Rygsæk til caminoen

PAKKELISTE Rygsæk til caminoen – forelskelser og fejlkøb


Hvad er den bedste rygsæk til caminoen?, bliver vi tit spurgt. Spørgsmålet er umuligt at besvare. Men her deler vi vores komplet personlige erfaringer, du måske kan bruge i din søgen efter en rygsæk, der passer lige til dig

Man bliver klog af erfaring… Her et tilbageblik på mine indtil videre fem forskellige caminorygsække. De er beskrevet med fordele og ulemper og en samlet karakter, der er 100 pct. subjektiv og bygger på mine erfaringer og meninger. Husk: Det kan sagtens være, at min favorit ikke er din og omvendt!

Alle rygsække har jeg givet en samlet vurdering hvor er bunden og er toppen.

Osprey Talon 33

Kvindemodellen hedder Tempest
Vægt: 920 gram i M/L
Samlet vurdering:

eller

En let og fleksibel rygsæk, der giver dig meget rygsæk for pengene. Remme og hoftebælte er dejligt bløde og tilpasser sig nemt kroppen:

Dens mange slags rum er en fordel, hvis du godt kan lide mange rum. Netrummet foran er nemt at tørre ting i, og overalt er det nemt at sætte ting fast på tasken til tørre. Rygsækken kan stå nogenlunde uden at vælte, hvis du fx skal stille den fra dig på en café.

Selvom der er tænkt i ventilation på ryggen, kan den blive varm op ad ryggen:

Nettet på tasken har ikke den store slidstyrke – pas på med fx at lægge en bog i den lomme, så går der hul på ingen tid. Med mindre du er en slags yoga-mester, kan du ikke nå en vandflaske i sidelommerne uden at tage rygsækken af. Lommerne på hoftebæltet er temmelig små. Tasken virker mindre rummelig end de 33 liter, den faktisk er, og det er en snæver vej ned i hovedrummet.

Skulle du – som jeg – blive træt af de mange dekorationer på Ospreys tasker, kan de fjernes med acetone uden at skade stoffet.

Osprey Eja 38

Herremodellen magen til hedder Exos
Vægt: 1.100 gram
Samlet vurdering

Now we are talking…. Modellen her sidder rigtig godt på brede hofter, som ellers kan drille. Tasken er i sit design lidt bred over bagen, og det geniale ved det er, at du kan nå fx en vandflaske, et kamera eller andet i de store sidelommer, mens du har rygsækken på. Den såkaldte trampolinryg giver masser af luft, så glem alt om at svede på ryggen…

Rygsækken er enormt rummelig ift. andre rygsække med samme rumfang – ikke nødvendigt at proppe noget her. Eja er en let model ift. den har trampolinsystem i ryggen. Du kan koble låget af og bruge som håndtaske om aftenen. Eller tage det helt af og spare vægt.

Skulderremmene er noget, Osprey-fans typisk fremhæver: De er bløde og skumagtige og tilpasser sig kroppen:

Farven… bob.. bob… Det strider mig lidt imod at skrige koboltblåt op midt i naturen. Men nu er det så heller ikke mig, der skal se på den, for jeg har den jo på ryggen!

Lommer på hoftebæltet er sparet væk, og det går, fordi du kan nå sidelommerne, meeeen… det havde været optimalt, hvis der var begge dele!

Tasken har også en del snører til at montere alt muligt udenpå, som for mig på caminoen er overkill, for her kommer liggeunderlag, telt osv. ikke med uanset hvad. Rygsækken er for stor til de mest stramme flyselskabers håndbagagemål – men vi har nu ikke oplevet problemer med at få den med. Stropperne til at sætte vandrestave fast udenpå rygsækken sidder med for lang afstand til de korte modeller, så du er nødt til at have dem nede i tasken i stedet. Rygsækken er næsten umulig at stille fra sig – balancen er helt elendig, det nemmeste er simpelthen at lægge den på bænken eller på jorden.

Fjällräven Abisko Friluft 35

Damemodellen hedder W35
Vægt: 1550 gram
Samlet vurdering:

Du kan fx købe Fjällräven Abisko Friluft hos spejderbutikken 55Nord (både fysisk butik og webshop)

Jeg elsker Fjällrävens farver og deres no nonsense-materialer, der holder i generationer. Abisko Friluft er en helt igennem gedigen rygsæk uden dikkedarer. Ingen overflødige dimser, dutter og stropper her. Jeg kan godt lide det store rum, man kan åbne helt op i stedet for at skulle dykke ned på bunden oppefra:

Det er en stabil og fuldstændig intuitiv rygsæk, som jeg glemmer jeg har på, selv med fuld oppakning. Jeg oplever den enormt rummelig ift. andre rygsække i samme størrelse. Trampolinsystemet i rygsækken giver max ventilation og en god holdning i vandringen.

Det høje forrum er genialt til regnponcho og andet, du gerne vil kunne komme til hurtigt og let:

Flaskeholderne i siderne er lige lave nok, hvis du vil have en halvandenliters vandflaske med, også selvom der er en rem til at kompensere. Vi løser det ved at gå med en trekvartliters vanddunk i hver side frem for én stor:

Bæltelommerne foran er til den lille side – det kniber med plads til en stor mobil, og pilgrmspas kan under alle omstændigheder ikke klemmes ned. Lommerne kan ikke åbnes med én hånd, hvilket er et klassisk irritationsmoment ved bæltelommer:

Vægten kan diskuteres – er du ultra lightweight, er modellen her måske overkill for dig (men jeg synes den er hvert et gram værd). Remmene er ikke ligeså bløde som på min gamle retro-Fjällräven, men de er også svære at matche… Abisko Friluft er i teorien lidt for høj til at overholde målene for at komme med i håndbagage – men vi har nu aldrig oplevet problemer med at få den med.

Lowe Alpine AirZone 35:45 L

Unisexmodel
Vægt: 1780 gram
Samlet vurdering:

Hmm…. Altså…. Jeg forelskede mig helt uvidenskabeligt i denne rygsæks enkelthed og grønne farve, da jeg så en tysk kvinde med den på caminoen. Og var så dum at købe den på nettet. Den viste sig ikke at passe til min ryg på nogen måde. Rygsækken er ellers fin på min datter. Men rygge er forskellige og nettet er ikke stedet at købe rygsæk efter min mening. Hvis jeg absolut skal nævne noget godt om den, må det være trampolinryggen, som giver rigeligt luft på ryggen:

Stoffet bliver meget let slidt og krakelerer på ingen tid:

Bærestropperne er grove og slider på huden, hvis du går i tanktop. Toprummet er irriterende syet sammen. Og hele rygsækken er umanérlig tung ift. sin størrelse.

Fjällräven Vintage 30 L

Unisexmodel
Vægt: 960 gram
Samlet vurdering:

My first backpack love, som fulgte mig på mine tre første caminoer og i dag stadig er højt elsket og i brug hver eneste dag som indkøbsrygsæk, vandrerygsæk og arbejdsrygsæk. Jeg elsker den totale minimalisme i den – eet rum, nichs weiter. Trods en vægt på mindre end et kilo har rygsækken en velfungerende trampolinryg, og kan stå selv uden at trimle omkuld, når du holder pause.

Sidelommerne lukkes med de smukkeste læderstropper – men det gider man (= jeg) ikke…  Derfor står de i praksis åbne, og det funker fint nok.

Meget spinkelt hoftebælte, der sidder hele oppe i taljen på mig og reelt er ubrugeligt. Det tager lidt fra på vægten, men ikke nok ift. moderne systemer:

Men ærlig talt, jeg har aldrig været irriteret over det. På caminoen vækker Fjällräven Vintage tit opsigt, fordi folk ikke forstår, hvordan man kan vandre “without a proper bag”. Rygsækken er rund og buttet, og holder ikke vægten inde ved kroppen på samme måde som moderne rygsække, der ofte er høje og slanke. Men alt dette til trods, er komforten for mig i top med Vintage.

Rygsækken er udgået, men køb den, hvis du nogensinde finder den brugt. Den er erstattet af modellen Övik nu, som slet ikke kan det samme.

Fire tips til at købe rygsæk

 1. Køb rygsæk i en fysisk butik, der har tid og viden til at rådgive dig. Det er ikke simpelt at indstille en rygsæk og finde ud af, om den kan tilpasses din ryg.
 2. Afprøv altid rygsækken med vægt i, for uden vægt føles de fleste rygsække behagelige. Du kan låne vægtposer i butikken – eller endnu bedre: Teste rygsækken med dit eget grej i, så du ved, om rygsækkens rum og design passer eller ej.
 3. Gå efter et godt hoftebælte – det er her, du bærer det meste af vægten. Kig efter et hoftebælte med store lommer til de ting, du gerne vil have ved hånden, fx mobil og pilgrimspas. Bæltelommer kan også købes separat (søg på ‘hipbelt pocket’ eller ‘molle bag’), men de er ofte sværere at få til at sidde, og kan slide hul i tøjet.
 4. Hvis du tit bliver varm på ryggen, når du vandrer, så prøv en rygsæk med trampolinryg, der giver dig luft til hele ryggen.

Om testpersonerne

Alle rygsække i testen her er testet af os selv og på vandringer med i gennemsnit 25-25 kilometer pr. dag og en samlet vægt på 5-6 kilo. Torben er 187 cm høj og vejer 78 kilo, Marie er 182 cm høj og vejer 85 kilo. Er du lav, kan det være, vores favoritter ikke duer til dig. Du vil måske have glæde af rygsække, hvor højden på rygstykket kan indstilles – det kan både Osprey og Lowe Alpine i testen her.

10 replies
 1. Elisabeth Benedikt Leth
  Elisabeth Benedikt Leth siger:

  Jeg har længe ledt efter en Vandre Nederdel & så et foto af dig Marie, som så helt idiel ud. Det ser ikke ud til at i forhandler den . Så please, please fortæl mig hvor du har købt din! NB: er snart 80 år & har vandret på Caminoer i over 30 år En nederdel med længde & LOMMER, som tørre let er mit ideal.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Den er GENIAL! Vi har prøvet og prøvet at få lov at forhandle den, desværre uden held. Den kan kun købes i USA, så det er vigtigt at måle sin størrelse ordentligt. Jeg har skrevet en del om nederdelen inkl. tips omkring størrelsen her: https://www.friefodspor.dk/macabi-vandrenederdel-test/. Jeg har en grøn til salg, som jeg kun har vandret i en enkelt weekend – sig til, hvis du er interesseret i den. Ellers sig til hvis du vil lave en samlet bestilling – jeg skal nemlig snart købe ny farve. Så kan vi deles om fragt og told. Bedste hilsner Marie

   Svar
 2. Mira saabye
  Mira saabye siger:

  Jeg står og skal vælge rygsæk til min første Camino vandring 30 dage på den franske rute. Jeg går fra Pamplona og jeg starter lørdag d. 23. okt. – 22. nov. ! Det vil sige sikkert blandet vejr og lidt lave temperature..?
  Tænker I at jeg skal investere i en rygsæk på 48 L. (Eja Osprey) .. eller kan jeg nøjes med mindre? Er virkelig i vildrede… da jeg jo bl.a. skal have regntøj/slag og varmere tøj med end om sommeren og ved ikke helt om det kan rummes i en mindre fx 38/40 L.

  Tusind tak for Jeres rigtig brugbare (og smukke) hjemmeside!
  Bedste hilsner fra Mira

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mira

   Så dejligt du kan bruge siden.

   48 liter vil jeg mene er overkill, selv på denne årstid. Jeg har den mindre version af Eja plus letvægtsversionen Osprey Levity. Begge er gode og jeg vil mene den lille Eja-model på 38 er rigelig. Selve rygsækken bliver måske for tung, hvis du vælger 48 liter, plus du måske vil pakke for meget når du har pladsen. En let rygsæk er en gave og 35 liter er fint selv i de kolde måneder. Tænk i let udstyr og tøj, der giver meget varme for få gram. Jeg vandrer med 30 liter nu uden nogen som helst pladsmangel.

   Buen camino

   Marie

   Svar
 3. Frederikke
  Frederikke siger:

  Har tidligere spurgt til rygsæk og har nu investeret i en osprey talon 33 s/m- virkelig lækker kvalitet men er i tvivl om den er stor nok til eks en længere tur enten på hærvejen eller caminoen eller om jeg skal bytte den til en større ?
  Pft tak

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Frederikk. Jeg har vandret både Caminoen med den og vildmarken (uden telt). Jeg synes uden tvivl den er stor nok til begge dele. Så længe du ikke bærer telt og kogegrej, duer den. Jeg plejer at sige 26-45 liter til Caminoen, hærvejen osv. – og 30-38 som det mest udbredte. kh Marie

   Svar
 4. Tor Appelt
  Tor Appelt siger:

  Jeg gik på Caminoen i marts 2010. Ca. 300 km på 10 dage. Fra Leon til Santiago de Campostela. Vagabondtours.dk havde givet mig voucher med til overnatnong undervejs. Jeg gik turen alene. Jeg var 63 år. Nyretransplanteret. Pakkeliste: 1 par Fjellræven lange bukser med zip-off underben. 2 par uldvandreunderbukser og 2 par uldvandreundertrøjer kortærmede. (Alt af mærket Devold. Ret dyrt, men utroligt lækkert at vandre i). En tynd uldsweater. En anorak. Et ultratyndt regnslag. En Fjælræven kasket. 2 par uldvandresokker. 1 par Handvag vandrestøvler. (Har jeg endnu og vandrer stadig i). Min medicin og en iPhone. Rutevejledning fra Vagabondtours.dk. Solbriller. Vandflaske…ikke nogen fancy, bare en lille tom plast colaflaske. Et par billeder af familie til, når du snakker med lokale og andre vandrere. Du behøver ikke at kunne tale spansk, engelsk, smil og tegnsprog kommer du langt med. Husk smertestillende piller og evt. vabelplaster (gaffetape og noget gaze). Jeg fik ikke en vabel undervejs, har aldrig haft det, vær en øvet vandrer. Bon Camino.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Tor. Kunne ikke være mere enig med Devold. Så laber kvalitet. Anorak kommer jeg aldrig i – synes lynslås er smart til at justere varmen. Ideen med familiebilelder – den er sød også:-) Bedste hilsner og tak fordi du deler. Bom caminho Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Tak fordi du deler! Vi har ikke prøvet Bergans sekke, men jeg er generelt meget begejstret for Bergans ull. Bedste hilsner Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


MERE OM CAMINOEN


Ikon boks titel

Click here to add your own text