Sne i Roncesvalles, 7. februar 2013. Tak for lån af billede til A. Orreaga

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst


GUIDE Hvordan kommer man til starten på Camino Francés – og hvad med første etape?


Her kan du se vores tips til transport, første overnatning og første etape på Camino Francés

Her kan du se vores tips til hvordan du kommer til starten på Camino Francés og hvad der er godt at vide om den allerførste etape.
Se inspiration til albergues og etaper på Camino Francés her

Stille morgen på Camino Francés et par dage før Santiago

Du kan flyve direkte til Bordeaux

Camino Francés starter i den lille by Saint-Jean-Pied-de-Port i det franske baskerland. De fleste flyver med mellemlanding til Biarritz (BIQ), som er nærmeste lufthavn. Men det er billigere og ligeså hurtigt at flyve direkte til Bordeaux (BOD) tirsdag eller lørdag, og tage toget derfra. Det direkte fly ankommer sent, så snup en overnatning i Bordeaux, og tag videre til start næste dag.

Hvor kan man overnatte billigt i Bordeaux?

Bordeaux er desværre en temmelig dyr hotelby. Men du kan sagtens finde vandrehjem i bedste caminostil. Central Hostel i Bordeaux ligger centralt, og du kan få en seng for 243 kroner på sovesal (annoncelink):

Fra Bordeaux til startbyen Saint-Jean-Pied-de-Port

Det tager lidt over tre timer i tog fra Bordeaux (BOD) til start. Læg nemt din rejseplan på www.Rome2Rio.com. Du skal skifte tog i Bayonne. Den sidste del af togturen kan du glæde dig til – den er ualmindeligt smuk, og det lille bumletog bobler af forventningens glæde.

Du kan også vælge at køre med en franskmand fra Bordeaux til Saint-Jean-Pied-de-Port. Det koster cirka 23 euro pr. person – noget billigere end toget. Find en tur på hjemmesiden Blablacar et par dage før – turene slås op sent. Du kan betale via kort på hjemmesiden.

Første nat på caminoen

I Saint-Jean-Pied-de-Port får du en tryg og varm start hos Beilari, et sted vi valgte efter utallige varme pilgrimsfortællinger om det fælles måltid, fællesskabet og spændingen inden start. Varmeste anbefalinger, og hils Joxelu fra os. Stedet hed tidligere L’Ésprit du Chemin, og ligger i den centrale gågade direkte på caminoen.

Dag 1 på caminoen: Over Napoleonspasset

Første etape vandrede vi over Napoleonspasset de 24,2 km til Roncesvalles. Bjergpasset er åbent hvert år fra 1. april til og med 31. oktober, men kan året rundt være lukket enkelte dage, hvis vejret kræver det. I vinterperioden vandrer man en alternativ rute via Valcarlos.

Første dag på Camino Francés er en hård og spektakulær etape over pyrenæerpasset Collado de Lepoeder. Etapen har 1.258 meters stigning og bagefter 485 meters fald i løbet af de sidste fire kilometer:

Illustration: Tak for lån til pilgrim.es

Vi var overraskede over, at langt det meste af ruten går på asfaltvej – men det er faktisk meget rart at sætte foden trygt og kunne nyde de spektakulære udsigter. Vi vandrede af sted klokken 8.00, og var fremme klokken 14.30 med tre pauser undervejs. Mange er væsentligt længere undervejs.

Pitstop i Orisson på caminoen

Der er fire overnatningsmuligheder undervejs på Napoleonsruten:

Vi fravalgte at overnatte i Pyrenæerne, fordi vi var i form til at gå det hele. Set i bakspejlet ville vi klart hellere være stoppet for at overnatte i Orisson! Udsigterne er fantastiske, og det er overkommeligt at vandre til Orisson på ankomstdagen, når du lige har brugt 2-3 timer på at se Saint-Jean-Pied-de-Port.

Samtidig oplevede vi klostret i Roncesvalles som ret proppet. Havde vi sovet i Orisson første dag, var vi fortsat næste dag forbi Roncesvalles til den charmerende lille by Burguete 2,6 km efter Roncesvalles. Med den inddeling kommer du ud af takt med det meste af pilgrimstrafikken, og det synes vi giver den mest rolige camino.

Refuge Orisson og Kayola hører sammen, og vil du sove et af stederne, er det nødvendigt at booke plads. De kan godt være en måneds tid om at svare på bookinger, og mere i vintersæsonen. Men de svarer til sidst. Begge steder kan bookes her.

Vil du overnatte i Huntto efter 5 kilometer, kan du booke pensionatet Ferme Ithurburia her (annoncelink).

Morgen i Salceda – sidste del af Camino Francés

Ærligt: Hvor hård er Napoleonsruten?

Vores oplevelse er nok præget af, at vi blev velsignet med bragende godt vejr: 29 grader midt i oktober. Det gør immervæk meget for oplevelsen. Det blæste en pelikan – så meget, at det næsten føltes svært at komme frem. Vi var dog så høje på udsigterne, at vi følte, vi kunne flyve over bjergene.

Vi vandrede fra klokken 8 til 14:30 med to pauser undervejs plus diverse fotografering. Torben kunne mærke sit knæ de sidste kilometer, fordi vi valgte den stejle, alternative vej ned til klostret i Roncesvalles. Den er ikke stejlheden værd – næste gang tager vi den gængse vej. Marie havde det rigtig godt på dagen – men meget ondt i lårene i tre dage efter! De føltes tilsyrede, og var det sikkert også. Da blev det tydeligt, at Napoleonsruten kræver benstyrke. Etapen er ikke teknisk krævende eller farlig bjergvandring – det er langt mest asfalt og ellers gode, om end stejle grusstier.

Vejret – passet i Pyrenæerne kan være lukket

Der kan være endog en del mere sne i Pyrenæerne, end vi danskere er vant til. Det er ikke for ingenting, Napoleonsruten er lukket i vinterhalvåret. Vi planlagde vores start på ruten efter det, så vi kunne nå over inden lukketid. Der er en alternativ rute via Valcarlos, som er den, man kan vandre om vinteren. Billederne her er fra vinteren 2013 – vi har fået lov at dele dem fra den spanske blog Visitar Orreaga/Roncesvalles.

Sne i Roncesvalles, 7. februar 2013. Tak for lån af billede til A. Orreaga

10. februar 2013: Kælkning på kirketaget. Foto: A. Orreaga

15. marts 2013 var der stadig store mængder sne i den indre gård. Tak for lån af billede til A. Orreaga

Sammenligning: Napoleonsruten vs. Valcarlosruten

Vi har kun vandret Napoleonsruten, så sammenligningen her er ud fra nøgletal om ruterne. Selvom Napoleonruten når højere op i bjergene, har de to ruter samlet set lige mange højdemeter op og ned, der skal tilbagelægges:

Napoleonsruten:

  • Distance: 25,05 km
  • Laveste sted/højeste sted: 164 m/1432 m
  • Højdemeter op/ned: 1398 m/-609 m

Valcarlosruten:

  • Distance: 22,87 km
  • Laveste sted/højeste sted: 164 m/1059 m
  • Højdemeter op/ned: 1359 m/-570 m

Begge ruter har tre meget stejle kilometer (15 % stigning). På Napoleonsruten kommer den stejleste del mellem 4 og 7 km, og på Valcarlosruten mellem 18,5 og 21,5 km.

Overnatning og indkøb i Roncesvalles

Roncesvalles er en flaskehals på caminoen, fordi så godt som alle pilgrimme gerne vil stoppe det først mulige sted efter strabadserne over bjergene. Hotelpriserne er derefter! Men der er også det offentlige herberg på Roncesvalles-klostret, som kan bookes. Du kan booke aftensmad og morgenmad med. Det gjorde vi, men fortrød: Maden er i hotellets restaurant – vi ankom sidst på sæsonen, og fik en træt tjener, der ikke virkede til at gide pilgrimme fra herberget. Desuden er der flere andre spisemuligheder  i Roncesvalles. Der er ingen købmand, men næste morgen kommer du til både kaffe og bageri i Burguete efter blot 2,6 kilometer.

Har du brug for bagagetransport på Napoleonsruten?

Hvis du har skader, er det en ide at overveje bagagetransport på den første etape. Jeg krydsede Pyrenæerne med de sidste rester af en hælspore, og valgte for en sikkerheds skyld at få kørt noget af indholdet i min rygsæk med rygsæktaxa. På den måde sparede jeg på vægten og belastningen, så jeg kun gik med to kilo inklusiv mad og vand frem for 6 kilo. Bagagetransport er nemt at arrangere selv, og jeg bookede hjemmefra med JacoTrans for 7 euro – se mere her

Hvilket tidspunkt er bedst at vandre Camino Francés?

Vi har vandret Camino Francés i to dele – efterår 2019 og forår 2022. Oktober er en årstid, vi varmt kan anbefale: Det værste ræs er ved at aftage, og vi var heldige med vejret, som var 22-29 grader alle dage med kølige morgener omkring de 11-12 grader. Vi så for os, at marts-april ville blive forår, men ak: Vi ramte en historisk kold periode på caminoen, og fik en hel uge med syv graders frost om natten. Først omkring middag var temperaturen over frysepunktet. Samtidig havde vi ikke opdaget, at vi ville ende med at ankomme til katedralen i Santiago i påskedagene, som er årets allertravleste. Påsken er en uforglemmelig oplevelse på caminoen, og for os vejede den rigeligt op, at der de sidste tre dage var decideret trængsel på stien.

Vinteråbne herberger

Vandrer du Camino Francés om vinteren, vil en del overnatningssteder og indkøbssteder være lukket, så det er vigtigt at planlægge efter det.
Tjek listen her for vinteråbne herberger

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

18 replies
  1. Lars
    Lars siger:

    Kære Marie og Torben
    I august gik jeg Camino Primitivo, videre til Finisterre og op ad kysten til Muxia ad fyr-ruten. Fantastisk tur, som har sat aftryk i mig. I maj skal jeg afsted igen, nu til den franske Camino. Jeg glæder mig som et lille barn!
    Jeg har et logistisk spørgsmål. Jeg skal flyve til Bordeaux, hvor jeg har booket overnatning den første nat. Næste dag vil jeg tage jeg toget til St Jean Pied de Port, hvor jeg har booket en plads på Refuge Orison, halvvejs oppe ad bjerget. Jeg vil gerne have lidt tid til at se St Jean Pied de Port inden jeg går mod Orison. Mon ikke det er bedst at tage et tidligt morgentog fra Bordeaux, så jeg kan påbegynde min vandring ved middagstid?
    De bedste hilsener
    Lars

  2. Anders
    Anders siger:

    Stort thumbs up for al den dejlige info på jeres sider. Stor hjælp i min planlægning til en oktober tur på caminoen. Jeg har søgt forgæves efter flg. spørgsmål: Hvis man har købt sit pilgrims pas hjemmefra via foreningen, skal man så starte på pilgrimskontoret i Saint-Jean-Pied-de-Port, eller smutter man bare afsted efter overnatningen i Saint-Jean-Pied-de-Port, efter et stempel fra alberque selvfølgelig. Mvh Anders

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Anders. Dejligt du kan bruge siden! Et besøg på pilgrimskontoret er hyggeligt og en oplevelse – men der er ingen regler om at du skal have stempel derfra. Hvis du gerne vil købe et særligt ‘distance certificate’ i Santiago, der viser præcis hvilken by du startede i, skal du have et stempel fra et sted i Saint Jean Pied-de-Port. Men det kan være hvorsomhelst fra i byen – café, albergue eller hvad der nu er muligt. Hvis du besøger pilgrimskontoret, indgår du i statistikken over pilgrimme, der starter den dag. Generelt er der ingen krav til hvilke slags steder, du får dine stempler. Der skal bare være mindst 1 pr. dag frem til 100 km før Santiago, og efter det mindst to stempler pr. dag. Når du køber passet hjemmefra, har du allerede første stempel – foreningens. Tidligste butik der åbner i SJPDP er bageren kl. 06.00. Bedste hilsner Marie og Torben

  3. Freja
    Freja siger:

    Hej tak for et vildt inspirerende oplæg!
    Jeg er en ung kvinde der overvejer at gå caminoen om en uge, men er bekymret for om der er overbooket på hostels pga højsæson?
    Og så ville jeg høre om der er mulighed for at komme til offentligt transport fra de forskellige stop og vandrehjem, hvis nu man får en skade eller andet?
    Jeg vandrer nemlig alene..
    håber på svar, tak på forhånd :-)

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Freja. Hvis du er fleksibel ift. forskellige former for overnatning, har du bedre chancer – private herberger og værelser er selvfølgelig lidt dyrere, men stadig billige i dansk skala. De offentlige herberger er klart billigst, men der kan være pres på pladserne i højsæsonen. Det vigtigste valg er hvilken camino du vælger. Vælger du en mindre overrendt camino end den franske og den portugisiske rute, er der væsentligt mindre pres, selv i højsæsonen. Nu kommenterer du på en artikel om den franske rute – men tjek lige disse to artikler: https://www.friefodspor.dk/guide-caminoen-ikke-en-men-mange-ruter/ og https://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/ Generelt er presset størst i højsæsonen, på de to mest populære ruter og de sidste 100 km ind til Santiago. Jo længere tilbage på ruten, jo mindre pres. Jo mindre byer, jo mindre trængsel. 95 % af pilgrimme overnatter i en bestemt række af byer – kommer du ud af trit med det flow, er der sjældent pladsmangel. Du kommer ud af trit ved fx at vælge byer uden købmand eller byer tæt på storbyer, for så vil de fleste suges ind i storbyen. Der er langt fra offentlig transport på alle dele af caminoen, men skulle du helt usandsynligt mangle overnatning, dukker der altid en løsning op: Mulighed for at sove i kirken, på et privat værelse, i nabobyen. Taxa er meget billigt. Der er ikke nogen spaniere langs caminoen, der vil have siddende på sig at landsbyen ikke kan finde en seng til en træt pilgrim:-) Det vigtigste når du har valgt ruter er at få fat i appen til den rute, så du har overblik over hvor der er overnatning og med hvilke distancer. Denne artikel hjælper dig godt på vej: https://www.friefodspor.dk/saadan-planlaegger-du-din-camino-trin-for-trin/ Bedste hilsner Marie og Torben

  4. Per
    Per siger:

    Hej Marie, tak for en fin side :-) Starten af den rute I anbefaler, Kayola (17 Euro), er lukket. Og Le Refuge Orisson koster 40 Euro. Flere guides nævner et budget på mellem 6-10 Euro pr. overnatning. Jeg overvejer at gå fra Pied Port til Burguete på første dag, hvis der ikke er et bedre alternativ? Pied Port til Roncelvalles lyder udfra Jeres anbefaling som en lidt dårlig ide. Jeg skal gå i September og er i god form, men vil jo gerne komme “ud af takt med pilgrimstrafikken”. Hvordan tænker du det er bedst at starte?

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Per. Dejligt du kan bruge siden. Et budget på 6-10 euro pr. nat kan lade sig gøre, hvis man vælger offentlige herberger hele vejen igennem. Flere regioner har hævet prisen fra 6 til 10 euro på offentlige herberger efter corona, så et gennemsnit på 10 er mere realistisk end 6 euro. Med offentlige herberger kommer du ofte til at lande i de oplagte byer, hvor flest stopper, for det er der, de offentlige herberger traditionelt har været vigtigst. Så ønsker du både en meget lav pris og at komme ud af takt med pilgrimstrafikken, har du to mål, der trækker i hver sin retning. Der er dejligt i Pyrenæerne, og vi kunne godt tænke os at tage en overnatning der næste gang for at få mere ud af det landskab. Drømmen fos os er at ankomme til Saint Jean Pied de Port ved middagstid, se byen og vandre til fx Orisson, Huntto eller det nye overnatningssted cirka samme sted sen eftermiddag. Hvis du planlægger at overnatte i Pyrenæerne, anbefaler vi at booke den dag. Efter det ville vi simpelthen se hvad der sker dag til dag – friheden på caminoen er netop at give slip på planlægningen. Synes du en kort dag og overnatning i Pyrenæerne er træls, ligger Burguete meget kort efter Roncesvalles og ad helt flad vej. Er du i form til at nå Roncesvalles, kan du efter noget koldt at drikke sagtens nå videre til Burguete. Eftersom du er i god form er det slet ikke sikkert du vil opleve denne første etape som nogen fysisk udfordring. Vi synes ikke Roncesvalles er noget dårligt valg overhovedet – det er et berømt og legendarisk sted fyldt af pilgrimsminder. Hvis du udpræget er til ‘off the beaten track’, er Burguete det oplagte valg. Hilsen Torben og Marie

  5. Mark
    Mark siger:

    Jeg har tænkt mig at jeg skal gå el camino de Santiago i April og Maj næste år, med start i Saint Jean. Mit spørgsmål er om det er en realistisk ide at gå hele turen på en gang?
    Vandring er ikke fremmed for mig, dog har jeg aldrig gået så lang en tur før.

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Mark. Det er SÅ meget muligt at vandre hele caminoen på en gang! Caminoen fordrer noget andet i os end korte vandreture – fx hvordan kroppen reagerer på at vandre dag efter dag efter dag. Mange bekymringer melder sig inden afgang, og fysikken er selvfølgelig en af dem, fordi du står over for noget, du aldrig har prøvet før og ingen erfaring har at læne dig op ad. Det er i den slags situationer, vi for alvor vokser – når vi tør gå ud i livet og se, hvad det bringer – i tillid til, at vi nok skal finde fodfæste. Jeg tror der er en grund til, at caminoen frister dig. Noget godt venter dig, hvis du tør:-) Mange pilgrimme har vandret hele turen før dig – du går i erfarne fodspor, og jeg tror du vil opleve en tryghed i det. Lyt selvfølgelig til din krop fra dag til dag og gå, hvad du kan. Caminoen er ikke en sportspræstation, men en indre rejse. Bedste hilsner og hep hep!!! Marie

      • Karen
        Karen siger:

        Jeg elsker det svar – selvom det ikke er til mig – og det vil jeg bære med mig på min afgang om 3 dage. Tak igen for fantastisk side med så mange dejlige og oplysende informationer 🙏♥️

  6. Jørgen Gummesen
    Jørgen Gummesen siger:

    De to gange, jeg har gået caminoen, kørte jeg i bil til Roncesvalles. Der er en stor P-plads ved klosteret, og bilen holdt uskadt og ventede på mig, da jeg en måned senere vendte tilbage ….med tog fra Santiago til Pamplona og taxa derfra op til klostret.
    Det er tydeligt, at mange andre benytter sig af den mulighed. Gratis og trygt. Vandringen fra Saint Jean har jeg derfor stadig tilgode…

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN