SPROG Kan man gå caminoen uden at kunne spansk?

Ja, for kropssprog er det mest talte sprog på caminoen! Men vil du gerne mestre de mest basale sætninger, du får brug for som pilgrim, så lyt med her og lær

Du kan sagtens vandre på caminoen uden at kunne så meget som et ord spansk. De lokale kan stort set ikke andet end deres eget sprog, men er usigeligt hjælpsomme, og vil gøre hvad som helst for at forstå dine fagter.

Som billedet viser, kommer du også langt med tegninger. Hænderne tilhører Diego i færd med at vise mig ideen i et smykkedesign, han arbejdede på, som skulle illustrere uendeligheden. Da mit italiensk kom til kort, kom papir og kuglepen frem.

Og her er en sjov, spansk kvinde jeg nød at følges med en morgen, selvom vi ikke forstod et kvab af hinandens sprog. Alligevel var vi nok på bølgelængde til dette fjollebillede – der i øvrigt i gav mig navnet ‘La vikinga’ på grund af min størrelse:

Det spansk, som en pilgrim gerne vil kunne

Alligevel drømmer jeg om at forbedre mit spanske, for jeg synes, der er en kærlighed og en høflighed i at lære andres sprog. Flere gange har jeg opgivet at lære spansk med diverse lydbogssystemer. Det, jeg kunne lære at sige der, var simpelthen for langt fra, hvad jeg nu og her gerne ville kunne sige på caminoen.

Så nu har jeg med hjælp fra min spanske veninde lavet min egen lille pilgrimsparlør med de sætninger, jeg oplever oftest at have brug for. Tryk på hver enkelt lydfil for at høre, hvordan du siger sætningen på spansk:

Den lille pilgrimsparlør


Jeg er pilgrim og på vej til Santiago. Er jeg på rette vej?
Soy peregrino, voy a Santiago. ¿Es este el camino?


Hvilken vej går caminoen ud af byen?
¿Cómo se sale del pueblo siguiendo el Camino de Santiago? (¡)


Hvor kan jeg få stemplet mit pilgrimspas?

¿Dónde me pueden sellar el pasaporte de peregrino?


Godmorgen – god eftermiddag – god aften

Buenos Días (fra kl.6 til kl.12)
Buenas Tardes (fra kl.13 til kl.19)
Buenas Noches (fra kl.20 til kl.24)


Undskyld, undskyld mig. Jeg taler desværre kun en lille smule spansk

Perdón (undskyld)
Disculpe (undskyld mig)
Hablo muy poquito español, lo siento…


Hvor langt er der til næste …sted at få vand? …sted at spise …herberg …sted at købe ind?

¿Cuánto hay hasta el próximo
…lugar con agua
…lugar para comer
…albergue


Er der en købmand/et apotek/en skobutik i byen?
¿Hay algún mercado / farmacia / zapatería en el pueblo (ciudad)


Ligeud… til højre… til venstre
Todo recto
A la derecha
A la izquierda


Kan du hjælpe mig med at fylde min vandflaske?

¿Me puede dar agua para mi botella


Kan du hjælpe mig med at tage et billede?

¿Me puede sacar una foto


Må jeg oplade min mobiltelefon her?

¿Puedo cargar mi móvil aquí


Må jeg låne toilettet? Hvor finder jeg toilettet?                                                           

¿Puedo pasar al servicio
¿Dónde está el servicio


Hvad tid åbner køkkenet?

¿A qué hora abre la cocina


Kan jeg få grøntsager til?
¿Me puede poner verdura/ensalada


Har I nogle retter med fisk?        

¿Tiene algun plato de pescado


Må jeg bede om:

¿Me puede dar

En sandwich med ost og skinke?                    
Un sandwich de jamón y queso

En kaffe med mælk?
Un café con leche

En flaske vand?                                                      
Una botella de agua

Et glas rødvin                                                          
Una copa de vino

En flaske husets vin                        
Una botella de vino de la casa

En pilgrimsmenu?                           
El menú del peregrino


Er der en restaurant med pilgrimsmenu i byen?

¿Hay algún restaurante con menú de Peregrino en el pueblo


Er der et sted at spise morgenmad i byen?
¿Hay un bar donde desayunar en el pueblo


Har I et billigt værelse for i nat? 
Hvad koster det pr. nat?
¿Tiene una habitación barata para esta noche
¿Cuánto cuesta por noche


Det er min første – anden – tredje camino

Es mi primer-segundo-tercer Camino


Jeg er startet i Oviedo                                     

He empezado en Oviedo


Mange tak for hjælpen

Gracias por tu ayuda

Tak til dejlige Maria la Loca for at lægge stemme til!

Kropssprog: Caminoens mest talte sprog

Billederne her af Julie Vicknair siger egentlig det hele: Kropssprog er caminoens vigtigste sprog overhovedet. Spanierne har den dejlige egenskab, at de bare fortsætter, også selvom du (som fx Julie) ikke kan forstå et kvab af hvad de siger. Hjertevarmen er ikke til at tage fejl af. Nyd Julies menneskemøde med Kartoffelmanden – et klassisk caminoøjeblik:

Ellers er der altid Google Translate…

Du bruger måske allerede den gratis online ordbog translate.google.com på arbejdet eller i andre sammenhænge. Husk, at den har du med dig på caminoen ,også hvis du lige står og skal greje, hvad der er på menuen, eller du slår følge med en, der taler et sprog, du ikke forstår. Den kan håndtere både enkelte ord, sætninger og lyd. Der kommer nogle gange nogle sjove sætninger ud – men for det meste ikke sjovere, end at de stadig er til at forstå.

Hvorfor er sproget rettet på vejskiltene?

Den spanske nationalsang er uden ord – og det er nok meget godt! Spansk er nemlig ikke eet sprog, men mange dialekter. Når du vandrer caminoen, krydser du gennem områder med hver deres dialekt. Ofte er der lokal modstand fx mod den officielle stavemåde af en by. Så bliver Ourense til Orense. Eller ‘camino’ til ‘camiño’, når du krydser grænsen til Galicien, og galicierne kæmper for deres dialekt:

10 replies
 1. Marianne
  Marianne siger:

  Har fået anbefalet at flyve til San Sebastian da han man gå direkte ind på Caminoen fra lufthavnen.

  Nu ser det dog ud til at flybillerne er ret dyre og ikke med indtjekket bagage.

  Har ikke vandret før men er i mega god form fra fodbold og fitness.

  Vil gerne vandre alene og i 10 eller 14 dage. Ca. 20-25 km pr. dag er hans mål.

  Kan du/I anbefale noget godt/nemt/smukt for en på 23 år? Gerne langs kysten i Spanien fx.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mariann.
   Rigtig god tur til sønnike. Vores forslag er at give ham redskaber til selv at planlægge dag for dag, for caminoen er ikke en rejse, hvor det er oplagt at planlægge alt hjemmefra. Friheden er at følge hvad fødderne og sjælen kan hver dag og ikke være bundet af bookinger.

   Det vil måske være sundt for din søn selv at være aktiv, også selvom du vil hjælpe. Ofte viser caminoen mønstre i vores liv allerede fra planlægningen. Hvis det fx er at alt er uoverskueligt, er planlægningen oplagt at starte med som øvelse for ham. Det vil hjælpe ham, også på caminoen.

   Caminoen har mange forskellige ruter – den din søn kigger på er Camino del Norte, som vi endnu ikke har vandret. Se mere om de forskellige ruter her: https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/

   Vores anbefaling er at råde Oscar til at købe appen Wisely til den camino, han gerne vil vandre. I appen ser han tydeligt hvilken by, han skal starte i for det antal kilometer/vandredage han satser på.

   Hvis prisen for flybilletten spiller ind, anbefaler vi ham at købe den først ud fra det muliges kunst og derefter vælge camino. Hvordan han kommer fra lufthavnen til startstedet ser han nemt på http://www.Rome2Rio.com. Se flere rejsetips her: https://www.friefodspor.dk/guide-saadan-kommer-du-bedst-og-billigst-til-starten-paa-din-camino/

   Buen camino Torben og Marie

   • Mariann
    Mariann siger:

    Mange tak Marie. Tak for din omsorg og gode råd. Oscar er helt selv i fuld gang med at planlægge og booke flyafgang og få styr på udstyret : – ) Han ønsker kun at planlægge starten af sin vandring hjemmefra, og vil se det hele an mens han er dernede. Han booker også først fly hjem dernede fra, netop for at have frihed. Så alt er godt!

 2. Frank
  Frank siger:

  Hej’

  Tak for et godt foredrag i kbh, så godt selv om lyde manglede lidt i starten,
  Men samtidigt vil jeg gerne spørge lidt indtil caminioen. Mine sønner og jeg påtænker at vandre i juli da vi alle har ferie. Måske fra porto og til santidiego eller lidt længere …

  kender i til varmen om det er muligt at vandre osv…..måske er mit spørgsmål lidt dumt og firkantet, men vi er nye, dog har træner vi en del.

  Bh

  Frank

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Frank. Selv tak for en hyggelig aften! Personligt har jeg aldrig fortrudt at vandre i juli, for varmen generer mig ikke, når bare man er forberedt. Det er bestemt muligt at vandre, når bare man tager solcreme alvorligt. Der kan til gengæld være mange mennesker, så det skal man være indstillet på, hvis man vælger den portugisiske rute (eller den franske). Det gode ved den portugisiske om sommeren er, at det mange steder langs ruten er muligt at krydse mellem centralruten og kystruten. Der er meget få pilgrimme på kystruten, så man kan se mylderet an og vælge ud fra det. Være opmærksom på at de etaper vi vandrede nok er lige vel lange for en første tur. Hvor fedt I skal af sted! Buen camino fra Marie

 3. juliette
  juliette siger:

  Tusinde tak for et fint foredrag i går ? Sådan en god blanding af personligt og praktisk.
  Super god hjemmeside du også har fået lavet her, tak for det!
  Jeg er lidt i tvivl om man skal booke eller blot møde op når man skal overnatte? Det virker som om at der måske er nogle specielt gode steder der er værd at gå efter/booke?
  Jeg planlægger at gå den franske rute alene i september/oktober!
  Tak for god inspiration ?
  Mange hilsner
  Pernille Ertner

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pernille. Hvor er det fedt, at du kunne lide foredraget OG hjemmesiden! På caminoen kan du sagtens gå så langt kroppen og sindet nu vil, og banke på uden reservation. Hele ideen er netop, at du ikke behøver at booke. Når det er sagt, så kan jeg sagtens finde på at planlægge efter særlige oplevelser, jeg har hørt om – vel vidende, at jeg bliver lidt bundet af det. Det hele er en balancegang. Men jeg vil i hvert fald mene, at man ikke behøver at booke for at få en seng at sove i. Der viser sig altid en løsning. Fantastisk at kunne vandre den franske alene! Hvilken frihed… Hvilken oplevelse der venter:-) Buen camino fra Marie

 4. Bjarne Bomann
  Bjarne Bomann siger:

  Super godt. Du kan tilføje, at Google Oversæt håndterer både ord, tekst og lyd. Skal på Camino Portugues (Costa, Central og Varianter Esperituel mv) mandag den 10. September 18. Kan kun ok spansk, men ikke Portugisisk. Så har tænkt mig at bruge Google.
  Tak for de fine beskrivelser du leverer på diverse medier.
  Dette er min syvende Camino, heraf en som Bicigrino.
  Dbh

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bjarne. Selvfølgelig, da! Hvordan kunne jeg glemme den? Jeg har opdateret artiklen nu – tusind tak for dit input. kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN