PAKKELISTE: Fodtøj på caminoen: Fem forskellige forslag


Efterhånden som hele året er blevet højsæson for vandring, har vi udvidet skoparken herhjemme

Fodtøjet er ubetinget dit vigtigste fundament, når du drager på camino eller andre lange vandringer. For os er det ikke enten-eller, men både-og ift. hvilke typer fodtøj, vi vandrer i. Her kan du se vores fodtøj til lange vandreture:

Seriøst terrængående vandresandaler

Tevas model Terra Fi 4 i læder går vi begge i hele sommeren.

Fordele: Støddæmpningen er ekstremt god, og selv på stenet, kantet underlag er der ingen problemer. Modellen er afløseren for Teva Obern-sandalen, som har mange, mange år på bagen. Alt det fede fra den klassiker er ført videre her. Til venstre Teva Obern efter fem år og mange tusind kilometer. Til højre Teva Terra Fi 4 efter tre uger.

Teva Obern til venstre, Teva Terra Fi 4 til højre

Ulemper: Vandresandaler kan potentielt justeres forkert og give vabler. Du kan få våde fødder – men til gengæld tørrer de også hurtigt igen. Lyseslukkere vil sige, at du kan slå tæerne i dem, hvis du træder forkert. Du kan typisk ikke bruge indlæg i sandaler – så har du en forkert fodstilling eller nedsunken forfod, kan du få skader som fx hælspore eller akillessenebetændelse.

Vægt: 456 gram i størrelse 43.

Sandalsko

Indrømmet – sexede er sandalsko ikke at se på! Alligevel er der nu to par i garagen – vi faldt simpelthen for fornemmelsen af vandresko kombineret med en frisk brise INDE i skoen. Første par var Teva Kimtah (til venstre). Andet par Keen Arroyo II.

Teva Kimtah til venstre, Keen Arroyo til højre

Fordele: Meget mere luft end i vandresko. Sandalsko sidder bedre fast på foden end vandresandaler: Der er mindre at justere og nul risiko for at få vabler pga. forkert indstilling.

Ulemper: Sandalsko giver udfordringer i mudret terræn. Tager du dem med som eneste fodtøj på caminoen, må du være indstillet på at kunne få mudrede fødder. Medbring evt. tre par uldsokker i stedet for to. Om vinteren er de heller ikke  førstevalg – vi skal over 15 grader, før det er sandalskoene, der kommer med (april og til oktober).

Keen Arroyo til højre – med en hælstrop, der gør det nemt at trække dem på

Hvilke sandalsko er bedst i test – Teva eller Keen?

Der er mest gods i Keen – mærkbart mere stabilitet og en mere terrængående sål. Tevas fleksible sål giver ikke meget ankelstøtte og affjedringen er ringe. Tevas hælkappe er behagelig og lavet i et materiale, der minder om soft shell, men ikke god, hvis du har fodproblemer, der kræver stabilitet. Keen er væsentligt mere stabil om hælen – faktisk ligeså stabil som gode vandresko. Keen er vores klare anbefaling af de to, hvis du har udfordringer med anklen eller hælspore, der kræver stabil hæl. Keen har to lækre detaljer, Teva ikke har: Diskrete refleksbånd på hele foden og en hælrem, der er designet, så den rent faktisk fungerer til at få fingeren ind i, når man skal trække sandalskoen på. Konklusion: Keen vinder på stabilitet, sål og designdetaljer.

Vægt:
Teva: 426 gram i størrelse 44,5
Keen: 434 gram i str. 44.

Vandresko – mesh eller Gore-Tex?

Vi har erfaring med to ret forskellige modeller vandresko: Meindl Balancing og Columbia Peakfreak XCRSN II Low Outdry. De har begge fremragende såler og god stødabsorbering. De har egentlige snørebånd, der giver mulighed dig mulighed for at snøre dem klogt.

Til venstre Columbia – til højre Meindl Balancing

Hvilke er bedst i test – Meindl eller Columbia?

Meindl Balancing er rigtig godt ventileret for en vandresko at være, fordi den har mesh ovenpå – nettet giver lidt ventilation. Forvent dog ikke ligeså meget luft som i sandalsko. Skoene bliver lynhurtigt våde i vådt græs – men de tørrer også meget hurtigt igen, så vi synes ikke det er nogen ulempe overhovedet – tværtimod. Torben har vandret i Meindl Balancing i mere end fem år nu, og er på tredje par.

Columbia Peakfreak er helt anderledes – det er nemlig en Gore-Tex-sko. Det betyder, at du kan gå i endog langvarig regn eller mudder uden overhovedet at få våde fødder. Det hedder sig, at Gore-Tex er åndbart, men det er denne model i hvert fald ikke, så du risikerer, at foden bliver våd af sved! Modellen er meget varm – men en god vintervandresko.

Konklusion: Både Meindl Blamcing og Columbia er gode vandresko – vi vælger typisk Meindl forår, sommer og efterår, men Columbia om vinteren.

Vægt:
Meindl 432 gram i str. 43
Columbia: 380 gram i str. 44

Kan man vandre caminoen i løbesko?

Ja, det kan man sagtens! Marie har erfaring med både Altra Timp 2 og Hoka Clifton 7.

Fordele ved Altra Timp 2: Dejligt bløde for foden og kræver ingen tilvænning at gå i. De er fodformede, så ikke noget her med tæer, der bliver pressede.

Ulemper ved AltraTimp 2: Dårlig ankelstøtte, så har du svært ved at holde korrekt fodstilling, er Altra ikke skoen. Altra er ikke er særligt slidstærke, og sålerne er til den glatte side, især når det er vådt. Her er grebet bestemt ikke det samme som med en egentlig vandresko. Om vinteren er de for kolde at vandre i.

Altra Timp 2

Hoka Clifton 7

Indtil videre er Hoka Clifton 7 klar favorit som vandresko til Marie! De har været med på utallige lange ture i Danmark, på Tenerifes klippestier, på Gran Canarias camino, Camino San Salvador og Camino Primitivo.

Fordele ved Hoka Clifton 7: Superlet og alligevel enormt stabil sko med meget god stødabsorbering. Min fod holdes i helt korrekt fodstilling, og jeg kan gå i dem uden fodindlæg, som jeg ellers bruger i alle andre sko. Dejligt luftig sko, der tørrer på ingen tid, når den er blevet våd.

Ulemper ved Hoka Clifton 7: Sålen er en løbesål, ikke en stiv vandresål. Klippestier, som vi vandrer meget på, er hård kost for Hoka-sålen, som simpelthen begynder at flosse efter cirka 800-1000 km. Har du spidse hæle, slider du nok hul i hælkappen indvendig efterhånden – det kan du forebygge ved at sættes Engo hælplaster i, før du tager skoene i brug.

Vægt: 306 gram i str. 46

Blundstones som vandrestøvler

Fordele: De australske arbejdsstøvler Blundstones former sig som en blød handske om foden. Vi har model 585 i brun. Dem eeelsker vi begge to, og de er vores sikre valg om vinteren og i hverdagen. For læderstøvler at være er de ret vandtætte – især hvis de får læderfedt, som de gerne vil. Blundstones vandrer vi i i op til 15-20 grader.

Ulemper: Varmen: Der er ingen ventilation i Blundstones. De har dog været med som eneste fodtøj på Camino Primitivo i maj-juni uden udfordringer. Gør du som os og skifter sokker systematisk hver anden time, skulle du være home free.

Vægt: 574 gram i størrelse 43.

Tips til dig, når du vælger vandresko

Det er en sand videnskab at vælge vandresko! Hvordan er det fx lige det hænger sammen at de både skal være stive og stødabsorberende? Her er et par ting vi synes er værd at overveje, når du vælger fodtøj at vandre i:

 • Er sålen hård nok til at beskytte dig mod hårde underlag som fx brostensbelagte romserske veje på caminoen eller klippestier på Bornholm?
 • Er mønstret i sålen kraftigt nok til at gøre skoen skridsikker?
 • Kan sålen nemt bøje ved forfoden? Med en sund gang skal du kunne ‘rulle’ henover forfoden for hvert skridt, så sålen skal være bøjelig ved fodens trædepuder.
 • Har skoen rigtig god stødabsorbering ovenpå sålen – eller kan du bygge det i skoen med fx stødabsorberende såler?
 • Har du husket at gå en hel størrelse op? Fødderne hæver på lange vandredage, og for små sko er den direkte vej til vabler
 • Hvis du bruger fodindlæg: Passer de i skoen? Eller passer skoen dig på en måde, så du kan skippe fodindlæg?

Hvilket fodtøj går vi aldrig langt i?

Vandrestøvler: Marie investerede engang i de her labre, klassiske Hanwag Bergler, som desværre kostede den nette sum af 1600 kroner. Sålen er så stiv, at hele momentet rammer akillessenen, når man ruller hen over foden. Resultat: Halvandet års øm akillesseneskade. Så vandrestøvler – på trods af hvor smukke, de er, og hvor fint det lyder, duer det ikke for mig.

Indendørssko er god stil!

På caminoens herberger er der reoler ved indgangen til vandrestøvler. Det betyder: Vis hensyn og tag dine udendørs sko af. Det kan være rart at have indendørs sko at skifte til. Vi rejste først med klipklappere, men de blev for hårde for vores trætte vandrefødder efter lange vandredage. Så prøvede Torben kinasko, men det blev slut efter førsten aftenspadseretur i dem i regnvejr… Marie har haft glæde af Crocs ballerinaer, som også duer i brusebadet i en snæver vending. Vægten er minimal. Modellen hedder Iconic.

Og så er vi begge max begejstrede for letvægtsversionen af Birkenstocks legendariske Arizona sandal:

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Det fodtøj, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det fodtøj, vi er på udkig efter, til den bedste pris, og som tager sig tid til ordentlig vejledning.

Synonymer: Tewa, Meindel
28 replies
 1. Johnny Andersen
  Johnny Andersen siger:

  Hej
  Vedr fodtøj… Jeg regner med at gå den franske og helt ud til atlanterhavet ca fra sidst september til start november. Jeg er sikker på at jeg vil bruge sko frem for varme støvler, men bør det være løbesko, som jeg bruger meget til langdistanceløb, eller de vandresko i omtaler ????? På den årstid er der vel chance for våde fødder, som selvfølgelig ikke er rart, men er sko så stadig at foretrække, når ingen af dem bør være gore tex ??? Hvad mener I, og har I hørt om de vandtætte sokker ???

  Mvh. Johnny

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Johnny. Vi har ikke prøvet vandtætte sokker. Generelt foretrækker vi luft frem for vandtæthed – for varme sko/solker gi er gennemblødte fødder af sved. Så er du lige vidt. Held og Lykke med at vælge og afprøve sko der passer til dig. Kh Frie fodspor

 2. Ivan Pedersen
  Ivan Pedersen siger:

  Hej
  Tak for en meget fin og informativ hjemmeside I har :-)
  Vil høre om du køber Meindl balancing sko i Tyskland, fordi jeg har ikke haft held til at finde dem på en dansk hjemmeside. Måske de har fået et andet navn ifm opdatering af skoene.
  Vh
  Ivan

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Ivan. De er desværre udgået. Vi har begge lige købt Colombia Hatana Breathe, der har mange af de samme egenskaber. Dem tager vi på til Camino del Norte. Held og lykke med skojagten kh Marie og Torben

 3. Mette
  Mette siger:

  Hej
  Tak for god inspirationshjemmeside.
  Jeg skal gå den portugisiske rute langs kysten i en uges tid. Flyver i morgen :))
  Havde regnet med at gå i vandresandaler Keens, da vejret så ud til at blive fint. Det er det vist også de første 3-4 dage men nu ser det ud til virkelig at vælte ned foroven de sidste 3-4 dage.

  Så hvad nu ? Kan man gå i vandresandaler – eller skal der andet med på den rute….
  Ved godt I måske ikke kan nå at svare, men prøver lige alligevel…
  Mvh. Mette

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mette. Personligt synes jeg ikke vandresandaler er noget som helst problem i regnvejr, bare du går i merinovandresokker og kan leve med sokker i sandalerne. Uld har den gode egenskab, at det holder en varm, også når det er vådt. Hvis verjet bliver så meget regn, ville jeg nok vælge at have i alt tre par sokker med i stedet for i alt to. Et andet vigtigt trick hvis du fx vandrer med pincho er at have de korte rør under frem for de lange – benene bliver lidt våde uanset hvad, og buksestof på benene, så fryser man faktisk meget hurtigere end ved at få regn direkte på benene. Rigtig god camino – regn eller ej! Hilsen Marie

   • Mette
    Mette siger:

    Tusind tak for meget hurtigt svar:))))
    Det bliver vandresandaler, sokker og poncho – og nu ser det ud til at vejret igen bliver ok og ellers bliver det skønt uanset:))
    Mange hilsner
    Mette

 4. Thea
  Thea siger:

  Vi skal gå camino langs kysten i september. Jeg har aldrig gået før, men tænker jeg foretrækker at gå i sandaler. Bør jeg have andre sko med? Altså ud over indesko/aftensko.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Thea. For at holde rygsækvægten nede anbefaler vi klart, at du kun har et par udendørs fodtøj med og et par indendørs. Sandaler er superfint, hvis det er ordentlige trekkingsandaler med stødabsorbering og støtte. Bliver det for koldt fx om morgenen, kan du jo tage sokker i sandalerne. Hilsen Marie og Torben

 5. Malene
  Malene siger:

  Hej Marie

  Mht teva sandaler, køber du dem i din normale størrelse eller går du en størrelse op?
  Og hvordan med BLUNDSTONE, er det nok at gå 1 størrelse op?

  Og din dygtige bandagist, hvem er det?

  Vh Malene

  • Marie
   Marie siger:

   Hendes jeg har gået hos hedder Anne-Liz Buntzen og har klinik i Hillerød. I Teva er jeg i str. 44,5 så det er ikke et helt så meget op i størrelse som jeg ellers gør. Samme med Blundstones – et nummer op er nok for mig fordi de giver sig/tilpasser sig foden. Husk at halve størrelser handler om bredden, ikke længden. God skojagt:-) kh Marie

 6. Ulla
  Ulla siger:

  Hej Maria
  Jeg har lader mig inspirere til at vandre i Blundstones 😉 og er glad for det valg. I din video om støvlerne erstatter du indlægssålen med en mere stødabsorberende sål – men hvilken? Er jeg nysgerrig på?
  Bedste hilsner Ulla

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Ulla. Dejligt du kunne finde inspiration. Jeg har haft stor glæde af dem Spejder Sport har – de hedder Sidas. Nu har jeg fået lavet indlæg hos en megadygtigt bandagist, som også har vandret caminoen og er meget dedikeret til fødder. Kh Marie. Specialdesignede indlæg kan være nødvendigt hvis man som jeg har fodproblemer – men ellers er Sidas helt fint. kh Marie

 7. Tor Appelt
  Tor Appelt siger:

  Jeg fik min Handvag vandrestøvler nyforsålet i Jylland. Spejdersport i Odense havde et sted i Jylland, de sendte dem til
  500 kr. Det havde været meget dyrere at få Handvag i Tyskland til at gøre det.

 8. Tor Appelt
  Tor Appelt siger:

  For 10 år siden gik jeg en del af Caminoen: fra Leon til Sanktago de Compostela, ca 300 km på 10 dage. Mine vandrestøvler var og er et par Handvag. Siden da har jeg gået tværs gennem Hartzen på langs, Bretagnes kyst samt en hel del andre småture. Ialt har støvlerne og jeg gået ca. 1000 km. Forsålet en gang. Jeg og mine fødder elsker dem.

  • Marie
   Marie siger:

   Hanwag laver kvali! Elsker tanken om fodtøj i så god kvalitet, at det kan omsåles. Der er alt for meget dårligt grej i friluftsbranchen. Fantastiske steder du har vandret. kh Marie

   • Tor Appelt
    Tor Appelt siger:

    Jeg fik min Handvag vandrestøvler nyforsålet i Jylland. Spejdersport i Odense havde et sted i Jylland, de sendte dem til
    500 kr. Det havde været meget dyrere at få Handvag i Tyskland til at gøre det.

 9. Ditte
  Ditte siger:

  Hej Marie,
  Tak for en god blog og en masse god inspiration :-)
  Jeg er blevet inspireret til at kigge efter et par Blundstone-støvler til efterårets og vinterens vandreturer. Umiddelbart ser det ud til, at der er en del forskellige modeller at vælge imellem. Hvilken model bruger du/I som vandrestøvler?
  Med venlig hilsen Ditte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ditte. Vi er altså også så vilde med dem. M;ærk godt efter – de passer selvfølgelig ikke alle… Vores model er 585 i brun. God jagt! kh Marie

   • Ditte
    Ditte siger:

    Hej Marie,
    Mange tak for tilbagemeldingen – jeg må ud og prøve, om de er noget for mig :-)
    Mvh Ditte

 10. Kim
  Kim siger:

  Tak for den meget informative hjemmeside. Hvad er dine fodtøjsanbefalinger til Primitivoen hvis jeg skal gå den i maj eller juni? Sko eller støvler? Med eller uden Goretex?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kim. Jeg kan kun svare ud fra hvad jeg selv ville vælge – du vil sikkert få mange andre svar af andre, der synes noget andet. Jeg ville vælge sko med god sål og god affjedring. Vandfrestøvler er efter min mening alt for meget til caminoen. Og personligt vælger jeg helst uden GoreTex. Synes det gør skoene alt for varme. Se evt. Torbens Meindl her for et bud på fremragende vandresko, hvis de ellers passer til din fod: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-fodtoej-paa-caminoen-tre-gode-bud/ kh Marie

 11. Pia vejlgaard
  Pia vejlgaard siger:

  Hej Marie.
  Jeg læser alle dine tip, og hold da op en masse inspiration, og så mange gode informationer. Tak for dit store arbejde med det!
  Kan du fortælle mig, hvor jeg kan købe Teva Terra Fi 4 sandalen i læder?
  Jeg har været på mange hjemmesider og finder dem bare i syntetisk materiale.
  Mvh Pia

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pia. Hvor er det bare dejligt! De er virkelig også gode, de sandaler. Jeg kan godt se, at de er umulige at få i butikkerne nu. Jeg har spurgt TEVA, og de svarer, at den kommer igen i læder. Det er en af deres mest populære modeller, så de fortsætter med den, og lover, at den kommer snart. De kan ikke sige præcis hvornår, men råder til at du på teva.com skriver dig op til at få besked, når der sker noget gennem deres nyhedsbrev. Held og lykke med jagten! De er værd at vente på. Og så lige en formaning: Bruger du fodindlæg, så gå ikke en camino kun i sandaler, hvor du ikke kan have fodindlæg (belært af erfaring – jeg fik en hælspore af det…). kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN