GUIDE Er det trygt nok at gå caminoen alene som kvinde?

Det er nok det spørgsmål, jeg fik flest gange, inden jeg drog af sted på 319 kilometers pilgrimsvandring i Spanien på egen hånd. Her er mine ærlige svar

Jeg har aldrig selv overvejet, at det skulle være anderledes at gå caminoen alene, bare fordi jeg er kvinde og ikke mand. Men siden så mange spørger, får I her mit subjektive svar. For jeg ved jo godt, hvad det er, mine medsøstre og deres bekymrede venner og familier spørger til.

Er der risiko for at blive overfaldet, når man går alene som kvinde?

Jeg har på intet tidspunkt følt mig truet på min sikkerhed på caminoen, da jeg vandrede 319 km alene på Camino Primitivo. Efter hvad jeg har læst mig til, er der ikke mere kriminalitet som fx røverier på caminoen end andre steder. Snarere omvendt. Jeg følte på caminoen en universel tryghed og tillid.

Min fysiske bygning spiller nok også ind: Med mine brede skuldre, 182 cm og næsten 80 kilo er jeg nok ikke den første kvinde, ondsindede personager ville forsøge at overfalde. Den overbevisning giver mig nok en vis tryg udstråling.

Er de lokale mænd pågående på caminoen?

Det ærlige svar: Du er sydpå, og her er caminoen lidt som andre sydlige destinationer. Langt det meste af tiden går du på stille stier, og her er der selvsagt typisk ikke en sjæl. Men på de strækninger, der går langs vej, må du være indstillet på begejstrede dyt fra mandlige chauffører – ikke bare lastbiler og varevogne, men også familiebiler.

Jeg gik flere dage med en mandlig pilgrimsven, som morede sig over, at så snart han var 50 meter foran eller bagud, var den der med bilhornene. That’s life, mig generer det ikke – det er vel lidt som en begejstret hundehvalp (eller skulle jeg sige kaninunge?). Plus det samme jo udmærket kan ske på vores egne breddegrader.

Bager de mandlige pilgrimme på en?

Det tror jeg kommer an på, om døren i dit eget hjerte står på klem eller ej. I den gruppe pilgrimme jeg kom i, gik størstedelen alene. Og størstedelen af dem, der gik alene, var også singler. Min situation var helt anderledes: Jeg rejste af sted fra min dejlige mand og vores til sammen seks børn derhjemme. Min dagsorden var hverken flirt eller en søgen efter et såkaldt ’camino crush’. Derfor kom det helt naturligt til mig fra starten at fortælle om min familie, så den dør var lukket.

Når det er sagt, er jeg sikker på caminoen er et skønt sted at møde en livsledsager. Jeg havde selv den overvældende oplevelse at blive vidne til forlovelsen mellem de to pilgrimme Monica og Victor, der fandt hinanden på caminoen året før.

Vil du læse mere om romantik på caminoen?
Nyd fortællingen ‘Tosomhed på caminoen’ fra vores første pilgrimsrejse sammen

Glor mændene på sovesalene?

Nej, det har jeg simpelthen ikke oplevet. Når alle kommer frem til herberget beskidte og trætte, er det ikke romantik, men snarere lugten af sved og sure vandretæer, der hænger i luften. Jeg oplevede stor forskel på hvordan mænd og kvinder klæder om på herbergerne: Mændene daffer ubekymrede rundt i boxershorts og bar overkrop, uanset alder og kropsform. Samtlige kvinder gjorde som jeg: Alle større tøjskifter foregik på badeværelset og ikke i sovesalen. Men det er nok bare almindelig kvindelig generthed eller selvkritik.

Du er ikke alene!

De seneste to årtier er antallet af kvinder, der vandrer caminoen, steget markant. Tidligere var der en klar overvægt af mænd, men 2018 blev det første år, hvor flere kvinder end mænd ankom til Santiago de Compostela som pilgrimme.
Se statistikken her hos pilgrimskontoret

Fællesskab med andre kvinder, der vandrer camino alene

Tjek Facebookgruppen ‘Camigas’, hvis du gerne vil erfaringsudveksle med andre kvinder fra hele verden, som vandrer på caminoen på egen hånd

6 replies
 1. Mette Bøgebjerg glasdam
  Mette Bøgebjerg glasdam siger:

  Hejsa.
  Jeg gik caminoen med min mor i 2012 fra Bilbo til santadigo nord ruten hård tur når man er ny begynder .
  Vi havde både gode og dårlige dage mest gode.
  Men nu hvor min mor ikke kan gå caminoen mere.
  Så vil jeg godt vise hende den sidste ære ved at gå ,hun er 80 år nu
  Mit store problem er bare jeg har aldrig rejst alene så er temmelig nervøs .
  Har du nogen god råd eller kender du nogen som jeg kunne evt føgles lidt med 😀 hilsen Mette b gladdam

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mette. Hvor smukt at vandre for din mor! Caminoen tror jeg må være det tryggeste sted i verden at vandre alene – mand som kvinde:-) Det er mit indtryk, at de fleste starter alene, så du bliver ikke underlig eller udenfor ved ikke at have en makker. Nu har din første oplevelse været sammen med din mor, og så er det selvfølgelig svært at forestille sig, hvordan det vil blive alene. Det er noget andet end det, du kender som trygt. Jeg kan kun sige, at min erfaring er, at når man vandrer to sammen går man glip af en del af det sociale – forstået på den måde, at man ofte bruger mere af tiden på at fordybe sig i hinanden end på de nye man møder. Menneskemøderne blive mere sporadiske, med mindre man virkelig beslutter sig for at være åben. Så ud fra min erfaring vil jeg sige: Der venter dig noget stort, dybt og fint ved at vandre på egen hånd. Relationerne vil komme til dig, og du vil opleve hvor trygt det er at rejse netop på caminoen alene. Der er du aldrig alene:-) Læs evt. min beretning fra Camino Primitivo, som jeg vandrede alene: https://www.friefodspor.dk/pilgrim-med-to-rygsaekke/ Hilsen Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte. Jeg er lidt i tvivl om hvad du spørger til her. Vi arrangerer nemlig ikke rejser til caminoen – vi deler oplevelser fra vres egne rejser. Hvis du gerne vil finde nogle rejser til caminoen, er fx Spain is more, Vagabond Tours eller Ruby Rejser et sted at starte. Bedste hilsner Marie

   Svar
 2. Anne-Sissel
  Anne-Sissel siger:

  Dette er et aktuelt tema mange drar ikke fordi de tror det er farlig. Jeg har gått flere veger alene.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Enig. Tit tror jeg også det er familien, der er bekymrede. Ærgerligt, for hvor er caminoen tryg som kvinde.

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


MERE OM CAMINOEN