* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

GUIDE Vores bedste tips til Camino Primitivo


Primitivo er en underskøn camino. Så er det sagt. Og du kan godt! Udsigterne opvejer rigeligt de mange bakker

Camino Primitivo er nok en af de caminoer, vi hører førstegangspilgrimme bæve mest over. Men fat mod – den er hverken bjergklatring eller umenneskelig. Og uanset hvad – det hele værd. Camino Primitivo går også under navnet The Original Way, fordi det er den ældste af alle caminoruterne i Spanien. Den krydser tværs over de cantabriske bjerge, som er kendt for formidable udsigter og uforudsigeligt vejr.

Hvor starter og slutter Camino Primitivo?

Camino Primitivo starter i katedralbyen Oviedo i Nordspanien og går mod vest til katedralen i Santiago de Compostela. De sidste cirka 50 km følges ruten med den franske rute, Camino Francés.

Hvor lang og hvor krævende er Camino Primitivo?

Udfordringen på Camino Primitivo synes vi især er vejret. Risiko for dage med meget regn, vejr der ændrer sig meget hurtigt, tordenvejr, rigtig tæt tåge (som i at du kan blive væk i den). Så er der højdemetrene, der kommer af, at du krydser over de cantabriske bjerge. Højdemetrene er der cirka 8300 af på cirka 319 km. Der er seriøst stejle og nogle steder lange stigninger. Til gengæld er stierne gode – højdeskræk er der ikke den store risiko for (Torben er testansvarlig for det).

Nedstigningerne er heldigvis de fleste steder mere flade end opstigningerne, og underlaget er godt langt de fleste steder. Der er en enkelt nedstigning efter Alto de la Marta, som er teknisk krævende pga. stejlheden og de løse sten. Billedet her viser ikke helt stejlheden – men tro os! Vores tip: Gå ud i siden – og tag fra med dine vandrestave:

Strækninger, der før har været svære efter regn, blev i 2017 lavet om til bedre grusstier. Vi løb/trippede ned for at skåne knæene – og alligevel kunne vi til tider igen mærke et par gamle skavanker. Derfor er vi opmærksomme på teknikken ned ad bakke: Vi går lidt ned i knæ, lægger vægten bagover og småløber med museskridt i bløde buer på tværs af bakken:

Hvor mange etaper er der på Camino Primitivo?

De klassiske etaper på Camino Primitivo siger 13 vandredage. Men alt efter din fysiske form, kan det være, du får brug for flere etaper på Primitivo end på andre caminoer. Vi mødte pilgrimme som brugte alt fra 9-16 vandredrage på Primitivo.
Se vores etaper på Camino Primitivo

Uanset hvad, er det en rute, hvor det er ekstra, ekstra vigtigt ikke at slæbe for meget. Vi har set fodproblemer, vi troede umulige, efter blot efter få vandredage. Fællestrækket er rygsække langt over ti kilo plus nye sko.
Se Torbens pakkeliste til caminoen her
Se Maries pakkeliste til caminoen her

Hvad er det med den rute over hospitales?

Tager du lange etaper som os, skal du vælge rute på fjerdedagen: Op over bjerget ad hospitalesruten, eller ned gennem dalen ad Pola de Allande-ruten.

Hospitalesruten går forbi ruinerne af de tre gamle pilgrimshospitaler Paradiella, Valparaiso og Fonfaraón – deraf rutens navn. Ruten er meget omtalt og nærmest legendarisk for Camino Primitivo. Vi troede, at det var fordi den var teknisk svær, men det er den egentlig ikke. Det er vejret, det handler om, og det skal du tjekke grundigt og præcist for byernes Borres og Berducedo inden afgang. Fortæl andre pilgrimme, hvilken rute du vil tage, så de ved, hvor du er.

Stien over bjerget er godt markeret, men i tæt tåge kan det være svært at se de gule pile. Her kommer du til rutens højeste punkt i 1.122 meters højde. Der er køligt deroppe, så hav et ekstra lag tøj ved hånden. Du går blandt både heste og køer på bjerget – en meget særlig og smuk oplevelse. Den alternative tur nedenom Pola de Allande fortrød alle, der tog den, fordi vejret var ok, og herberget der skulle være dårligt.

Hvad hvis jeg får brug for transport af min rygsæk?

Højdemetrene på Camino Primitivo kan være en udfordring. Lyt til din krop dag for dag. Mærker du fx en skade på vej, så er det værd at overveje at få transporteret din bagage et par etaper for at mindske belastningen. Det er heldigvis nemt og billigt på Camino Primitivo. Læs om vores erfaringer med bagagetransport med det spanske postvæsen. Servicen kan også bruges, hvis du har proppet for meget i din rygsæk, og vil sende unødvendigt gear frem til Santiago eller helt hjem.

Er der meget asfalt på Camino Primitivo?

Den første dag fra Oviedo er der cirka 35 % asfalt, og de næste dage er der også asfalt – dog på ingen måde irriterende meget. Sammenlignet med andre caminoer har Camino Primitivo dejligt meget varieret og blødt offroad:

Der er dog en noget asfalttung og kedelig dag fra Lugo til As Seixas.

Er det ikke irriterende at skulle ind på Camino Francés?

I byen Melide 50 km inden Santiago de Compostela støder Camino Primitivo til den væsentligt mere befærdede Camino Francés og følges resten af vejen. Det betyder, at alt efter dit tempo, afslutter du Camino Primitivo med halvanden-tre dage på Camino Francés. Det er en stor kontrast til Primitivos ro. Pludselig er du en del af en minoritet. Vandrer du sent om eftermiddagen på Francés, kan du sagtens være heldig at finde ro – se bare her:

Hvad koster overnatning på albergue, og er der plads?

Regn med 6 euro for overnatning på municipalalbergue og 12 euro for privat albergue på Primitivo hele vejen til mødet med Camino Francés, hvor priserne stiger til 16-20 euro på de private herberger.

Hele Camino Primitivo er under kraftig vækst og udvikling – der popper flere og flere overnatningssteder for pilgrimme op. Det betyder også, at skulle du komme til et sted, der ikke er plads, vil der ofte være flere andre muligheder i byen eller et overkommeligt stykke fremme. Hold dig opdateret i appen Wisely med mulighederne – og supplér med hostelworld.com, booking.com og airbnb.com.
Se vores erfaringer med de forskellige overnatningssteder Camino Primitivo her

I byen Cornellana var der ingen overnatning overhovedet i slutningen af 2021 – herberget lukket og både hotel og pensionat gået nedenom. Til gengæld er der denne fremragende lokale frokostrestaurant Dany Casa de Comidas direkte på caminoen:

Er der tæpper?

Sover du på private herberger kan du godt regne med, at der er tæpper til de kolde nætter. I regionen Asturien har vi også oplevet, at alle de offentlige herberger har tæpper. Men i regionen Galicien lader det til, at tæpper er fjernet på alle municipalherbergerne.

Er der bed bugs (væggelus) på Primitivo?

Ja, der er til tider bed bugs på Camino Primitivo, som på alle andre rejser. Typisk lukkes herberget midlertidigt indtil problemet er løst:

Alternative ruter på Camino Primitivo

Mellem Padrón og Castroverde møder du steder, hvor de officielle, nye kilometersten peger i hver deres retning.  Tre steder må du vælge uden at vide, hvad du vælger mellem. Se det blot som en valgmulighed uden store konsekvenser – det skal nok gå uanset hvad.

Hvad er der af butikker og vand undervejs?

Hospitalesetapen er det længste stræk uden services eller vand på Primitivo – her er cirka 16 km uden andet end stor natur. Der bør du have handlet rigeligt i Casa Ricardos lille butik i Campiello. Der er intet i Borres eller La Mortera, som er de sidste flækker, du passerer inden hospitalesruten starter. Andre dage kan du risikere at gå op til 14 km uden services (eller morgenkaffe!), men ikke mere end det.

I Tineo går caminoen lidt i udkanten af byen – men her er faktisk kæmpe supermarked og flere barer tæt på ruten, hvis du drejer mod venstre i slutningen af byen.

Generelt er der kun een stor by undervejs – Lugo. Skal du supplere med fx grej, er det derfor Lugo, der er det mulige.

Apps til Camino Primitivo?

Vi havde glæde af appen Wisely/Wise Pilgrim til Camino Primitivo. Bemærk dog, at der ofte er mange flere services, end appen viser.

Fly til Camino Primitivo – kom nemmest til startbyen Oviedo

Med Primitivo vil vi anbefale at købe udturen i god tid og hjemturen et par dage før du vil hjem. På grund af de mange bakker er Primitivo nemlig en camino, hvor det er svært at beregne dine etaper.

Camino Primitivo starter i Oviedo. Med fly er det nemmeste, og ofte også billigste, at flyve via London til den nærmeste lufthavn, som er Asturias. Lørdag er typisk den billigste dag. Tag dig tid til at se katedralen i startbyen Oviedo.

Ellers er direkte fly til Madrid også en mulighed – bare husk, at der er omkring fem timer i bil fra Madrid til Oviedo. Vi fik et lift à la GoMore fra Madrid til Oviedo for 20 euro via hjemmesiden www.blablacar.es – supersjovt at snakke med almindelige spaniere fem timer i bil, men en lang rejsedag. Det er under halv pris af hvad strækningen koster med bus. Det er nemmest at finde et lift, hvis du ankommer torsdag eller fredag, hvor mange pendler hjem fra Madrid.
Se flere tips om hvordan du kommer nemt og billigt til starten på din camino

Ankommer du sent til Oviedo?

De fleste herberger har åbent til klokken 21. Ankommer du efter det til Oviedo, kan det være rart med en reservation. På Hotel Favila Oviedo (annoncelink) kan du godt ankomme om natten, og hotellet ligger direkte på caminoen lige ved den gamle bydel. 35 euro for et dobbeltværelse.

Nyd hver en time i Oviedo – superdejlig by at starte i!

Den indre gård i katedralen i Oviedo.

Find vej ud af Oviedo ad Camino Primitivo

Der er åbnet et kæmpe supermarked i Oviedo, som er næsten den sidste bygning du ser, inden stier starter. Så du kan sagtens vente med provianten til sidste øjeblik.

Det er svært at finde den rigtige camino ud af Oviedo, for byen er et vejkryds af caminoer: Camino San Salvador slutter her, Camino del Norte passerer igennem, og Camino Primitivo starter. Følg derfor denne guide nøje for at komme den rigtige vej ud af Oviedo:

 1. Når du har katedralens facade i ryggen, fortsæt lige ud ad Calle San Francisco, til du kommer til et T-kryds ved en park.
 2. Drej til højre ad Calle de Uría og fortsæt 700 meter lige ud til stationen, uanset hvad du ser af andre pile undervejs.
 3. Ved stationen tager du fodgængerfeltet over og drejer til venstre ad Calle de la Independencia. Forbliv i højre side ad vejen.
 4. Lige når du har passeret de syv kubistiske boligblokke, følger du fortovet skarpt rundt til højre, hvor du ser fire kubistiske bygninger mere.
 5. Gå henover pladsen og følg trygt pilene herfra, indtil du kommer til den markante start på selve stien:

Hvad betyder annoncelink?
Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.
34 replies
 1. Tenna
  Tenna siger:

  Hejsa
  Sikke en skøn side.
  Jeg overvejer min første camino midt april. Solo og har ca. 14 dage. I har mange gode forslag, jeg har bare mest lyst til ikke at fryse, at gå i smuk natur og ikke stresse over udsolgte overnatningsmuligheder.
  Hvor mon det giver bedst mening at gå?
  Mvh. Tenna

 2. Esther
  Esther siger:

  Tak for mange gode indblik.

  Note til tæpperne i Galiza, jeg snakkede med en hospitalero da jeg gik den franske, som fortalte at man havde valgt at fjerne både tæpper og al køkkenudstyr på alle offentlige hostels, da ideen var at pilgrimme er beskidte og ikke rydder godt nok op. Så var det nemmere at fjerne. Trist.
  Det betød vi til gengæld havde nogle meget kreative communial dinners med hvad vi kunne stykke sammen af udstyr, men hvem end der nu havde lyst til at deltage :-)

 3. Anders
  Anders siger:

  Hej Marie,

  Jeg vil gå primotivo i foråret, måske henover påsken. Har i erfaring med vejret på den tid af året? Og er der ekstra befærdet i påsken? Bør jeg udsætte til juni eller juli?

  Tak for jeres rigtig fine side!

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Anders

   Vi har vandret den franske rute i påsken, og i år vandrer vi 300 km på Camino Del Norte i påsken. Påsken er en vild kulturel oplevelse i Spanien – meget intenst og smukt. Vi glæder os helst vildt til at prøve den periode igen. Især for spanske pilgrimme har det stor betydning at ankomme til Santiago de Compostela i påsken, og det er derfor nogle af årets travleste dage overhovedet. Camino Primitivo følges med Camnino Francés de sidste 53 km (fra byen Melide). Vi oplevede problemer med at finde ledig overnatning netop på den strækning i påsken, fordi vi var med den helt store bølge af pilgrimme, der ankommer skærtorsdag/langfredag. Hvis du rammer det tidspunkt, vil vi varmt anbefale at booke på forhånd de dage. Udfordringen med overnatning var for os en meget lille irritation vejet op mod den oplevelse påsken er, så vi synes bestemt ikke du skal udskyde af den grund. Vi tør ikke spå om vejret, især ikke med de udsving der er pt. Da vi var af sted i påsken blev vi overrasket af 14 dage med ned til -7 grader om morgenen, så denne gang pakker vi varmere – man ved aldrig. Vi oplvede også mange dage med lunt forår og shorts. Bedste hilsner Marie og Torben

   • Anders
    Anders siger:

    Tak for det gode svar. Jeg tror at jeg må have påsken til gode – det lyder som en fed oplevelse. Men det er min første Camino, så jeg tør ikke have de ekstra kilo tøj med i rygsækken. Rigtig god tur til jer. :-)

    • Frie Fodspor
     Frie Fodspor siger:

     Hej Anders. Pakkevægt er bestemt også en overvejelse. Selvom vi pakker varmt, holder vi os under 5,5 kg oppakning, så vi er stadig i den lette ende. Det handler om at finde meget varme for få gram. Hilsen Marie og Torben

 4. Zoey
  Zoey siger:

  Tusind tak for en dejlig og inspirerende hjemmeside! :-) Jeg har for 5 år siden gået den franske rute, som var en fantastisk oplevelse og min mor og jeg planlægger nu en rejse i slut april i år til Camino Primitivo. Vi er lidt bekymrede for de mange bakker, men både min mor og jeg selv er i god form. Min mor er nok endda i bedre forme end mig, trods min mor har passeret de 63 år! Tror du ikke at det nok skal gå an? :-) Eller hvad siger jeres erfaringer her?

  Og også med vejret. Har i mon nogle erfaringer sådan i slut april/start maj (man kan jo aldrig vide, men rådes det at gå så ‘tidligt’ på året). Jeg kan huske at én bestemt rute ved St Jean Pied de Port var lukket i sin tid, grundet sne nemlig. Men vi kan næste læse os til, at regntøj og regnslag (og måske en god vejr app) er en god ting at have med :-D

  Tak for jer!

 5. Karen Draslov
  Karen Draslov siger:

  Kære Marie og Torben,
  Fik jer anbefalet af min barndomsveninde Britt og hvor er jeg taknemmelig for det. Sikke en utrolig informativ og dejlig side 🙏
  Jeg overvejer at gå primitivo med start veninder midten af april. Jeg har desværre kronisk migræne – men det til trods føler jeg for at gå turen
  Selv og har ikke
  Tidsramme eller bagkant. Jeg har via et rejsebureau hørt, at det er svært at finde overnatningsmuligheder, grundet den åbenbart særligt store interesse efter corona … hvad tænker I om det? Jeg vil allerhelst planlægge mindst muligt – men det er også lidt angstprovokerende med migrænen i rygsækken, at være i tvivl om
  Det er muligt at finde overnatning. Er det trygt at gå alene –
  Kan man i værste tilfælde smide sig på
  Jorden og sove der 😅 og hvad med temperaturen i april/maj – betyder det ekstra tøj i rygsække?
  Er det korrekt forstået, at du Marie, også vandrer i løbesko? Jeg har lowa vandrestøvler
  som jeg faktisk går i, i al slags vejr – men jeg tror jeg vil elske at have en let sko med. Alternativt har jeg også en Ecco vandresandal – men den er åben og jeg tænker det ikke er så hensigtsmæssigt…
  Det blev mange spørgsmål – håber det går.
  Kh fra Karen

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Karin. Vi har vandret samlet fem-seks uger på caminoen efter corona, og kan ikke genkende problemet med at skaffe overnatning. Vores gæt er at rejsebureauet taler ind i en utryghed ved første Camino og gerne vil hjælpe. Vi tror dog, at du vil have mange fordele af at drage af sted på egen hånd uden en fast plan. Der er en frihed i aflytte til kroppen og kunne vandre hvad der føles godt hver dag. Ift. overnatning er Påsken det eneste, du skal være beredt på. Her kan være overordentlig meget pres på frem mod Santiago. Primitivo møder den franske rute to dage før Santiago, og begge disse dage anbefaler vi dig at booke. Har du en app til Primitivo på mobilen, finder du nemt steder direkte på ruten og alt andet sorteres fra. Du kommer og skal ikke sove på jorden nogensinde på caminoen. Det vil ingen lokal lade ske. De kaster alt hvad de har i hænderne, hvis de står med en pilgrim uden en seng. Største fokus i lyset af din migræne er at holde rygsækkens vægt langt nede. Ikke noget med to par sko, det er alt for tungt. Vælg enten det ene eller det andet. Stien er god og kan uden problemer vandres i løbesko. Få justeret rygsækken korrekt hjemmefra med rådgivning i butik. Husk også stave, de har kæmpe betydning for din holdning og nakken. Ekstra tøj vil vi ikke mene årstiden nødvendigvis kræver ud overset par ekstra sokker. Kig meget på tøjets vægt og vælg meget varme for få gram. Rigtig god Camino, du er sej!

   • Karen
    Karen siger:

    Kære Marie, har simpelthen ikke kunne finde mit spørgsmål – men der var det og med fint svar. Tusinde tak ♥️ Jeg er forvirret over noget som du måske kan hjælpe med at opklare. Jeg synes jeg har læst at Primitivo er den ældste/oprindelige af ruterne – men også at den franske rute er… hvad tænker du ift den spirituelle del? Dybest set så tænker jeg at caminoen i lige så høj grad er en indre rejse – men jeg er nysgerrig alligevel 😅
    Alt det bedste fra Karen 🥰

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Karen. Det er ganske rigtigt Camino Primitivo, der er den ældste af alle caminoerne. Den blev vandret første gang af Kong Alfonso II af Asturien, i år 820: https://vivecamino.com/en/who-was-the-first-pilgrim-on-the-camino-de-santiago-no-765/ Den franske rute er dermed ikke ældst – den er til gengæld mest berømt og mest befærdet. Når folk taler om caminoen uden at tilføje andet, er det ofte den franske rute, der menes. Nogle ved slet ikke hvor vidt forgrenet caminoen er. Camino Inglés (den engelske rute) er vandret af mange pilgrimme fra Skandinavien. Jeg ved ikke helt hvad du mener med ‘ift. den spirituelle del’? Der er en camino, der hedder Variante Espiritual. Det er en af de meget nye caminoer i Spanien. Min oplevelse er, at der ingen forskel er på det spirituelle indhold fastlandscaminoerne imellem. Her favner caminoånden dem alle. Dog kan der på den franske rute være en enorm genkendelighed, fordi man kommer til alle de steder, der i århundreder har været beskrevet i bøger (og senere film). Du vil sikkert synes disse to artikler er spændende: https://www.friefodspor.dk/guide-caminoen-ikke-en-men-mange-ruter/ og https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/ Hilsen Marie

 6. Leonora
  Leonora siger:

  Kære begge. Tak for en fantastisk blog. Jeg har præcis booket mit fly og skal gå camino primitivo i september. Kan det give mening at blive to dage i Oviedo ift. at se byen og købe ‘forsyninger’, er det det rigeligt at have formiddagen :-)? Jeg ankommer sent på dagen.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Leonora. Hvor fantastisk dejligt du kan bruge siden! Oviedo er dejlig g værd at se. Men personligt ville jeg synes en aften og en formiddag var fint – så ville jeg videre. Kh Marie

 7. Jens Peter
  Jens Peter siger:

  Kære begge. TAK igen for nogle fantastiske beskrivelser – vi (Dagny og jeg) er lige vendt hjem fra portuguese hvor vi gik i jeres “frie” fodspor – fantastisk oplevelse – måske lidt for mange ruter ad eller tæt på trafikerede veje – men sikke en tur !! vi planlægger nu primitivoen i september – mon ikke vejret er ok da ? også vigtigt for mig især – sover ikke på herberger og nyder de mange gode booking tilbud – ser også ud til at være muligt på Primitivoen ? tak for jer Jens Peter

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Jens Peter og Dagny. Ja, vejene hører ind imellem med til caminoen. Så vidt vi husker er der færre af dem på Primitivo end på Portgués. Primitivo er en totalt fantastisk rute! September er en super måned at vandre i. Camino Primitivo er i gang med en rivende udvikling. Vi så så mange lækre nye overnatningssteder i oktober, som ikke var der bare fem år tidligere. Så I vil nemt kunne vandre den rute uden at overnatte på herberger. Rigtig dejligt at høre I har glæde af vores hjemmeisde. Bedste hilsner Torben og Marie

 8. Nikolaj
  Nikolaj siger:

  Hej Marie.

  Super god læsning og stor inspiration på din hjemmeside, jeg overvejer kratftigt at gå Camino Primitivo, også fordi den er mindre befærdet.

  Jeg har dog en masse spørgsmål, jeg synes der er alt for meget information derude på nettet og jeg bliver helt forvirret.

  Starter ruten i Oviedo?

  Er skiltningen god på denne rute og er det forholdsvis nemt at finde mad og overnatning. Jeg tænker på der er samme mange forskellige ruter på Primitivo.

  Skal man booke sine overnatninger inden man tager hjemmefra i Danmark. eller booker man bare undervejs. Det virker så løst, eller er det bare mig der vil have alting planlagt inden.

  Hvis jeg gerne vil gå til forlænge min tur efter jeg er kommet til Santiago og vil gå til verdens ende(Finisterre), plejer man så at gå tilbage til Santiago og derefter tage tilbage til Danmark.

  Håber på din forståelse og mine mange spørgsmål :-)

  Mvh

  Nikolaj

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Nikolaj

   Fantaaaaaaaaastisk rute, Primitivo. Vi kan kun bakke op om din ide! Og SÅ fedt du kan bruge vores side.

   Ja, Primitivo starter i katedralbyen Oviedo. For at få overblik her til en start, vil vi anbefale dig at downloade appen Wisely til Camino Primitivo. I den kan du nemt se alle delafstande, alle indkøbsmuligheder, overnatningsmuligheder osv. Det er supernemt at finde mad og overnatning på ruten, og den er fremragende skiltet. Der er et enkelt langt stræk uden forsýninger, som du bør være opmærksom på. Strækket mellem byerne Campiello og Berducedo går over et bjerg og kaldes hospitales-ruten. Der er også en lavereliggende, alternativ rute i dalen via byen Pola de Allande. Men vælger du hospitalesruten, skal du huske at have rigeligt proviant med til en hel dags vandring, for der er hverken vandposter, cafeer eller andet i bjergene. Strækket er cirka 27 km.

   Ud over rutevalget hospitalesruten vs. ruten via Pola de Allande har Primitivo ikke særligt mange såkaldte alternative ruter sammenlignet med for eksempel den franske rute, Camino Francés. Der er primært én sti du går ad, og den er formidabel! Følg muslingerne og de gule pile, og du er trygt på vej.

   Vil du forlænge ruten, er vores varme anbefaling at starte med at vandre den lille bjergcamino, Camino San Salvador https://www.friefodspor.dk/camino-san-salvador/, som starter i katedralbyen León og slutter ved katedralen i Oviedo, hvor Primitivo begynder. Denne forlængelse i starten giver 5-6 ekstra vandredage. Vil du forlænge mere, kan du efter Santiago forlænge med turen til verdens ende Finisterre (3-4 dage) og videre derfra til Muxía (1 dag). Og så kan du enten vandre tilbage til Santiago igen på 3-4 dage eller tage bussen hjem. https://www.friefodspor.dk/finisterre/. Bemærk at busturen tilbage fra Muxia til Santiago er væsentligt kortere tidsmæssigt end den fra Finisterre tilbage til Santiago.

   Vi booker meget nødig på caminoen – hele friheden er netop at vandre til hvor man vil, lytte til benene og sjælen og stoppe, når man har lyst. Du møder tit mennesker, du gerne vil følges med, og så er det altså surt i et anfald af kontrol at have booket alt hjemmefra. Oplever du mod forventning pladsproblemer, kan du altid begynde at booke en dag frem. Men det koster noget frihed. Vi gætter, at du har et tema med planlægning, og at du vil opleve kæmpe glæde ved at lade planlægningen blive hjemme! Det er løst, og det er hele gaven.

   Bedste hilsner Torben og Marie

 9. Brian
  Brian siger:

  Super fin hjemmeside. Jeg skal på min første Camino alene til sommer. Og har sat mine øjne på Primitivo da jeg gerne vil undgå for mange mennesker og bare nyde roen. Men min plan er at gå uge 27 og 28. Vil Primitivo også være overrendt på dette tidspunkt? Mvh. Brian

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Brian. Primitivo er efter min mening ikke overrendt overhovedet. Vores forslag til etaper er lidt ude af takt med de klassiske på den rute – det er også med til at give mest mulig ro. Hvis du har ekstra dage, kan du overveje at starte med Camino San Salvador fra León til Oviedo. Så får du ALT hvad hjertet kan begære af smukke udsigter. Primitivo møder den franske rute i Melide – derfra vil der være en del flere mennesker. Men igen tager presset altid af, hvis man vælger usædvanlige stop eller blot går fx 1 km væk fra ruten til et sovested. Rigtig god tur, dit heldige asen! kh Marie

   • Brian
    Brian siger:

    Tusind tak for hjælpen Marie. Jeg vil se om jeg kan passe “San Salvador til León” ind også. Tusind tak – glæder mig allerede. Kh. Brian

 10. Dorthe Friis
  Dorthe Friis siger:

  Kære Friefødder

  Tak for en super god hjemmeside?

  Jeg afsluttede min franske Camino den 12. august, og skal gå Primitivo fra midt september til start oktober. Hvad skal jeg være særlig opmærksom på mht vejret. Jeg er en anelse bekymret for vejret især tæt tåge og pludselig tordenvejr. Har I gode råd? Dbh Dorthe Friis

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Dorthe. SÅ kan man da tale om at være bidt at caminoen! SKØNT… Med Primitivo er der kun en enkelt dag, jeg vil anbefale, at du tjekker vejrudsigten, og det er dag cirka fire, hvor du har Hospitales-ruten (eller ruten nedenom). Der ville jeg på yr.no tjekke vejret både for Campiello (startby) og Berducedo (slutby). Jeg ville også spørge i Casa Ricardo, hvis jeg var i tvivl om vejret var egnet til hospitales-ruten eller ej. De har været i byen i generationer og kender bjerget. Lyt også til de andre pilgrimmes overvejelser. Der er som regel 99 % enighed om hvordan vejret tolkes. Og sidst men ikke mindst: Sig til mindst een anden pilgrim hvilken rute, du tager. No worries – nyd det! Stien over Hospitales er ikke svær eller krævende overhovedet. kh Marie

 11. JH
  JH siger:

  Super fin beskrivelse.

  Jeg er i stadiet: “skal-skal ikke” og da jeg pga mit job kun har 18 dage at give af, skal det være denne rute jeg vælger – også for at udfordre mig selv og min dovne krop. Det bliver dog først i sensommeren 2020, da jeg vist lige skal træne lidt og lirke leddene igang. Jeg har ydermere en ankel, der er fyldt op med stål, efter den brækkede 4 steder samt et overrev det store ledbånd. Jeg skal være sikker på at den – selvom det er 6 år siden og jeg ikke oplever de vilde problemer – kan klare mosten.

  Men indtil videre gemmer jeg denne side, så jeg kan læse den nogle flere gange – den er jo super inspirerende. Tak for den :-)

  Mvh Jesper

  • Marie
   Marie siger:

   Du er allerede i gang – og det er et godt udgangspunkt at lytte til din krop og få trænet det, din fod har brug for. Den er du trods alt ret afhængig af. Camino Primitivo virker som et rigtig godt valg med det antal dage du har. Selvom den er har mange højdemeter, er stierne meget jævne – ikke noget vildt offroad, der kan udfordre anklen. God planlægnings-drømmefase til dig:-) kh Marie

 12. Lasse
  Lasse siger:

  Tusind tak for at delle denne beskrivelse.
  Jeg har 3 uger til at vandre – og overvejer Camino Primitivo, pga. den kortere længde end Camino Francés. Men også fordi den er mindre befærdet.

  Jeg overvejer at gøre det i august, men jeg tænker, at det muligvis er en alt for varm måned. Har I nogle tips og erfaringer med en vandring i august? Tak!

  • Marie
   Marie siger:

   Så lidt da:-) Vi har ikke vandret i august, men i juli, og det må være godt det samme varmemæssigt. Det er ret individuelt, hvordan man har det med varme – vi har ingen problemer der, men tager selvfølgelig vores forholdsregler – se lidt tips her til sommervarmen: https://www.friefodspor.dk/sommer-pakkeliste-caminoen/.
   Camino Primitivo er en megafed camino, der som du siger ikke er overrendt. Med tre uger har du en uge i overskud. Den kan du enten bruge på at gå den smukke, korte bjergcamino Camino San Salvador først, som starter i Léon og slutter i Oviedo, hvor du kan fortsætte ad Primitivo. Eller du kan gå Primitivo og forlænge med Camino Finisterre-Muxia ud til kysten ved Verdens Ende. Den er svv etaper (210 km). Ellers er der Camino Sanabrés, der efter min mening er om muligt endnu smukkere end Primitivo, og som har forskellige bademuligheder undervejs. Den svarer til 13 etaper for de meget hurtige, og så kan man nå til verdens ende bagefter. Og ellers har vi også forslag til 18 etaper, som er det, jeg ville have valgt set i bakspejlet. Held og lykke med valget! Marie

 13. Anne-Sissel
  Anne-Sissel siger:

  Takk for gode råd. Deler den på pilegrimsfelleskapet St Jakob, Norge sin facebookside.

 14. Tine
  Tine siger:

  Dejlig overskuelig og fin hjemmeside, du har lavet ?. Jeg skal på min første tur på Primitivo, og vil høre om du kender til vejret i sep – selvfølgelig med tanke på, at du ikke er vejrgud. Mvh Tine

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Tine. Hvor godt siden er til at finde rundt på – især når der efterhånden er så meget indhold. September er en rigtig god måned til Primitivo – du kommer til at få dejlige, lune, sene sommerdage, men sikkert også dage med den regn, Asturien er berømt for. Med andre ord – lidt af hver. De cantabriske bjerge, som du krydser, giver uforudsigeligt vejr, så pak efter det. Buen camino fra Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN