Rygsæk til caminoen


PAKKELISTE Rygsæk til caminoen – forelskelser og fejlkøb


Hvad er den bedste rygsæk til caminoen?, bliver vi tit spurgt. Spørgsmålet er umuligt at besvare. Men her deler vi vores komplet personlige erfaringer, du måske kan bruge i din søgen efter en rygsæk, der passer lige til dig

Man bliver klog af erfaring… Her et tilbageblik på vores indtil videre syv forskellige caminorygsække. De er beskrevet med fordele og ulemper og en samlet karakter, der er 100 pct. subjektiv og bygger på vores erfaringer og meninger. Husk: Det kan sagtens være, at vores favorit ikke er din og omvendt!

Alle rygsække har vi givet en samlet vurdering hvor er bunden og er toppen.

Osprey Talon 33 L

Kvindemodellen hedder Tempest
Vægt: 920 gram i M/L
Samlet vurdering:

eller

En let og fleksibel rygsæk, der giver dig meget rygsæk for pengene. Remme og hoftebælte er dejligt bløde og tilpasser sig nemt kroppen:

Dens mange slags rum er en fordel, hvis du godt kan lide mange rum. Netrummet foran er nemt at tørre ting i, og overalt er det nemt at sætte ting fast på tasken til tørre. Rygsækken kan stå nogenlunde uden at vælte, hvis du fx skal stille den fra dig på en café.

Selvom der er tænkt i ventilation på ryggen, kan den blive varm op ad ryggen:

Nettet på tasken har ikke den store slidstyrke – pas på med fx at lægge en bog i den lomme, så går der hul på ingen tid. Med mindre du er en slags yoga-mester, kan du ikke nå en vandflaske i sidelommerne uden at tage rygsækken af. Lommerne på hoftebæltet er temmelig små. Tasken virker mindre rummelig end de 33 liter, den faktisk er, og det er en snæver vej ned i hovedrummet.

Skulle du – som jeg – blive træt af de mange dekorationer på Ospreys tasker, kan de fjernes med acetone uden at skade stoffet.

Osprey Eja 38 L

Herremodellen magen til hedder Exos
Vægt: 1.100 gram
Samlet vurdering

Now we are talking…. Modellen her sidder rigtig godt på brede hofter, som ellers kan drille. Tasken er i sit design lidt bred over bagen, og det geniale ved det er, at du kan nå fx en vandflaske, et kamera eller andet i de store sidelommer, mens du har rygsækken på. Den såkaldte trampolinryg giver masser af luft, så glem alt om at svede på ryggen…

Rygsækken er enormt rummelig ift. andre rygsække med samme rumfang – ikke nødvendigt at proppe noget her. Eja er en let model ift. den har trampolinsystem i ryggen. Du kan koble låget af og bruge som håndtaske om aftenen. Eller tage det helt af og spare vægt.

Skulderremmene er noget, Osprey-fans typisk fremhæver: De er bløde og skumagtige og tilpasser sig kroppen:

Farven… bob.. bob… Det strider mig lidt imod at skrige koboltblåt op midt i naturen. Men nu er det så heller ikke mig, der skal se på den, for jeg har den jo på ryggen!

Lommer på hoftebæltet er sparet væk, og det går, fordi du kan nå sidelommerne, meeeen… det havde været optimalt, hvis der var begge dele!

Tasken har også en del snører til at montere alt muligt udenpå, som for mig på caminoen er overkill, for her kommer liggeunderlag, telt osv. ikke med uanset hvad. Rygsækken er for stor til de mest stramme flyselskabers håndbagagemål – men vi har nu ikke oplevet problemer med at få den med. Stropperne til at sætte vandrestave fast udenpå rygsækken sidder med for lang afstand til de korte modeller, så du er nødt til at have dem nede i tasken i stedet. Rygsækken er næsten umulig at stille fra sig – balancen er helt elendig, det nemmeste er simpelthen at lægge den på bænken eller på jorden.

Fjällräven Abisko Friluft 35 L

Damemodellen hedder W35
Vægt: 1550 gram
Samlet vurdering:

Jeg elsker Fjällrävens farver og deres no nonsense-materialer, der holder i generationer. Abisko Friluft er en helt igennem gedigen rygsæk uden dikkedarer. Ingen overflødige dimser, dutter og stropper her. Jeg kan godt lide det store rum, man kan åbne helt op i stedet for at skulle dykke ned på bunden oppefra:

Det er en stabil og fuldstændig intuitiv rygsæk, som jeg glemmer jeg har på, selv med fuld oppakning. Jeg oplever den enormt rummelig ift. andre rygsække i samme størrelse. Trampolinsystemet i rygsækken giver max ventilation og en god holdning i vandringen.

Det høje forrum er genialt til regnponcho og andet, du gerne vil kunne komme til hurtigt og let:

Vægten! Halvandet kilo er meget at bruge på selve rygsækken, hvis du gerne vil vandre med max 5-6 kilo, som er en god caminovægt. Er du til ultra lightweight, er Abisko Frilft ikke modellen at vælge, omend grammene efter vores mening er brugt smukt og klogt.

Flaskeholderne i siderne er lige lave nok, hvis du vil have en halvandenliters vandflaske med, også selvom der er en rem til at kompensere. Vi løser det ved at gå med en trekvartliters vanddunk i hver side frem for én stor:

Bæltelommerne foran er til den lille side – det kniber med plads til en stor mobil, og pilgrmspas kan under alle omstændigheder ikke klemmes ned. Lommerne kan ikke åbnes med én hånd, hvilket er et klassisk irritationsmoment ved bæltelommer:

Abisko Frilufts højde på 58 cm er potentielt en udfordring ift. at få den med som håndbagage. I praksis har vi dog fået den igennem med utallige flyselskaber gennem seks år uden problemer.

Lowe Alpine AirZone 35:45 L

Unisexmodel
Vægt: 1780 gram
Samlet vurdering:

Hmm…. Altså…. Jeg forelskede mig helt uvidenskabeligt i denne rygsæks enkelthed og grønne farve, da jeg så en tysk kvinde med den på caminoen. Og var så dum at købe den på nettet. Den viste sig ikke at passe til min ryg på nogen måde. Rygsækken er ellers fin på min datter. Men rygge er forskellige og nettet er ikke stedet at købe rygsæk efter min mening. Hvis jeg absolut skal nævne noget godt om den, må det være trampolinryggen, som giver rigeligt luft på ryggen:

Stoffet bliver meget let slidt og krakelerer på ingen tid:

Bærestropperne er grove og slider på huden, hvis du går i tanktop. Toprummet er irriterende syet sammen. Og hele rygsækken er umanérlig tung ift. sin størrelse.

Fjällräven Vintage 30 L

Unisexmodel
Vægt: 960 gram
Samlet vurdering:

My first backpack love, som fulgte mig på mine tre første caminoer og i dag stadig er højt elsket og i brug hver eneste dag som indkøbsrygsæk, vandrerygsæk og arbejdsrygsæk. Jeg elsker den totale minimalisme i den – eet rum, nichs weiter. Trods en vægt på mindre end et kilo har rygsækken en velfungerende trampolinryg, og kan stå selv uden at trimle omkuld, når du holder pause.

Sidelommerne lukkes med de smukkeste læderstropper – men det gider man (= jeg) ikke…  Derfor står de i praksis åbne, og det funker fint nok.

Meget spinkelt hoftebælte, der sidder hele oppe i taljen på mig og reelt er ubrugeligt. Det tager lidt fra på vægten, men ikke nok ift. moderne systemer:

Men ærlig talt, jeg har aldrig været irriteret over det. På caminoen vækker Fjällräven Vintage tit opsigt, fordi folk ikke forstår, hvordan man kan vandre “without a proper bag”. Rygsækken er rund og buttet, og holder ikke vægten inde ved kroppen på samme måde som moderne rygsække, der ofte er høje og slanke. Men alt dette til trods, er komforten for mig i top med Vintage.

Rygsækken er udgået, men køb den, hvis du nogensinde finder den brugt. Den er erstattet af modellen Övik nu, som slet ikke kan det samme.

Osprey Levity 45 L – letvægtsrygsæk

Kvindemodellen hedder Osprey Lumina
Vægt: 830 gram i M

Samlet vurdering:

Levity er en ultralet rygsæk fra Osprey. Den har trampolinryg, så du ikke sveder på ryggen. Lommer på hoftebæltet er sparet væk, men til gengæld har den rummelige sidelommer, som du kan nå uden at tage rygsækken af.

I forhold til sin vægt er rumfanget stort på Levity – 45 L er alligevel en del. Meget af rumfanget er i den store forlomme og sidelommer – hovedrummet er langt og smalt. At rumfanget er fordlet i flere rum gør det nemt at holde orden – du kan klare dig med færre pakkeposer.

Levity er forholdsvis temelig bred på hoftedelen (40 cm i medium) og også ret høj (65 cm). De store mål kan give udfordringer, hvis du vil have rygsækken med som håndbagage – på grund af det indvendige stel passer den ikke ned i boksene til kontrol af rygsækstørrelse.

Stoffet er meget tyndt og det er om at passe på med skarpe ting i rygsækken. Som i andre af Ospreys rygsække er hovedrummet ret smalt og bananformet, så man skal ofte mose med tingene for at få dem i. Balancen i rygsækken er virkelig dårlig, når du stiller den fra dig – den falder næsten 100 % sikkert på næsen og kan i praksis kun lægges helt på ryggen.

Farven er meget sart – især remmene. Et par få ture, og den ser snusket ud uden mulighed for at blive pæn igen.

De tynde udvendige snore til at spænde ting fast med kommer ofte i vejen. Har overvejet helt at klippe dem af i bare irritation.

Der er ikke noget inderlåg i toplåget – det har vi savnet.

Gregory Arrio 30 L

Vægt: 850 gram
Samlet vurdering:

Gregory 30 L er pt. Maries ubestridte favoritrygsæk! En simpel, gedigen rygsæk uden dikkedarer.

Vægten er overraskende lav – 830 gram, og det vel at mærke uden at gå på kompromis med materialerne og bærekomforten. Den har indbygget trampolinryg, så du får masser luft til ryggen.

Modsat mange andre rygsække med trampolinryg er trampolinen integreret godt rygsækkens stel uden at gøre rygsækken unødigt bred eller høj. Bredeste hoftemål er 28 cm og rygsækken er 52 cm høj. Altså betydeligt mere kompakt end fx Osprey Levity/Lumina og Eja/Exos, der alle har væsentligt bredere hofter og er højere. Gregory Arrio 30 kommer på sikker vis igennem som håndbagage.

Har du brede hofter, kan du vandre med Gregory Arrio 30 L uden at hele rygsækken kommer i svingninger! Fed detalje: Lynlåsene er supernemme at finde og bruge med en krog til fingeren:

Hoftebæltet er ikke voldsomt bredt og lommer på hoftebæltet er sparet væk.

Fire tips til at købe rygsæk

 1. Køb rygsæk i en fysisk butik, der har tid og viden til at rådgive dig. Det er ikke simpelt at indstille en rygsæk og finde ud af, om den kan tilpasses din ryg.
 2. Afprøv altid rygsækken med vægt i, for uden vægt føles de fleste rygsække behagelige. Du kan låne vægtposer i butikken – eller endnu bedre: Teste rygsækken med dit eget grej i, så du ved, om rygsækkens rum og design passer eller ej.
 3. Gå efter et godt hoftebælte – det er her, du bærer det meste af vægten. Hvis du ikke har lommer i dine bukser/nederdel, er det dejligt at have lommer i hoftebæltet til de ting, du gerne vil have ved hånden, fx mobil og pilgrimspas. Har du gode, tilgængelige lommer andre steder, kan du sagtens vælge en model uden lommer på hoftebæltet. Bæltelommer kan også købes separat (søg på ‘hipbelt pocket’ eller ‘molle bag’), men de er ofte sværere at få til at sidde, og kan slide hul i tøjet.
 4. Hvis du tit bliver varm på ryggen, når du vandrer, så prøv en rygsæk med trampolinryg, der giver dig luft til hele ryggen.

Om testpersonerne

Alle rygsække i testen her er testet af os selv og på vandringer med i gennemsnit 25-25 kilometer pr. dag og en samlet vægt på 5-6 kilo. Torben er 187 cm høj og vejer 78 kilo, Marie er 182 cm høj og vejer 85 kilo. Er du lav, kan det være, vores favoritter ikke duer til dig. Du vil måske have glæde af rygsække, hvor højden på rygstykket kan indstilles – det kan både Osprey og Lowe Alpine i testen her.

37 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  Kære Marie.
  Tusind tak for jeres fantastiske hjemmeside med så mange gode råd. Jeg er på udkig efter en rygsæk og har læst jeres anmeldelser. Jeg har også kig på Blind Banana Bag, som I også vil teste. Kan du på nuværende tidspunkt sige noget om dem? Jeg tænker også på ventilation i stropper og ryg i forhold til andre rygsække. Glæder mig til du kommer til Solrød 19. september 2023. På forhånd mange tak.

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Tina. BBB er uden sammenligning den bedste rygsæk jeg nogensinde har haft. Tjek evt vores opslag om den på IG. Vi kommer desværre ikke til at få tid lige nu til at lave artikel om den på bloggen, men lover den kommer:-) Kh Marie

 2. Maja
  Maja siger:

  Hej Marie. Det ser ikke ud til at Gregory Arrio modellen har et hoftebælte. Savner du ikke dette til at aflaste vægten mod dine skuldre?

 3. Malene
  Malene siger:

  Hej Marie
  Hvad er dine tanker ift. at der ikke er lommer på hoftebæltet på Gregory Arrio? Savner du dem meget? Eller fungerer det ok uden? Jeg er selv i tvivl om rygsækken pga. det, men det er klart den, som har siddet bedst af de rygsække, jeg har prøvet?
  Tak for at dele jeres erfaringer angående rygsække.
  Venlig hilsen
  Malene

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Malene. Jeg har store lommer i min vandrenederdel fra Macabi, så har aldrig savnet lommer. Har dem heller ikke på min nye Blind Banana Bag. synes ofte lommer på hoftebæltet er svære at lyne op og i. Så for mig er de gram godt sparet. Hvis den sidder godt også med vægt, så ville jeg gå efter den, med mindre lommer er et kardinalpunkt. Før du beslutter kan du jo også prøve Gregory Jade, som er nummeret større og har hoftelommer. Fedt du kan bruge voris rygsæktips! Kh Marie

 4. Dorthe Svane
  Dorthe Svane siger:

  Hej Marie!
  Sidder og kigger på Gregory Juno 30, kan du sige noget klogt om den? Den ligner en opgradering af Arrio modellen? Vil nemlig gerne have hoftebælte.
  Mvh
  Dorthe

 5. Jannie
  Jannie siger:

  Kære Marie,

  Jeg har efter inspiration fra dig/jer valgt en Gregory Jade 33 L. Super lækker rygsæk, som kun vejer 1200 gr. Jeg syntes ellers, at jeg efter alle kunstens regler havde valgt så den lige akkurat holdte længdemål for 1 stk kabinebagage på 55x40x20, men ser nu at de udvendige mål varierer imellem 56 og 60… selv måler jeg den til 54 fra gulv til øvre kant… Mit spørgsmål er nu, hvad jeres erfaring er ift. hvordan det typisk håndteres af flyselskaberne ift indtjekningen med en rygsæk a la min der ligger og vipper på grænsen….? Ligeledes mht mine stave, som er foldet sammen til ca 25 cm og har fast dut på… Om I ved hvad der evt sker hvis de ikke godkender mine items…?
  Jeg skal afsted d 6 sept og flyver med Norwegian og Vueling.

  Tak for en inspirerende side, som jeg bruger flittigt 🥳🥰
  Knus fra Jannie, der skal gå Camino Inglés og videre på Camino Finesterre.

  • Marie
   Marie siger:

   Hvor skønt du skal af sted på caminoeventyr! Vi tør altså ikke rigtig kloge os på bagagestørrelser, for selskaberne ændrer hele tiden regler, og vi har jo kun prøvet det selskaber og medarbejdere vi tilfældigvis er stødt på. Der kan jo ske noget andet for dig. Torben har i årevis været nervøs med Abisko Friluft, men det er lykkedes hver eneste gang. Vi har prøvet at være tvunget til at tjekke stave dyrt ind i Stansted – og gratis i Santiago. Men det er kun to ud af et hav af gange. Måske er vi blot heldige… Der er ingen garantier… måske du får ro ved at undersøge hvad det værste der kan ske er prismæssigt? Kh Marie og Torben

   • Jannie
    Jannie siger:

    Hej igen :)

    Tak for svar. Nej, jeg forstår – self kan I ikke kloge jer ift størrelser osv. Jeg tænkte mere på, om I – mod forventning og håb – har prøvet ikke at kunne få enten stave eller rygsæk med op i maskinen…?
    Hvis ja, hvad skete der så…?

    Lige et tillægsspørgsmål… Hvis I skulle vælge lidt daseferie ved stranden i enten Muxia eller Finesterre… hvilken ville I så vælge…? Og kan man nemt finde bus begge steder til Santiago De Compestella eller ligefrem helt ud til lufthavnen…?

    Tak for hjælpen, som jeg er meget glad for, da det er første gang jeg skal gå, hvor jeg planlægger alt selv OG gå med al min bagage :)

    Knus fra Jannie, der skal afsted på tirsdag :)

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Jannie
     Nå, vi fik det vist ikke forklaret tydeligt nok… Vi har prøvet at blive stoppet i Stansted og tvunget til at tjekket stavene ind eller efterlade dem. Vi betalte vistnok svarende til hvad en bagage koster for at tjekke ind. Vi har ikke prøvet at blive stoppet med Torbens rygsæk, selvom den formelt er alt for stor.
     Har du fundet artiklen her? https://www.friefodspor.dk/camino-finisterre-muxia/
     Vi er ikke de rette at spørge om daseferie, for vi duer ikke til det. Vi kunne bedst lide Muxía, fordi vi er til stille steder. Hvis daseferie for dig er fx sandstrand, er stranden ved Finisterre rigtig fin – vi så ikke, om der er nogen sandstrand ved Muxía.
     Vi købte busbillet på togstationen i Santiago ud mod Finisterre og på bussen fra Muxía den anden vej uden at booke online. Vi ved ikke o der er forbindelse til lufthavnen, men det kan du nemt se på http://www.rome2rio.com
     Hvor bliver det hele bare SÅ spændende! Buen camino kh Marie og Torben

     • Jannie
      Jannie siger:

      Kære Jer 🥰

      Jeg er nu vel hjemme igen fra endnu en helt igennem fed, skøn og fantastisk camino Inglés og camini Finisterre & Muxia! 👣🎒❤️
      Jeg fløj med Norwegian og Vueling, og havde ingen problemer med hverken rygsæk eller stave, så nu er den krydset af til mine fremtidige caminoer 🥳💪👍

      Jeg er heller ikke til decideret daseferie. Jeg mente mere at tilbringe lidt tid på stranden og bade… gå helt ned i gear ved endt vandring… nyde byens torve, små stræder og gader uden at skulle videre igen næste morgen. Jeg gik til Finisterre, son 1 nat og tog bussen til Muxia. Sov en nat her, og gik til Finisterre og sluttede af med 2 dage her. Hvor jeg fandt en helt vidunderlig lille strand, som kun de lokale bruger. Så lækkert. Og kom til en meget speciel messe, hvor bla 4 pilgrimme var inviteret med som præster, da de var præster i deres hjemlande. Og vi sku gå efter dem alle 5 ud ad den ene dør, hvor de også fremsagde bønner udenfor. Og så skulle vi gå ind ad den sanden indgang igen. Og en smuk meget personlig afslutning, hvor vi gik op til dem alle hver især, hvor de tog om vores hoveder med begge hænder og fremsagde deres bønner over os ❤️
      Så igen, mange tak for inspirationen og jeg flirter nu med Del Norte… Kan I sige noget om hvor trafikeret den er…? fx i maj ift at jeg går som alene kvinde, og gerne ville kunne skimte en enkelt pilgrim eller 2 i horisonten…
      Er den måske fx a la Inglés ift trafik…?

      Knus fra Jannie ❤️

     • Marie
      Marie siger:

      Hej Jannie. TUSIND tak for beretningen her. Hvor er det spændende at få. Hvis du kan hjælpe med hvad kirken hedder og hvad den lille lokale strand hedder/hvor den ligger på google maps, vil jeg være super taknemmelig – så vil jeg dele det med læserne. Mit gæt er, at stranden er på vestsiden af Finisterre? Måske Praia Mar do Fora? Håber du nød det hele også selvom du så endte med to dage i Finisterre frem for Muxía. Er i øvrigt helt enig – mest til Muxía. Skønt at del Norte kalder – det gør den også her! De seneste år har ikke været til at regne med ift. pilgrimsstatistik, så indtil videre er den nyeste statistik vi har valgt at dele her den fra 2019 – se den her: https://www.friefodspor.dk/guide-caminoen-ikke-en-men-mange-ruter/ Dengang var trafikken på del Norte og Inglés meget ens – kun en procent flere på del Norte. Det gælder særligt for del Norte, at den går gennem spaniernes foretrukne feriebyer langs Biscayen. Derfor ville jeg holde mig væk fra den rute i august. Generelt er måneden meget betydningsfuld for om du får den ro, du håber på. For eksempel er der dobbelt så mange pilgrimme i august som i april. Vælger du april frem for maj, er der væsentlige færre pilgrimme. Du kan også se vejrstatistik her: https://www.friefodspor.dk/regn-paa-caminoen/ Buen camino fra Marie

 6. Christine Kløve
  Christine Kløve siger:

  Hej Marie
  Ift de smalle stropper og åbning i toppen i stedet for at kunne åbne hele vejen op som du anbefaler andetsteds, er Gregory Arrio 30 L så stadig den rygsæk du anbefaler pt?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Christine. Personligt er den min klare yndlingsrygsæk lige nu. Men kroppe er meget forskellige, så bare fordi den er god for mig, er det ikke sikkert den passer dig. Husk at prøve den med vægt i, for uden korrekt vægt føles det fleste rygsække gode. Rigtig god rygsækjagt kh Marie

 7. Kirsten
  Kirsten siger:

  Tak for en virkelig god side med masser af gode erfaringer.
  Jeg har gået camino før, men fik da bagagen kørt. Når jeg nu skal afsted igen, vil jeg bære tingene selv. Jeg regner med at klare mig med en rygsæk på 30-35 l, og overvejer en Gregory Arrio 30 L.
  Når I lovpriser denne rygsæk, skriver I hele tiden, at den er på 35 l, men jeg kan kun finde den i 30 l. Er det en skrivefejl, så jeres også er på 30 l? Kan I, udover tøj ol., også have en lille sovepose i rygsækken.
  mvh
  Kirsten

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kirsten. Hvor er det FEDT du kan bruge siden. Jeg må tilstå, at jeg synes Gregory Arrio er en totalt gedigen og god caminorygsæk. Fremragende bæresystem og alligevel letvægt. Den er 30 liter. Når jeg læser artiklen, synes jeg også jeg skriver 30 liter? Jeg vil gerne rette, hvis det står som 35, men kan simpelthen ikke se fejlen? Med den pakkeliste vi går efter har jeg ikke på nogen måde pladsmangel. Husk uanset hvad at prøve rygsækken grundigt med vægt i. Måske passer den, måske passer den ikke. Kroppe er meget forskellige. Bedste hilsner Marie

 8. Frederik
  Frederik siger:

  Hej Marie
  Jeg elsker jeres hjemmeside. Tak for en masse inspiration.
  Rygsækken; Gregory Arrio 30 – er der plads til en camelbak i den, eller kommer den til at fylde for meget?

  Kærlig hilsen Frederik

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Frederik. Hvor dejligt siden kan inspirere dig! Gregory Arrio har system til drikkeblære – slangen kan komme ud og bliver holdt på plads. Blæren kan ligge i nettet indeni. Der er også en ophængskrog indvendig. Vi vil ikke mene, at en drikkeblære fylder mere end flasker. Den plads vandflasker ellers optager, er jo frigjort, hvis du har drikkeblære, så det er mest et spørgsmål om hvor du pakker hvad. Det bedste vil nok være, at du tager det med hen i butikken, som du vil pakke, og prøver rygsækken af i praksis med den konkrete vægt. Så får du klart den bedste fornemmelse af, om pakkerummet, størrelsen og bæresystemet passer til dig eller ej. Bedste hilsner Torben og Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kenneth. Vi har begge 35 liter – du finder størrelsen i navnet, fx Abisko friluft 35 =35 L, Abiske friluft 45 = 45 L. Den er meget rummmelig og rigeligt stor til caminoture. Vægten er ganske høj – over 1,5 kilo, men vi elsker den alligevel. Hilsen Marie og Torben

 9. Amalie
  Amalie siger:

  Hej Marie,
  Hvor har du købt din Gregory rygsæk? Jeg vil rigtig gerne prøve den på i en fysisk butik, men synes ikke umiddelbart, at jeg kan finde nogen fysisk forhandler :)

 10. Anne Sissel
  Anne Sissel siger:

  Hva er din favorittsekk Marie- ? Jeg må ha ny sekk og ser at alle sverger til Osprey jeg prøvde flere i butikken, men jeg syns de ikke var god på. Vanskelig fordi jeg ikke skal ha større en 30 liter og god bærekomfort. Italia venter skjønner du. ?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anne Sissel. Lige nu er min favorit uden tvivl Gregory Arrio! Den er holdbar, enkel, har god isolation og er let – 800 gram. Jeg drager på caminoen med den nu. Hvis du kan nøjes med 30 liter er den virkelig god. God tur til Italien!

 11. Elisabeth Benedikt Leth
  Elisabeth Benedikt Leth siger:

  Jeg har længe ledt efter en Vandre Nederdel & så et foto af dig Marie, som så helt idiel ud. Det ser ikke ud til at i forhandler den . Så please, please fortæl mig hvor du har købt din! NB: er snart 80 år & har vandret på Caminoer i over 30 år En nederdel med længde & LOMMER, som tørre let er mit ideal.

  • Marie
   Marie siger:

   Den er GENIAL! Vi har prøvet og prøvet at få lov at forhandle den, desværre uden held. Den kan kun købes i USA, så det er vigtigt at måle sin størrelse ordentligt. Jeg har skrevet en del om nederdelen inkl. tips omkring størrelsen her: https://www.friefodspor.dk/macabi-vandrenederdel-test/. Jeg har en grøn til salg, som jeg kun har vandret i en enkelt weekend – sig til, hvis du er interesseret i den. Ellers sig til hvis du vil lave en samlet bestilling – jeg skal nemlig snart købe ny farve. Så kan vi deles om fragt og told. Bedste hilsner Marie

 12. Mira saabye
  Mira saabye siger:

  Jeg står og skal vælge rygsæk til min første Camino vandring 30 dage på den franske rute. Jeg går fra Pamplona og jeg starter lørdag d. 23. okt. – 22. nov. ! Det vil sige sikkert blandet vejr og lidt lave temperature..?
  Tænker I at jeg skal investere i en rygsæk på 48 L. (Eja Osprey) .. eller kan jeg nøjes med mindre? Er virkelig i vildrede… da jeg jo bl.a. skal have regntøj/slag og varmere tøj med end om sommeren og ved ikke helt om det kan rummes i en mindre fx 38/40 L.

  Tusind tak for Jeres rigtig brugbare (og smukke) hjemmeside!
  Bedste hilsner fra Mira

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mira

   Så dejligt du kan bruge siden.

   48 liter vil jeg mene er overkill, selv på denne årstid. Jeg har den mindre version af Eja plus letvægtsversionen Osprey Levity. Begge er gode og jeg vil mene den lille Eja-model på 38 er rigelig. Selve rygsækken bliver måske for tung, hvis du vælger 48 liter, plus du måske vil pakke for meget når du har pladsen. En let rygsæk er en gave og 35 liter er fint selv i de kolde måneder. Tænk i let udstyr og tøj, der giver meget varme for få gram. Jeg vandrer med 30 liter nu uden nogen som helst pladsmangel.

   Buen camino

   Marie

 13. Frederikke
  Frederikke siger:

  Har tidligere spurgt til rygsæk og har nu investeret i en osprey talon 33 s/m- virkelig lækker kvalitet men er i tvivl om den er stor nok til eks en længere tur enten på hærvejen eller caminoen eller om jeg skal bytte den til en større ?
  Pft tak

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Frederikk. Jeg har vandret både Caminoen med den og vildmarken (uden telt). Jeg synes uden tvivl den er stor nok til begge dele. Så længe du ikke bærer telt og kogegrej, duer den. Jeg plejer at sige 26-45 liter til Caminoen, hærvejen osv. – og 30-38 som det mest udbredte. kh Marie

 14. Tor Appelt
  Tor Appelt siger:

  Jeg gik på Caminoen i marts 2010. Ca. 300 km på 10 dage. Fra Leon til Santiago de Campostela. Vagabondtours.dk havde givet mig voucher med til overnatnong undervejs. Jeg gik turen alene. Jeg var 63 år. Nyretransplanteret. Pakkeliste: 1 par Fjellræven lange bukser med zip-off underben. 2 par uldvandreunderbukser og 2 par uldvandreundertrøjer kortærmede. (Alt af mærket Devold. Ret dyrt, men utroligt lækkert at vandre i). En tynd uldsweater. En anorak. Et ultratyndt regnslag. En Fjælræven kasket. 2 par uldvandresokker. 1 par Handvag vandrestøvler. (Har jeg endnu og vandrer stadig i). Min medicin og en iPhone. Rutevejledning fra Vagabondtours.dk. Solbriller. Vandflaske…ikke nogen fancy, bare en lille tom plast colaflaske. Et par billeder af familie til, når du snakker med lokale og andre vandrere. Du behøver ikke at kunne tale spansk, engelsk, smil og tegnsprog kommer du langt med. Husk smertestillende piller og evt. vabelplaster (gaffetape og noget gaze). Jeg fik ikke en vabel undervejs, har aldrig haft det, vær en øvet vandrer. Bon Camino.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Tor. Kunne ikke være mere enig med Devold. Så laber kvalitet. Anorak kommer jeg aldrig i – synes lynslås er smart til at justere varmen. Ideen med familiebilelder – den er sød også:-) Bedste hilsner og tak fordi du deler. Bom caminho Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Tak fordi du deler! Vi har ikke prøvet Bergans sekke, men jeg er generelt meget begejstret for Bergans ull. Bedste hilsner Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN

Test at Blind Banana Bag custom Morado light
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten

Ikon boks titel

Click here to add your own text