GUIDE: Hvad er det med de muslinger?

Muslingen er det bedst kendte symbol for pilgrimsrejsen. Historien bag bringer os ud til havet ved Santiago og tilbage til senmiddelalderen i Danmark

Pilgrim efter pilgrim med musling på rygsækken. Du undrer dig måske: Hvad er det med den musling?

Muslingesymbolet er den klassiske vejviser på caminoen – læs mere om verdens kærligste skilte

Vi starter med apostlen Sankt Jakob, som har lagt navn til byen Santiago, hvor det siges, at hans jordiske rester hviler.

Sagnet fortæller, at Jakob efter sin død blev sejlet over Middelhavet fra havnebyen Joppe ved Jerusalem mod Santiago på Spaniens nordvestkyst.

Hesten der løb løbsk i havet

Undervejs passerer et brudeoptog forbi på strandbredden. Gommens hest bliver skræmt, og løber løbsk ud i havet med sin rytter. Mirakuløst dukker både hest og rytter op af bølgerne lige ved båden med Jakobs lig – helt dækket af muslingeskaller.

Pilgrimmens symbol

Siden dengang har muslingen været det bærende symbol i pilgrimsvandringens historie, og skallerne kaldes Jakobsskaller. På dansk ’Ibskaller’, fordi Sankt Jakobs nordiske navn er Sankt Ib.

Der er fundet ibskaller i danske pilgrimsgrave helt tilbage fra senmiddelalderen, for eksempel ved Sankt Laurentii Kirke i Roskilde. Du finder dem også på gamle gravmæler.

I dag kan du købe muslingeskaller til rygsækken langs de mest befærdede caminoer, fx Francés og Portugués, men sjældent på de mere stille caminoer. Der kan du til gengæld spise kammuslinger undervejs og få skallerne med dig. Det smager også bedre end i souvenirbutikken!

Følg den camino, som apostlen Jakobs jordiske rester blev sejlet ad

Den rute, man mener båden med Sankt Jakobs jordiske rester sejlede, kaldes i dag ’Variante Espiritual’. Det er en af ruterne på Camino Portugués, og et super valg for dig, der søger stilheden på caminoen.

Et lille minde med hjem fra caminoen…

Vi er også tossede med muslinger…

Muslinger er for os blevet det dejligste minde om caminoen. Om at blive væk og finde trygt vej igen, om at være sulten og blive mæt i havets spisekammer. Om at genkende pilgrimme verden over på deres muslingesymboler. Santiagos souvenirbutikker bugner med muslinger i pangfarver som cobolt og æggeblommegul. Vi savnede selv muslinger, der afspejler naturens farver. Så nu har vi lavet dem selv – og du kan få fingre i dem!
Se vores muslingemærker her

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN