PAKKELISTE: Fodtøj på caminoen: Fire forskellige forslag

Efterhånden som hele året er blevet højsæson for vandring, har vi udvidet skoparken herhjemme

Fodtøjet er ubetinget dit vigtigste fundament, når du drager på camino eller andre lange vandringer. For os er det ikke enten-eller, men både-og ift. hvilke typer fodtøj, vi vandrer i. Vi har til sammen fire meget forskellige slags fodtøj til lange ture:

Seriøst terrængående vandresandaler

Tevas model Terra Fi 4 i læder går vi begge i hele sommeren.

Fordele: Støddæmpningen er ekstremt god, og selv på stenet, kantet underlag er der ingen problemer. Modellen er afløseren for Teva Obern-sandalen, som har mange, mange år på bagen. Alt det fede fra den klassiker er ført videre her. Til venstre Teva Obern efter fem år og mange tusind kilometer. Til højre Teva Terra Fi 4 efter tre uger.

Teva Obern til venstre, Teva Terra Fi 4 til højre

Ulemper: Vandresandaler kan potentielt justeres forkert og give vabler. Du kan få våde fødder – men til gengæld tørrer de også hurtigt igen. Lyseslukkere vil sige, at du kan slå tæerne i dem, hvis du træder forkert. Du kan typisk ikke bruge indlæg i sandaler – så har du en forkert fodstilling eller nedsunken forfod, kan du få skader som fx hælspore eller achillessenebetændelse.

Vægt: 456 gram i størrelse 43.

Sandalsko

Indrømmet – sexede er sandalsko ikke at se på! Alligevel er der nu to par i garagen – jeg faldt simpelthen for fornemmelsen af vandresko kombineret med en frisk brise INDE i skoen. Første par var Teva Kimtah (til venstre). Andet par Keen Arroyo II.

Teva Kimtah til venstre, Keen Arroyo til højre

Fordele: Meget mere luft end i vandresko. Sandalsko sidder bedre fast på foden end vandresandaler: Der er mindre at justere og nul risiko for at få vabler pga. forkert indstilling.

Ulemper: Sandalsko giver udfordringer i mudret terræn. Tager du dem med som eneste fodtøj på caminoen, må du være indstillet på at kunne få mudrede fødder. Medbring evt. tre par uldsokker i stedet for to. Om vinteren er de heller ikke mit førstevalg – vi skal over 15 grader, før det er sandalskoene, jeg tager med (april og til oktober).

Keen Arroyo til højre – med en hælstrop, der gør det nemt at trække dem på

Hvilke er bedst i test – Teva eller Keen?

Der er mest gods i Keen – mærkbart mere stabilitet og en mere terrængående sål. Tevas fleksible sål giver ikke meget ankelstøtte og affjedringen er ringe. Tevas hælkappe er behagelig og lavet i et materiale, der minder om soft shell, men ikke god, hvis du har fodproblemer, der kræver stabilitet. Keen er væsentligt mere stabil om hælen – faktisk ligeså stabil som gode vandresko. Keen er min klare anbefaling af de to, hvis du har udfordringer med anklen eller hælspore, der kræver stabil hæl. Keen har to lækre detaljer, Teva ikke har: Diskrete refleksbånd på hele foden og en hælrem der er designet, så den rent faktisk fungerer til at få fingeren ind i, når man skal trække sandalskoen på. Konklusion: Keen vinder på stabilitet, sål og designdetaljer.

Vægt:
Teva: 426 gram i størrelse 44,5
Keen: 434 gram i str. 44.

Vandresko – mesh eller Gore-Tex?

Vi har erfaring med to meget forskellige modeller vandresko: Meindl Balancing og Columbia Peakfreak XCRSN II Low Outdry. Begge modeller er lavet til at vandre i, og har fremragende såler og god stødabsorbering. De har egentlige snørebånd, der giver mulighed dig mulighed for at snøre dem klogt.

Hvilke er bedst i test – Meindl eller Columbia?

Meindl Balancing er ok ventileret for en vandresko at være, fordi de har mesh ovenpå – nettet giver lidt ventilation. Forvent dog ikke ligeså meget luft som i sandalsko. Om vinteren er Meindl for kold at vandre i. Columbia Peakfreak er helt anderledes – det er nemlig en Gore-Tex sko. Det betyder, at du kan gå i endog langvarig regn eller mudder uden overhovedet at få våde fødder. Det hedder sig, at Gore-Tex er åndbart, men det er denne model i hvert fald ikke! Modellen er meget varm – men en rigtig god vintervandresko.

Konklusion: To rigtig gode vandresko – vælg Meindl forår, sommer og efterår, og vælg Columbia om vinteren.

Vægt:
Meindl 432 gram i str. 43
Columbia: 380 gram i str. 44

Blundstones som vandrestøvler

Fordele: De australske arbejdsstøvler Blundstones former sig som en blød handske om foden. Dem eeelsker vi begge to, og de er vores sikre valg. For læderstøvler at være er de ret vandtætte – især hvis de får læderfedt, som de gerne vil. Blundstones vandrer vi i i op til 20 grader – efter det skifter Marie til sandalsko, og Torben til vandresko. I rigtig meget varme er det de terrængående sandaler for os begge.

Ulemper: Varmen: Der er ingen ventilation i Blundstones. De har dog været med som eneste fodtøj på Camino Primitivo i maj-juni uden udfordringer. Gør du som os og skifter sokker systematisk hver anden time, skulle du være home free.

Vægt: 574 gram i størrelse 43.

Tip til dig, når du vælger vandresko

Det er en sand videnskab at vælge vandresko! Hvordan er det fx lige det hænger sammen at de både skal være stive og stødabsorberende? Her er hvad jeg gik efter med mine første vandresko:

 • En hård sål for at beskytte mine fødder fx på de brostensbelagte romerske veje, der kan være på dele af caminoen.
 • Ret meget mønster i sålen for at blive nogenlunde skridsikker
 • En sål, der kan bøjes nemt ved forfoden, så jeg kan ‘rulle’ fremad over foden.
 • Rigtig meget stødabsorbering ovenpå sålen, fordi jeg har haft en hælspore før og gerne vil skåne hælene.
 • En skostørrelse større end jeg bruger til daglig, både fordi foden hæver ved vandring, og for at få plads til et speciallavet fodindlæg, der hjælper mig til at have en korrekt fodstilling.

Hvilket fodtøj går vi aldrig langt i?

Løbesko: På mystisk vis får jeg vabler af løbesko, der ingen problemer har givet mig ved løb, selv marathon og træning til det! Så de er ude af skoparken til de lange vandreture. Test selv med vægt på ryggen, så du ved, om de duer for dig.

Vandrestøvler: Investerede engang i de her labre Hanwag Bergler. Jeg er bange for, at de kostede omkring 1600 kroner. Sålen er så stiv, at hele momentet rammer akillessenen, når man ruller hen over foden. Resultat: Halvandet års skade. Så vandrestøvler – på trods af hvor smukke, de er, og hvor fint det lyder, duer det ikke for mig.

Indendørssko er god stil!

På caminoens herberger er der reoler ved indgangen til vandrestøvler. Det betyder: Vis hensyn og tag dine udendørs sko af. Det kan være rart at have indendørs sko at skifte til. Jeg rejste først med klipklappere, men de blev for hårde for min fod efter lange vandredage. Nu har jeg i stedet Crocs ballerinaer med. De duer i en snæver vending også i brusebadet, når der er brug for det. Vægten er minimal. Modellen hedder Iconic.

Hvad med gummistøvler?

Ridepiger, folk der bor på landet, jægere og flere andre friluftstyper har tit et nært forhold til deres gummistøvler! Så nært, at tanken kommer: Kan jeg ikke tage dem med på caminoen? Tjooo… njooo…. Altså vægten er værd at tage i betragtning – selv støvletter vejer. Plus det er værd at tænke igennem, om elskede gummistøvler nu også er elskede efter fx 20 km? Jeg ville klart selv spare den vægt gummistøvler er, og til gengæld sørge for at få tørret mine vandresko på våde dage.

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Det fodtøj, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det fodtøj, vi er på udkig efter, til den bedste pris, og som tager sig tid til ordentlig vejledning.

Synonymer: Tewa
4 replies
 1. Kim
  Kim says:

  Tak for den meget informative hjemmeside. Hvad er dine fodtøjsanbefalinger til Primitivoen hvis jeg skal gå den i maj eller juni? Sko eller støvler? Med eller uden Goretex?

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Kim. Jeg kan kun svare ud fra hvad jeg selv ville vælge – du vil sikkert få mange andre svar af andre, der synes noget andet. Jeg ville vælge sko med god sål og god affjedring. Vandfrestøvler er efter min mening alt for meget til caminoen. Og personligt vælger jeg helst uden GoreTex. Synes det gør skoene alt for varme. Se evt. Torbens Meindl her for et bud på fremragende vandresko, hvis de ellers passer til din fod: http://www.friefodspor.dk/pakkeliste-fodtoej-paa-caminoen-tre-gode-bud/ kh Marie

   Svar
 2. Pia vejlgaard
  Pia vejlgaard says:

  Hej Marie.
  Jeg læser alle dine tip, og hold da op en masse inspiration, og så mange gode informationer. Tak for dit store arbejde med det!
  Kan du fortælle mig, hvor jeg kan købe Teva Terra Fi 4 sandalen i læder?
  Jeg har været på mange hjemmesider og finder dem bare i syntetisk materiale.
  Mvh Pia

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Pia. Hvor er det bare dejligt! De er virkelig også gode, de sandaler. Jeg kan godt se, at de er umulige at få i butikkerne nu. Jeg har spurgt TEVA, og de svarer, at den kommer igen i læder. Det er en af deres mest populære modeller, så de fortsætter med den, og lover, at den kommer snart. De kan ikke sige præcis hvornår, men råder til at du på teva.com skriver dig op til at få besked, når der sker noget gennem deres nyhedsbrev. Held og lykke med jagten! De er værd at vente på. Og så lige en formaning: Bruger du fodindlæg, så gå ikke en camino kun i sandaler, hvor du ikke kan have fodindlæg (belært af erfaring – jeg fik en hælspore af det…). kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN