PAKKELISTE: Fodtøj på caminoen: Fire forskellige forslag


Efterhånden som hele året er blevet højsæson for vandring, har vi udvidet skoparken herhjemme

Fodtøjet er ubetinget dit vigtigste fundament, når du drager på camino eller andre lange vandringer. For os er det ikke enten-eller, men både-og ift. hvilke typer fodtøj, vi vandrer i. Vi har til sammen fire meget forskellige slags fodtøj til lange ture:

Seriøst terrængående vandresandaler

Tevas model Terra Fi 4 i læder går vi begge i hele sommeren.

Fordele: Støddæmpningen er ekstremt god, og selv på stenet, kantet underlag er der ingen problemer. Modellen er afløseren for Teva Obern-sandalen, som har mange, mange år på bagen. Alt det fede fra den klassiker er ført videre her. Til venstre Teva Obern efter fem år og mange tusind kilometer. Til højre Teva Terra Fi 4 efter tre uger.

Teva Obern til venstre, Teva Terra Fi 4 til højre

Ulemper: Vandresandaler kan potentielt justeres forkert og give vabler. Du kan få våde fødder – men til gengæld tørrer de også hurtigt igen. Lyseslukkere vil sige, at du kan slå tæerne i dem, hvis du træder forkert. Du kan typisk ikke bruge indlæg i sandaler – så har du en forkert fodstilling eller nedsunken forfod, kan du få skader som fx hælspore eller achillessenebetændelse.

Vægt: 456 gram i størrelse 43.

Sandalsko

Indrømmet – sexede er sandalsko ikke at se på! Alligevel er der nu to par i garagen – jeg faldt simpelthen for fornemmelsen af vandresko kombineret med en frisk brise INDE i skoen. Første par var Teva Kimtah (til venstre). Andet par Keen Arroyo II.

Teva Kimtah til venstre, Keen Arroyo til højre

Fordele: Meget mere luft end i vandresko. Sandalsko sidder bedre fast på foden end vandresandaler: Der er mindre at justere og nul risiko for at få vabler pga. forkert indstilling.

Ulemper: Sandalsko giver udfordringer i mudret terræn. Tager du dem med som eneste fodtøj på caminoen, må du være indstillet på at kunne få mudrede fødder. Medbring evt. tre par uldsokker i stedet for to. Om vinteren er de heller ikke mit førstevalg – vi skal over 15 grader, før det er sandalskoene, jeg tager med (april og til oktober).

Keen Arroyo til højre – med en hælstrop, der gør det nemt at trække dem på

Hvilke er bedst i test – Teva eller Keen?

Der er mest gods i Keen – mærkbart mere stabilitet og en mere terrængående sål. Tevas fleksible sål giver ikke meget ankelstøtte og affjedringen er ringe. Tevas hælkappe er behagelig og lavet i et materiale, der minder om soft shell, men ikke god, hvis du har fodproblemer, der kræver stabilitet. Keen er væsentligt mere stabil om hælen – faktisk ligeså stabil som gode vandresko. Keen er min klare anbefaling af de to, hvis du har udfordringer med anklen eller hælspore, der kræver stabil hæl. Keen har to lækre detaljer, Teva ikke har: Diskrete refleksbånd på hele foden og en hælrem der er designet, så den rent faktisk fungerer til at få fingeren ind i, når man skal trække sandalskoen på. Konklusion: Keen vinder på stabilitet, sål og designdetaljer.

Vægt:
Teva: 426 gram i størrelse 44,5
Keen: 434 gram i str. 44.

Vandresko – mesh eller Gore-Tex?

Vi har erfaring med tre meget forskellige modeller vandresko: Meindl Balancing, Columbia Peakfreak XCRSN II Low Outdry og Altra Timb 2. Alle tre modeller er lavet til at vandre i, og har fremragende såler og god stødabsorbering. De har egentlige snørebånd, der giver mulighed dig mulighed for at snøre dem klogt.

Til venstre Columbia – til højre Meindl Balancing

Altra Timb 2

Hvilke er bedst i test – Meindl, Columbia eller Altra?

Både Meindl Balancing og Altra Timb 2 er ok ventileret for en vandresko at være, fordi de har mesh ovenpå – nettet giver lidt ventilation. Forvent dog ikke ligeså meget luft som i sandalsko. Skoene bliver lynhurtigt våde i vådt græs – men de tørrer også meget hurtigt igen, så vi synes ikke det er nogen ulempe overhovedet – tværtimod. Altra er langt mindre slidstærke end Meindl, og sålen har en tendens til at blive grat fx hvis du vandrer på vådt græs.  Om vinteren er begge for kolde at vandre i.

Columbia Peakfreak er helt anderledes – det er nemlig en Gore-Tex sko. Det betyder, at du kan gå i endog langvarig regn eller mudder uden overhovedet at få våde fødder. Det hedder sig, at Gore-Tex er åndbart, men det er denne model i hvert fald ikke, så du risikerer, at foden bliver våd af sved! Modellen er meget varm – men en god vintervandresko.

Konklusion: Både Altra Timb 2 og Meindl Blamcing er rigtig gode vandresko – vælg Meindl forår, sommer og efterår, og vælg Columbia om vinteren.

Vægt:
Meindl 432 gram i str. 43
Columbia: 380 gram i str. 44

Blundstones som vandrestøvler

Fordele: De australske arbejdsstøvler Blundstones former sig som en blød handske om foden. Vi har model 585 i brun. Dem eeelsker vi begge to, og de er vores sikre valg. For læderstøvler at være er de ret vandtætte – især hvis de får læderfedt, som de gerne vil. Blundstones vandrer vi i i op til 20 grader – efter det skifter Marie til sandalsko, og Torben til vandresko. I rigtig meget varme er det de terrængående sandaler for os begge.

Ulemper: Varmen: Der er ingen ventilation i Blundstones. De har dog været med som eneste fodtøj på Camino Primitivo i maj-juni uden udfordringer. Gør du som os og skifter sokker systematisk hver anden time, skulle du være home free.

Vægt: 574 gram i størrelse 43.

Tip til dig, når du vælger vandresko

Det er en sand videnskab at vælge vandresko! Hvordan er det fx lige det hænger sammen at de både skal være stive og stødabsorberende? Her er hvad jeg gik efter med mine første vandresko:

 • En hård sål for at beskytte mine fødder fx på de brostensbelagte romerske veje, der kan være på dele af caminoen.
 • Ret meget mønster i sålen for at blive nogenlunde skridsikker
 • En sål, der kan bøjes nemt ved forfoden, så jeg kan ‘rulle’ fremad over foden.
 • Rigtig meget stødabsorbering ovenpå sålen, fordi jeg har haft en hælspore før og gerne vil skåne hælene.
 • En skostørrelse større end jeg bruger til daglig, både fordi foden hæver ved vandring, og for at få plads til et speciallavet fodindlæg, der hjælper mig til at have en korrekt fodstilling.

Hvilket fodtøj går vi aldrig langt i?

Løbesko: På mystisk vis får jeg vabler af løbesko, der ingen problemer har givet mig ved løb, selv marathon og træning til det! Så de er ude af skoparken til de lange vandreture. Test selv med vægt på ryggen, så du ved, om de duer for dig.

Vandrestøvler: Investerede engang i de her labre Hanwag Bergler. Jeg er bange for, at de kostede omkring 1600 kroner. Sålen er så stiv, at hele momentet rammer akillessenen, når man ruller hen over foden. Resultat: Halvandet års skade. Så vandrestøvler – på trods af hvor smukke, de er, og hvor fint det lyder, duer det ikke for mig.

Indendørssko er god stil!

På caminoens herberger er der reoler ved indgangen til vandrestøvler. Det betyder: Vis hensyn og tag dine udendørs sko af. Det kan være rart at have indendørs sko at skifte til. Jeg rejste først med klipklappere, men de blev for hårde for min fod efter lange vandredage. Nu har jeg i stedet Crocs ballerinaer med. De duer i en snæver vending også i brusebadet, når der er brug for det. Vægten er minimal. Modellen hedder Iconic.

Hvad med gummistøvler?

Ridepiger, folk der bor på landet, jægere og flere andre friluftstyper har tit et nært forhold til deres gummistøvler! Så nært, at tanken kommer: Kan jeg ikke tage dem med på caminoen? Tjooo… njooo…. Altså vægten er værd at tage i betragtning – selv støvletter vejer. Plus det er værd at tænke igennem, om elskede gummistøvler nu også er elskede efter fx 20 km? Jeg ville klart selv spare den vægt gummistøvler er, og til gengæld sørge for at få tørret mine vandresko på våde dage.

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Det fodtøj, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det fodtøj, vi er på udkig efter, til den bedste pris, og som tager sig tid til ordentlig vejledning.

Synonymer: Tewa
18 replies
 1. Malene
  Malene siger:

  Hej Marie

  Mht teva sandaler, køber du dem i din normale størrelse eller går du en størrelse op?
  Og hvordan med BLUNDSTONE, er det nok at gå 1 størrelse op?

  Og din dygtige bandagist, hvem er det?

  Vh Malene

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hendes jeg har gået hos hedder Anne-Liz Buntzen og har klinik i Hillerød. I Teva er jeg i str. 44,5 så det er ikke et helt så meget op i størrelse som jeg ellers gør. Samme med Blundstones – et nummer op er nok for mig fordi de giver sig/tilpasser sig foden. Husk at halve størrelser handler om bredden, ikke længden. God skojagt:-) kh Marie

   Svar
 2. Ulla
  Ulla siger:

  Hej Maria
  Jeg har lader mig inspirere til at vandre i Blundstones 😉 og er glad for det valg. I din video om støvlerne erstatter du indlægssålen med en mere stødabsorberende sål – men hvilken? Er jeg nysgerrig på?
  Bedste hilsner Ulla

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Ulla. Dejligt du kunne finde inspiration. Jeg har haft stor glæde af dem Spejder Sport har – de hedder Sidas. Nu har jeg fået lavet indlæg hos en megadygtigt bandagist, som også har vandret caminoen og er meget dedikeret til fødder. Kh Marie. Specialdesignede indlæg kan være nødvendigt hvis man som jeg har fodproblemer – men ellers er Sidas helt fint. kh Marie

   Svar
 3. Tor Appelt
  Tor Appelt siger:

  Jeg fik min Handvag vandrestøvler nyforsålet i Jylland. Spejdersport i Odense havde et sted i Jylland, de sendte dem til
  500 kr. Det havde været meget dyrere at få Handvag i Tyskland til at gøre det.

  Svar
 4. Tor Appelt
  Tor Appelt siger:

  For 10 år siden gik jeg en del af Caminoen: fra Leon til Sanktago de Compostela, ca 300 km på 10 dage. Mine vandrestøvler var og er et par Handvag. Siden da har jeg gået tværs gennem Hartzen på langs, Bretagnes kyst samt en hel del andre småture. Ialt har støvlerne og jeg gået ca. 1000 km. Forsålet en gang. Jeg og mine fødder elsker dem.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hanwag laver kvali! Elsker tanken om fodtøj i så god kvalitet, at det kan omsåles. Der er alt for meget dårligt grej i friluftsbranchen. Fantastiske steder du har vandret. kh Marie

   Svar
   • Tor Appelt
    Tor Appelt siger:

    Jeg fik min Handvag vandrestøvler nyforsålet i Jylland. Spejdersport i Odense havde et sted i Jylland, de sendte dem til
    500 kr. Det havde været meget dyrere at få Handvag i Tyskland til at gøre det.

    Svar
 5. Ditte
  Ditte siger:

  Hej Marie,
  Tak for en god blog og en masse god inspiration :-)
  Jeg er blevet inspireret til at kigge efter et par Blundstone-støvler til efterårets og vinterens vandreturer. Umiddelbart ser det ud til, at der er en del forskellige modeller at vælge imellem. Hvilken model bruger du/I som vandrestøvler?
  Med venlig hilsen Ditte

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ditte. Vi er altså også så vilde med dem. M;ærk godt efter – de passer selvfølgelig ikke alle… Vores model er 585 i brun. God jagt! kh Marie

   Svar
 6. Kim
  Kim siger:

  Tak for den meget informative hjemmeside. Hvad er dine fodtøjsanbefalinger til Primitivoen hvis jeg skal gå den i maj eller juni? Sko eller støvler? Med eller uden Goretex?

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kim. Jeg kan kun svare ud fra hvad jeg selv ville vælge – du vil sikkert få mange andre svar af andre, der synes noget andet. Jeg ville vælge sko med god sål og god affjedring. Vandfrestøvler er efter min mening alt for meget til caminoen. Og personligt vælger jeg helst uden GoreTex. Synes det gør skoene alt for varme. Se evt. Torbens Meindl her for et bud på fremragende vandresko, hvis de ellers passer til din fod: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-fodtoej-paa-caminoen-tre-gode-bud/ kh Marie

   Svar
 7. Pia vejlgaard
  Pia vejlgaard siger:

  Hej Marie.
  Jeg læser alle dine tip, og hold da op en masse inspiration, og så mange gode informationer. Tak for dit store arbejde med det!
  Kan du fortælle mig, hvor jeg kan købe Teva Terra Fi 4 sandalen i læder?
  Jeg har været på mange hjemmesider og finder dem bare i syntetisk materiale.
  Mvh Pia

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pia. Hvor er det bare dejligt! De er virkelig også gode, de sandaler. Jeg kan godt se, at de er umulige at få i butikkerne nu. Jeg har spurgt TEVA, og de svarer, at den kommer igen i læder. Det er en af deres mest populære modeller, så de fortsætter med den, og lover, at den kommer snart. De kan ikke sige præcis hvornår, men råder til at du på teva.com skriver dig op til at få besked, når der sker noget gennem deres nyhedsbrev. Held og lykke med jagten! De er værd at vente på. Og så lige en formaning: Bruger du fodindlæg, så gå ikke en camino kun i sandaler, hvor du ikke kan have fodindlæg (belært af erfaring – jeg fik en hælspore af det…). kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN