GUIDE Er det en god ide at tage en teenager med på caminoen?


Fra mit hjerte: JA! Hvis din teenager selv vil, og du ikke er ude i at forsøge at trække æslet til truget.

Min allerførste camino var med min datter Tille på 15 år. Vi gik Camino Inglés, en forholdsvis kort og god begyndercamino. Det blev en rejse med en dybde og et fællesskab, der har forandret og styrket vores venskab for altid.
DR har interviewet Tille om at gå caminoen

Gode råd til dig, der skal på camino med din teenager

Vær ærlig og husk at bruge tid på forventningsafstemningen:

 • Der er fremmede voksne, lyde og lugte på sovesalen, som potentielt kan drive en teenager til vanvid
 • Enhver har ansvar for sit eget humør
 • Det bliver fysisk hårdt
 • Ind imellem er det ikke muligt at få mad præcis, når sulten melder sig

Start tidligt, hvis du gerne vil vandre med din teenager

På mange måder tror jeg Tilles barndom og opdragelse har gjort det ekstra nemt for hende at se ideen i caminoen:

 1. Vi har aldrig haft klapvogn til vores børn. Når de voksede ud af barnevognen, er de kommet op at gå selv, og vi har italesat det som frihed og fedt at gå selv
 2. Når livet har været svært, har gåture været vores medicin. Vores børn har en barnetro på, at vandring giver frihed og ro indeni
 3. Vi går! Alle hverdagens distancer, vi kan gå, dem går vi. Fx har vi tyve minutters gang hver vej til indkøb. Ni ud af ti indkøbsture er til fods. Vi har tradition for at gå en aftenfirkant, hvilket hos os betyder en gåtur. Det at gå meget i hverdagen både som transport og hygge, spiller nok ind på, at Tille gerne ville med på caminoen.

Hvilken rute er god med en teenager?

Det er ikke bevist på nogen måde, men: Min fornemmelse er, at det varierer meget, hvor stor en andel af unge, der er på de forskellige dele af caminoen. Ruter som Francés og Portugués virker til at have en markant større andel af unge end fx. Camino Sanabrés. Så spiller muligheden for at møde andre på sin egen alder en vigtig rolle, er Francés og Portugués et godt valg. Men uanset hvilken camino, vil du sikkert opleve din teenager motiveret af stemplerne i pilgrimspasset – en grundlæggende sjov aktivitet, der er lige til at gå op i.
Se vores guide om pilgrimspas og La Compostela her

Af sted med jer

Havde jeg vidst, hvordan en mor-datter-camino ville udvikle vores forhold, så havde jeg ikke tvivlet i et sekund. Nu glæder jeg mig bare til at komme af sted med vores andre børn. Så drømmer du om camino med din teenager? Af sted med jer – hvis altså din teenager gerne vil…
Læs også fortællingen fra Camino Sanabrés, som vi vandrede med en datter hver på 19 og 20 år

Ankommet til katedralen i Santiago de Compostela – helt høje efter at have gennemført vores første camino – Camino Inglés.
6 replies
 1. Kasper
  Kasper siger:

  Tak for jeres inspirerende hjemmeside.
  Jeg gik fra Porto til Santiago sidste år, og nød det. I år vil min datter på snart 9 og jeg gerne gå en del af caminoen sammen. Vi vil gerne slutte i Santiago, så vi overvejer camino Inglés eller Sarria til Santiago, med ca. 9 vandredage + lidt ekstra dage. Hvordan har I oplevet de 2 stræk, i forhold til hvor mange mennesker der er, og hvor mange andre børn, og om det er nødvendigt at booke overnatning?
  Vi tænker at tage afsted enten sidst i maj, eller først i september.
  Med venlig hilsen,
  Kasper.

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Kasper. Hvilken vidunderlig oplevelse der venter. Begge de perioder du nævner er der en del pilgrimme. Derfor vil vi klart anbefaler Camino Inglés frem for den franske rute. Men I kunne også gøre noget helt andet og vandre fra Ourense til Santiago ad Camino Sanabrés. Totalt dejlig rute hele vejen ind til katedralen. Vlger du den farnske rute og præcis den strækning, vil vi anbefale dig at booke, når du har din datter med. Bedste hilsner Torben og Marie

 2. Mia
  Mia siger:

  Kære Marie
  Det er en helt fantastisk og oplysende blog, du har. Det får det til at se ud som om, det er nemt at arrangere selv. Meget inspirerende, Tak
  Vi er 6 kvinder omkring 50, som har taget på mange ture sammen. Men aldrig Camino. Vi kunne godt tænke os en tur 5-7 dages vandring, og har kigget lidt på de portugisiske ruter. Hvad ville du vælge, som kortere camino ? Vi vil helst bo på hotel/hostel, synes vi har taget vores sovesale med snorkede medvandrere. Og vil helst slippe for at gå langs motorveje og den slags.
  mvh Mia

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Mia.
   Hvor er det fedt at høre! Det er virkelig også lige ud ad landevejen at arrangere selv. Eller at begive sig trygt af sted uden at have arrangeret noget som helst. Når det er sagt, ville jeg personligt selv vælge at arrangere eller researche på forhånd, hvis jeg rejste en gruppe sammen, som I gør.
   Det er positivt, at I har været på mange ture sammen – så går jeg ud fra, at I kender hinandens tempo, temperamenter og vaner. Min oplevelse er, at caminoen går i dybden på en helt anden måde end andre vandreruter. Derfor ville jeg tale sammen om, at der kan komme andre behov i gruppen, end I har prøvet før. Behov for at være alene, behov for at stoppe, behov for at gå hurtigt frem. Behov for stilhed. Det er nemmest på forhånd at aftale en ramme, der giver plads til den enkeltes mulige behov og udfordringer.
   På alle caminoer er der trælse stykker, men de er få. Med ruter over så lange distancer må man tage det sure med det søde.
   Valg af rute… Jeg tager som udgangspunkt, at I gerne vil have oplevelsen med at ankomme til katedralen i Santiago? Til en kortere camino og i en gruppe på seks selv ville jeg personligt fravælge den portugisiske camino (og den franske for den sags skyld), fordi de begge er ret trafikerede ind mod Santiago. Når det kommer til de sidste 5-7 dage til Santiago, synes jeg helt subjektivt, at Camino Sanabrés https://www.friefodspor.dk/camino-sanabres/ (som er en del af sølvruten) og Camino Inglés https://www.friefodspor.dk/camino-ingles/ er fremragende bud. Begge stille og meget smukke. Min favorit er nok Sanabrés af de to. Se evt. mere om valg af rute her. Se evt. også denne guide til valg af rute: https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/
   Uanset hvilken camino I vælger, vil jeg foreslå, at I simpelthen booker overnatning, fordi det ellers er noget af en chance at løbe at få plads til seks samme sted. I kan finde rum til fx 2,3,4 eller 6 personer på private herberger. Eller vælge dobbeltværelse fx på landlige hoteller Casa Rural. Både booking.com og AirBnB er relevante at tjekke. Når I har valgt rute, ville jeg købe Wiselys app til ruten, for så har I overblik over overnatningsmuligheder i de enkelte byer.
   Alt det her er bare mine meninger, andre vil sikkert foreslå noget helt andet… Jeg er ingen caminoekspert, men deler bare min egen oplevelse. Jeg har kun én gang vandret fire sammen på caminoen, og der var jeg meget glad for at have booket firmandsværelser de fleste dage. Det bandt os dog også til en bestemt plan, og det var træls. Men sådan er der fordele og ulemper.
   Rigtig god camino til jer alle sammen! Kh Marie

 3. Louise
  Louise siger:

  Hej,
  Vi vil gerne gå Inglés med vores tre børn.
  Vores yngste har dog udfordringer efter en sygdom i benene, og kan ikke gå så langt. Vi elsker også at gå, og går meget, men er nødt til at have en gåvogn med til hende. Er det muligt at have en terrængående vogn med på turen?

  Og så lige et praktisk spørgsmål.
  Skal man selv have tæpper med til overnatning?
  Tak for en inspirerende side.
  Mange hilsner
  Louise

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Louise. Hvor lyder det bare fedt at komme sammen af sted som familie! Tidligere ville jeg nok have svaret, at en terrængående vogn ville være en udfordring, men efter jeg i år vandrede med et fransk ægtepar med lige præcis en terrængående vogn, der kom frem overalt, så vil jeg sige, at det kan sagtens lade sig gøre. Du skriver ikke, hvor gammel jeres yngste er, og det spiller jo ind på vægten. Hvis vognen er sådan en, der støtter hende i at gå, tror jeg egentlig sagtens I kan komme frem. Hvis hun sidder med al vægt, vil I have flere udfordringer. Heldigvis er Inglés generelt ret fremkommelig med grusveje og også asfaltstykker. Og I har som familie flere, der kan hjælpe, frem for hvis I bare var en voksen og et barn. Plus I har den allervigtigste ingrediens: At I vil det. Så jeg tænker: Af sted med jer! Hvis det viser sig at være fysisk for udfordrende, kan I vælge at få postmanden til at tage et par af rygsækkene hver dag. Se mere om det og se billeder af den terrængående vogn her: https://www.friefodspor.dk/bagagetransport-paa-caminoen/ På Inglés kan I regne med overnatning efter hver cirka 15 km. Husk der ligger overnatning tæt på ruten – fx pensioner osv. hvor I typisk kan få familieværelser. Lad mig endelig høre om jeres tur. Bedste hilsner Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN

Kort over caminoen
Sovesal på caminoen