GUIDE Etaper til Camino Primitivos bakker

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Her får du min bedste anbefaling til etaper på Camino Primitivo. De passer til dig, der kan lide at vandre forholdsvis mange timer om dagen, men kan nemt deles op i flere

Med etaperne her lander du sikkert i Bodenaya – turens mest vidunderlige albergue. Og du kommer godt ind på Hospitalesruten, som ligger på dag fire. Flere af overnatningsstederne ligger et par kilometer efter de albergues og byer, der er kendte fra guidebøgerne. Du får ekstra fred og ro på den måde.

1. Oviedo – San Juan de Villapañada 25 km
2. San Juan de Villapañada – Bodenaya 29 km
3. Bodenaya – Campiello 28 km
4. Campiello – Berducedo 27 km
5. Berducedo – Castro 26 km
6. Castro – Padrón 22 km
7. Padrón – Castroverde 33 km
8. Castroverde – Lugo 22 km
9. Lugo – As Seixas 36 km
10. As Seixas – Salceda 41 km
11. Salceda – Santiago de Compostela 30 km

Distance i alt 319 km

Første nat: Oviedo

Jeg ankom sent til Oviedo – efter midnat. Hotel Favila Oviedo (annoncelink) er billigt, helt fint og har døgnåben reception, så der kom jeg hen. Næste gang vil jeg hellere prøve Hotel Ovetense (annoncelink), som er meget lokalt og som jeg hørte om gennem en spansk veninde. God kaffe!

Oviedo – San Juan de Villapañada

1. etape 25 km via Grado

Alberguet i San Juan de Villapañada ligger supersmukt på en solrig bjergside. Hospitalero Domingo holder orden i hytten på kærligste, sjoveste vis. Jeg ville vælge dette herberg frem for det i Grado, pga. den landlige beliggenhed.


Vil du have en kortere dag 1, kan du overnatte i Escamplero midtvejs.

San Juan de Villapañada – Bodenaya

2. etape 29 km via Salas

Albergue Bodenaya er uden sammenligning Camino Primitivos højdepunkt. Et donativo albergue drevet af David Carricondo, der samler alle pilgrimme til en familie. Vågn med skøn musik og rent tøj. Book i forvejen på +34 645 88 89 84.

Bodenaya – Campiello

3. etape 28 km via Tineo

På denne etape har du mulighed for en kulturel omvej på et par kilometer hver vej til det forladte kloster Obona og til et lille vandfald. Klart en omvej værd.

Albergue Casa Ricardo i Campiello er nybygget, lækkert og totalt velfungerende. Andre havde dårlige erfaringer med Albergue Herminia i samme by på den anden side af gaden og fortalte om dårlig stemning og optrækkerpriser. Jeg var egentlig gået ca. 3 km mere frem til Borres, men her var herberget forfaldent og invaderet af fluer, så jeg vandrede tilbage til Campiello.

Campiello – Berducedo

4. etape 27 km ad Hospitales-ruten

Her boede jeg på dobbeltværelse ovenpå cafeen til 30 euro for to personer. Ok. Der er flere albergues i byen. Det første forfaldent. Det næste nye har skrappe hospitaleroer, men er helt ok. De sidste nede ad bakken er også fint.

Berducedo – Castro

5. etape 26 km via Grandas de Salime

Her kommer du gennem byen Grandas de Salime sidst på dagen. Det etnografiske museum skulle være rigtig godt, men er lukket fra 14-16, som var der, jeg passerede. Fra Grandas de Salime valgte jeg heldigvis at tage det korte step videre til Albergue Juvenil de Castro i den lille flække Castro nogle kilometer længere fremme. Vidunderligt sted med fantastisk mad og stemning. Book i forvejen (11 euro), og kom sulten. Det er bedst at ringe til dem, for de bruger mere tid på at lave mad end at tjekke mailen…

Castro – Padrón

6. etape 22 km via A Fonsagrada

I A Fonsagrada er der offentligt herberg og også flere private værelser at booke (annoncelink).

Efter A Fonsagrada var det gode valg ellers at gå det korte step videre fra A Fonsagrada til Albergue de Peregrinos de Padrón de San Xoán, men det er desværre lukket nu. Et gammelt, slidt municipalherberg med halvbeskidte bade, men total retrocharme og firmandsværelser.

Sjov og hyggelig gammel mand, der hedder Victor, passede det. Han er også byens politimand, og gav flere af os lift til indkøb.

Et godt alternativ på etapen er Albergue Pensión Cantábrico (annoncelink) tilbage i A Fonsagrada.

Padrón – Castroverde

7. etape 33 km

Moderne municipalalbergue, men desværre uden den store sjæl eller stemning. Gode vaskefaciliteter, men der er stort set intet i køkkenet, så det er om at være kreativ. Tag dig tid til at se byens lille springvand, der på sjov vis illustrerer Asturiens regnfulde vejr!

Har du benene til det, kan et rigtig godt alternativ være at gå videre efter Castroverde, for 6-7 km senere i en af de så landsbyer, er netop i 2019 åbnet et nyt herberg, som skulle være rigtig, rigtig godt.

Castroverde – Lugo

8. etape 22 km

Meget kort og nem, flad rute, fordi jeg gerne ville have tid til at se Lugo. Her er et nyere municipalherberg i centrum. Lidt få bade og toiletter. Men ok. Tørrefaciliteter er der stort set ikke, så planlæg efter det. Obs ingen tæpper. Ellers er der mange værelser i Lugo – se liste her (annoncelink).

Det er i Lugo et must at få stempel i sakristiet i katedralen! En oldgammel støvet præst kæmper sig hen for at åbne en kæmpestor tung træskuffe, hvor katedralens stempel ligger, hver gang en pilgrim finder vej. Find det bag den tunge træport inde i katedralen. Tag dig også tid til at gå rundt om hele byen på toppen af bymuren.


Lugo – As Seixas

9. etape 36 km

Meget lækkert arkitektagtigt herberg i et gammelt stenhus. Kommer du tidligt, får du den mindste og bedste sovesal. Der er restaurant i byen, men ikke butik. Tjek på forhånd, om cafeen er åben, for den kan være lukket uden for sæsonen – risiko for at aftensmaden må stå på vacuumpakkede chokoladecroissanter og automatkaffe med mindre du har bedre proviant!

As Seixas – Salceda

10. etape 41 km

Det naturlige stop på denne etape var Arzúa med masser af herberger. Jeg gik dog 10-12 km videre for at nyde eftermiddagens ro på Camino Francés, og endte i Salceda, der har et lækkert privat albergue Alborada til 12 euro i dormitorio med 10 pladser (annoncelink). Baren 200 m henne ad vejen laver gode langostines.

Salceda – Santiago de Compostela

11. etape 30 km

Nyd turen ind til Santiago – den er rigtig fin for en sidstedag på en camino at være, og ikke gennem større industriområder. Byen tager stille til.

I Santiago er det en god ide at booke et sted at være – se vores yndlingssteder at sove i Santiago de Compostela her

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

8 replies
 1. Birger Johansen
  Birger Johansen siger:

  Hej Marie jeg gik min første camino i august startede fra lufthavnen i Asturias, gik del Northe, men har fået lyst til mere camino overvejer Primotivo, da jeg gik del Northe var mine dages vandring i snit 26 km om dagen, jeg ved at der er mange flere højde meter på primotivo, jeg er 71 år så mit spørgsmål er, om det er urealistik at kunne gå den på ca 14 dage, jeg vil ikke planlægge en masse, bare gå og se hvad der byder sig, hvordan er vejret slut april og først i maj mvh Birger

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Birger. Det lyder vel nok velkendt med lyst til mere camino! Efter min mening kan du helt trygt gå i gang med Primitivo, og 14 dage er ikke urealistisk på nogen måde. Så vidt jeg har hørt er Camino del Norte faktisk for mange en hårdere udfordring end Primitivo pga. den megen asfalt og nedstigningerne til kystbyerne. Stierne på Primitivo er gode og nemme at vandre på, selvom det ofte enten går opad eller nedad. Den dag ned til Grandas de Salime, som alle frygter, når trygt nedad en grussti i nålesving og er ikke slem. Ruten er godt udbygget med overnatningsmuligheder. Jeg tænker: Trygt af sted med dig! Buen camino fra Marie

   Svar
   • Birger Johansen
    Birger Johansen siger:

    Hej Marie tusind tak for dit svar, jeg tro at det bliver primitivo til foråret, du skal også have tak for en meget fin hjemmeside, der er så mange gode oplysninger på.
    Mvh Birger

    Svar
 2. Matilde
  Matilde siger:

  Hej Marie! Tusinde tak for jeres fantastiske side der giver meget inspiration for en nybegynder som mig. Afgang er om to dage, og jeg skal gå primitivo. Jeg får læst mig til at et pilgrims pas er et must?? Ved du hvor jeg kan få mig sådan et henne så jeg har adgang til alberguerne? :-)
  Mvh Matilde

  Svar
 3. Torben mejlvang
  Torben mejlvang siger:

  Hej. Tak for en dejlig og informativ oplevelse med og læse, om jeres ture og informationer. Har flere år gået med tanken om Caminoen, men et er tanker andre er handling. Nu på efterløn, så mon ikke. Kender lidt til Vandreture, da jeg har været på Neijmegen og gået Makoni-tur dertil fra København gennem Danmark,Tyskland og Holland. Sidste dog over 3 uger. Endnu en gang tak for jeres sider – der er de bedste jeg har set/læst.
  Mvh og gode ture til jer – Torben M.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Torben. Hvem der bare var på efterløn… Nej, spøg til side, jeg elsker mit arbejde, men hvor må det være fantastisk, at verden ligger for dine fødder. Al lykke til og tusind, tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive til os. Kærlig hilsen Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN