ANTIPAKKELISTE Hvad kunne jeg godt have undværet i min rygsæk?


Her er de benhårde råd om komplet overflødigt udstyr i rygsækken, som jeg gerne selv ville have fundet, inden jeg tog af sted på mine første caminoer!

Efter min første og min anden camino gjorde jeg den gode øvelse at gennemgå, hvilke unødvendige ting, jeg havde slæbt med. Der var flere end man skulle tro! Se med her og spar gram i rygsækken.

Dubletter = dobbelt vægt

Generelt har jeg lært at stille skarpt på dubletter i rygsækken: Hvad har jeg to af? Hvilke ting løser samme opgave? De kan ofte godt udgå.

 • Ikke både shorts og vandrenederdel. Det er enten-eller. Og kun et par lange bukser. Er de til tørre, går jeg bare i de lange skiunderbukser, jeg plejer at sove i.
 • Een bh er nok, for jeg klarer mig fint nok i de timer, det tager før den er tørret efter vask.
 • Fodtøj vælger jeg hjemmefra: Enten støvler eller vandresandaler. Kommer der for varme dage til støvler, lufter jeg fødder endnu oftere. Kommer der dage for kolde til vandresandaler, tager jeg sokker på.

Dubletter i min rygsæk er skåret ned til dem, der er absolut nødvendige for mig: Underbukser, sokker og stropløse toppe har jeg to med af hver – en på en og til vask.

Bye, bye, min bedste hovedpude….

Har du en supernær relation til din hovedpude? Så nært, at du overvejer at tage den med? Start lige med at veje den. Og pakke rygsækken med den i. Så ved du, hvad du har med at gøre. Alt i rygsækken er en prioritering. Men jeg vil mene, at hovedpude – hvor dejlig den end er – er en luksus. Indtil videre har jeg aldrig sovet et sted uden hovedpude på caminoen. Og ind imellem åbner der sig nogle nye, mentale døre, når man er nødt til for en stund at undvære ting, man ellers er knyttet til!

Til gengæld har jeg syet mit eget hovedpudebetræk i den størrelse hovedpude, der er i Spanien. Se mere og finde mål her

Den jakkeløse pilgrim

Tit er folk overraskede over, at jeg ingen jakke har med på caminoen. Jeg kan sige: Been there, done that. Mere end 320 km slæbte jeg på min elskede Patagonia-skaljakke, og det funkede ikke for mig. Den kom ikke frem, men lå der blot som en anden dødvægt. I stedet går jeg i min uldcardigan, og tager min regnponcho udenover i det sjældne tilfælde, at det blæser på caminoen. Hvis jeg skulle have en jakke med alligevel, ville jeg vælge en kort skaljakke, der kan lynes op under armene.

Toiletsager tynger

Alle toiletsager har jeg kun med i bittesmå beholdere. Jeg kan altid supplere, købe nyt eller låne, hvis jeg rent faktisk får hovedpine eller vabler. Engang tog jeg den luksus at medbringe et superlet, oppusteligt fodbad. Men det blev ikke brugt – et varmt bad var rigeligt.

Nu vi er ved toiletgrej… Skal man have toiletpapir med? Det har jeg nu aldrig haft – synes det fylder og vejer for meget. Til gengæld har jeg altid en pakke lommetørklæder med, til hvis jeg skal tisse undervejs, og der ikke lige er en bar. Og husk: God caminostil er: Leave no trace – tag altid alt affald med dig, inkl. papirlommetørklæder.

Regn med, at du klarer regnen!

Regn har været min store skræk. Her et overblik over de ubrugelige og tunge ting, jeg har slæbt med på den konto, og som nu er fyret fra rygsækken:

 • Regnsko: Jeg købte nogle engangs-regnsko -‘rain covers’. De var i praksis for bøvlede at få på og umulige at gå i
 • En halv rulle skraldeposer: Jeg havde hørt om et trick med at putte foden i en skraldepose inden den kom i vandreskoen. Virker ikke – du sveder foden våd anyway
 • Regngamacher – også kaldet regngaiters: Blev ikke brugt, fordi de tog for lang tid at få på.
 • Vandtæt bøllehat: Unødvendig fordi min regnponcho dækker
 • Regnjakke og regnslag til rygsæk: Er røget ud, fordi jeg fik en regnponcho, der dækker rygsækken. Det er nemmere kun at skulle have een ting frem, når det regner.

So ein ding…

Teknik er en faldgrube for sig. Bevares, en pandelampe er da rar i de mørke timer om morgenen. Men da jeg sparede den væk, gik det nu fint nok med mobilens lys.

Men ud over pandelampen er teknik et af de steder, hvor jeg har svært ved at give slip. Jeg overvejer at droppe internet – det vil i praksis sige min smartphone. Ja, den giver mig tryghed. Men jeg er nysgerrig på at turde give slip på den tryghed. Måske bliver smartphone til dumb-phone i stedet for? Så kan jeg ringe hjem, hvis jeg kommer i knibe – og intet andet.

Decideret fjollede ting, jeg har haft med

 • Selfiestang – helt og aldeles unødvendig og besværlig. Du møder en fotograf, når du mangler en. Alle mine kreative ideer med at kunne tage billeder langt oppefra gad jeg i praksis ikke gennemføre
 • Deleoplader: Jeg medbragte en stikfordeler, som aldrig kom i brug. Har ikke manglet strøm noget sted på caminoen
 • En ekstra pakkepose. Den kom aldrig i brug, og skabte blot forvirring i tasken.

Hvad røg ud, men kom tilbage?

Jeg droppede engang mit fleecetæppe for at spare vægt, men endte med at måtte købe et nyt pga. kulde i maj. Jeg frøs og der var ingen tæpper på herbergerne i hele Galicien. I dag kommer fleecetæppet slet ikke med, fordi jeg har opdaget en fed uldpose.

Hvad røg ud med tungt hjerte?

At fotografere er en af mine store interesser, og fra første camino har jeg haft kamera med. Ikke det store, tunge kamera, men det her lille letvægtskamera, der passer ned i lommen på rygsækkens mavebælte. Efter fjerde camino besluttede jeg vemodigt at sige farvel til det alligevel. På det, der blev kameraets sidste camino, var der ET billede på kamerakortet og resten var på mobilen. Da jeg havde set billederne fra mobilen efter med kritiske øjne, var jeg faktisk tilfreds. Beslutningen blev taget – omend med tungt fotografhjerte: Bye-bye kamera. Fortsættelse følger med tips til hvordan du får de bedst mulige billede med din mobil…

Hvad er så min ultimative pakkeliste til caminoen?

Jeg smed trods alt ikke alt ud af rygsækken…
Her kan du se min ultimative pakkeliste til caminoen

Caminoen er ikke noget udstyrsstykke. I min optik er der kun tre must haves til caminoen:
Se hvilke tre ting, det er vigtigst at have til caminoen

6 replies
 1. Susan Hyldgaard
  Susan Hyldgaard siger:

  Hej Marie
  Tak for meget inspirerede side.
  Jeg skal gå den franske camino fra start maj og ind i juni. Jeg har tænkt mig på kolde dage, at gå i mine uldunderbukser, men så er jeg blevet inspireret af dig og har overvejet en merino uld nederdel – vil det være et total no go – det skal lige siges, jeg har ikke lange vandrebukser med
  Bedste hilsner Susan

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Susan. Jeg har faktisk ikke selv en merinouldnederdel, men mine spørgsmål er umiddelbart: Er den vindtæt? Og er vægten rimelig? Har den lommer? De ting betyder noget for mig. Jeg kan personligt bedst lide at vandre med bare ben under, og keg ville gå mindst tre lange ture med nederdelen og rygsækken på med sol dr hoftebælte. Hvis du er ny i at vandre med nederdel er det afgørende at teste, om den skaver eller ej. Der er desuden meget slid fra hoftebæltet, så måske vil det være en hård omgang for nederdelen. Men merino er superlækkert og jeg er da nysgerrig efter hvilken nederdel du har i merino… Kh Marie

   Svar
   • Susan Hyldgaard
    Susan Hyldgaard siger:

    Hej Marie
    Jeg har endnu ikke en nederdel i merinould – det var bare en tanke – fordi jeg ligesom dig – godt kan lide at gå i nederdel og i stedet for lange uld banditter til natten og kolde morgner – tænkte jeg på en m.uld nederdel vil være perfekt – overvejelser med lommer m.m. havde jeg slet ikke overvejet 😳😳😳 jeg er ny i vandre så langt med mit hjem på ryggen. Tusind tak for svar 🙏🏻🙏🏻
    Bedste hilsner Susan

    Svar
 2. Johanne Brorsen
  Johanne Brorsen siger:

  Hej.
  Jeg finder din pakkeliste meget hjælpsom, men jeg er lidt i tvivl, om jeg skal købe en jakke, når jeg skal afsted sep/okt?

  Svar
  • Frie fodspor
   Frie fodspor siger:

   Hej Johanne. Godt den kan bruges. Jeg har ikke selv haft jakke med, når jeg har vandret i oktober. På de kølige dage tager jeg min lange skiundertrøje på som ekstra lag under min tynde uldcardigan, og yderst min regnponcho, som giver ekstra læ/varme også. Skulle jeg af sted fra november-marts, ville jeg medbringe jakke. Kh Marie

   Svar
  • Anne-Sissel
   Anne-Sissel siger:

   Jeg brukte en fleecejakke det var nok. På kalde dager hadde jeg ull under. Rengponco og fleece når det var vind og regn

   Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN

Test at Blind Banana Bag custom Morado light
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten