* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst


GUIDE Camino de Santiago Gran Canaria


Vidste du at, at der er en Camino de Santiago på Gran Canaria? Det er en bragende smuk camino på 77 km, der kræver gode ben

Savner du caminostemning og vintersol? Så tjek lige Camino de Santiago på Gran Canaria. Vi vandrede den mellem jul og nytår og er meget begejstrede både for landskaberne og stemningen. Klart en camino, vi kommer tilbage til.

Hvor starter caminoen på Gran Canaria?

Caminoen starter ved dette fine fyrtårn i Masplomas på sydkysten:

Faro de Maspalomas – vi fandt desværre ingen musling ved startstedet.

Hvilke oplevelser er der undervejs?

Heeeelt vilde landskaber hele vejen! Fra det ørkenagtige syd, til det frodige, grønne nord.

Bjergtagende udsigter og små, lokale byer og barer. Du krydser ind imellem turisternes spor (ved kamelparken i Arteara, i byen Fataga og ved Roque Nublo), men det er i korte glimt.

Det meste af tiden har du Gran Canarias store natur helt for dig selv.

Er caminoen på Gran Canaria skiltet?

Ja – den er rigtig fint skiltet med få undtagelser. Du vandrer efter de klassiske gule pile, træskilte, træpæle og klassiske caminostenpæle.

Tre steder oplevede vi manglende fysisk skiltning:

 • De første fem kilometer ud af Maspalomas er ikke skiltet tydeligt – men det er nemt nok, du går langs en udtørret flod.
 • Ved Garañón deler ruten sig: Den klassiske rute (på 65 km i alt) går direkte til byen Cruz de Tejeda, og den er skiltet. Variante Tejeda er en omvej på 11 km via Roque Nublo og byen Tejeda til byen Cruz de Tejeda (76 km i alt). Denne variant er ikke skiltet med gule pile.
 • De sidste tre kilometer frem til byen Gáldar er heller ikke skiltet.

Kort over Camino de Santiago Gran Canaria

De få steder skiltningen glippede havde vi glæde af at have kortet over caminoen på mobilen, så vi kunne se os selv som en blå prik på kortet. Kortet her viser caminoen inkl. ‘Variante Tejeda’, som er en omvej på 12 km, som vi varmt anbefaler at tage med. Den går ud om Roque Nublo, som er en stor oplevelse.

Sådan får du kortet ind på mobilen:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her Camino de Santiago Gran Canaria – du er den blå prik på kortet.

Vi har fundet kortet på Senderismo Gran Canaria – der ligger flere andre versioner end den, vi deler her.

Hvor lang er ruten og hvor mange etaper?

Camino de Santiago de Gran Canaria er i alt 65 km lang og 76 km lang, hvis du som os tager Variante Tejeda med. Ruten går tværs over Gran Canaria fra Maspalomas i syd til Gáldar i nord. Vi vandrede den på fire dage.
Se vores to forslag til etaper og overnatning her

Findes der en app til ruten?

Desværre ikke. Et GPS-kort kan du få (brug vores). Ift. hvilke services der er hvor, har vi lavet denne oversigt du sikkert får brug for:

Opdatering: Der er faktisk værelser at booke i La Culata meget tæt på Roque Nublo – tjek La Somaita (skemaet opdateres snarest…) Man skal booke mindst to nætter. Der er masser af fede stier i området, og bor du tæt på Roque Nublo, har du de bedste muligheder for at opleve både solopgang og solnedgang. Eller nyde udsigten ‘hjemmefra’. Der er restaurant i La Culata.

Hvor krævende en rute er det?

Fysisk er caminoen på Gran Canaria temmelig meget mere krævende end caminoen på fastlandet. Der er betydelige stigninger og nedstigninger hver dag – flere a la Napoleonsetapen på den franske rute. Regn derfor med kortere etaper, end du normalt vandrer. Se vores forslag til etaper og korte etaper her.

Hvordan er underlaget?

Der er rigtig mange klippestier og skovstier. Heldigvis kun cirka 12 % asfalt, og de kommer alle på den sidste dag frem mod Gáldar.

Vandresko eller støvler?

Terrænet kan faktisk godt kalde på vandrestøvler, hvis du har nogle i forvejen og er sikker på, at dine fødder kan tåle at gå i dem. Der er så bare lige det med vandrestøvler i kanarisk varme! Vi vandrede rigtig godt i sko. Torben i klassiske, luftige vandresko – Meindl Balancing. Marie i løbesko – Hoka Clifton. Torben havde en anelse bedre greb pga. de terrængående såler, og Maries Hokaer fik gevaldige tæsk af klippestykkerne.

Uanset hvilket fodtøj du vælger: Tag det af, hver gang du holder pause og luft fødderne. Det er vores bedste trick til hvordan du undgår vabler på caminoen!

Er der pilgrimspas på ruten?

Selv om Gran Canarias camino er lille, findes der et pilgrimspas til den! Hjemmefra var vi lidt skeptiske ift. om det faktisk var muligt at få stempler i det – men det er heldigvis nemt.

Her kan du få fat i pilgrimspas: 

 • Las Palmas Asociación Amigos Camino de Santiago de Las Palmas, Casa de Galicia, C/ Salvador Cuyás 8, Las Palmas de Gran Canaria
  Torsdag 19-20
  Telefon: 0034 661 179 464
  Mail: caminodesantiagolp@gmail.com
 • Playa del Inglés Información turística Anexo II
  Mandag – fredag 9-16
  Telefon: 0034 928 76 84 09
  Mail: infoanexo@maspalomas.com
 • San Agustín Info El Portón
  Mandag – fredag 9-16
  Telefon: 0034 928 76 92 62
  Mail: infoporton@maspalomas.com
 • Playa del Inglés Info Las Dunas
  Mandag – fredag 9-16
  Telefon: 0034 928 76 52 42
  Mail: infodunas@maspalomas.com

Passet findes også print-selv her:
Print dit pilgrimspas til Camino de Santiago de Gran Canaria

Print-selv-versionen ser sådan ud – helt lækkert bliver det ikke

Får man ‘La Compostela’?

La compostela er et bevis for gennemført pilgrimsfærd, som du kun kan få ved at vandre caminoen på det spanske fastland.

Men gennemfører du caminoen på Gran Canaria, kan du i Santiagokirken i Gáldar få et certifikat (certificado) for gennemført pilgrimsfærd:

Hvordan kommer man fra lufthavnen til start?

Det tager 37 minutter fra lufthavnen (LPA) i bus med linje 90 til startbyen Maspalomas. Stå af ved stoppestedet Neckermann Campo de Golf og gå de sidste 700 meter (hvis du sover på Bungalows Cordial Green Golf – annoncelink).

Vi kom direkte fra Tenerife – derfor det lille fly!

Kan man få højdeskræk på caminoen på Gran Canaria?

Ja – det kan man enkelte steder. De fleste vil nok især være udfordret på strækningen mellem Cruz Grande og Garañón. Stierne er trygge og sikre, og har du ikke i forvejen tendens til højdeskræk, vil du sandsynligvis bare nyde udsigterne i fulde drag:

God hjemmeside om caminoen på Gran Canaria

Kan du en smule spansk, har vi fundet denne hjemmeside om Camino de Santiago de Gran Canaria, som har hjulpet os:
Senderismo Gran Canaria

Hvordan er priserne?

Vi er endt med at give i gennemsnit 500 kr. pr. overnatning – altså væsentligt over hvad caminoen på det spanske fastland koster. Madpriserne er til gengæld ens, ofte under halvdelen af danske priser.

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

2 replies
 1. Louise Woetmann
  Louise Woetmann siger:

  Hej med jer. Tusind tak for inspirerende læsning om vandring på Gran Canaria.
  Måske et dumt spørgsmål, men kan turen gøres i modsatte retning? – da jeg gerne vil ende på sydøen og møde familien der sidst på ugen…!?

  Mvh. Louise Woetmann

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Louise. Det er ikke et dumt spørgsmål:-) Så vidt vi husker det, er caminoen kun skiltet i een retning, ligesom caminoen på fastlandet. Hvis du er villig til at vandre efter gps, kan den dog sagtens vandres den anden vej. Vi er virkelig glade for friheden i at kunne droppe mobilen og vandre efter skilte. Hvis du har det lige sådan, kan du overveje, om ikke det er fint nok at vandre syd – nord og så tage bussen til familien? Det tager 1 time og tre kvarter fra Gáldar til Maspalomas: https://www.rome2rio.com/map/G%C3%A1ldar/Maspalomas. Har familien bil, tager turen en time til Gáldar- en taxa koster mellem 55 og 70 USD. Hilsen Marie og Torben

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN

MERE OM SPANIEN