GUIDE Hvad koster det at gå caminoen?


En måned på caminoen fås for under 10.000 kroner, hvis du arrangerer selv. Prisen for at gå caminoen afhænger mest af, hvordan du bor og hvad du giver for flybilletten

Caminoen er en billig rejseform sammenlignet med mange andre rejser. Ruten er udbygget med mange billige muligheder for overnatning undervejs, og i mange byer langs caminoen får du en simpel treretters pilgrimsmenu for 10 euro inkl. vin. I de mest populære byer på den franske rute er priserne dog steget til 12-14 euro for en pilgrimsmenu.

Hvad koster caminoen pr. dag?

På caminoen bruger vi i gennemsnit 250 kroner pr. dag på overnatning, mad og fornødenheder uden at opleve, at vi sparer på noget. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten. Vi bor mest på herberger, men ind imellem også små hoteller. Det kan gøres både billigere og dyrere.

Se et budget for en lang og en kort camino

Korte caminoer er dyre caminoer! Flybillet og transfer er nemlig ofte den tungeste enkeltpost i dit budget overhovedet. Så flyver du til Spanien for bare syv dages vandring, får du en langt højere kilometerpris. Se bare her:

Der er mange penge at spare ved at tænke dig om, inden du i blind caminolængsel booker den første den bedste flybillet.
Se vores tips til hvordan du kommer billigst til start på caminoen

Overnatningen er vigtigste faktor

Hvordan du vælger at bo undervejs er det, der spiller mest ind på budgettet. Her har vi lavet en prissammenligning på cirkapriser på de forskellige typiske måder at overnatte på.
Er du i tvivl om hvilken rejseform på caminoen, der passer bedst til dig, så læs med her

Hvad koster overnatning på caminoen?

Offentlige herberger: 3-10 euro pr. dag. for en køje
Private herberger: 12-20 euro pr. dag i mindre sovesal – priserne er stigende efter corona
Hoteller, hostels (hostals) og pensionater (eget værelse): 30-65 euro pr. dag
Med rejsebureau, hvor bureauet booker hoteller og pensionater til dig: 63-82 euro pr. dag.

Overnatningen kan tidoble prisen

Omregnet i kolde tal er prisen dobbelt for private herberger, tre-firedobbelt for pensionater og ti-ellevedobbelt for at rejse med et bureau, sammenlignet med at overnatte på de offentlige herberger.

Bureaupriserne er hentet fra Spain is more og Vagabond Tours ture fra Léon til Santiago. I vores research har vi fået en del breve fra begge bureauers kunder. Helt gennemgående er det meget glade kunder, der oplever, at trygheden med et bureau rigeligt var den højere pris værd.

Går du bureau-vejen, så kig grundigt på hvad der indgår i prisen: Vagabonds Tours virker billigst ved første øjekast, fordi prisen er skrællet for alt andet end overnatning. De store udgifter som fx fly og transfer er inkluderet i prisen hos Spain is more, så samlet kan rejsen der meget hurtigt ende med at blive den billigste.

At bo på offentlige herberger på caminoen holder budgettet lavt. Foto: Peter Glunz

Hvad får du med i den højere pris?

Med til regnestykket hører, at du får noget ekstra med de dyrere valg – ud over privatliv og muligheden for at ‘prikke vabler i fred’:

 • På hoteller, hostels og pensionater får mere bekvemmelighed og privatliv, uanset om du rejser på egen hånd eller med bureau
 • Med rejsebureau får du mere tryghed og kontrol, som måske af den ene eller den anden grund spiller ind for dig og din camino
 • Bureauernes priser er inkl. pilgrimspas. Pilgrimspas kan nemt bestilles hjemmefra – bestil her.
 • Morgenmad er også inkluderet i bureauernes priser. Regn med at bruge cirka fire euro på morgenmad, hvis du vil have en god en
 • Vejledning og information fra bureauet.

Undgå at købe dig fattig i unødigt udstyr

Du bestemmer selvfølgelig selv, hvad du vil bruge dine penge på. Men du behøver i hvert fald ikke at købe dig fattig i udstyr for at gå en camino!

Typiske spørgsmål om penge på caminoen

Caminoen er en kontant-økonomi! Langt de fleste steder kan du kun betale med kontanter. Det gælder både overnatningssteder, barer og restauranter. Du risikerer at få en sur mine, hvis du vil bruge kreditkort til små beløb.

Et godt tip er at anskaffe dig en app til den camino, du skal vandre – jeg plejer at købe Wiselys apps. Med en app kan du se, hvilke dage du kommer forbi hæveautomater og planlægge efter det.

For det meste hæver jeg 100 euro inden afrejse – så har jeg til mange dage på caminoen. Efter det supplerer jeg med mindre kontanthævninger. Jeg hæver aldrig større beløb end jeg kan klare at miste, hvis uheldet skulle være ude.

At hæve kontanter til en hel camino er en unødvendig risiko at løbe. Lommetyve er ikke et stort problem på caminoen, men de kan være der, ligesom alle andre steder i verden.

Det er op til dig – jeg har ikke en, men kan du lide pengekatte, kan du lide pengekatte! I virkeligheden er det ikke afgørende, om du har en dyr og fin pengekat. Det vigtige er, hvordan du omgås dine værdier og at du tænker fornuftigt og ikke går rundt med større beløb end nødvendigt.

Her er fire klassiske brølere, du kan komme til at lave med dine penge på caminoen:

 1. Kun at medbringe eet kreditkort: Jeg medbringer altid to, for hvis jeg mister det ene, eller det pludselig ikke virker, har jeg en backup.
 2. At være nærig. Caminoen er båret frem af frivillige og lokale, der støtter op på usigeligt smukke måder. Vis respekt for deres indsats, og lad være med at stå og fedte med at få et par cents tilbage. Bor eller spiser du donativo, hvor prisen er op til dig, så vær generøs!
 3. At opbevare alle værdier eet sted: Det er efter min mening for risikabelt, for du har alt på eet bræt. De to kreditkort, jeg har, opbevarer jeg hver for sig: Et i en bukselomme med lynlås, og et i lynlåslommen på min vandrenederdel. Kontanterne deler jeg op i to bunker, som jeg opbevarer hver for sig – så er risikoen halveret.
 4. At stole blindt på hele verden, og lade dine værdier være uden opsyn: På store sovesole har jeg mine værdier med mig, også når jeg tager bad. Lad være med at friste svage sjæle.
12 replies
 1. Laila
  Laila siger:

  Kære Marie
  Jeg skal gå camino med mine 2 børn denne sommer. Jeg havde tænkt mig at gå nord ruten, bare fra Laredo til Llanes. Men tænker nu at gå camino Inglés, så vi kan slutte i Santiago.
  Men jeg vil høre, om du ved om man kan korte de daglige km ned til ca 10-15 km?
  Tak for en super fin hjemmeside, har læst rigtig meget herinde og fundet den rigtig nyttig 😊

  Ps. Hvad tid åbner herbergerne?

  Hilsen og god sommer

  Laila

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Laila. Megafedt du kan bruge hjemmesiden! Hvis du skal danne dig et hurtigt overblik over en rutes overnatningsmuligheder – og dermed hvordan du kan inddele den, er vores bedste tip at downlaode Wiselys app til den rute – der ser du alle deldistancer. Private herberger er typisk åbne hele dagen med mindre de lige sover siesta. De offentlige herbegrer åbner typisk enten kl. 13 eller 14. Hilsen Marie og Torben

 2. Rose
  Rose siger:

  Kære Marie.

  Tusind tak for al den personlig information, man kan finde herinde.

  Jeg planlægger, at gå Sanabres til sommer og kigger meget på din livsnyderute. Vil du mene, at 250kr pr dag også vil holde på den rute og med de overnatningsanbefalinger, du skriver om i indlægget om livsnyderruten?

  Kh Rose

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Rose. Hvor skønt du kan bruge siden.
   Jeg kender ikke de specifikke priser, som de er nu, og min erfaring er, at mange priser er steget efter corona. Så for at være på den sikre side ville jeg forhøje budgettet fra de 250 kr. som det er nu. Du er nok nødt til at tjekke hvert enkelt sted du vil vælge hjemmefra, hvis du vil have et sikkert budget. Brug fx appen til Via de la Plata, så har du nemt links til alle overnatningsmuligheder. Hilsen Marie

 3. Sanne Wad-Sørensen
  Sanne Wad-Sørensen siger:

  Hej Marie. Vil du uddybe hvordan du laver mad selv for at holde prisen nede? Har du fx trangia sæt med? Eller er der køkken mm tilrådighed ved overnatningsstedet?
  mvh Sanne

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Sanne. Jeg bærer aldrig Trangia med på caminoen – der er typisk så kort mellem caféer, at jeg ikke synes vægten giver mening overhovedet. Nok af samme grund er det et særsyn at pilgrimme har trangia med. Plus jeg godt kan lide tanken om at støtte lokale ved at købe kaffe/mad der. Det er meget forskelligt, hvor gode køkkenerne er på albergues. Nogle er virkelig gode med alt i udstyr, andre er der næsten intet i. Så et tip er at se sig om i køkkenet, når man ankommer, og vælge at købe ind til at lave den mad, der nu engang er muligt. Tit ender det med at man laver mad flere sammen, fx pasta med grønsagssovs, ris med kylling eller hvad man finder på. Min erfaring er, at med priserne, selv i de bittesmå købmand gør at det godt kan betale sig at købe mad frem for at tage pilgrimsmenu hver dag. De dage jeg hverken gider lave mad, spiser jeg ‘noget fra rygsækken’ – typisk en humpel brød, ost, tomat – hvad der nu er tilbage. Hilsen Marie

   • Sanne Wad-Sørensen
    Sanne Wad-Sørensen siger:

    Hej Marie
    Mange tak for svaret. Det var meget detaljeret og yderst hjælpsomt :)
    Mvh Sanne

 4. Gunhild
  Gunhild siger:

  Hej Marie. Tak for link til den opdaterede artikel – fandt svar på alle mine spørgsmål. Kh Gunhild

 5. svend ellegaard
  svend ellegaard siger:

  Hej
  Jeg vil gerne vide, hvad det koster at gå kaminoen. Både den fulde pris(alt betalt) og hvilke andre muligheder der er.

  Svend Ellegaard

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Svend. Prisen varierer, alt efter hvordan du vælger at rejse derned, og hvordan du overnatter. Jeg ville selv sætte 10.000 kr. af til at vandre hele den franske rute – men jeg sparer også gerne alle steder, jeg kan. Dvs. rejser de dage, der er billigst, bor på herberger og laver mad selv frem for at spise ude hver dag. Der er mange andre måder at vandre camino på – fx at købe en rejse gennem et rejsebureau, der er specialiseret i at arrangere ture. Det kan du læse mere om her: https://www.friefodspor.dk/guide-paa-egen-hand-med-bureau-eller-med-en-erfaren-pilgrim/. Håber det hjalp dig på vej, ellers spørg endelig igen. kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN