* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

GUIDE Camino Portugués fra Porto til Santiago


Tips og tricks, som er gode at have med i rygsækken, inden du drager af sted på Camino Portugués

Her finder du svarene på nogle af alle de spørgsmål, vi stillede os selv inden vi vandrede Camino Portugués fra Porto til Santiago. Guiden dækker de dele af centralruten, kystruten og Variante Espiritual, vi har vandret.

Indhold skjul

Fly til Camino Portugués – hvordan kommer jeg nemt til Porto?

Der er direkte fly fra Kastrup! Vi fik enkeltbilletter til Porto for 326 kr. pr. person i oktober og hjemad fra Santiago via Stansted til Kastrup for 1059 pr. person, købt seks uger før. Starter du i Lissabon, er der også direkte fly til dertil.

Jeg ankommer sent til Porto lufthavn, hvor kan jeg sove første nat?

I Porto er der et donativoherberg, hvor vi fik lov til at ankomme sent. Det hedder Via Portus Cale, og vi blev taget kærligt imod klokken 01:30. Find herberget på deres Facebookside. Herberget ligger ikke i de smukke, kakkelmønstrede stræder i centrum af Porto, men i et boligområde. Vi hoppede på metroen til centrum, og tog det som en del af oplevelsen.

En anden mulighed, hvis du ankommer sent er herberget Best Guest Porto Hostel (annoncelink), hvor det også er ok at ankomme efter midnat. Det ligger i hjertet af Porto, og koster 16 euro for en seng i firsengsværelse.

Hvordan kommer jeg fra lufthavnen til Porto?

Der er metro, der kører indtil klokken 01.00 om natten. Hvis det billige direkte fly fredag aften er forsinket, risikerer du at misse sidste metro. Men fortvivl ikke: Der holder ofte adskillige Uber og venter – vi kom helt til døren for 12 euro.

Hvad med pilgrimspas på Camino Portugués?

Hvis du ikke gider være afhængig af at skulle finde et pilgrimspas på startdagen, er det en god ide at få fat i et pilgrimspas inden du tager af sted. Pilgrimspas skal du bruge for at kunne overnatte på herberger langs caminoen og for at kunne blive registreret som pilgrim, når du kommer frem til slutmålet med katedralen i Santiago de Compostela.
>> Se meget mere om pilgrimspas her i vores guide
>> Køb pilgrimspas til caminoen i vores shop

Håndmalet stempel i pilgrimspas

Hvor starter Camino Portugués og hvor får man første stempel?

Langt de fleste pilgrimme starter i Porto, selvom Camino Portugués officielt starter helt tilbage i Lissabon. Derfor er der ikke et officielt startsted i Porto, men det er oplagt at starte og få første stempel i dit pilgrimspas ved katedralen Sé do Porto, Terreiro da Sé, 4050-573 Porto, Portugal.

Tip: Få fat i appen

Med appen Wisely/Wise pilgrim til Camino Portugués kan du hurtigt danne dig overblik over ruten og hvilke muligheder for indkøb og overnatning der er. Appen har også interaktivt kort – så glem alt om papirkort. Appen findes til alle caminoer – kig efter den med flaskegrøn baggrundsfarve.

Hvor lang tid har jeg brug for i Porto?

Porto er en helt betagende by. Tag dig tiden til at gå på opdagelse i de smukke stræder med kakkelmønstrede huse. Hvornår får du ellers sådan en by forærende? Drik portvin, kør på udflugt i den oldgamle træsporvogn og tag en ekstra overnatning inden start – på herberget Via Portus Cale må pilgrimme gerne være flere nætter.

Skal jeg vælge kystruten, centralruten eller Variante Espiritual?

Camino Portugués er en vanskelig camino at planlægge, hvis du er typen, der trives bedst med at kende dine etaper nogenlunde hjemmefra. Det er især valget mellem de tre hovedruter, som forvirrer:

 • Centralruten
 • Kystruten (kaldes også ‘por la costa’ eller ‘pola costa’)
 • Variante Espiritual.

Vi har valgt at kombinere de tre hovedruter på vores vandringer, for de er forskellige og dejlige på hver deres måde.

Hvordan er turen ud af Porto?

Flere steder havde vi læst om stressende trafik ud af Porto, og vi fulgte derfor en omvej ud af Porto, som oprindelig er beskrevet i John Brierleys guide. Den går langs floden Douro via feriestedet Matosinhos og videre ad smukke gangbroer i træ langs Atlanterhavet ad kystruten på Camino Portugués. Første gang vi vandrede Camino Portugués krydsede vi ind fra byen Vila do Conde til Sao Pedro do Rates på Centralruten. Derfra gik vi fire etaper ad centralruten ind til byen Pontevedra, hvor vi var friske på eventyr og tog en omvej på 36 km ad Variante Espiritual.

Hvordan kan man inddele Camino Portugués i etaper?

Vi har lavet tre forskellige forslag til hvordan du kan inddele Camino Portugués:

Etaper til Camino Portugués og Variante Espiritual – belært af erfaring (25,6 km pr. dag)
Camino Portugués med korte etaper og overnatning på hotel (14 km pr. dag)
Kystruten på Camino Portugués med GR-53 og Variante Espiritual (22 km pr. dag)

Hvilke forbindelsesruter er der mellem centralruten og kystruten?

Hvis du gerne vil kombinere den kystnære portugisiske camino med den klassiske centralrute, kender vi til to steder med skiltede forbindelsesruter:

 1. Fra Vila do Conde til Arcos (9,5 km)
  Cirka 34 km efter Porto
 2. Fra Caminha til Valença (29,4 km)
  Cirka 111 km efter Porto

Der kan være flere ruter, der er skiltede, som vi ikke kender til. Du finder forbindelsesruterne tegnet ind her med grønt:

Forbindelsesruten ved Vila do Conde

Du kan også se forbindelsesruten fra Vila do Conde til Arcos markeret med A på kortet nedenfor. Denne forbindelsesrute mødes med vej 306. Kortet er fra den gule, tyske guidebog af Raimund Joos:

Forbindelsesruten ved Caminha

Du kan også vælge at krydse ind til centralruten senere, ved byen Caminha. Forbindelsesruten her er 29,4 km, men der er mulighed for at overnatte cirka halvvejs i den charmerende by Vila Nova de Cerveira. Kort inden byen ligger Casa Gwendoline (annoncelink) som drives af et sympatisk par.

Faktisk er der også en anden slags forbindelsesrute ved Caminha: Du kan sejle fra Caminha på kystruten til Tui på centralruten for 30 euro pr. person med Taxi Boat Peregrinos.

Er der mange pilgrimme på Portugués?

Ja, især centralruten på den portugisiske camino er i hastig vækst og udbygning. Camino Portugués er den næstmest befærdede af ruterne til Santiago. Der går lidt skisportssted i den nogle steder, og i byerne finder du caminosouvenirs og caféer med pilgrimslogoer. Sommeren er begyndt at byde på trængsel – her køen ved herberget i Pontevedra:

Vil du væk, så vælg sidegaderne og mød de lokale. Vælg andre etaper, end du finder i de meste brugte guidebøger og husk, at pilgrimme ofte kommer i bølger – ved at gå lidt længere en dag eller holde en hviledag, kan der pludselig igen være stille på sporet. Kystruten er væsentligt mindre befærdet, og vil du helt væk, så nyd freden, ensomheden og naturen på Variante Espiritual.

Hvor er det allerbedste sted at overnatte på Camino Portugués?

Hos Fernanda og Jacinto i Lugar do Corgo! Helt uden tvivl. En aften og nat, vi aldrig glemmer. Den lille familie bor på centralruten, og har åbnet deres private hjem for pilgrimme som de første på Camino Portugués. Nyd Fernandas moderlige omsorg, tapas fra det turkisblå udekøkken, selskabet af hendes fire fjollede hunde og hør om dengang en af hundene luntede med en pilgrim helt til Rubiaës uden at have fået lov. Nyd den vidunderlige aftensmad og morgenmad med familien i deres eget køkken, og hjælp Fernanda med at hente vand fra kilden.

Der kom to meget trætte hollændere ind efter os uden reservation, så vi gav dem vores senge og fik selv sengen i haven. Mest romantiske nat på caminoen nogensinde. Fortæl Fernanda, at du kommer, hendes nummer er +351 914 589 521, og hun kan engelsk.

Passer det, at Camino Portugués er en ret flad camino?

Generelt er Camino Portugués ikke den mest kuperede, men både på Centralruten og Variante Espiritual er der et par seriøse stigninger. På Centralruten cirka syv km før byen Rubiaës, og på Variante Espiritual fra kystbyen Combarro og op til landsbyen Armenteira, hvor klosteret og herberget ligger. Med stejl mener vi så stejl som Rundetaarn. Til gengæld er begge stigninger også usigeligt smukke. Glæd dig til dem. På resten af vejen mellem Porto og Santiago er flere andre ‘folder i gulvtæppet’, men de er ikke timelange.

De der brosten, som folk snakker om, er det så slemt endda?

Øøøøh… ja. For os var Portugals smukke, brolagte gader og stierne med toppede brosten en fysisk udfordring. Vi nød synet af dem, og kunne godt lide at gå på dem om dagen, men hold nu op, fødderne værkede og blev varme om natten. Det føltes, som om de havde fået tæsk med en kødhammer mens vi sov.

Hvad kan jeg gøre for at klare brostenene bedst muligt?

Det er supervigtigt at finde fodtøj med god affjedring på Camino Portugués. Dine fødder vil takke dig for det.

Hvad skal jeg pakke til Portugués?

Vores råd: Pak til Camino Portugués som til alle andre caminoer. Det er vigtigt at medbringe noget, der kan hjælpe dig mod blæst fra Atlanterhavet, hvis du går Costa. Det kan fx være et pandebånd til solrige blæsende dage eller en regnponcho med hætte i regn. Hvis du vandrer med vandrestave ad de mange gangbroer i træ langs kysten, er det en god ide at medbringe ekstra gummifødder til vandrestave. Du mister dem nemt mellem brædderne.

Kystruten på Camino Portugues

Min rygsæk – kan jeg finde transport til den på Camino Portugués?

Brostenene på Camino Portugués kan være fysisk belastende. Lyt til din krop, og reagér, hvis du fx får knæsmerter eller fodsmerter. Så kan det være, du har brug for en dag uden rygsæk? Du behøver ikke rejse med bureau for at finde hjælp til transport af din rygsæk på Camino Portugués. Det er nemt, billigt og fleksibelt at arrangere selv fra dag til dag.

Servicen kan også bruges, hvis du har proppet for meget i din rygsæk, og vil sende unødvendigt gear frem til Santiago eller helt hjem.

Hvad er det med den bådtur på Variante Espiritual?

På Variante Espiritual har du mulighed for at opleve verdens eneste Via Crucis (korsvej) til vands fra Vilanova de Arousa til Pontecesures km inden Padrón. Du sejler 28 km ad den rute, apostlen Sankt Jakobs knogler blev fragtet til Santiago. Samtidig kommer du helt tæt på Spaniens muslingefiskeri.

Sejlturen varer en time i gummibåden La Barca del Peregrino. Kaptajnen var ualmindeligt tjekket og ansvarlig og samtidig en suveræn fortæller. En ildsjæl på Variante Espiritual. Turen koster 16 euro, hvis du køber den hos hospitalero Emilio på byens municipalherberg og 19 euro, hvis du køber ved kajen. Byens offentlige herberg finder du det på en totalt finurlig placering: Herberget ligger simpelthen inde i byens sportshal. Hvis hospitalero Emilio ikke er der, kan du få fat på ham på +34 633 906 490. Der er også firmaet Amare der sejler ruten – se mere og book online her.

Der er ingen fast sejlplan for båden, for afgangene følger tidevandet. Ring altid til båden senest dagen før, for at høre hvornår den sejler, og fortælle, at du gerne vil med på +34 607 911 523.

Vil du vandre etapen i stedet for at tage båden?

Du kan sagtens vandre fra Vilanova de Arousa til Padrón i stedet for at tage båden. Gåruten er længere end sejlruten – regn med 36 km fra Vilanova de Arousa til Padrón. Ruten er afmærket, og du kan også se den på kortet i appen Wisely/Wise Pilgrim.

Foto: Tak til Rie Ulrikka Bach.


Kan man få sit compostela, selvom man tager båden?

Ind imellem er der pilgrimme, som oplever problemer med at få La Compostela som bevis for gennemført pilgrimsfærd, fordi de har et stempel i deres pilgrimspas fra båden. Enkelte medarbejdere på pilgrimskontoret i Santiago sidestiller nemlig sejladsen med at have taget fx bil eller tog på de sidste 100 km af caminoen. Det seneste eksempel, vi kender til, er dog tilbage fra 2021. I efteråret 2022 vandrede vi fem sammen, alle fik bådstemplet, og der var ingen problemer med at få La Compostela, da vi nåede Santiago.

Stemplet til venstre fra ‘La Barca del peregrino’ bliver der i sjældne tilfælde kigget efter på pilgrimskontoret i Santiago. Hvis du vil være på den sikre side, kan du vælge at takke nej til bådstemplet.

Hvordan er mulighederne for proviant undervejs?

Der er færre naturlige vandkilder på Camino Portugués end andre caminoer, så vi gik med købevand for ikke at løbe tør. På Variante Espiritual er mulighederne for mad få uden for sommersæsonen.

Hvordan er Kystruten på den portugisiske camino?

Det er skønt at vandre langs Atlanterhavet gennem små fiskerbyer, historiske byer med borge og surferlivet langs kysterne:

Surfing ved Atlanterhavet

Kystruten er ikke en af de mest befærdede dele af caminoen, så her kan du finde ro store dele af året. Kystruten er kendt for sine mange gangbroer i træ langs havet, men der er også turene op over bjergkamme med fine udsigter:

Udsigt over Atlanterhavet fra Camino Portugues Kystruten

Kommer Kystruten på den portugisiske camino gennem store byer?

Ja – Kystruten går igennem supercharmerende Porto, og senere gennem storbyen Vigo. Vi elskede Porto, hvorimod Vigo ikke fik skovlen under os! Vi oplevede Vigo som en storby, hvor asfalten flyder ud i det uendelige, og man vandrer time efter time i lidet charmerende byområder uden hoved eller hale i forgæves søgen efter en hyggelig, gammel bydel.

Kunst lavet af affald fra havet ved Ramallosa, Camino Portugues

Kan man komme uden om Vigo på Kystruten på den portugisiske camino?

Da vi kom hjem fra Kystruten, opdagede vi på lokale stikort, at vi faktisk kunne have undgået asfaltvejene ind i Vigo. Der findes nemlig en sti, der går i en bue rundt om Vigo gennem grønne områder. Stien har det lovende navn GR-53 Panorámico de Vigo – Vigos panoramasti!  Denne alternative sti er skiltet med GR-53. Eftersom vi ikke har vandret den endnu, ved vi ikke, om skiltningen er ordentligt vedligeholdt, så husk at bruge vores gps-kort nederst, ikk’?
Se vores forslag til etaper på Kystruten inkl. omvejen rundt om Vigo

GR53 Panoramico de Vigo Camino Portugues

Hvor lang er stien rundt om Vigo, og hvor kommer man tilbage på caminoen?

Panoramaruten uden om Vigo er en omvej på 20 kilometer, hvilket for de fleste pilgrimme betyder, at der skal sættes en ekstra dag af. Vælger du denne alternative rute, går du “glip” af 36 km asfalt gennem Vigo. Du møder caminoen igen på bakken i udkanten af Vigo, lige der hvor caminoen følger den meget smukke Camiño da Traída das Augas med utrolige udsigter over byen, bugten og muslingefarmene:

Muslingefarmene ved Vigo, Camino Portugues

De fleste husker også markeringen af dette fine stykke camino – de bugtede gul-grønne linjer:

Camiño da Traída das Augas ved Vigo

Kort over kystruten Camino Portugués med panoramastien GR-53 uden om Vigo

Vores forslag til hvordan du kan komme uden om Vigo går ad den skiltede rute GR-53. Vi har ikke selv erfaring med, om skiltningen på den del af lige så god som på selve caminoen, så derfor har vi lavet dette kort. Det er nemt at tage med på mobilen, så du kan finde panoramastien og se, hvor du selv er:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her til kystruten inkl. GR-53 Panorámico de Vigo – du er den blå prik på kortet.

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper Frie fodspor.

37 replies
 1. Jette
  Jette siger:

  Tak for alle jeres fine guides! Jeg har tidligere brugt den om gr221 meget til en fantastisk Mallorca vandring

  Jeg har en uge fri i starten af marts, og overvejer de sidste 7 etaper af den portugisiske camino. Er det et helt fjollet tidspunkt tror du? Vil herberg have åbent?
  Er der mere oplagte muligheder på dem tid af året? (Der ikke er Mallorca)

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jette. På den rute vil der være masser af herberger åbne. Hvis vi var af sted på den tid ville vi dog faktisk vælge Camino Francés fra fx León eller Astorga. Tidlig marts må være en unik mulighed for at vandre den strækning uden at der er proppet. Det er en neget smuk strækning. Vi vil gerne vandre den i december-januar. Når vi skriver León er det kun muligt hvis I har en uge med weekender rundt om. Og savner I faktisk lys og varme, så kig på direkte fly til fx Tenerife eller Gran Canaria og gå GR131. Paddy Dillon har skrevet guidebog til hele ruten, I kan låne den af os hvis I vil. Kh Marie og Torben

   • Jette
    Jette siger:

    Tusind tak for hjælpen. Jeg tænker lidt, at jeg gerne vil ‘gemme’ francés til jeg har mulighed for at gå det hele.
    Jeg vil kigge nærmere på gr 131 tror jeg.

 2. Gitte Primdahl
  Gitte Primdahl siger:

  Kære Marie
  Først og fremmest, hvor er det dog en fantastisk inspirerende side I har her, hvor man som 100% novice kan finde svar på nogen af alle de spørgsmål man måtte tumle med.
  Vi er en familie på 5, 2 voksne og 3 store døtre på 14, 16 og 17år. Vi har sammen fået den “tossede” idé at vi vil gå en camino til næste sommer. Det er nok ved at være sidste chance for ferie sammen alle 5, og ønsker at gøre noget særligt og mindeværdigt som familie. Vi ønsker dog ikke at gå en fuld camino, da det også skal imødekomme alles formåen
  Vi har kikket på den korte version af camino- Sanabrés og Portugues og hælder nok mest til den sidste, da det ser ud til, at det er nemmere at finde overnatning der imødekommer alles behov for en god nats søvn.
  Vores rute ville være, inspireret af rejsearrangøren Ruby rejser:
  1. Valenca – O Porriño, 2. O Porriño – Arcade, 3. Arcade – Pontevedra, 4. Pontevedra – Caldas de reis, 5. Caldas de reis – Padron, 6. Padron – Santiago de Compostela
  Jeg kan se at det er en anden rækkefølge I foreslår, hvad tænker du om den vi har i tankerne?
  Til mit vigtigste spørgsmål, jeg er lidt forvirret omkring hele det her pilgrimspas og hvad det kræver at modtage et compostela. For hvad skal man gøre undervejs, kan man starte hvorsomhelst på ruten, hvis bare man følger den og overholder de minimum 100 km?
  Kærlig hilsen
  Gitte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Gitte.

   Hvor er det bare dejligt at I kan bruge vores side. For hurtigt at få overblik over hvilke overnatningssteder der er, som kan bookes, anbefaler vi at købe appen Wisely til ruten. Et B i den markerer steder, der kan bookes.

   Marie er på vej med sine tre børn på 15,21 og 24 plus svigersøn på 24 på den portugiske rute. Jeg booker fordi vi er en gruppe og jeg gerne vil være sikker på at vi kan blive sammen. De etaper du nævner er “den slagne vej”, dvs. den klassiske inddeling, som ni ud af ti tager. Vores tilgang er en anden: Vi søger altid de små steder off the beaten track fordi der er færre mennesker. Med appen kan man sagtens finde steder også i mindre byer. Portugues er den næstmest befærdede Camino, og med rejsebureauernes etape kan oplevelsen af mange mennesker forstærkes.

   Med børnene har jeg valgt disse etaper og overnatningssteder – en kombination af kystruten, centralruten og Variante Espiritual – måske inspiration for jer:

   Fredag ankomstdag
   Oia
   La Cala Inn
   Lørdag
   Oia – Baiona 24 km
   Esteladomar Hostel
   Søndag
   Baiona – Vigo 27 km
   Lar Atlantica, Rua du Arzaiz. Solnedgang Castello do Castro.
   Ellers Hostel Lappland
   Mandag
   Vigo – Pontevedra 30 km
   Casa a Grade før byen
   Tirsdag
   Pontevedra til Armenteira 20 km – bo på klostret
   Onsdag
   Armenteira – Vilanova de Arousa 24 km
   A Salazon: Dobbeltværelse og firmandsværelse
   Torsdag
   Vilanova – Padron 28 km bo på Rossol eller hos munkene i Herbón
   Fredag
   Padron – O Milladoiro 19 km
   Lørdag
   O Milladoiro – Santiago 7 km
   Km 0

   22,4 km pr. dag

   Med pilgrimspas skal I have to stempler pr. dag de sidste 100 km – fås på cafeer, kirker, herberger mv. Sidst godkendte startby er altid mindst 100 km fra katedralen.

   Bedste hilsner Marie

   • Gitte
    Gitte siger:

    Hej Marie
    1000 tak for dit svar, det har virkelig sat tanker og inspiration i gang om, hvilken camino og hvilken rute vi skal gå.
    Vi er ikke til for mange mennesker, men samtidig til overnatning med eget værelse. Vi er vilde med bjerge og natur. Min mand er ret forelsket i Camino Sanabrés, men det er møg svært at finde overnatning.
    Nå men hvor om alting er, så tak for dit svar og inspiration
    Mvh Gitte

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Gitte. Det er bare en skøøøn camino. Men svært at finde overnatning? Gad vide, om mange steder er lukket efter corona? Og nu et måske dumt spørgsmål: I har da appen til den camino, ikke? Appen vi bruger hedder Plata og er fra fra Wisely. Der er link til overnatning i alle byer langs ruten. Umiddelbart husker jeg det ikke som en rute med bøvl med overnatning, men meget kan have ændret sig, og appen er måske ikke opdateret… Tit synes jeg der er flere steder end dem, der lige er på appen. Generelt er min erfaring, at man sagtens kan gå efter sine præferencer generelt set på en camino, men det er en god ide at være åben og fleksibel, når der er nødvendigt. Så hvis man ikke lige kan få offentligt herberg/værelse/AirBnB/privat herberg/hotel eller hvad man nu har som førstevalg ALLE dage, så er der en læring i at tilpasse sig og nøjes med hvad der nu engang er muligt lige den dag. Selv er jeg ikke særligt glad for fx hotelværelser, når jeg vandrer alene, men er jeg et sted, hvor hotel er eneste mulighed, så er det sådan, og så får jeg det bedste ud af det, og arbejder med hvorfor det irriterer mig at være på hoteller. Caminoen har det med at bringe os ud af vanens trygge plovfurer, og det er faktisk befriende. Husk også, at det sjældent giver mening at planlægge og booke en camino hjemmefra, især ikke med en camino, hvor der er plads nok som Sanabrés. Det er så fedt at have friheden fra dag til dag og højst ringe dagen før for at booke – hvis man overhovedet behøver det. I ved ikke, hvad der kommer til at ske – måske møder I nogen, I gerne vil møde igen, og så er det surt at hænge på en eller anden plan hjemmefra. Bedste hilsner Marie

 3. Amalie Bengtsson
  Amalie Bengtsson siger:

  Hej. Jeg vil gerne høre dig, om Camino Portugues er mulig at gå med klapvogn? Jeg vil gerne have min søn på 5 år med til næste år. Jeg overvejer at gå i slut januar/februar. Ved du evt. hvordan vejret er på det tidspunkt? Mvh Amalie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Amalie. Portugués er generelt den mest fremkommelige og mindst kuperede rute. Vi har mødt en mor med en søn på fire år med klapvogn der. Umiddelbart vil det være bedst at spørge nogen, der har erfaring med at vandre med små børn. Vores umiddelbare spørgsmål er: Hvorfor vil du gerne have din søn med? Hvis det er for at vandre, kan du jo overveje at tilpasse distancerne til ham? Hvis han er glad for at vandre, kan I jo få en skøn tur. Andet spørgsmål: Hvorfor vil du gerne have klapvogn med? Hvis det er for at kunne køre din søn i den, er risikoen, at den vil være til ulempe al den tid han vil gå selv. Mon ikke de fleste på fem år vil gå selv, hvis de altså kan lide at gå? Hvis han ikke er då glad for at gå, kan det blive en lang tur, og så kan det være andre slags fælles ferier er federe. Hvis klapvognen er til den ekstra bagage: Vælg endelig bagagetransport. Nemt og billigt. Ønsker jer den bedste tur, hvis I beslutter at gå. Kh Marie og Torben

 4. Karina Elkær Jensen
  Karina Elkær Jensen siger:

  Hej!
  Jeg skal gå fra Porto til Santiago i oktober. Jeg har læst at man kan købe et særligt pilgrimspas til den Portogisiske camino; men jeg kan ikke finde det (kom ind på hjemmesiden, men alt stod på Portugisisk…) Hvilket pas brugte I? Mange hilsner, Karina

  • Marie
   Marie siger:

   Det kender vi slet ikke! Vi købte det almindelige officielle pilgrimspas i den danske pilgrimsforening:-)

 5. Dorthe Korshøj
  Dorthe Korshøj siger:

  Kære Marie
  Tusind tak for jeres inspirerende hjemmeside og jeres fantastiske og inspirerende rejsebeskrivelser.
  Min veninde og jeg rejser til Porto slut marts, men har desværre kun 8 dage og vi vil gerne ende i Santiago Hvordan er de offentlige transport muligheder og hvilke byer vil du anbefale at vi springer over? For mon ikke det er muligt at afkorte ruten.
  Jeg har gået på Camino del Norte 2 gange nu og den er jo let at afkorte da der er gode bus og tog forbindelser i Spanien.
  Håber du kan hjælpe os.
  Tak også for super inspiration til overnatning. Har allerede booket nogle af jeres anbefalinger 😊
  Mange hilsner og Godt Nytår fra Dorthe

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Dorthe

   Hvor er det bare dejligt, at du kan bruge siden. Desværre har vi ikke erfaring med den offentlige transport langt den portugisiske. Hvis vi selv skulle forkorte, ville vi helst ikke skære noget ud af ruten, men simpelthen starte længere henne for at få en sammenhængende vandring. Hvis I vil forkorte turen, kan I jo tage antal vandredage og gange det med antal km I vil vandre i gennemsnit pr dag – fx 8 x 25 km = 200 km. Så kan I se i appen, at 200 km fra Santiago svarer til byen Sao Pedro de Rates. Når I på den måde har jeg startby, kan I via http://www.Rome2Rio.com undersøge, hvordan I nemmest kommer derhen fra lufthavnen. Bom caminho fra Torben og Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Hella

   Der er intet officielt startsted i Porto, eftersom denne camino egentlig starter i Lissabon. Men næsten alle vælger at starte i Sé-katedralen og få første stempel der. Det gjorde vi også. Bom caminho fra Torben og Marie

   • Hella Jungquist
    Hella Jungquist siger:

    Mange tak, der vil vi også starte…. tak for en super god hjemmeside med rigtig mange gode input

 6. Anne
  Anne siger:

  Hejsa ! Nu har jeg købt billet til porto til d 1 juni, og regner med at starte kyst ruten og så gå den centrale efter et par dage (detaljerne skal lige falde på plads)
  Mange siger “the Camino provides”, men gælder det også den portugisiske rute ? Er der nok herberg til at man burde kunne finde et sted og sove eller er man nødt til at booke på forhånd ?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anne. Det gælder i den grad også den portugisiske. Jeg ville til enhver til rejse trygt af sted uden bookinger. At vandre ud i det blå er den centrale frihed på caminoen. Eneste undtagelse jeg kan komme på, er hvis du gerne vil sove hos familien i Casa Fernanda på centralruten. Fordi det er et privat hjem og et i øvrigt vidunderligt sted ville jeg ringe til Fernanda og sige, at jeg kom et par dage i forv ejen. Allerede andre steder ville jeg trygt se, hvad caminoen bringer. Bedste hilsner Marie

 7. Charlotte valentin
  Charlotte valentin siger:

  Tak for dit gode og brugbare svar ?
  Vi har atter sp. Her i planlægningsfasen, tager afsted i 14 dage i juli på ruten Porto – Santiago. Vi har tænkt os at følge jeres reviderede rute, dertil er sp. For os ser det ud som om, at der er sejlads både på etape 9 og 10, er det korrekt.? Vi vil meget gerne sejle ?
  Vi har 12 vandredage, kunne etaperne gøres lidt kortere, fordeles anderledes, har du en anbefaling til dette?
  Atter engang, tak for jeres side, den er en fantastisk inspirationskilde, bliver oprigtig rørt over dine beskrivelser, glæder mig så meget til at være der ?
  Kh Charlotte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte. Utrolig dejligt at kunne hjælpe og motivere. Jeg længes også selv, når jeg skriver og ser billeder jeg vil lægge på Frie fodspor.

   Med båden: Faktisk er der kun een bådetape, og den er på Variante Espiritual. Alt efter hvor lange etaper I inddeler i, vil den enten komme på dag 10:
   https://www.friefodspor.dk/guide-vores-etaper-paa-camino-portugues-belaert-af-erfaring/
   eller med kortere etaper på dag 16:
   https://www.friefodspor.dk/korte-etaper-camino-portugues/
   Grunden til forvirringen er nok, at vi gik længere etaper end i begge de etapeforslag, vi har lavet, så i vores beretning ligger båden en anden dag end i etapeforslagene. Vores etaper var så lange, at jeg ikke synes det gav nogen mening at lægge dem ind. Hellere nyde denne dejlige rute og sætte farten lidt ned. Bom caminho fra Marie!

 8. Charlotte valentin
  Charlotte valentin siger:

  Hejsa!
  Sikke en fantastisk gejst og energi der springer ud fra jeres blog, trods en aldrig prøvet camino, føler jeg mig helt tryg og klar, blot ved at læse med her :-) Tak fordi I giver jer tid til at dele.
  Jeg/vi, min kæreste og jeg vil høre lidt til pakkelisten. Vi vil gerne i Juli gå Porto -Santiago, tænker at følge jeres rute, er det på det tidspunkt godt med merino sovepose og uldtoppe? Andre gode råd!!!
  Tænker I fortsat at på denne meget befærdet rute at økonomien holder med de 30 euro om dagen?
  Vh Charlotte

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte. Hvor dejlig feedback – tak fordi du gav dig tid at skrive. Økonomien holder helt bestemt på den rute også. Forholdsmæssigt er det den billigste, jeg har vandret. I juli ville jeg vælge den tyndeste uldpose, jeg har. Uldtop – helt bestemt ja, hele året. Det smarte ved det er at det er køligt, når du sveder, og ikke tager imod svedlugt. Jeg har de helt tynde fra Joha i uld-silke. Andet godt råd: Hvis I nu går ved kusten kunne det være rart at have noget på at bade i. Jeg ville aldrig slæbe en badedragt med, men vælge undertøj jeg evt. kunne bade i. Bom caminho!

 9. Jette
  Jette siger:

  Hej Marie
  Sidder og kigger din fantastiske blog igennem. Det kan være jeg har overset noget, men har du skrevet om ren kystrute i Portugal med etaper og overnatning? Regner med, at jeg vil tage afsted med en veninde den 15/5 Porto-Santiago Mvh Jette

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jette. Skønt d kan bruge siden! Den rene kystrute har vi ikke gået – det blæste desværre for meget. Den har vi til gode:-) Bom caminho hilsen Marie

 10. Synnøve Jørgensen
  Synnøve Jørgensen siger:

  Kære Marie
  Jeg er i gang med at planlægge en vandring Porto til Santiago og fandt i den forbindelse din fantastiske hjemmeside. Dejligt, at du vil dele ud af dine erfaringer m.m. – tak for det!
  Jeg har tidligere gået fra Saint Jean Pied de Port til Finisterre.
  Mon det er muligt at gå Camino Portugues i januar? Hvad tænker du? Hvilken guide/kort vil du anbefale? Kan man lægge ruten ind på mobiltelefonen – eller er det ikke nødvendigt. Er den velafmærket?
  Ser frem til at høre fra dig og vil ønske dig en glædelig jul!
  Kh
  Synnøve

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Synnøve. Så godt du kan bruge hjemmesiden. Jeg har ikke selv vandret camino i januar, men hvis jeg skulle vandre Portugues på den tid af året, ville jeg starte i Porto, fordi den første del er lidt dårligere skiltet og mindre udbygget. Selv bruger jeg hverken guide eller kort – men skulle jeg, synes jeg rigtig godt om Raimund Joos’ tyske guide. Jeg har aldrig oplevet en camino, man behøver bruge kort til. Hvis du tager en app, har du dog kortet gratis i telefonen, hvis du skulle komme i tvivl. Det kan være godt at have, hvis du går før solopgang. Men generelt tror jeg udfordringen kan blive at finde åbne herberger – det kan godt knibe fra Lissabon til Porto, er mit gæt. Om vinteren er der færre åbne steder, så du kan komme til at gå længere end planlagt – eller vælge fx hotelovernatning nogle dage. Godt nytår kh Marie

   • Synnøve
    Synnøve siger:

    Hej ingen
    Tak for hurtig tilbagemelding!
    Planen har hele tiden været at starte i Porto. Kan du anbefale et overnatningssted her – helst ikke hotel.
    Kan du anbefale en app. Findes der f.eks. en med ruten?
    Kh
    Synnøve

    • Marie
     Marie siger:

     I Porto boede vi uden for centrum på det donativoherberg, der er billeder af i artiklen, og det var en kæmpe oplevelse. Men der går jo lidt tid med at tage metroen ind til centrum derfra. Så næste gang vælger jeg noget helt centralt. På listen her er der flere steder der frister mig – men jeg har ikke afprøvet dem: https://www.booking.com/hostels/city/pt/porto.es.html .

     Med app plejer jeg at bruge Wise Pilgrims app. Jeg bruger den meget lidt, og lige med den portugisiske rute ville jeg egentlig hellere bruge urcamino.com, som er en gratis hjemmeside bygget af pilgrimme. Er kortet vigtigt for dig, så er det fedt at have Wise Pilgrim, og den er pengene værd, synes jeg. Det er ikke alle versioner af den, der er lige opdateret, men mon ikke den portugisiske er så trafikeret en rute, at appen er ok opdateret. Buen camino!

 11. Jette Kristine Olsen
  Jette Kristine Olsen siger:

  Tak for en meget spændende hjemmeside!
  Jeg planlægger en vandretur i uge 42, men har kun mulighed for 5 vandredage. Jeg synes at ruten fra Porto til Santiago ser skøn ud. Har du et forslag til, hvordan jeg kan korte ruten af? Jeg tænker, jeg vil gå resten på et andet tidspunkt. Måske.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jette. Hvor godt at høre, du kan lide siden. Hvis du har fem vandredage passer det egentligt bedst med Camino Inglés – der får du en camino i sin fulde længde. Hvis det skal være den portugisiske fra Porto, så vil du kunne nå cirka halvdelen – fra Porto til Tui eller fra Tui til Santiago. Tui til Santiago er ikke så dum endda – især ikke, hvis du vælger den meget smukke Variante Espiritual. Så kan du altid komme tilbage og vandre Porto – Tui-delen. Og måske vi mødes ved katedralen – vi er også af sted i uge 42 og kommer fra Camino Sanabrés!

 12. Helga Sinding
  Helga Sinding siger:

  Hej Marie
  Jeg følger med interesse dine caminoer. Jeg gik Camino inglés i juni sammen med min datter, og hentede megen inspiration i dine beskrivelser. Nu er jeg ved at liste min mand med på Camino portugues næste sommer. Inglés var min første Camino og min mand har ikke prøvet det endnu.
  Jeg er 77 år og min mand 70, Men vi går meget her hjemme og i Andalusien, hvor vi har en lejlighed i La Herradura.
  Hvordan ville du sætte ruten sammen af de tre forskellige muligheder der er? Vi vil overnatte på B&B, hotel eller pensionat og gå ca 20 km pr dag.
  På forhånd tak for svar.
  Venlig hilsen
  Helga

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Helga. Du ved ikke, hvor glad det gør mig, at du kan bruge vores fodspor. Først og fremmest: Tillykke med at du får din mand med – at dele en camino er en stor gave! Der er flere smukke byer på Portugues, som er værd at bo i og opleve, så det er nemt at få den længde etaper, I gerne vil de fleste dage. Desværre er der også længere dage i mit forslag – måske andre pilgrimme kan supplere og hjælpe jer videre?

   Her kan I se et forsigtigt forslag til etaper, hvor I, ligesom vi gjorde, kan kombinere alle tre ruter (kystruten, central og Variante Espiritual). Tag tid til pauser og byer. Læs nøje, hvad jeg skriver om udfordringer med bådturen på Variante Espiritual her https://www.friefodspor.dk/guide-camino-portugues-fra-porto-til-santiago/, inden I beslutter jer for, om tager båden den etape og få ikke bådens stempel i pilgrimspasset, hvis det er vigtigt for jer at få jeres compostela. Husk at sætte tid af til en dag i Porto, når I lander. Vidunderlig by.

   1. Porto via Matosinhos til Vila Cha ad Costa-ruten 22 km (der er flere steder på booking.com)
   2. Vila Cha til Pedra Furada ad Costa og en forbindelsesrute 29 km (spørg Antonio om at booke dobbeltværelset – se artikel om etaper https://www.friefodspor.dk/guide-vores-etaper-paa-camino-portugues-belaert-af-erfaring/)
   3. Pedra Furada via Barcelos – kort dag med tid til at opleve byen 17 km (der er flere steder på booking.com)
   4. Barcelos til Lugar do Corgo ad Central-ruten 17 km (oplev Casa Fernanda ligemeget hvad, også selvom I helst vil hoteller. Spørg om havesengen, der er I i fred for snorken – se artikel om etaper).
   5. Lugar do Corgo til Ponte de Lima 16 km – kort dag med tid til at opleve byen) Der flere steder på booking.com i byen)
   6. Ponte de Lima til Rubiaës ad Central-ruten 16 km (der er en stigning denne dag). Der er ingen egentlig by her, men dog en restaurant. Herberget Pilgrims Nest har et skønt dobbeltværelse, der kan bookes – se artkel om etaper.
   5. Rubiaës til Tui ad Central-ruten 20 km. (Der er flere steder på booking.com og ellers book og betal for fire køjer på Santo Domingo med udsigt til klostret – se artikel om etaper)
   6. Tui til Mos ad Central-ruten 18 km – her kender jeg ikke til mulighederne for hotel eller B&B. Dagen er kort, så måske I har energi til at gå lidt off camino? Så kan I tage taxi tilbage til ruten næste dag.
   7. Mos til Casa a Grade 3 km før Pontevedra ad Central-ruten 27 km (det er hos en lokal politimand med egen vinproduktion – anbefalet af Heidi Jensen – book stedet her: https://www.airbnb.com/rooms/18270425)
   8. Casa a Grade før Pontevedra til Armenteira ad Variante Espiritual 20 km – book værelse på klostret ved at maile til dem: https://www.monasteriodearmenteira.es/
   9. Armenteira til Vilanova de Arousa ad Variante Espiritual 24 km (der er flere steder på booking.com)
   10. Vilanova de Arousa til Padrón 30 km (der er flere steder på booking.com)
   11. Padrón til Santiago ad Central-ruten 25 km (der er flere steder på booking.com)

   Buen camino fra Marie

 13. Anne-Sissel Bergum
  Anne-Sissel Bergum siger:

  Vi hjelper mange pilegrimer til Camino Portugues hver dag her på kontoret i Oslo. Noen får adresse til din blogg. For noen er det å velge hvem camino vanskelig. Og du inpirere med så mange bra bilder og fortellinger.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anne-Sissel – ser først din søde kommentar her nu. Jeg har lavet siden meget ud fra hvordan jeg selv ser verden – jeg er meget visuel. Noget af det sværeste for mig inden jeg var på min første camino var at se for mig, hvad der ventede. Det er nok derfor jeg bruger så mange billeder nu. Vi mennesker har det med at give det, vi gerne selv vil have. Kærlig hilsen Marie

 14. Dorte Luplau Rasmussen
  Dorte Luplau Rasmussen siger:

  Hej:-).
  Det er virkelig inspirerende læsning!
  Mange informationer og flotte billeder.
  Fra Portu til Santiago i juli….kan jeg mon gå ruten i gode vandresandaler, eller er vandrestøvler nødvendige pga. brostene, trods varmen?

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Dorte. Her er jeg desværre alt for sent på den – det driller mig med at finde ud af hvem der kommenterer hvor. Nu er jeg nysgerrig: Kom du af sted i sandaler? Havde jeg opdaget dit spørgsmål i tide, havde jeg anbefalet at have sko med som alternativ, fordi underlaget er så hårdt. Vandrestøvler? Bum…bum.. hvis du er vant til at gå så langt i dem som på caminoen, så kunne det sikkert også være en mulighed. Mange hilsner Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN