sidste 100 km før Santiago. Vi vil til enhver tid foretrække friheden og fleksibiliteten ved ikke at booke – med mindre du vandrer i en gruppe hvor I er afhængige af plads samme sted – fx hvis der er børn i gruppen. At vandre uden at booke er frihed, og det er det, caminoen kan. Du skal bruge pilgrimspas, hvis du vil overnatte på de offentlige herberger – der er et pilgrimspas adgangsbevis. Du skal også bruge det, hvis du gerne vil have La Compostela – et dokument, man kan få på pilgrimskontoret i Santiago som bevis for gennemført pilgrimsfærd. Vi har ikke oplevet at få konfiskeret vandrestave, men reglerne ændrer sig hele tiden og er forskellige både fra selskab til selskab og fra lufthavn til lufthavn, så der er ingen garantier. Det værste vi har prøvet var at være tvunget til at tjekke dem ind mod halvdyr betaling i Stansted lufthavn. Hvis du er meget bekymret for det, kan du vælge at tjekke din rygsæk ind inkl. stave på turen ned. På tilbagevejen anbefaler vi at sende stavene hjem med det spanske postvæsen, Correos, for 15 euro inkl. papkasse. Husk på udturen, at hvis du mellemlander, er risikoen for problemer med stavene dobbelt, fordi de skal igennem security to gange. Vi flyver altid helst direkte til Madrid eller Porto af samme grund, hvis det overhovedet er muligt. Buen camino fra Torben og Marie

   • Thea Lousen
    Thea Lousen siger:

    Tusind tak for svar.
    Jeg går (næsten) altid alene. Undtagelsen er trek, hvor guider/portere er nødvendige for sikkerheden. Har fx gået 2 uger alene på Lycian Way i Tyrkiet, helt uden problemer – kun gode møder og hjælpsomme mennesker.
    Ender nok med at tage en enkeltbillet til Bilbao (det billigste) og så videre til primitivo derfra.
    Hvordan køber man Pilgrimspas hjemmefra? Jeg vil gerne have muligheden for at sove på Herberg.
    mvh Thea

 11. Eva Marie Tang Kirk
  Eva Marie Tang Kirk siger:

  Kære begge,
  Tak for jeres virkelig gode hjemmeside!
  Jeg har i 2005 vandret hele C. Francés og i 2012 gik jeg C. Portugués fra Porto. Begge gange med en daværende kæreste. I juli skal jeg for første gang gå alene, hvilket både er noget, jeg har set frem til længe, men samtidig er lidt skræmmende, da jeg ikke vil vælge en camino, hvor jeg sjældent møder mennesker. Francés bliver nok for crowded, men jeg er bekymret for, om Invierno-ruten eller Sanabrés er for affolket. Hvad er jeres bud? Jeg har mulighed for at gå 10-18 dage.
  Vh Eva Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hvor bliver det spændende!!!! Det er en dyb og stor oplevelse at vandre på egen hånd. Glæd dig. Umiddelbart ville jeg nok vælge at vandre Primitivo efterfulgt af Finisterre-Muxia med det antal dage du har. Alternativt starte på del Norte fra Irún og gå så langt du nu når. Bedste hilsner Marie

 12. Gert Knudsen
  Gert Knudsen siger:

  Hej- jeg skal gå camino marts 22-
  Tænker at gå kystvejen fra porto-
  Første gang- hvad skal jeg egentlig være opmærksom på mhs til overnatning – har i nogle tips-
  På forhånd tak og fed hjemmeside iøvrigt
  Mvh Gert

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gert. Dejligt du kommer af sted! Jeg tænker ikke der er noget særligt, du skal være opmærksom på med overnatning, andet end at der er mange muligheder. Den bedste måde at få overblik fra dag til dag er at starte med at købe Wiselys app til Camino Portugues – den har ogsåp kystruten med. Der kan du under hver by se aktuelle overnatningssteder. Er det muligt at booke, er der link til det. Oftest behøver man slet ikke booke – der er en frihed i at gå så langt du nu har lyst til på dagen. Måske du også kan have glæde af denne artikel: https://www.friefodspor.dk/overnatning-paa-caminoen/ og her hvad der er på vores side om Portugal: https://www.friefodspor.dk/camino-portugues/ Bom caminho fra Marie

   • Gert knudsen
    Gert knudsen siger:

    Hej og tak for hurtig respons – hvor starter man egentligt i porto- første gang.
    Pas og udgangspunkt- er lidt grøn😉
    Mvh Gert

    • Marie
     Marie siger:

     Du starter fra Sé-katedralen i hjertet af byen og følger den rute, vi har beskrevet i guiden her (John Brierlys rute): https://www.friefodspor.dk/guide-camino-portugues-fra-porto-til-santiago/. Du kan med fordel købe pilgrimspas hjemmefra gennem pilgrimsforeningen – så er du klar til start og støtter samtidig arbejdet med caminoen i Danmark (Den Danske Pilgrimsrute): https://santiagopilgrimme.dk/bestil-pilgrimspas/
     Der er dejligt kort fra lufthavnen til centrum og vælger du en fredag, koster billetten typisk 322 kroner. Hjem kan du tage AVE-toget fra Santiago (det starter i december 2021) til Madrid og flyve direkte derfra hjem. Så det er altså to enkeltbilletter, du køber, og direkte begge vejen uden mellemlanding. Hvis din tur kommer ind i påskeugen, vil det efter al sandsynlighed være nødvendigt med booking af overnatning. Kh Marie

 13. Olivia
  Olivia siger:

  Hejsa :) Påvirker corona at gå caminoen? tænker på herberger osv. hvor man sover mange mennesker og man generelt er tæt på andre

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Olivia. Vi skal først af sted på vores første tur efter corona den 15. oktober, så jeg er ikke øjenvidne. Men jeg har fulgt meget med i andre beretninger. Ud fra det kan jeg sige, at coronaen har temmelig stor indvirkning stadig væk. Fx i form af offentlige herberger, der flere steder kører med halv kapacitet – eller som på nogle ruter er helt lukkede. Det er de fx på Camino San Salvador, vi skal vandre. En anden konsekvens er, at flere overnatningsssteder og cafeer har drejet nøglen om – det har vi fx hørt om fra Camino Primitivo, vi vandrer i forlængelse af San Salvador. Så har priserne generelt fået et nøk opad, og der er pladsmangel i nogle byer, så folk har været nødt til at gå meget langt eller tage taxa frem og tilbage til et sted at sove. Mundbind er ikke længere påbud i Spanien, men det er flittigt i brug mange steder, kan jeg se på billeder fra herberger stadig. Så alt i alt: Der bliver gjort meget for coronasikkerheden på caminoen, men vi forventer i hvert fald mærkbare forandringer, når vi drage af sted om små to uger. Når alt det er sagt strømmer glade pilgrimme hjem lige nu efter skønne, omend anderledes caminooplevelser:-)Hilsen Marie

   • Olivia
    Olivia siger:

    Hej igen. Tusinde tak for svar! Min mor og jeg regner med at tage afsted i April 2022 :)

    I må have en rigtig god tur!

 14. Bettina Andersen
  Bettina Andersen siger:

  Kære Marie og Torben.
  Jeg er lige blevet 60 år og har længe drømt om at gå noget af Caminoen. Jeg er vild med jeres hjemmeside og følger med der.
  Jeg er så heldig at mine tre voksne sønner gerne vil vandre med mig næste år. Det er første camino for os alle fire.
  Vi har ca 8 dage at tage ud af kalenderen og vores udrejse dato er nok omkring 31-5-2022.
  Kan du foreslå en rute vi kan gå når vi ca har en uge til rådighed?
  Jeg har kigget på Ingles og måske Finisterre. Men hvad tænker du/I? Jeg er virkelig novice indenfor camino :-).
  Mange hilsner
  Bettina Andersen

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bettina. Hvilken glæde at kunne tage af sted sammen og opleve det hele på ny! Og så godt du kan finde inspiration her❤️Hvis det er 8 dage I har i alt, bliver det så seks vandredage. Et rundt gennemsnit mange vandrer pr. dag er 25 km. Dvs. sige I kan lede efter 150 km af en camino. Jeg ville nok enten vælge de første 150 km af den franske rute – og gøre det til et fælles projekt at vandre resten af den i etaper. Magisk at starte fra begyndelsen i Baskerlandet!Og ellers hvis I gerne vil slutte i Santiago, ville jeg nok vælge de sidste 150 km af den portugisiske rute (dvs. fra byen Ponte de Lima ) eller de sidste 150 af Camino Sanabrés (dvs. fra byen Albergueria). Inglés tror jeg bliver en dag for kort. Og hverken den franske, Norte eller Primitivo ville jeg vælge de sidste dele af fordi der efter min smag er lige mange mennesker nok. Men det er jo smag og behag. Både Sanabrés og Portugues synes jeg er virkelig skønne ruter. Sanabrés er mest stille af de to. Vælger I den portugiske skal I på forhånd beslutte, om I vandrer den version af ruten, som hedder Variante Espiritual (den er meget smuk!) Den rute er nemlig enten 36 km eller 38+28 km længere end centralruten, alt efter om I vælger at sejle eller vandre den sidste dag af den del af ruten. Nå… lang besked. Håber jeg fik givet lidt tips til valget:-) Køb som det første en app til ruten, fx
   Wisely. Superhurtigt overblik:-) Kh Marie

   • Bettina Andersen
    Bettina Andersen siger:

    Kære Marie.
    Tusind tak for dit hurtige og uddybende svar <3. Det er virkelig en stor hjælp. Nu har vi inspiration så sønnerne og jeg kan træffe en beslutning om ruten. Jeg har det på samme måde som dig. Der behøver ikke at være for mange mennesker :-).
    Jeg glemte at spørge dig om ikke tidspunktet sidst i maj/først i juni er fint ift at det er behageligt at gå uden alt for meget varmt tøj?
    K.H.
    Bettina

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Bettina. Det der med vejret… I virkeligheden spørger du jo om hvad I kan gøre for at sikre jer godt vejr de otte dage I vandrer. Ja, man kan tjekke statistikker og forsøge at outsmarte de værste varmeperioder/regnperioder. Men livet er jo lidt sådan, at hvad som helst kan ske med vejret netop de dage man er af sted. I kan få hedebølge, I kan få heldagsregn. Så det afgørende er nok at pakke så I er beredt på begge scenarier. Jeg vil dog mene, at slut maj/start juni minder om dansk sommervejr og generelt vil være behageligt. Sanabrés vil være køligere end Portugues, fordi ruten i store dele forløber ret højt oppe (dog ikke bjergvandring på nogen måde). Portugues vil sikkert til gengæld have mere vind, fordi I er tæt på Atlanterhavet. Jeg er dog ingen Henrik Voldborg – de ting jeg skriver er udelukkende mine egne erfaringer fra de perioder jeg har vandret og hvor vejret tilfældigvis var som det var. Bedste hilsner Marie

 15. Lene
  Lene siger:

  Vi planlægger camino tur i 2020 (april og maj) og vil gerne gå hele strækningen Camino Frances. Jeg bliver lidt forvirret med navnene på alle de camino ruter. Går vi Frances kommer vi så igennem mange af de ruter I nævner og kan du fortælle mig hvilke? Er der Camino rute vi ikke kommer igennem også? Jeg er lidt i tvivl mht. april, da jeg har hørt, at der kan være is og sne på den første strækning i Frankrig og at det ikke er så godt. Hvad tænker du om det? Masser af hilsner.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lene
   Hvor lyder det bare fantastisk. I april kan I få al slags vejr – inkl. sne! Jeg gik i sne og fuld sol i april i år. Kortet her giver nok det bedste overblik over de forskellige ruter der er at vælge imellem: https://www.friefodspor.dk/guide-caminoen-ikke-en-men-mange-ruter/ I er i gang med at vælge den mest berømte, mest befærdede og absolut storslåede franske rute, som ofte er den, folk kender og tror er den eneste camino. Men den er faktisk hverken den ældste eller den længste eller hvad man nu kan tro. Det er simpelthen en rute, som er blevet meget kendt, vandres meget og er den første, der blev UNESCO verdensarv. Vælger I den, går I glip af en masse andre ruter. Det er den evig udfordring. Så er det bare om at gøre som mange pilgrimme gør: Vende tilbage og gå endnu en camino. Og endnu en. Bedste hilsner og ønsker for jeres valg af rute fra Marie

 16. Mette
  Mette siger:

  Hej :)

  Jeg er forholdsvis ny i vandrer verdenen – jeg har vandret lidt på Tasmanien men mere hygge ture. Nu er jeg dog rigtig tændt på at processen Caminoen af! Jeg er dog i tvivl om ruten (bl.a.! – der er også mange andre spørgsmål). Jeg vil afsted næste år, gerne fra slut april og har ingen deadline. Er for meget at gabe over en af de lange ruter som del Norte eller Frances? Jeg går dagligt 12-15 km på arbejde men det er selvfølgelig uden oppakning. På den anden side har jeg heller ikke noget at nå efter Caminoen. Jeg vil bare gerne have så meget natur, kultur og forskelligt terræn med :)

  Tak for en rigtig god hjemmeside! Den er meget oplysende for en newbie :)

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mette. Det lyder som om caminoen i den grad kalder… Du har da det bedste udgangspunkt overhovedet: En drøm, en rigtig god grundform og tid! Det kan kun gå godt. Som jeg ser det, kan du gabe over en hvilken som helst rute, også de lange. Via de la Plata er den længste af dem alle. Efterhånden som du læser dig ind på dem hver tror jeg du til sidst mærker hvilken en, der er din. Sådan har jeg i hvert fald mærket det, og gør det stadig. Så længe du lytter til din krop, kan du vandre så lang en camino, du lyster. Genialt med at gå til arbejde – du kan som forberedelse begynde at vandre med din rygsæk. Buen camino, heldige dig. Kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN