GUIDE Mine bedste tips til Camino Primitivo

Primitivo er en underskøn camino. Så er det sagt. Og du kan godt! Udsigterne opvejer rigeligt de mange bakker

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Camino Primitivo er nok en af de caminoer, jeg hører førstegangspilgrimme bæve mest over. Men fat mod – den er hverken bjergklatring eller umenneskelig. Og uanset hvad – det hele værd. Camino Primitivo  går også under navnet The Original Way, fordi det er den ældste af alle caminoruterne i Spanien. Den krydser tværs over de cantabriske bjerge, som er kendt for formidable udsigter og uforudsigeligt vejr.

Hvor hård er den egentlig, Camino Primitivo, og hvor lang tid tager den?

Udfordringen på Camino Primitivo synes jeg især er vejret. Risiko for dage med meget regn, vejr der ændrer sig meget hurtigt, tordenvejr, rigtig tæt tåge (som i at du kan blive væk i den). Så er der højdemetrene, der kommer af, at du krydser over de cantabriske bjerge. Højdemetrene er der cirka 8300 af på cirka 319 km. Der er seriøst stejle og nogle steder lange stigninger. Til gengæld er stierne gode – højdeskræk er der ikke den store risiko for.

Til gengæld synes jeg nedstigningerne var mere flade. Og underlaget er godt langt de fleste steder. Strækninger, der før har været svære efter regn, er for nylig lavet om til bedre grusstier. Jeg løb/trippede ned for at skåne knæene – og alligevel kunne jeg til tider igen mærke en to år gammel skiskade. Derfor er jeg opmærksom på min teknik ned ad bakke: Jeg går lidt ned i knæ, lægger vægten bagover og småløber med museskridt i bløde buer på tværs af bakken:

Hvor mange etaper er der på Camino Primitivo?

Alt efter din fysiske form, kan det være, du får brug for flere etaper på Primitivo end på andre caminoer. Jeg havde planlagt med 13 etaper, men endte med 11 . Flere jeg mødte brugte 15 og enkelte 16. Se mine etaper på Camino Primitivo

Uanset hvad, er det en rute, hvor det er ekstra, ekstra vigtigt ikke at slæbe for meget. Jeg har set fodproblemer, jeg troede umulige, efter blot efter få vandredage. Fællestrækket er rygsække langt over ti kilo plus nye sko.

Hvad er det med den rute over Hospitales?

Tager du lange etaper som jeg, skal du vælge rute på fjerdedagen: Op over bjerget ad Hospitalesruten, eller ned gennem dalen ad Pola de Allande-ruten.

Hospitalesruten går forbi ruinerne af tre gamle pilgrimshospitaler – deraf rutens navn. Ruten er meget omtalt og nærmest legendarisk for Camino Primitivo. Jeg troede, at det var fordi den var teknisk svær, men det er den egentlig ikke. Det er vejret, det handler om, og det skal du tjekke grundigt og præcist for byernes Borres og Berducedo inden afgang. Fortæl andre pilgrimme hvilken rute du vil tage, så de ved, hvor du er.

Stien over bjerget er ikke så markeret som andre steder, så folk bliver væk i tågen. Der er køligt deroppe, så hav et ekstra lag ved hånden. Du går blandt både heste og køer på bjerget – en meget særlig og smuk oplevelse. Den alternative tur nedenom Pola de Allande fortrød alle, der tog den, fordi vejret var ok, og herberget der skulle være dårligt.

Da jeg gik Hospitales, holdt der på cirka halvvejen en bil, jeg tror simpelthen var en evakueringsbil, måske hvis vejret slår om. Så er du uheldig, tror jeg nu nok, du bliver fundet. Men vær fornuftig: I dårligt vejr er ruten nedenom nødvendig.

Hvad hvis jeg får brug for transport af min rygsæk?

Højdemetrene på Camino Primitivo kan være en udfordring. Lyt til din krop dag for dag. Mærker du fx en skade på vej, så er det værd at overveje at få transporteret din bagage et par etaper for at mindske belastningen. Det er heldigvis nemt og billigt på Camino Primitivo. Læs om vores erfaringer med bagagetransport med det spanske postvæsen. Servicen kan også bruges, hvis du har proppet for meget i din rygsæk, og vil sende unødvendigt gear frem til Santiago eller helt hjem.

Er der meget asfalt på Camino Primitivo?

Langt det meste underlag på Camino Primitivo er varieret og blødt offroad:

Jeg synes dog Camino Primitivo har en rigtig hård og mere kedelig asfaltdag fra Lugo til As Seixas. Den er hård pga. asfalten, og ikke stigningerne.

Er det ikke irriterende at skulle ind på Camino Francés?

I byen Melide 50 km inden Santiago de Compostela støder Camino Primitivo til den væsentligt mere befærdede Camino Francés og følges resten af vejen. Det betyder, at alt efter dit tempo, afslutter du Camino Primitivo med halvanden-tre dage på Camino Francés. Det er en stor kontrast til Primitivos ro. Pludselig er du en del af en minoritet. Jeg fik halvanden dag og gik i fred og ro på Francés om eftermiddagen og faktisk også om morgenen (start juni 2017). Ingen grund til mine bekymringer.

Hvad koster overnatning på albergue, og er der plads?

Jeg gav 6 euro for overnatning på municipalalbergue og 11 euro for privat albergue på Primitivo hele vejen til mødet med Camino Francés, hvor prisen herefter var 12-16. I maj-juni 2017 oplevede eller hørte jeg ikke om pladsproblemer på Primitivo ud over i Castro – hvor den søde hospitalera til gengæld tilbød gratis telt og tæpper til den pilgrim, der var i overskud.

Ved sengetid opdagede vi dog en ledig seng, som hun så fik. På Francés var jeg på en pension og et albergue uden plads, men det gik ok at gå 12 km længere end beregnet anyway.

Er der tæpper?

Alle herberger i Asturien havde tæpper. I hele Galicien lader det til, at tæpper er fjernet på alle municipalherbergerne, så jeg måtte købe tæppe.

Er der bed bugs (væggelus) på Primitivo?

Ja, der er til tider bed bugs på Camino Primitivo, som på alle andre rejser.

Da jeg var der, oplevede jeg en pilgrim med bed bugs. Hende delte jeg køjeseng med mange nætter, uden at jeg fik bed bugs af den grund fik dem. Vi gav besked til værten, når vi ankom, og de sprøjtede hendes taske. Et enkelt albergue var lukket pga. bed bugs.

Andre alternative ruter på Camino Primitivo

I gamle guider og på hjemmesider er omtalt alternative ruter på Primitivo. For eksempel en alternativ rute, hvor du fra Lugo krydser over til Norte. Den fraråder turistbureauet i Lugo kraftigt, fordi den er fejlmarkeret og man kommer til at gå i ring.

Der er også en gammel rute, hvor du møder Frances allerede i Palas de Rei (dvs. før Melide). Den er ikke længere skiltet eller brugt.

Mellem Padrón og Castroverde møder du steder, hvor de officielle, nye kilometersten peger i hver deres retning.  Tre steder må du vælge uden at vide, hvad du vælger mellem. Se det blot som en valgmulighed uden store konsekvenser – det skal nok gå uanset hvad.

Hvad er der af butikker og vand undervejs?

Hospitalesetapen er det længste stræk uden services eller vand på Primitivo . Der bør du have handlet rigeligt i Casa Ricardos lille butik i Campiello. Der er intet i Borres, som er den sidste flække du passerer inden Hospitaleruten starter. Andre dage kan du risikere at gå op til 14 km uden services (eller morgenkaffe!), men ikke mere end det.

Generelt er der kun een stor by undervejs – Lugo. Skal du supplere med fx grej er det derfor Lugo, der er det mulige.

Apps til Camino Primitivo?

Jeg brugte Wiselys app Primitivo. Den var ok. Men da jeg gik, var der mange flere services, end appen kendte. Siden da har Wisely opdateret deres apps, så det er nemt at sende opdaterede oplysninger. Det vil forhåbentlig hjælpe med at holde den mere aktuel.

Fly til Camino Primitivo – kom nemmest til startbyen Oviedo

Med Primitivo vil jeg anbefale at købe udturen i god tid og hjemturen et par dage før du vil hjem. På grund af de mange bakker er Primitivo nemlig en camino, hvor det er svært at beregne dine etaper.

Camino Primitivo starter i Oviedo. Med fly er det nemmeste, og ofte også billigste, at flyve via London til den nærmeste lufthavn, som er Asturias. Lørdag er typisk den billigste dag. Tag dig tid til at se katedralen i startbyen Oviedo.

Ellers er direkte fly til Madrid også en mulighed – bare husk, at der er omkring fem timer i bil fra Madrid til Oviedo. Jeg fik et lift à la GoMore fra Madrid til Oviedo for 20 euro via hjemmesiden www.blablacar.es. Det er under halv pris af hvad strækningen koster med bus. Det er nemmest at finde et lift, hvis du ankommer torsdag eller fredag, hvor mange pendler hjem fra Madrid. Det var supersjovt at snakke med almindelige spaniere fem timer i bil, men en lang rejsedag.

Se flere tips om hvordan du kommer nemt og billigt til starten på din camino

Ankommer du sent til Oviedo?

De fleste herberger har åbent til klokken 21. Ankommer du efter det til Oviedo, kan det være rart med en reservation. På Hotel Favila Oviedo (annoncelink) kan du godt ankomme om natten, og hotellet ligger lige ved den gamle bydel. 35 euro for et dobbeltværelse.

Nyd hver en time i Oviedo – superdejlig by at starte i!

Hvad betyder annoncelink?
Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.
13 replies
 1. Brian
  Brian siger:

  Super fin hjemmeside. Jeg skal på min første Camino alene til sommer. Og har sat mine øjne på Primitivo da jeg gerne vil undgå for mange mennesker og bare nyde roen. Men min plan er at gå uge 27 og 28. Vil Primitivo også være overrendt på dette tidspunkt? Mvh. Brian

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Brian. Primitivo er efter min mening ikke overrendt overhovedet. Vores forslag til etaper er lidt ude af takt med de klassiske på den rute – det er også med til at give mest mulig ro. Hvis du har ekstra dage, kan du overveje at starte med Camino San Salvador fra León til Oviedo. Så får du ALT hvad hjertet kan begære af smukke udsigter. Primitivo møder den franske rute i Melide – derfra vil der være en del flere mennesker. Men igen tager presset altid af, hvis man vælger usædvanlige stop eller blot går fx 1 km væk fra ruten til et sovested. Rigtig god tur, dit heldige asen! kh Marie

   Svar
   • Brian
    Brian siger:

    Tusind tak for hjælpen Marie. Jeg vil se om jeg kan passe “San Salvador til León” ind også. Tusind tak – glæder mig allerede. Kh. Brian

    Svar
 2. Dorthe Friis
  Dorthe Friis siger:

  Kære Friefødder

  Tak for en super god hjemmeside?

  Jeg afsluttede min franske Camino den 12. august, og skal gå Primitivo fra midt september til start oktober. Hvad skal jeg være særlig opmærksom på mht vejret. Jeg er en anelse bekymret for vejret især tæt tåge og pludselig tordenvejr. Har I gode råd? Dbh Dorthe Friis

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Dorthe. SÅ kan man da tale om at være bidt at caminoen! SKØNT… Med Primitivo er der kun en enkelt dag, jeg vil anbefale, at du tjekker vejrudsigten, og det er dag cirka fire, hvor du har Hospitales-ruten (eller ruten nedenom). Der ville jeg på yr.no tjekke vejret både for Campiello (startby) og Berducedo (slutby). Jeg ville også spørge i Casa Ricardo, hvis jeg var i tvivl om vejret var egnet til hospitales-ruten eller ej. De har været i byen i generationer og kender bjerget. Lyt også til de andre pilgrimmes overvejelser. Der er som regel 99 % enighed om hvordan vejret tolkes. Og sidst men ikke mindst: Sig til mindst een anden pilgrim hvilken rute, du tager. No worries – nyd det! Stien over Hospitales er ikke svær eller krævende overhovedet. kh Marie

   Svar
 3. JH
  JH siger:

  Super fin beskrivelse.

  Jeg er i stadiet: “skal-skal ikke” og da jeg pga mit job kun har 18 dage at give af, skal det være denne rute jeg vælger – også for at udfordre mig selv og min dovne krop. Det bliver dog først i sensommeren 2020, da jeg vist lige skal træne lidt og lirke leddene igang. Jeg har ydermere en ankel, der er fyldt op med stål, efter den brækkede 4 steder samt et overrev det store ledbånd. Jeg skal være sikker på at den – selvom det er 6 år siden og jeg ikke oplever de vilde problemer – kan klare mosten.

  Men indtil videre gemmer jeg denne side, så jeg kan læse den nogle flere gange – den er jo super inspirerende. Tak for den :-)

  Mvh Jesper

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Du er allerede i gang – og det er et godt udgangspunkt at lytte til din krop og få trænet det, din fod har brug for. Den er du trods alt ret afhængig af. Camino Primitivo virker som et rigtig godt valg med det antal dage du har. Selvom den er har mange højdemeter, er stierne meget jævne – ikke noget vildt offroad, der kan udfordre anklen. God planlægnings-drømmefase til dig:-) kh Marie

   Svar
 4. Lasse
  Lasse siger:

  Tusind tak for at delle denne beskrivelse.
  Jeg har 3 uger til at vandre – og overvejer Camino Primitivo, pga. den kortere længde end Camino Francés. Men også fordi den er mindre befærdet.

  Jeg overvejer at gøre det i august, men jeg tænker, at det muligvis er en alt for varm måned. Har I nogle tips og erfaringer med en vandring i august? Tak!

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Så lidt da:-) Vi har ikke vandret i august, men i juli, og det må være godt det samme varmemæssigt. Det er ret individuelt, hvordan man har det med varme – vi har ingen problemer der, men tager selvfølgelig vores forholdsregler – se lidt tips her til sommervarmen: https://www.friefodspor.dk/sommer-pakkeliste-caminoen/.
   Camino Primitivo er en megafed camino, der som du siger ikke er overrendt. Med tre uger har du en uge i overskud. Den kan du enten bruge på at gå den smukke, korte bjergcamino Camino San Salvador først, som starter i Léon og slutter i Oviedo, hvor du kan fortsætte ad Primitivo. Eller du kan gå Primitivo og forlænge med Camino Finisterre-Muxia ud til kysten ved Verdens Ende. Den er svv etaper (210 km). Ellers er der Camino Sanabrés, der efter min mening er om muligt endnu smukkere end Primitivo, og som har forskellige bademuligheder undervejs. Den svarer til 13 etaper for de meget hurtige, og så kan man nå til verdens ende bagefter. Og ellers har vi også forslag til 18 etaper, som er det, jeg ville have valgt set i bakspejlet. Held og lykke med valget! Marie

   Svar
 5. Tine
  Tine siger:

  Dejlig overskuelig og fin hjemmeside, du har lavet ?. Jeg skal på min første tur på Primitivo, og vil høre om du kender til vejret i sep – selvfølgelig med tanke på, at du ikke er vejrgud. Mvh Tine

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Tine. Hvor godt siden er til at finde rundt på – især når der efterhånden er så meget indhold. September er en rigtig god måned til Primitivo – du kommer til at få dejlige, lune, sene sommerdage, men sikkert også dage med den regn, Asturien er berømt for. Med andre ord – lidt af hver. De cantabriske bjerge, som du krydser, giver uforudsigeligt vejr, så pak efter det. Buen camino fra Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN