PAKKELISTE For kvinder: Maries pakkeliste til caminoen


At pakke din rygsæk til caminoen er faktisk første skridt på vejen til den afklaring, pilgrimsvandring kan give dig: Hvad har jeg egentlig brug for? Hvad har jeg ikke brug for?

Fordi du vandrer langt med din rygsæk dag efter dag, er det en god ide at tage dig tid og fokus til at overveje, hvor meget du slæber på. Hvad hjælper dig? Hvad tynger dig?

Din rygsæk spejler dit indre

Caminoen inviterer os på en sund måde til at sige farvel, deale, rydde op. Skelne mellem, hvad der gavner, og hvad der er ’for en sikkerheds skyld’. En for tung rygsæk handler for mig om beskyttelsesmekanismer. Sikkert af samme slags som dem, der får mig til at spise uopmærksomt og for meget, når livet er presset.

Før jeg blev så klog, slæbte jeg alt muligt unødvendigt med, som jeg fortrød – måske fordi jeg havde ladet mig inspirere af lidt for mange velpolstrede pakkelister hjemmefra?
Se antipakkelisten – alt det pik-pak, jeg sagtens kunne undvære i min rygsæk

Flere morgener på caminoen kom jeg af sted i en ruf – alle pakkeposerne røg i rygsækken uden særlig omhu. Resultat: Efter de første kilometer med fx et kamera gnavende på lænden: Ompakning på en støvet skovsti – meget mere besværligt end at gøre det på herberget. Min pointe: Det giver mening hver eneste dag i livet at gøre sig umage med at komme godt ud af døren. Hvad end det er camino-rygsækken eller arbejdstasken.

Her er min ultimative, nedbarberede pakkeliste til vandring fra 7-37 grader.
Er du mand? Tjek Torbens ultimative pakkeliste

Det rejser jeg i:

Mellem-tyk uldtrøje med lynlås
Et par vandresokker i merino
Et par underbukser
Tanktop i uld
Sports-bh i uld
Lange vandrebukser
Støvler eller vandresandaler

Det ligger i rygsækken:

Uldsovepose
Letvægtshåndklæde – hammam
Regnponcho med plads til rygsækken
Ekstra tanktop i uld
Vandrenederdel
Et par ekstra uldsokker
Et par ekstra underbukser
En buff i merino
Halsedisse i mikrofiber
Tynde merinohandsker
Mellemtykt uldent undertøj som pyjamas
Crocs ballerinaer eller Birkenstock Arizona letvægtsmodel som indendørs sko
Solskygge
Tandbørste, minitandpasta og tandtråd til antal dage
Uldvask mini
Solcreme mini
Negleklipper 3-i-1
Pincetten fra en schweizerkniv
Shampoo mini
Deodorant
En rulle Leukoplast tape mod vabler
Fodcreme
En pakke lommeservietter
Hudpleje
Mascara
Læbepomade
Mobiltelefon og oplader
Powerbank og oplader
Papir og kuglepen til dagbog
Pas og pilgrimspas bestilt hjemmefra
Blåt sygesikringskort
Kreditkort og et ekstra
Vandrestave
En ekstra gummifod til vandrestave

Hent pakkelisten til caminoen som pdf

Er du mand?

Måske er vandrenederdel og uld-bh ikke relevant for dig på din pakkeliste til caminoen?
Så tjek Torbens ultimative pakkeliste til mænd her

Ordnung muß sein i rygsækken

Pakkeposer giver mig overblik, og gør det nemt at finde ting uden at pakke alt ud. Alt i min rygsæk ligger i pakkeposer i hver deres farve, så jeg kan kende forskel:

 • Uldsovepose og uldpyjamas i den mønstrede
 • Indesko i den brune
 • Teknik i den blå
 • Tøj i den mørkegrønne
 • Toiletsager i den græsgrønne

Pakkeposer med caminostemning… Pakkeposerne er standard. Mærkerne er vores caminomærker du selv kan sy på – se mere her

Jeg bruger helt almindelige, billige pakkeposer og ikke mere tekniske løsninger som fx drybags. Drybags er sikkert smart til fx kanoture, men på caminoen holder jeg fint alt i rygsækken tørt med almindelige pakkeposer, fordi jeg vandrer med regnponcho. Har du allerede investeret i drybags, kan du sagtens bruge dem på caminoen, hvis du er ok med den ekstra vægt.

Hvad er en fornuftig vægt for en pilgrimsrygsæk?

Som tommelfingerregel går jeg efter, at min pilgrimsrygsæk max. bør veje 10 % af min idealvægt inkl. mad. Det vil for mig sige 7,5 – 8 kilo.

Hvad med toilettasken, hvis jeg tager rygsækken med som håndbagage?

Alt toiletgrej har jeg i minibeholdere, og så supplerer jeg op undervejs, hvis jeg mangler noget. Når alt er i beholdere på mindre end 100 ml, kan rygsækken tjekkes ind – og jeg sparer på vægten. I dag er jeg ikke længere pedant med toiletsager. Jeg har været der, hvor jeg var så fikseret på at droppe ting, at jeg smurte fodcreme i ansigtet! Nu under jeg mig at have de produkter med, jeg plejer at bruge.

Er det i virkeligheden noget andet end rygsækken, der vejer?

Mange pilgrimme går som jeg pedantisk op i at vandre med mindst mulig vægt. Uden at sige for meget, så kig også på din krop. Groft sagt er 140 gram ekstra i rygsækken måske underordnet, hvis du vejer 14 kilo for meget. Jeg taler af bitter erfaring med de 14 kilo.

Vandring i juli – behøver jeg så alt det, der er på listen?

Juli er ikke vores favoritmåned til caminoen – mest fordi vi elsker Danmark i juli. Da vi alligevel var af sted i juli, nedbarberede vi pakkelisten yderligere.
Se vores forslag til pakkeliste til Camino Sanabrés i juli

Hvad så hvis det er vinter, når jeg skal vandre?

Min rygsæk er omkring to kilo tungere, når jeg vandrer om vinteren. Jeg gider simpelthen ikke at fryse, så hellere slæbe lidt ekstra og være på den sikre side.
Se min pakkeliste til vintervandring

79 replies
 1. bo
  bo siger:

  Hej :-),

  jeg og min 15 årig datter skal gå Camino Ingles her om ca. 2 uger, første tur :-) Vi lander i Santiago ved 23 tiden, har du et godt forslag til overnatning tæt på A/P eller tænker du, vi kan være heldige at finde transport til Ferrol så sent?
  Jeg har ladet mig fortælle, det er nok bare at have silkelagen med til at sove i fremfor sovepose. Er du enig i det?

  Tak for hjælpen og for en flot og informativ side :-)

  Bh Bo

  Svar
  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Bo. Prøv at tjekke Rome2Rio, men jeg tror ikke der er offentlig transport så sent. Tjek også blablacar.es på samme ugedag og tidspunkt bare ugen før og to uger før. Ofte kører pendlere på de samme tidspunkter hver uge. Slå også turen op på gettransfer.com og få tilbud. Ift. silkepose er det sikkert varmt nok hvis der er tæpper. Hvis ikke, kan det være for koldt, især i de gamle stenbygninger i Betanzos og Bruma. Er ikke særlig glad for silkepose fordi jeg savner stræk. Jeg sværger til uldpose. Men det er bare min smag… Mange er glade for silke. Kh Marie

   Svar
 2. Marianne Arvedsen
  Marianne Arvedsen siger:

  Hej Marie
  Jeg og mit barnebarn på 22 år skal gå på Caminoen i 5 dage den 1. uge i oktober for 1. gang fra Sarria til Santiago de Compostela.
  Dejlig hjemmeside I har med gode råd.
  Vedrørende de vandrestave I sælger, hvilken størrelse skal jeg have, da jeg måler 150 cm?
  Vil str 95-115 cm passe mig? Mit barnebarn måler ca 173 cm.
  Med venlig hilsen
  Marianne Arvedsen

  Svar
  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Marianne
   Hvor skønt I skal af sted. Dit barnebarn kan passe den korte model stave. For at finde ud af om de også passer dig, må du meget gerne hold din albue i 90 graders vinkel og måle højden på din hånd. Send os målet, så tjekker vi efter med den korte model. Hilsen Marie og Torben

   Svar
     • Marianne Arvedsen
      Marianne Arvedsen siger:

      Hej Marie
      Tak for mail med billede af vandrestaven.
      Kan jeg evt komme til jeres privatadresse i Snekkersten og se om vandrestaven passer til min højde og så købe den hos jer?
      Hilsen Marianne

 3. Stine Borges
  Stine Borges siger:

  Hej igen. Hvordan kan det være at du har både en mikrofiber halsedisse og en i merinould med?
  Vh Stine

  Svar
  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Det er fordi de kan noget forskelligt. Merino synes jeg er klart mest naturlig og behagelig. Men mikrofiber er strammere og bedre til fx at holde på håret eller bruges som elastik. Om sommeren har jeg kun en med.

   Svar
 4. Naja S
  Naja S siger:

  Halløjsa,
  Jeg elsker din pakkeliste, og skal styre mig for ikke bare at pakke med det samme. Der er alligevel stadig 3 uger til jeg skal afsted 😅! Og jeg mangler en uldsovepose! Vil allerhelst have jeres, men medium er endnu ikke på lager. Er der noget nyt om hvornår den mon kommer? Ellers skal jeg ty til en større, eller en anden hjemmeside, og ingen af løsningerne er jeg særlig vild med. Nu har jeg allerede regnslaget og merinohandskerne, så kan der ligeså godt gå Caminolife i den! 😍
  Mvh Naja

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Naja. Elsker den også selv. Og når man som jeg er temmelig distræt, er det en KÆMPE hjælp bare at hive den frem hver gang jeg skal af sted og pakke hvad der står. Vi får desværre ikke uldposer hjem foreløbig, for vi er ved at spare sammen til at lave vores eget uldundertøj, og vi har simpelthen ikke penge til begge dele. Men de fleste tager faktisk 180 og er glade for den. Skulle den være for lang, kan den meget nemt forkortes på almindelig symaskine. kh Marie

   Svar
 5. Karen
  Karen siger:

  Kære Marie,

  Jeg skal afsted til SJPDP ca en uge ind i maj – flybillet endnu ikke købt. Håber at være afsted til slut juni..
  Jeg er vildt meget i tvivl om
  tøj, selvom jeg godt ved at alle garvede siger det løser sig 😅
  Særligt underdele tvivler jeg på. Jeg overvejer at afprøve langærmet/benet undertøj i uld, lang nederdel som den du har og trekking tights – men så til gengæld ingen lange bukser – er det skørt for årstiden mon?
  Hvis jeg skal have vandrebukser – jeg har bred mås og brede lår – hvilke af dine to par, som du omtaler under dine bedste anbefalinger, er dit foretrukne?

  Hvis det er afgørende (for varme og tørhed)- så er det pt min plan at købe støvler med membran – enten Lowa eller Hanwag, der sidder bedst på mine fødder…
  Overvejer et par ekstra lette løbesko… enten til en meget varm dag, eller til at tage på når jeg stopper for dagen. Er det i overkanten mon?
  Hvilke af jeres sokker skal jeg købe for at være dækker ind?

  Kærligst fra Karen

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Karen. Jeg tror altså du er ved at overpakke! Man siger det, vi pakker i vores rygsæk, når den bliver for tung, er vores frygt. Jeg foreslår at du kigger meget på den frygt og begynder at teste løsninger af og får tryghed ved dit udstyr. Du kan ikke tænke dig til den viden erfaring giver. Du er velkommen til at låne en af mine lange nederdele og prøve. Hvis du har lang nederdel og uldunderbukser, er lange bukser nok overkill. For mig er det enten-eller ift. langt bentøj. Både bukser og lang nederdel er for meget ekstravægt. Med fodtøj: Trailsko eller løbesko er alt rigeligt og meget lettere end hvaf du nævner. Du behøver ikke frygte våde fødder, de er sjældent årsag til vabler. Goretex vil være temmelig varmt på din årstid. Jeg tror det er en skidt ide med to par sko – alt for meget unødig ekstravægt og dermed risiko for skader. Letvægtssandaler a la Birkenstocks PU-model synes jeg er langt bedre og frem for alt lettere sidst på vandredagen. Vælg den længde sokker du bedst kan lide. Vores egne favoritter er uden tvivl ankelsokkerne, men hvis man elsker lange, er det jo dem man skal tage. Nu har du bare fået mine meninger, men husk du ikke bliver klogere af andres meninger – du bliver klogere af at afprøve, mærke efter og stole på at du selv kan beslutte dit tøj og din camino i det hele taget. Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Karen
    Karen siger:

    Kære Marie,

    Det er nok tæt på spot on – for det er præcis en af grundene til at jeg rejser – at opnå følelsen af, at jeg altid og i alle henseender kan klare mig selv uanset daglig migræne. Altså ikke bare i et dagligsdagsliv. Den tur er derfor også så vigtig for mig – og at have de bedste forudsætninger for at kunne gennemføre. Jeg har vandret og besteget bjerge i Slovenien på varme soldage – både i almindelige løbesko og i mine Lowa med membran og begge dele har været perfekt. Så måske har jeg nu forvirret mig selv ved at læse for meget. Jeg har aldrig haft andet udstyr end hvad jeg allerede havde – og det var ikke friluftstøj 😅
    Så jeg føler mig uden tvivl på bar bund og nok også lidt bambi på glatis- men det er også ok.
    Faktisk købte jeg igår Hanwag støvler, teva sandaler og noygle fjällräven bukser, der sidder vældig godt og som jeg vil bruge uanset om de skal på turen eller ej..

    MEN – Jeg kunne vildt godt tænke mig at prøve din nederdel – det vigtigste for mig er at have så lidt vægt med – men også så behageligt med mig som muligt 🙏

    Alt det bedste fra Karen

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Hvor sejt, altså. Det er det, der er det vilde ved caminoen – at læringen starter så lang tid før første skridt med alle de mønstre inde i os, der bliver synlige. Tillykke med det nye grej. Hvis du kommer til et af mine foredrag, kan jeg have nederdel med til at prøve, og ellers kan jeg lægge den frem herhjemme i Snekkersten til at prøve, hvis du er på vores kanter. Sender også gerne, hvis du er ok med at betale porto. kh Marie

     Svar
     • Karen
      Karen siger:

      Det lyder supergodt… jeg tror jeg vil satse på at komme forbi en dag – da jeres foredrag først er hen mod slutningen af april og jeg skal afsted en uge ind i maj…. tænker det er for kort tid til at nå at få nederdel hjem fra USA… Jeg bor i Køge – men skal muligvis til Gilleleje om et par uger…jeg er klar over at det også er en halv times kørsel derfra – men dog tættere end på Køge. Jeg giver lyd – tusind tak :)

 6. Charlotte
  Charlotte siger:

  Kære Marie

  Først og fremmest tak for en super informativ side. Den er meget værdsat, når man skal gå Caminoen for første gang. Du har anbefalet JOHA undertøj og jeg vil klart benytte mig af det. Jeg kan dog se, at man kan vælge enten uld/silke eller 100% uld. Hvad vil du anbefale? Jeg har ingen erfaring med uld undertøj overhovedet og kan godt være lidt sensitiv overfor ting der kradser. Men har tillid til at det er noget man kan vænne sig til. Måske derfor uld/silke lyder mere appellerende, men hvad nytter det, hvis det ikke virker efter hensigten? :-). Så jeg vil lige høre, hvad du anbefaler og selv anvender. Jeg har også et andet spørgsmål. Jeg skal gå primitive fra 1. juni til ca. 16. juni og derefter transportere mig til Leon og gå fra leon til Santiago – ved du om man kan have en lille ekstra taske til opbevaring mellem gåturene i Santiago?
  Mange hilsner Charlotte

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte. Jeg ved godt, jeg ikke er blevet spurgt, men om rutevalg… men…. altså…. Jeg ville ikke på nogen måde vælge den kombination af ruter du beskriver, for der er en anden kombination, jeg personligt synes giver meget mere mening og hænger sammen fra start til slut. Jeg ville starte fra Saint Jean Pied de Port og vandre helt til Leon ad Camino Francés, fortsætte fra León til Oviedo ad Camino San Salvador og videre fra Oviedo ad Camino Primitivo til Santiago. Du får nogle bragende smukke caminoer og undgår noget af den sidste del af Francés, der kan være temmelig proppede efter Astorga. Mentalt tror jeg du vil eeelske ikke at skulle transportere dig mellem ruter men simpelthen leve på stien og får det bedste og dybeste ud af den unikke mulighed du har nu for en laaang vandring. Hvis du insisterer på den anden kombination du beskriver, så kan du opbevare en taske i Santiago fx hos CasaIvar http://www.caminodesantiago.me. Med uld: Siden skal opdateres – Joha er stadig utrolig smukt, men det holder elendigt sammenlignet med Mads Nørgaards uldundertrøje, der er uopslidelig. Har hørt, at Aclima-mærket også er umuligt at slide op. Devold er lækkert blødt, men der går huller i for et godt ord. Det samme med Engel, som ellers har virkelig smukke farver. Dilling går der også hul i for mig. Jeg tror ikke du vil opleve at moderne uld kradser, hvis du holder dig til merino. Det er om at prøve dig frem mærke for mærke. Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Charlotte
    Charlotte siger:

    Kære Marie – TAK for dit søde og omsorgsfulde svar. Endnu en gang er det meget værdsat. Jeg har afsat 30 dage til at gå og har lovet en veninde, at vi skal gå Primitivo de første 14 dage af vores tur. Ellers ville den rute du har beskrevet været SÅ oplagt og et råd jeg klart ville følge. Men jeg kan ikke tage fri før, for ellers kunne jeg bare være startet op på ruten alene og så støde til i Oviedo, hvor jeg så nu skal starte med min veninde. Jeg ender i Santiago efter ca. 14-16 dage og så har jeg stadig 14 dage tilbage at gå i. Jeg har overvejer Portuguise, men den appellerer ikke rigtig til mig at gå alene. Synes det ser ud til at der er meget gang ved veje med biler og store/større byer på ruten. Jeg jeg er nok mest til noget der er mere tilbagetrukket, men stadig trygt, da jeg skal gå for første gang og alene – de sidste 14 dage. Vi skal afsted i hele juni måned. Jeg ved ikke om det giver mening. Og igen TAK for alt det du giver. Det er så trygt at kunne læne sig om af jeres erfaringer og perspektiver. :-). Jeg får kigget en anden retning i forhold til undertøjet. :-)

    Svar
 7. Jane Tholle
  Jane Tholle siger:

  Hej Marie

  Jeg er så heldig, at jeg har fået jeres uldsovepose i julegave! jeg skal afsted på Camino France (første gang) i maj.. og jeg er simpelthen i tvivl. Er det nok med denne uldpose, hvis jeg har langt uldundertøj på? Har I erfaringer med de der væggelus? – kan de mon sætte sig i ulden og være svære at blive kvit?
  Tak for jeres dejlige inspirerende side :-) – Jane

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jane. Så dejligt du kan bruge siden og heldige dig med caminoen! I maj ville vi personligt vælge uldposen, ikke vores sommersoveposer. Men vi sover også i temmelig tykt uldtøj. Uld spiller så hvis vi ved ingen rolle ift. væggelus. De kan komme hvor som helst, men husk, at problemet fylder meget mere i folks bekymringer, end det gør i virkeligheden – læs mere her: https://www.friefodspor.dk/caminoen-unoedvendige-bekymringer/. Hilsen Torben og Marie

   Svar
 8. Hanna Lund
  Hanna Lund siger:

  Hej Marie.

  Jeg er i gang med at planlægge en tur på“Camino de Frances”, og jeg har mange spørgsmål😊 Jeg regner med at starte i León og slutte i Santiago de Compostela. Jeg har 13 vandredage og starter d. 30/9. Eftersom det er i starten af oktober jeg går, har jeg ikke tænkt at booke overnatning i forvejen udover en overnatning Santiago de Compostela. Hvad tænker du om det?

  Mht. sko har jeg kig på et par vandrestøvler eller en god løbesko. Jeg hælder mest til vandrestøvlen. Jeg har forstået, at den sidste del af ruten ikke er kuperet, vil det så være bedre med en god løbesko(trailsko)?

  Du anbefaler et regnslag i stedet for en regnjakke. Vil du også anbefale det i oktober? Jeg har en god regnjakke, som også er en skaljakke, der kan lynes op i siderne. Hvis jeg tager den med, skal jeg så droppe regnbukserne?

  Vh Hanna

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Hanna

   Nu får du lige vores meninger, men husk det bare er vores erfaringer. Det kan være noget andet fungerer bedre for dig…

   Det lyder oplagt ikke at booke. Det er netop friheden på caminoen. Hvis du er fleksibel, behøver du heller ikke booking i Santiago i oktober, med mindre du partout vil et bestemt sted. Du ved nok ikke med sikkerhed dit tempo, så mon ikke det er rart ikke at blive bundet af en slutdag? Måske stoppe du før Santiago, måske går du en omvej, måske går du videre til kysten?

   Regnbukser bruger vi ikke sydpå. Synes man sveder i dem. Vi går i korte ben, det er ofte varmere end lange, våde bukser. Vi har også tanktop under poncho, ikke langærmet af samme grund.

   Vi bruger poncho, også i oktober. Skaljakke er også en mulighed. Vi ville så bare acceptere våde bukser, for regnen kommer og går, og det er træls at skulle tage mange dele af og så. Med skaljakke skal du bruge regnoverslag til rygsækken. Vælger du også regnbukser er det hele tre ting at fumle med.

   Generelt har caminoen ikke stier eller terræn, der nødvendiggør vandrestøvler. Trailsko og løbesko er oplagt. Har du allerede vandrestøvler, du sværger til og ved virker med vægt på ryggen, kan du bruge dem. Uanset hvad – husk fodtøj og sokker helt af hver anden time for at forebygge vabler.

   Kh Torben og Marie

   Svar
   • Hanna Lund
    Hanna Lund siger:

    Hej Marie og Torben.
    Tak for jeres svar på mine spørgsmål😊. Dejligt at få så mange gode råd på jeres side. Jeg har lige lidt flere spørgsmål.
    Jeg har en lille sovepose, som er komfortabel ved 5 til 15 grader. Jeg sover med 80% marinould. Som sagt rejser jeg i de
    første 14 dage i oktober fra León til Santiago de Compostela. Tror I at det bliver for koldt om natten med det?
    I skriver at i oktober er det mørkt om morgenen, skal jeg tage en pandelampe med? Jeg har læst det I skriver om indendørssko. Jeg overvejer at tage et par Teva sandaler med, som vejer 450 gram. Hvad tænker I om det?

    Mvh Hanna

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Hej Hanna. I oktober – klart ja til pandelampe, hvis du tænker du er af sted tidligt – den er hen af 8:45 før det er lyst. Teva er sikkert gode, og vægten er ikke helt tosset, hvis det er for parret – men det kan altså også sagtens gøres lettere. Dog er der også noget fornuft i at bruge, hvad du nu har. Med 5-15 grader sovepose og uld skal du nok holde varmen -selvom nætterne helt klart er kølige til den tid. Sov evt. med hue – der gør det meget nemmere at holde varmen. Buen camino fra Marie og Torben

     Svar
 9. Marie
  Marie siger:

  Jeg skal have nye sokker da jeg fik voldsom udslæt af de gamle i sokkekanten. Har i hørt om det og ved i hvad folks erfaringer med jeres er. Mine var også uld. De sad lidt stramt om anklen. Men jeg er vist også lidt sart med stramme ting.

  Vil i anbefale en Small regnslag når man er 165 og mener i det ikke er nødvendigt med regnbukser under?

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Marie.

   Det lyder som om du har fået “Hikers rash” af dine sokker. Det er en form for hudirritation a la varmeknopper, som også kommer ved anstrengelse. Meget almindelig udfordring fir vandrere. Hvis det islr er ved sokkekanten kan du overveje at klippe dem du har lidt mindre stramme i skaftet. Eller prøve vores ankelsokker.

   Vores ponchoer er lidt små i størrelsen. Hvis du er rund, kan du overveje dem store. Vi gider ikke regnbukser og synes man sveder sig våd i dem. Vi går generelt helst i shorts/kort nederdel når det regner, for det er faktisk varmere end kolde, lange bukser. Under regnslaget har vi også fx tanktop – ikke langærmet. Men det er bare vores erfaring, andre sværger sikkert til regnbukser, og det kunne vi også gøre koldere steder end caminoen.

   Rigtig god camino! Kh Torben og Marie

   Svar
 10. elizabeth dam
  elizabeth dam siger:

  Hej med jer. Har lige modtaget mine bestilte sager fra jer og alt ser fint ud……lige bortset fra vandrestavene. Der mangler jeg altså virkelig en lille form for guidance til hvordan de justeres og bliver på den indstillede højde. Det er ikke lykkedes mig at få stavene til at ” låse ” og DET vil jeg blive meget hurtig træt af…. Hjæææælp! Troede der måske blot en lille info med.

  Svar
 11. Hanne
  Hanne siger:

  Kære jer

  Tak for en god pakkeliste og dejlig hjemmeside. Et sæt mellemtykt uldent undertøj til pyjamas. Hvilke mærker/sæt er det mon?

  Mange hilsner fra Hanne

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Hanne! Vi er rigtig glade for fx Devold Breeze-serie. Devold findes også i to tykkere – Hikingserien og Extremeserien. Men ellers er Aclima, Icebreaker, Bergans og Dilling også gode uldmærker. Med mellemtyk mener vi en gramvægt på 180-220. Kh Marie

   Svar
 12. Anita Brand
  Anita Brand siger:

  Et spørgsmål til uldsoveposen. Hvor langt går den ned i temperatur? Skal jeg bruge en yderligesovepose til minus 17 grader?

  Svar
 13. Anja Gammelgaard Madsen
  Anja Gammelgaard Madsen siger:

  Hej
  Der er ingen lommelygte eller pandelygte på pakkelisten og jeg ser heller ikke tørresnor og små miniklemmer… er det spild? Hvorfor både buff og halsedisse når I anbefaler, at man ikke har to af nogen ting med?
  Buon Cammino <3
  VH Anja

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anja. Pandelampe og lommelygte har vi ikke prøvet at savne, men alt er jo en prioritering. Synes personligt mobilen gør det fint som natlys. Med buff er denne uld efter min mening mest behagelig, og fordi den er af uld varmer den, også selvom den måske er fugtig efter en byge. Til gengæld er vores halsedisse af mikrofiber langt mere vindtæt. Tit ender det med uld på halsen og mikrofiber på ørerne. Men ja, luksus med to. Om sommeren ville jeg nøjes med en. Kh Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   PS Tørresnor og klemmer virker også meget “just in case”. Du kommer hurtigt op i vægt, hvis du samler tips fra mange pakkelister. Måske ændrer jeg mening hvis jeg en dag ikke kan tørre tøj… Det er bare ikke sket på nogen camino endnu. Er tørreforholdene dårlige, kan man altid vente en ekstra dag…

   Svar
 14. Julie Strøm Larsen
  Julie Strøm Larsen siger:

  Hej….
  Super brugbar hjemmeside!! Jeg skal gå bornholm rundt til sommer, og overvejer at købe et par nye træningssko i stedet for vandresko. Er det nødvendigt med vandresko, eller kan jeg godt komme gennem ruten, med et par træningssko?

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Julie. Hvor fedt! Husk at booke i rigtig god tid, hvis det er sommerferien. Du kan uden problemer vandre i træningssko – her et par ting at overveje inden du beslutter dig endeligt. Vandresko har ofte mere slidstærke såler og evt. mere skridsikre, men på danske ruter ser jeg ikke noget problem i træningssko, hvis du har prøvet at gå langt i dem før og ved, at de ikke giver problemer. Hvis de er uprøvede som sko at vandre langt i med opbakning, ville jeg klart teste før jeg valgte dem, for du bruger fødder anderledes når du går end når du fx træner i et center. Og du har brug for god affjedring. Hvis skoene er godt slidte eller bliver det inden til sommer, ville jeg købe. Hilsen Marie

   Svar
 15. pernille
  pernille siger:

  Hvad er fordelen ved at vælge vandrebukser evt. zip off i forhold til f.eks. cowboybukser med stræk. Jeg synes nemlig ikke det lyder behageligt at skulle vandre i bukser lavet af primært polyester.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pernille. I princippet kan du jo vandre i lige hvad du trives med. Test dog grundigt – tøj fra hverdagen er sjældent lykken mår du begynder at vandre længere. Jeans med og uden stræk er de færreste vandrere glade for, fordi syningerne kan irritere og bukserne ikke er gode til hverken vind eller regn. Vandrebentøj er designet til at undgå slidsår og hjælpe dig med vind og regn. De er ofte smudsafvisende. Samtidig er lommerne typisk mere praktiske end på jeans med stræk. Du har overordnet tre typer at vælge imellem: Klassiske vandrebukser uden stræk, samme med stræk og endelig leggings, som fås både i merino og andre materialer. Prøv dig frem hvad du kan lide. Og hold dig endelig fra bomuld, som er elendigt til al slags vandring, fordi det klarer vind og sved dårligt og har en tendens til at gnave. Held og lykke med buksejagten. Og husk der også findes vandrenederdele som endnu et alternativ! Jeg vandrer i Macabi vandrenederdel. Kh Marie

   Svar
 16. Nanna
  Nanna siger:

  Hej Marie.
  Tak for jeres helt geniale og inspirerende side! Hvilket mærke/model er dine uldposer? Det lyder jo helt genialt, men jeg synes ikke der komme kæmpe meget frem ved mine google-søgninger!
  Tak :-)

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Nanna. Vi har indtil nu købt dem hjemmesyet. Men hvis du kan vente en måneds tid, får vi vores egne uldposer hjem i det SMUKKESTE mønster. Mønstret er stribet magen til vores hammam i ministørrelse, og der er megalaber merino. Jeg kan sende billede af materialet så snart jeg har fået det om 1-2 uger. Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Ditte
    Ditte siger:

    Hej Marie

    Jeg har lige luret med på jeres korrespondance her – har I mon fået dem hjem? Eller hvordan ser det ud? :-)

    Mange hilsner

    Ditte

    Svar
     • Malene
      Malene siger:

      Hej Marie
      Hvornår kommer uldposerne på jeres shop? Hvad vejer de og er de varme nok til Camino Frances i September?
      Mange hilsener Malene

     • Marie
      Marie siger:

      Hej Malene. De ankommer til os 11. juni og kommer nok på shoppen samme dag eller dagen efter. Jeg ville mene det er fint varme til september – jeg sover med valmt uldundertøj i dem, og det til sammen er for mid nok varme. kh Marie

 17. Connie Brask
  Connie Brask siger:

  Dybt taknemmelig for Jeres, vid og menneskelige overskud til at dele alle disse livsvigtige informationer. Det er stort der findes mennesker som Jer, – og jeg glæder mig til, for første gang, at komme ned og gå fra Leon fra midt i maj.
  Nu meget mere forberedt.
  Iøvrigt fandt jeg en sovepose der vejer 180 gram.
  Håber at holde vægten på max 3 kg.
  God vind til Jer 2 fra Connie

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Connie. Ååååh, hvor sådan et brev varmer på en dag som i dag. Tak fordi du tog dig til til at skrive. 180 gram!!!! Det må jeg alligevel nok sige. Det er ikke meget! Jeg er selv blevet udfordret til at prøve en Warmpeace Soltaire – men den er jo en ren sværvægter på 670 gram i sammenligning;-) Max tre kg er virkelig lidt. Spændende, at det kan lade sig gøre. Rigtig god camino fra León. Jeg genså i aftes Bertelsen åpå Caminoens start i León. Legendarisk serie…

   Svar
 18. Rikke Hjuler
  Rikke Hjuler siger:

  Hej Marie
  Jeg er nysgerrig på hvordan din pakkeliste ser ud til jeres kommende Camino i Oktober? Jeg skal nemlig afsted på samme tidspunkt. Jeg er meget i tvivl om jeg feks skal supplere med en silkepose til min uldpose. Om en regnponcho, bør erstattes med en skaljakke og om mine Teva sandaler skal med. De vejer 750 g. Jeg går i Altra Lone trailsko. Kan du gøre mig klogere herpå?
  Kh Rikke

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Rikke. Fordi det er oktober tilføjer jeg en pandelampe, hvis nu vi vågner tidligt en dag og vil af sted. Det bliver først lyst cirka halv ni, og min erfaring er, at en mobil som lygte drænes hurtigt for strøm. Jeg har personligt ikke tænkt over at supplere med silkeposen. Både fordi jeg får flip af, at den er uden stretch, og fordi jeg ikke tidligere har frosset i oktober med min nuværende kombi. Tykkelsen på mit uldundertøj er afgørende til gengæld – meget af varmen ligger i, at det er det tykkeste, tykke jeg har med. I oktober er det også altid min tykkeste uldpose, jeg har med. I juli er det den tyndeste – som er Spejder Sports merinoliner. Selv fastholder jeg poncho, også i oktober. Hvis du går hele vejen, bliver det hen i november. Hmmm…. jeg ville selv stadig ikke skifte til skaljakke, fordi det betyder også regnbukser og rygsækoverslag, og jeg synes det bliver så bøvlet. De nu tre år i træk, jeg har vandret i uge 42, har jeg haft Tevasandaler med til at skifte med og været meget glad for det. Alle tre gange har vejret været over 25 grader på hhv. Camino Portugues, Camino Sanabrés og Camino Inglés. Så hvis du ikke i øvrigt har most for meget i rygsækken, så synes jeg ja til 750 g sandaler;-) Du ved du har most for meget i rygsækken, hvis den vejer mere end 10 % af dig. Rigtig god tur fra Marie

   Svar
 19. Tina aagaard
  Tina aagaard siger:

  Hej Marie..sikke inspireret man bliver af jeres super flotte hjemmeside :-) Torsdag skal vi gå vores første caminoen, vi skal gå fra Assisi til Rom, kender i denne rute ???
  Lidt praktiske spørgsmål : må vi medbringe vandrestave, sikkerhedsnåle til tørring af tøj på rygsækken ( måske du har andre ideer ) lille saks til vabelplaster ??? andre gode fif modtages meget gerne, da vi jo er nybegyndere.Tak
  Vh Tina aagaard

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Tina. Hvor er det bare dejligt, du er glad for siden. Fantastisk med afgang på torsdag. Assisi til Rom har vi endnu til gode. Med genstandene: Hvis I har alle tre ting med, tror jeg at mindst en af dem bliver snuppet. Vi er som regel heldige med vandrestave – men en saks og en nål vil jeg mene kan blive snuppet, hvis planen er ikke at checke bagage ind. Overvej om letvægtskarabinhager kan gøre det ud for sikkerhedsnål? Eller om I blot kan binde tøjet fast. Jeg har aldrig medbragt hverken sikkerhedsnål eller saks og klaret mig fint uden. Hvis I bruger Leukoplast mod vabler, behøver I ikke saks, for det river man bare af. God vandring! kh Marie

   Svar
 20. Charlotte Kert
  Charlotte Kert siger:

  Kære Mare,
  Tak for en helt igennem vidunderlig og berigende hjemmeside. Hvor er det bare fantastisk at I har overskud til at dele alle de gode råd og fine vejledning:-).
  Jeg skal på Camino Frances med start medio september og tænker at lande i Santiago medio oktober. Jeg bliver i tvivl om perioden mon er sommer- eller vinterlig? Har I nogen erfaringer, I kan give videre omkring pakning (tøj/soveudstyr) til denne periode?
  Kh Charlotte

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte
   Det giver så meget mening at skrive videre, når det skaber så meget glæde:-) Nu omregner jeg jo alle sovepose-spørgsmål til mine uldposer, som jeg har i tre tykkelser. Tror faktisk jeg, jeg ville tage den tykkeste uldpose med i den periode, du skal vandre. Alternativt lagenpose og et fleecetæppe eller en kompakt sovepose. Oktobernætter er kølige på caminoen. Jeg har også altid meget tykt uldundertøj med at sove i uanset årstid. Egentlig er de eneste måneder jeg har den tyndeste uldpose med juli og august, og der holder jeg kun varmen pga. det tykke uldundertøj. Dagene gætter jeg til gengæld er med gode chancer for at det bliver sommerligt. De sidste tre år har vi vandret omkring efterårsferien, alle gange med dage over tyve grader og op til 28 i Portugal. Nyd det hele kh misundelig Marie

   Svar
 21. Helen Meulengracht
  Helen Meulengracht siger:

  Hej Marie. Hvor er det dog en super side, du har lavet. Jeg skal på min første tur og læser meget herinde. Jeg skal gå kystruten i Portugal i juni, og skal bære mindst muligt i min Ospray 11. Jeg har vandrestave og kamera med, så ingen hænder frie :).
  Umiddelbart havde jeg som hovedbeklædning tænkt at bruge en form for bøllehat, m. overvejer det tyrkiske tørklæde, er dog i tvivl både mht vægt/plads og vinden, og tænker i plusser og minusser. Hvad tænker du?

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Dejligt du læser med herinde og kan bruge det! Faktisk synes jeg bøllehat er en fremragende vandrehat og har selv været glad for min. Den røg udelukkende ud af hensyn til vægten. Ved kysten kan det blæse mere, så måske man der kunne have gavn af en bøllehat med bindesnor? Ellers endte jeg faktisk med pandebånd der, fordi jeg får ørepine af blæst. Tricket med det tyrkiske tørklæde virker nok ikke i kraftig vind. Men det gode ved det tyrkiske tørklæde er jo, at det ikke er ekstra vægt – det er bøllehatten. Sååååå….. der er for og imod! Bom caminho fra Marie

   Svar
 22. Laura
  Laura siger:

  Hej med jer!
  Tak for nogle gode artikler om alverdens camino-tanker.
  Hvis man skal på caminovandring i maj måned og vil sove på diverse (billigste) herberger – hvad er så jeres erfaring med sovepose og lagenpose? Hvor langt skal soveposen gå ned i comfort-grader osv. :)
  Laura

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Laura. Superdejligt du kan bruge caminotankerne. Ingen af os er rigtig sovepose-typer, så vi har ikke den store erfaring der. Marie sover i uldposer lag på lag og Torben i silkelagenpose med fleecetæppe ud over. Begge dele kan man holde varmen med i maj. I maj kan nætterne være kolde – men så sandelig også varme på en fyldt sovesal. Mit gæt vil være at en sommersovepose er fin nok. At du ikke behøver lagenpose ud over det. Men det er jo individuelt. Du kan også overveje at have langt uldundertøj med. Så kan du altid supplere med det. Buen camino!

   Svar
 23. Else Grunddal
  Else Grunddal siger:

  Hej Marie.Tusind tak for en god hjemmeside, som giver svar på det meste.
  Jeg starter min første camino d.18.april i SJPDP og er lidt bekymret , om turen over Pyrenæerne kan være lukket gr. dårligt vejr. Hvilke erfaringer har I fra denne årstid ?
  Så vil jeg spørge, om det ikke vil være nødvendigt med en jakke på denne årstid , udover tyk uld-eller fleecetrøje. Jeg læser, at du aldrig bruger jakke , men har nok i regnponcho i f.eks. blæsevejr !
  Kh. Else.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Elise. Personligt har jeg aldrig oplevet at mangle en jakke. Jeg synes den lapper for meget over med regnponchoen. Men hvis du godt kan lide jakke, er der mange lette, gode muligheder. Blæsevejr er ikke det mest almindelige vejr på caminoen, med mindre du vandrer langs kysterne. I bjergpassene er der koldt, og det kan også blæse. For mig er poncho nok, men det er jo meget individuelt. Passet på Napoleonsruten over Pyrenæerne er i princippet åbent fra 1. april til og med 31. oktober hvert år, og uden for den tid koster det en større bøde at passere, hvis man trodser forbuddet. Passet kan også på grund af vejrforhold lukkes enkelte dage i den sæson hvor det ellers er åbent, men det er sjældent. 18. april er der dermed i princippet åbent. Jeg ville ikke bekymre mig, skulle det endelig være lukket, kan du jo vente en dag og se vejret an, eller vandre via den alternative rute over Valcarlos. kh Marie

   Svar
 24. Jesper Nielsen
  Jesper Nielsen siger:

  Hej Marie
  Tak for hyggeligt og givtigt foredrag i Spejdersport. Ang. pakkeliste, så nævner du ikke noget om drikkedunk og evt. kogegrej, er det fordi at du ikke medbringer nogen af delene ?
  Kh. Helene og Jesper

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Lige præcis – jeg medbringer ingen af delene. Med drikkedunk: Jeg starter som regel med at købe flasker vand på trekvart liter dernede (de kan bedre være i rygsækkens sidelomme). Fra morgenstunden drikker jeg en HEL liter vand inden afgang, så jeg er godt hydreret. Jeg drikker postevand som udgangspunkt, bliver det kloret et sted, køber jeg vand den dag og prøver igen næste dag. Læs evt. mere om vand og mad her: https://www.friefodspor.dk/guide-mad-paa-caminoen/ . Kogegrej… For mig er kogegrej mere noget, jeg ville bære på til en friluftstur eller sheltertur. Caminoen er noget helt andet for mig. Det er at deltage i det spanske hverdagsliv i de små byer. Det er lidt det samme når folk spørger om de skal tage telt med. Jeg synes der er mange andre steder i verden, der egner sig meget bedre til den type oplevelse. Og jeg ville til enhver tid spare den vægt fx kogegrej og telt er på en camino, hvor jeg elsker at vandre langt og ubesværet. Med kogegrej har jeg end ikke manglet en kniv – slagteren skærer pølse og skinke, og jeg spiser det på stien med flute og ost til… De gange hvor jeg har lavet mad, har været med ‘caminofamilien’ hvis vi havde lyst en dag og kom til et herberg med køkkengrej. Det hele bare min mening og mine erfaringer… kh Marie

   Svar
 25. Molly
  Molly siger:

  Hej Marie
  Tak for en skøn og brugbar hjemmeside! :)
  Jeg skal på min første Caminotur til maj og vil høre, om man skal medbringe lagen til brug på herbergerne? Jeg har før gået på Hærvejen, hvor det er et must, men er det mon det samme i Spanien?
  Bedste hilsner
  Molly

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Molly. Hvor dejligt du kan bruge siden! Du får engangslagen og pudebetræk med i prisen på herbergerne, så lagen har jeg ikke med. Synes det går fint nok med dem jeg får. Go’ camino! kh Marie

   Svar
 26. Ida
  Ida siger:

  Hej Marie,
  Først vil jeg sige, at jeg ofte besøger jeres blog. Den er spækket med gode råd og inspiration!
  Kan du sige lidt mere om de pakkeposer, du bruger? Hvilket materiale er de, og hvor har du anskaffet dem?

  Dbh Ida

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Ida. Hvor er det fedt at høre, at den kan bruges igen og igen. Jeg har tre slags pakkeposer: Den selv selv har syet i mit yndlingsstof, som både er hovedpudebetræk og pakkepose. Det er den bedste. Så er der Fjällräven-sættet, som er smukt og labert, men urimelig dyrt, og du får ikke andet end de smukke farver for ekstraprisen. Hvis du er til kram og pengene ikke er et problem, kan de anbefales.Til sidst er der de billigste jeg overhovedet kunne finde hvor jeg mener jeg købte fire for 49 kroner et sted på nettet. De fungerer glimrende og er lette. Vigtigst med pakkeposer er, at de er tydeligt forskellige i farven, så du selv i mørke kan fiske den rigtige op. Held og lykke med jagten kh Marie

   Svar
 27. Betina
  Betina siger:

  Hej ?
  Rigtig god guide ??
  Hvilken fodcreme bruger du, kan den købes i fysisk butik..? Har du bare et par strømper på..? Nogen går med indersok for at undgå vabler..? Jeg har hanwag støvler i læder og icebreaker tynde uldsokker.. det plejer at være fint her hjemme når jeg går. Men mon det osse er det på caminoen ?
  Tak for en god side..
  Mvh. Betina

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Tak, Betina:-) – så skønt du kan bruge siden. Efter at have prøvet fem forskellige, er jeg er landet på fodcremen Röwö hirschtalgcreme – du kan se den længst til højre ved alle toiletsagerne. Den koster 85 for 100 ml (dvs. den kan komme med som håndbagage). Jeg har aldrig set den i fysisk butik herhjemme – jeg køber to ad gangen her: https://www.sportactives.dk/shop/loeb/sportspleje/lotion-og-cremer-2/rowo-2/rowo-hirschtalgcreme.html. Tricket med indersok kender jeg godt, og har skrevet kort om det her: https://www.friefodspor.dk/vabler-paa-caminoen/. Som med alt andet udstyr er jeg ret jordbunden: Hvad der virker for dig herhjemme, er et godt udgangspunkt. Du behøver ikke nødvendigvis investere i alt muligt fancy. I din situation ville jeg tage et par 20 km ture med mine læderstøvler og de tynde sokker plus din caminorygsæk oppakning. Så mærker du på egen krop, om det fungerer eller ej for dine fødder. kh Marie

   Svar
 28. Annette
  Annette siger:

  Hej Marie
  Må jeg spørge hvilken uld sports bh og top du bruger? Jeg overvejer nemlig selv at skifte over til uld inderst i stedet for den Skins kompressionsbluse jeg gik i på min Camino.
  Og ellers mange tak og for super gode Camino guides. Flotte fotos, gode råd og fantastisk inspiration ??
  Kh Annette

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Annette. Jeg har ikke fortrudt et uldkøb nogensinde. Den bh jeg bruger er fra Icebreaker og hedder Meld Zone Sports-BH og fås i sort, grå og rød. Hvor er jeg glad for, at du kan bruge vores caminoguide – og tak fordi du tager dig tiden til at skrive det til os – det giver motivation til at fortsætte. Kh Marie

   Svar
   • Annette
    Annette siger:

    1000 tak for svar – det var faktisk også en fra Icebreaker jeg har kikket på og er helt enig uld er bare det bedste ??

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Nemlig. Jeg blev også grebet i weekenden, og har nu erstattet fleecetæppet med en uldpose – opdaterer pakkelisten når jeg har prøvet min første nat med uld. kh Marie

     Svar
 29. Hanna Vestenaa
  Hanna Vestenaa siger:

  Så god din hjemmeside er blevet, Maria! Jeg tager af sted til Porto på mandag den 4.6. Skulle lige se din pakkeliste. Gode overvejelser. Har besluttet at tage fleecetæppe med i stedet for sovepose!
  Kh Hanna

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Dejligt, Hanna! Godt nok har vejret vist været dårligere i Spanien og Portugal her i maj end herhjemme – men jeg tvivler nu på du kommer til at savne soveposen, når du har fleecetæppet. Buen camino – eller skal vi sige Bom Caminho:-)

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN