GUIDE Caminoen – ikke een, men mange ruter

På trods af den bestemte form findes der ikke een, men mange caminoer i Spanien. Ingen camino er mere rigtig end de andre. Den rigtige camino for dig er den, der er din

Det tog mig sytten år at komme af sted på caminoen første gang, fordi jeg havde en ’alt eller intet’-indstilling. Jeg havde kun hørt om én camino – Camino Francés, den berømte franske rute over Pyrenæerne, som kræver fire-seks uger at gennemføre. Det kunne jeg ikke finde plads til, og derfor gik årene. Indtil jeg fandt ud af, at der ikke er en, men mange caminoer til Santiago de Compostela – se bare kortet her:

Illustration: Tak for lån til wisepilgrim.com

En hel camino uden at søge orlov

Mærker du caminoen kalde på dig, så af sted med dig. Du kan sagtens gå en hel camino uden at søge orlov eller sige dit job op. Min caminodebut var på Camino Inglés på 121 km (fem-syv dagsetaper). Efter det gik jeg Camino Primitivo, som er på 319 km og den ældste af ruterne. Andre bud på en kortere camino, som kan passer i et almindeligt ferieliv:

 • Camino Finisterre (206 km): Starter i Santiago de Compostela, går ud til kysten ved Fisterra (90 km), videre til Muxía (30 km) og tilbage til Santiago de Compostela (86 km) og kan gås begge veje
 • Camino de Invierno (268 km)
 • Camino Sanabrés (368 km)

Find ud af, hvor langt du kan gå om dagen på caminoen

Dele af en længere camino

Mangler du tid til at vandre en hel af de længere caminoer, kan du vandre den i etaper. For eksempel Camino Portugués vandrer mange fra byen Porto og til Santiago (240 km), selvom ruten egentlig starter endnu længere tilbage – i Lissabon (650 km). Camino Francés vandrer enormt mange fra byen Sarria, som er sidste mulige startsted, hvis du vil have et ‘compostela‘ som bevis på din pilgrimsfærd. Ulempen er, at den er meget trafikeret, og der er kamp om sengepladserne en stor del af året.

Find stilheden på caminoen

Caminoen er steget enormt i popularitet. Konkret har der været en stigning på 111.000 % på tredive år: 2.491 pilgrimme i 1986 mod 277.915 pilgrimme i 2016. Og der kommer stadig flere: I 2019 ankom  347.578 pilgrimme. Hvis du søger stilheden er der især to ting, du skal være opmærksom på, når du planlægger din camino:

 1. Årstiden
 2. Ruten du vælger

Foto: Anne Christoffersen

Sengeræs i byen Pontevedra på Camino Portugués, august 2018: Kø til en seng på det offentlige herberg. August er årets travleste pilgrimsmåned.

Vælg de stille måneder

Årstiden spiller meget ind på hvor mange pilgrimme, du møder. For eksempel er der dobbelt så mange pilgrimme i august som i april.

Her kan du se hvilke måneder på året, der var flest pilgrimme og færrest pilgrimme i 2019:

Find de stille ruter

Trafikken på de forskellige caminoer er ulige fordelt. Der er over 12 gange så mange på Camino Francés som på Camino Primitivo. Her er en oversigt hvor mange procent af alle pilgrimme til Santiago de Compostela, der valgte hver rute i 2019:

Hvilke ‘sidste 100 km’ skal jeg vælge?

Af alle ‘sidste 100 km’ jeg har gået, er stykket fra Ourense til Santiago på Camino Sanabrés/Via de la Plata det bedste. Ikke overrendt, smukke byer undervejs, masser af natur og ingen fabriksområder. Tag fly til Santiago og tog til Ourense – det tager 38 minutter og der er de vildeste bjergudsigter på vejen. Ellers er Camino Inglés et godt bud på en vidunderlig, kort camino. Den kan vandres på 5-7 etaper.

Nogle caminoer har særlige pilgrimspas

Camino Finisterre har sit eget, særlige pilgrimspas, og det har Camino San Salvador også.

Pilgrimspasset til Finisterre er smukt, solgult og med tegninger fra hver af byerne:

Det fås gratis på pilgrimskontoret i Santiago. Husk at dreje til venstre når du kommer ind – ikke til højre, som er køen til compostela.

Pilgrimspas til Camino San Salvador kunne tidligere fås på turistkontoret ved katedralen i León, men de har det ikke længere. I stedet finder du det på benediktinerherberget Albergue de las Carbajalas. På begge caminoer kan det almindelige, officielle pilgrimspas sagtens bruges.

Hvad med højdeskræk?

Har du højdeskræk – eller er du bare ikke så glad for højder, behøver du ikke at lade dig afskrække af caminoen. Stierne er generelt både gode og sikre, her er ikke tale om nogen former for bjergvandring eller -klatring.

Synonymer: Fisterra, Finesterre, Finsterre, Fisterra, Finnisterre, Finistere, Finesterra, Finnesterre, Finestere, Franchaice, Francais, Camino del Northe, Camino del Nortre, Camino del Notre, Camino France (de alternative stavemåder her er for at gøre det nemt at finde artiklen for folk, der søger på anderledes stavemåder…)
5 replies
 1. Katrine
  Katrine says:

  Hej Marie,
  Tusinde tak for en super hjemmeside!
  Jeg har brug for et godt råd i forbindelse med vores tur til Santiago. Min teenage søn på 16 år har sagt ja til at gå caminoen med sin mor – juhuuu glæder mig og har aldrig selv gået den, ej heller dele af dem. Jeg vil gerne vi ender i Santiago de compostella, ruten skal ca være 200-250 km vi har ca 10 dage- måtte jo servere den blidt for min teenager at vi skal gå ca 20 km om dagen, men jeg tror vi kan klarer mere da vi begge er i god form:)
  Hvor vil du foreslå vi starter? og på hvilken camino? Jeg tænker der skal være lidt folf så min teenager ikke tror jeg har taget ham til verdens ende hvis du forstår. Vi tager afsted slut juni.
  Dbh Katrine

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Katrine! Hvilken gave at få sønnike med! Helt vildt dejligt. Jeg har selv haft teenagere med på Sanabrés og Inglés. Begge caminoer er der slet ikke lige så mange mennesker på som på fx Francés og Portugués. Min oplevelse er, at chancen for at møde nogen på hans alder er størst på de store ruter. Så umiddelbart ville jeg nok kigge på Francés fra Astorga (256 km) eller Portugués fra Porto (282 km, hvis I kombinerer kystruten, centralruten og Variante Espiritual som vi gjorde): http://www.friefodspor.dk/guide-vores-etaper-paa-camino-portugues-belaert-af-erfaring/ Den kan I også vandre med kortere etaper, hvis I hellere vil det. Se vores forslag her: http://www.friefodspor.dk/korte-etaper-camino-portugues/ På kystruten kommer I til et par surfersteder, det er måske også sjovt… Rigtig god tur kh Marie

   Svar
 2. Mette Bay Jensen
  Mette Bay Jensen says:

  Vi skal godt nok først afsted i 2020, men har allerede planlægning i gang.
  Hvilke andre muligheder har vi, hvis herbergene er fyldte i de byer, vi ankommer til. Vi skal gå Ingles ruten.
  – og så er det en fantastisk hjemmeside I har her med utrolig meget information og inspiration. Denne her side er nærmest blevet en bibel for mig.
  Hilsen Mette

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hvor er det bare superfedt, at du kan bruge siden så godt. Det er meget sjældent jeg har oplevet et fyldt herberg, og på Inglés er risikoen endnu mindre. Der er mange muligheder, når det alligevel sker. Fx er der mange små hostals langs ruten, man kan vælge. Det er en anelse dyrere, men stadig billigt ift. Danmark. Andre gange går man lidt længere og finder et sted. Eller man ringer frem ad ruten fx til et lille landhotel – de er som regel søde at hente en i bil og køre en tilbage til hvor man var på ruten. I andre byer er der ‘nødpladser’ fx i kirker, gymnastiksale eller andre offentlige bygninger. Opfindsomheden er stor ift. at hjælpe pilgrimme overalt langs caminoen. På Inglés fik jeg på et tidspunkt sendt et billede fra en pilgrim, der på grund af byfest ikke kunne få plads på herberget i Pontedeume. Hun fik plads i en restaurants festlokale! Glæd dig så meget til at komme af sted! kh Marie

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] I højsæsonen juli-august-september kan der være pres på overnatning på de populære ruter de sidste 100 km mod Santiago. Der ville jeg personligt overveje at booke, hvis situationen stressede mig. Læs om de forskellige ruter og se hvor mange der går dem […]

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN